Η “ψυχοθεραπεία” είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τη θεραπεία συζήτησης μεταξύ ενός ψυχίατρου ή ψυχοθεραπευτή και ενός θεραπευόμενου που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, τα άτομα μαθαίνουν για το πρόβλημά τους, για τις εναλλαγές της διάθεσης, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές. Η ψυχοθεραπεία βοηθά να μάθετε πώς να πάρετε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σας και να ανταποκριθείτε σε δύσκολες καταστάσεις με υγιείς τρόπους.
Υπάρχουν πολλοί τύποι ψυχοθεραπείας. Ο τύπος ψυχοθεραπείας που είναι σωστός για εσάς εξαρτάται από τη δική σας κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία συζήτησης, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική θεραπεία ή απλά θεραπεία.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι βοηθητική στη θεραπεία των περισσότερων προβλημάτων ψυχικής υγείας, περιλαμβανομένων:
Όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία και όχι μόνο όσοι έχουν κάποια ψυχική νόσο. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα της ζωής όπως το στρες και οι διαφωνίες. Για παράδειγμα, βοηθά:
Σε κάποιες περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με την φαρμακευτική αγωγή, όπως τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από κάθε περίπτωση, γιατί η ψυχοθεραπεία μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της για να μειώσει τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου. Ίσως να χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία.
Γενικά, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος για κάποιον που κάνει ψυχοθεραπεία. Αλλά επειδή στην ψυχοθεραπεία εξερευνώνται επώδυνα συναισθήματα και εμπειρίες, ίσως να αισθάνεστε συναισθηματικά πιεσμένοι κάποιες φορές. Βέβαια ο κίνδυνος μειώνεται όταν δουλεύετε με έναν καλά εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή που μπορεί να βρει τον κατάλληλο τύπο θεραπείας που σας ταιριάζει. Οι δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε από την ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα και τους φόβους σας.
Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
Πριν δείτε τον ψυχοθεραπευτή, ελέγξτε το υπόβαθρό του, την εκπαίδευση, τις πιστοποιήσεις και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ο όρος ψυχοθεραπευτής είναι γενικός και δεν δείχνει την μόρφωση, την εκπαίδευση ή την άδεια κάποιου.
Οι εκπαιδευμένοι ψυχοθεραπευτές έχουν ένα αριθμό τίτλων, ανάλογα με την εκπαίδευση και το ρόλο τους. Οι περισσότεροι έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε συγκεκριμένο τομέα της ψυχοθεραπείας. Οι γιατροί που ειδικεύονται στις ψυχικές νόσους , οι ψυχίατροι, μπορούν να συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή όπως και να κάνουν ψυχοθεραπεία.
Ο όρος “ψυχοθεραπευτής” περιλαμβάνει τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους συμβούλους γάμου, τις νοσοκόμες ψυχιατρικής ή οποιονδήποτε άλλο έχει εκπαίδευση στις ψυχικές νόσους.
Σιγουρευτείτε ότι ο ψυχοθεραπευτής που διαλέξατε είναι έμπειρος και έχει πιστοποιήσεις και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Το κλειδί είναι να βρείτε ένα ψυχοθεραπευτή που θα έχει ειδικευτεί στην ψυχοθεραπεία που εσείς έχετε ανάγκη.
Στην πρώτη ψυχοθεραπευτική συνεδρία, ο ψυχοθεραπευτής τυπικά συγκεντρώνει πληροφορίες για εσάς και τις ανάγκες σας. Ίσως να σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο για την σωματική και ψυχική σας υγεία. Ίσως να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες ώστε ο ψυχοθεραπευτής να κατανοήσει πλήρως την κατάστασή σας και τις ανησυχίες σας και να καθορίσει την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση.
Η πρώτη συνεδρία είναι μια ευκαιρία να κάνετε ερωτήσεις στον ψυχοθεραπευτή σας ώστε να δείτε τις προσεγγίσεις του και την προσωπικότητά του. Σιγουρευτείτε ότι κατανοείτε:
Πιθανότατα να συναντάτε τον ψυχοθεραπευτή στο γραφείο του ή σε κάποια κλινική , μια φορά την εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα για μια συνεδρία που διαρκεί 40 με 60 λεπτά. Η ψυχοθεραπεία, συνήθως η ομαδική που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και στη σταθερότητα, μπορεί να γίνεται και σε νοσοκομείο αν νοσηλεύεστε για θεραπεία.
Στις περισσότερες μορφές ψυχοθεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής ενθαρρύνει το θεραπευόμενο να συζητήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και όσα τον ανησυχούν. Μην ανησυχείτε αν δυσκολεύεστε να ανοιχτείτε για τα συναισθήματά σας. Ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση όσο περνά ο καιρός.
Επειδή η ψυχοθεραπεία μερικές φορές περιλαμβάνει έντονες συναισθηματικές συζητήσεις, ίσως να κλάψετε, να αναστατωθείτε ή να έχετε ξεσπάσματα θυμού κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Μερικοί άνθρωποι ίσως να αισθάνονται σωματικά εξουθενωμένοι μετά από κάθε συνεδρία. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.
Ο ψυχοθεραπευτής σας ίσως να σας ζητήσει να κάνετε ʺδουλειά στο σπίτιʺ και ασκήσεις ώστε να χτίσετε όσα μάθατε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Με τον καιρό, η συζήτηση για τις ανησυχίες σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης, στην αλλαγή του τρόπου σκέψης και στον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας, και να αποκτήσετε δεξιότητες για να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που προκύπτουν.
Οι συζητήσει που κάνετε με τον ψυχοθεραπευτή σας είναι εμπιστευτικές, εκτός από σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να σπάσει το ιατρικό απόρρητο αν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια (του θεραπευόμενου ή κάποιου άλλου) ή όταν απαιτείται από το κράτος ή τον νόμο να αναφέρουν τα προβλήματα στις αρχές. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να σας απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με την εχεμύθεια.
Ο χρόνος και ο αριθμός των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών που χρειάζεται ένας θεραπευόμενος, και το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος να βλέπει τον ψυχοθεραπευτή, εξαρτάται από παράγοντες όπως:
Ίσως να χρειαστούν μόνο μερικές εβδομάδες για τη διαχείριση μιας κατάστασης βραχυπρόθεσμα. Ή η θεραπεία ίσως να διαρκεί ένα χρόνο ή περισσότερο αν έχετε μια μακροχρόνια ψυχική νόσο ή άλλες ανησυχίες που σας ταλαιπωρούν για πολύ καιρό.
Η ψυχοθεραπεία ίσως να μην αλλάζει μια κατάσταση ή να μην εξαφανίζει τα δυσάρεστα γεγονότα αλλά μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να διαχειριστείτε με υγιείς τρόπους τα προβλήματα και να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας και τη ζωή σας.
Κάντε βήματα για να πάρετε όσα περισσότερα μπορείτε από την ψυχοθεραπεία και να ζήσετε μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.