Κάνε το Τεστ
Ομοιοπαθητικά φάρμακα για το έντερο, Δυσκοιλιότητα, Φούσκωμα, Φουσκώματα, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για το έντερο

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για το έντερο

Με μια ολιστική προσέγγιση στην υγεία, η ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει απλά "ασθένειες" αλλά ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες. Ετσι λοιπόν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να προσφέρουν λύση, χωρίς παρενέργειες, σε πολλά από τα προβλήματα του εντέρου, για τα οποία η ιατρική πρακτικά δεν έχει μια ουσιαστική θεραπεία.

Συχνά προβλήματα του εντέρου

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Πρόκειται για μια ομάδα χρόνιων νοσημάτων που προκαλούν φλεγμονή στην εντερική οδό, προκαλώντας συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και αιμορραγία από το ορθό. Οι δύο πιο κοινές μορφές ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου) είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Τα αίτια της IBD (inflammatory bowel disease) δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα εντερικά βακτήρια. Οι τυπικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάρμακα (όπως κορτικοστεροειδή, ανοσοκατασταλτικά και βιολογικούς παράγοντες), διατροφικές αλλαγές και χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πρόκειται για μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος που προκαλεί κοιλιακό άλγος, φουσκώματα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα). Η ακριβής αιτία του IBS (Irritable bowel syndrome) είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων όπως μη φυσιολογικές εντερικές συσπάσεις, φλεγμονή και αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν διατροφικές αλλαγές (όπως η αποφυγή ορισμένων τροφών), τεχνικές μείωσης του στρες και φάρμακα (όπως αντισπασμωδικά και καθαρτικά).

Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, και οι αιτίες της δυσκοιλιότητας ποικίλλουν και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, τα φάρμακα, κα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου, χωρίς παρενέργειες.

Ψυχολογία και έντερο

Η σχέση μεταξύ ψυχολογικών προβλημάτων και προβλημάτων του εντέρου, είναι σημαντική και αμφίδρομη. Για παράδειγμα, οι έρευνες δειχνουν ότι τα άτομα με ΙΦΝΕ συχνά βιώνουν ψυχολογική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Παράγοντες όπως το άγχος, οι συναισθηματικές εντάσεις και στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπτωματολογία, την εξέλιξη και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές και τα ΙΦΝΕ έχουν υψηλό ποσοστό συννοσηρότητας, που κυμαίνεται από 54% έως 94%.

Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στη εκδήλωση συμπτωμάτων του γαστρεντερικού. Τα συναισθήματα και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα και την ευαισθησία του γαστρεντερικού συστήματος, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχολογικών παραγόντων και προβλημάτων του εντέρου είναι πολύπλοκη, και οι ψυχολογικές παρεμβάσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.

Συχνά ομοιοπαθητικά φάρμακα για το έντερο

Ορισμένα από τα πιο συχνά και δραστικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για το έντερο, είναι τα παρακάτω:

1. Lycopodium

Το Lycopodium είναι ένα φάρμακο με συνολικά μεγάλη δράση στο έντερο, που σχετίζεται ιδιαίτερα με αέρια και φουσκώματα από το γαστρεντερικό σύστημα συνολικά. Συχνά ταιριάζει σε ανθρώπους με χρόνια εντερικά προβλήματα.

2. Nux Vomica

Επίσης ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο με μεγάλη σχέση με το γαστρεντερικό σύστημα, που ταιριάζει ιδίως σε νευρικά άτομα.

3. Carbo Vegetabilis

Είναι ένα ειδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο που επηρεάζει το έντερο. Βοηθά στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ρέψιμο.

4. Natrum Carbonicum

Αυτό το ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να είναι χρήσιμο σε άτομα που έχουν πρόβλημα στην πέψη και την αφομοίωση πολλών τροφών και πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμένες δίαιτες. Δυσπεψία και καούρα. Το γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε μετεωρισμό ή διάρροια.

5. Colocynthis

Αυτή η θεραπεία ενδείκνυται όταν εμφανίζονται πόνοι και κράμπες, κάνοντας το άτομο να διπλώσει ή να χρειαστεί να ξαπλώσει και να πιέσει την κοιλιά. Τα προβλήματα τείνουν να επιδεινώνονται από τα συναισθήματα, ειδικά λόγω θυμού ή αγανάκτησης.

Θυμίζουμε ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούνται από έναν ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό με βάση τα ιδιαίτερα συμπτώματα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου.

Άλλες φυσικές θεραπείες για το έντερο

Εκτός από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα, αρκετές συμβατικές θεραπείες και φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του εντέρου:

  • Αλλαγές διατροφής: η προσαρμογή της διατροφής ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε μονοσακχαρίτες, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
  • Άσκηση: η τακτική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα και τη συνολική υγεία του εντέρου.
  • Φυσικές θεραπείες: οι φυσικές επιλογές όπως το έλαιο μέντας, το τζίντζερ και τα προβιοτικά έχουν βρεθεί ότι συχνά ανακουφίζουν από εντερικά προβλήματα.

Αντιμετώπιση του άγχους 

Μια από τις κυριότερες αιτίες των διαταραχών του εντέρου. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε το στρες με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και εναλλακτικών μεθόδων όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.