Κάνε το Τεστ
ναρκισσιστές, πως να βάλω όρια σε ένα ναρκισσιστή

Πώς μπορούμε να θέσουμε όρια στους ναρκισσιστές;

Ναρκισσιστές

Οι ναρκισσιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους και νιώθουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανάγκη να θέσετε υγιή όρια σε αυτούς τους ανθρώπους. Πώς όμως μπορείτε να το κάνετε αποτελεσματικά;

1. Μην δικαιολογείτε, μην εξηγείτε ή μην υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν τον έλεγχο ή τον εκφοβισμό για να κάνουν τους άλλους να έχουν δεύτερες σκέψεις για τον εαυτό τους. Όταν το κάνετε αυτοί νιώθουν ότι έχουν δύναμη και τον έλεγχο της κατάστασης.

Ένα κομμάτι των ορίων είναι να αποφασίσετε τι θα μοιράζεστε με τους άλλους. Όσο λιγότερα μοιράζεστε, ειδικά όσον αφορά προσωπικές πληροφορίες, τόσο λιγότερα θα έχει ο ναρκισσιστής να χρησιμοποιήσει εναντίον σας.

2. Απομακρυνθείτε από την κατάσταση όταν δεν νιώθετε καλά. Δεν χρειάζεστε την άδεια κανενός για να αποφύγετε μια καταστροφική συζήτηση. Δεν μπορούν να αποφασίσουν οι άλλοι τι είναι υγιές για εσάς.

Το κινητό σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Κανένας δεν ξέρει πότε θα χτυπήσει. Πείτε ότι πρέπει να απαντήσετε και απομακρυνθείτε. Μπορείτε όμως να αντιμετωπίσετε άμεσα την κατάσταση και να πείτε, "Μπορούμε να μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή όταν θα είσαι έτοιμος για εποικοδομητικό διάλογο" ή "Αυτό δεν είναι υγιές. Δεν θα συμμετέχω σε αυτό."

3. Αποφασίστε τι θα ανεχτείτε και τι όχι. Ένα στοιχείο κλειδί για να θέσετε υγιή όρια είναι να γνωρίζετε πότε να πείτε όχι και να το κάνετε. Αναρωτηθείτε τι είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε από τους άλλους και τι όχι. Για παράδειγμα, ίσως να αποδέχεστε τα καλοσυνάτα αστεία αλλά όχι τον σαρκασμό. Ίσως να είστε εντάξει με την παθιασμένη έκφραση της γνώμης αλλά όχι με τον εκφοβισμό.

Όταν βάζετε όρια , οι ναρκισσιστές μπορεί να κάνουν κύκλους στις συνηθισμένες τους συμπεριφορές: να διαφωνούν, να κατηγορούν, να ελαχιστοποιούν τα συναισθήματά σας, να φέρονται σαν θύματα, να σας αποκαλούν ευαίσθητους, ή να θυμώνουν. Αυτές οι τακτικές είναι δυσάρεστες, και τα όρια σας δεν είναι προς συζήτηση.

4. Μάθετε να παρακάμπτετε τις ενοχλητικές ερωτήσεις ή τα αρνητικά σχόλια. Αν ένας ναρκισσιστής σας κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις , αλλάξτε θέμα. Αν κρίνει τις επαγγελματικές σας επιλογές ή τις προσωπικές σας σχέσεις , πάλι αλλάξτε θέμα. Οι ναρκισσιστές αγαπούν αυτά τα θέματα. Ρωτήστε τους εσείς ποιο είναι το μυστικό τους για μια επιτυχημένη σχέση ή για το πως παίρνουν αποφάσεις για την καριέρα τους. Με αυτό τον τρόπο θα επικεντρωθούν στο αγαπημένο τους θέμα αλλά και στον εαυτό τους αντί για εσάς.

5. Αντιμετωπίστε τους με αμεσότητα. Οι ναρκισσιστές λαχταρούν την προσοχή και την επιβεβαίωση για να καλύψουν σε ασυνείδητο επίπεδο τα συναισθήματα κενού και αναξιότητας. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά. Για παράδειγμα, πείτε, "Προσπαθείς να με ρίξεις ψυχολογικά ή να με κάνεις να νιώσω άσχημα;" ή "Παρατηρώ ότι όταν προσπαθώ να μιλήσω, με διακόπτεις."

Μιλήστε με άμεσο τρόπο. Δεν έχει σημασία πως θα ανταποκριθούν. Σημασία έχει ότι γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει.

6. Μην υποτιμάτε τη δύναμη του ναρκισσισμού. Να θυμάστε ότι οι ναρκισσιστές έχουν περάσει μια ζωή μαθαίνοντας πως να μειώνουν και να εκμεταλλεύονται τους άλλους. Ο ναρκισσισμός είναι ένα ισχυρό ψυχολογικό φαινόμενο που βασίζεται στη διαστρεβλωμένη άποψη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκνευρίζονται από τις ναρκισσιστικές τακτικές. Και αν έχετε συναναστραφεί με ναρκισσιστές ή είχατε μακροχρόνια σχέση με ένα ναρκισσιστή, σίγουρα θα έχετε δεχτεί ανθυγιεινές συμπεριφορές.

Αν δεν θέσετε υγιή όρια σε μια δεδομένη κατάσταση, να έχετε συμπόνια για το εαυτό σας. Αναγνωρίστε τι θέλετε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά και προχωρήστε. Τα όρια δεν μπορούν να μπουν σε μια μέρα, χρειάζονται χρόνο.

7. Να θυμάστε πάντα ότι τα όρια έχουν και συνέπειες. Ένα κομμάτι των ορίων είναι να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα συμβεί αν ξεπεραστούν αυτά τα όρια. Οι συνέπειες είναι καλύτερες όταν είναι ξεκάθαρες στο μυαλό σας. Όταν παραβιάζετε ένα όριο, ενεργήστε άμεσα, αποφασιστικά, με την επιλεγμένη συνέπεια, κάθε φορά. Διαφορετικά, ενδέχεται να χάσετε την αξιοπιστία σας.