Κάνε το Τεστ
τροφές που σώζουν ζωές, υγιεινές τροφές, τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, υγιεινή διατροφή, ισορροπημένη διατροφή, φλεγμονή και διατροφή, τροφές που μας προστατεύουν

Οι τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

Οι τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σώσουν τη ζωή μας. Αν κάποιος δεν καταναλώνει αυτές τις συγκεκριμένες τροφές τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει παθήσεις, όπως αυτές του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με κανονικά λιπαρά είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου για νοσήματα του καρδιαγγειακού, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, και να περιλαμβάνει την μέτρια κατανάλωση προϊόντων ολική άλεσης ή μη επεξεργασμένου κρέατος.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις παθήσεις του καρδιαγγειακού;

Στις Δυτικές κοινωνίες πολλοί άνθρωποι ακολουθούν μια διατροφή με επιβλαβείς, επεξεργασμένες τροφές αλλά και τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από παθήσεις του καρδιαγγειακού το 2019. Αυτός ο αριθμός  αντιπροσωπεύει το 32% των παγκόσμιων θανάτων. Σε αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλονταν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μελέτες σχετικά με το συνδυασμό τροφών που θεωρούνται επιβλαβείς, όπως οι επεξεργασμένες και οι υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές, με τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που έχουν προστατευτική δράση στον οργανισμό μας.

Ποιες τροφές μας προστατεύουν;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την κατανάλωση προστατευτικών τροφών που βοηθούν στην πρόληψη των παθήσεων. Εκτός από τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια, οι μελέτες έδειξαν ότι το μέτρο αποτελεί συστατικό κλειδί για την κατανάλωση των φυσικών τροφών.

Οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο για παθήσεις του καρδιαγγειακού και της  θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με την  μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρέατος. Βέβαια, αυτό συμβαίνει την στιγμή που τα δημητριακά και τα κρέατα δεν είναι επεξεργασμένα.

Γενικά, η διατροφή που ακολουθούμε καλό είναι να περιλαμβάνει δύο με τρεις μερίδες φρούτων , δύο με τρεις μερίδες λαχανικών, μια μερίδα ξηρών καρπών, και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Επίσης, πρέπει να καταναλώνουμε τέσσερις μερίδες οσπρίων την εβδομάδα και δύο με τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Επιπλέον, μπορεί η διατροφή μας να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης μια μερίδα την ημέρα. Όσον αφορά το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο μια μερίδα την ημέρα είναι αρκετή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αξία της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας. Αν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είστε πιο ευάλωτοι σε νοσήματα, λοιμώξεις ή ακόμη και στην εξάντληση. Κάποια από τα πιο συχνά προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ισορροπημένης διατροφής είναι οι παθήσεις του καρδιαγγειακού, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης.

Επίσης, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν την φλεγμονή στο σώμα και αυτό έχει κόστος στην υγεία μας. Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος που μας προστατεύει από ξένους εισβολείς (ιούς, βακτήρια, μικροοργανισμούς). Όταν αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να λειτουργεί εναντίον μας. Η χρόνια φλεγμονή εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη.

τρπφες που μας προστατευουν

Ποιος είναι ο ρόλος της φλεγμονής στη διατροφή;

Η φλεγμονή είναι κομμάτι των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά σε ξένους εισβολείς, ερεθιστικούς παράγοντες, ιούς και μικροοργανισμούς, και αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι το σώμα ενεργοποιείται για να μας προστατεύσει. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται οίδημα στον αστράγαλό σας αυτό δείχνει ότι το σώμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τη βλάβη.

Αλλά όταν ο μηχανισμός της φλεγμονής δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί, αυτή η διαδικασία μπορεί να αρχίζει να λειτουργεί εναντίον μας.

Τα επίμονα υψηλά επίπεδα φλεγμονής (μια κατάσταση γνωστή ως χρόνια φλεγμονή) μπορεί να δημιουργεί προβλήματα και συνδέεται με πρόωρο θάνατο και καταστάσεις όπως η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη.

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε την χρόνια φλεγμονή με μια απλή εξέταση αίματος που δείχνει τους δείκτες της φλεγμονής στο αίμα (όπως τη CRP, TKE). Η διατροφή μας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των δεικτών της φλεγμονής , μεταξύ άλλων.

Η Δυτική διατροφή, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τροφές με πολλές θερμίδες, επεξεργασμένες και χαμηλές ποσότητες φρούτων, λαχανικών και άλλων φυσικών τροφών. Αυτή η διατροφή όμως συνδέεται με υψηλά επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα δεικτών της φλεγμονής. Μια τέτοια διατροφή είναι η Μεσογειακή, η οποία περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια και ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει προφλεγμονώδη ή αντιφλεγμονώδη δράση.

Τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση

Παρά τις πολλές διαφημίσεις που καθημερινά μας κατακλύζουν, δεν υπάρχει κάποιο μαγικό συμπλήρωμα διατροφής ή κάποιο superfood που να καταπολεμά ουσιαστικά τη φλεγμονή.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να μην επικεντρώνεστε σε μια μονάχα τροφή ή ένα θρεπτικό συστατικό. Αυτό γιατί πολλά θρεπτικά συστατικά και τροφές αλληλεπιδρούν με άλλες και μαζί βελτιώνουν την φλεγμονή.

Τι μπορείτε να τρώτε;

  • Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια (φακές και φασόλια) και οι τροφές ολικής άλεσης. Όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση , είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν πολλές βιταμίνες. Επίσης, περιέχουν μοναδικά φυτοχημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στα φαγητά σας βότανα και μπαχαρικά. Επίσης, το τσάι έχει πολλά οφέλη και είναι καλή πηγή πολυφαινολών.
  • Μην παραλείπετε τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα και το σκουμπρί που είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν φλεγμονή. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε trans και κορεσμένα λιπαρά και υπάρχουν κυρίως στα αρτοσκευάσματα, στα τηγανητά φαγητά και στα λιπαρά κρέατα.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι ζουν με κάποια χρόνια πάθηση και ακόμη περισσότεροι έχουν μεγάλο κίνδυνο. Για αυτό μια αντιφλεγμονώδη διατροφή είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας και μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο.

Ισορροπημένη διατροφή

Είναι σημαντικό να επιλέγετε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, καλά λιπαρά μπορείτε να έχετε όχι μόνο καλύτερη υγεία αλλά και μακροζωία. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι για να προσθέσετε όλες αυτές τις ευεργετικές τροφές στη διατροφή σας και να απολαμβάνετε τα οφέλη τους.

Αν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας ουσιαστικά και να καταπολεμήσετε σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα (στρες, άγχος, κατάθλιψη), υπάρχουν αποτελεσματικές φυσικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, που είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την υγεία και την ευεξία μας.