Κάνε το Τεστ
πως βοηθάει η ψυχοθεραπεία τους ηθοποιούς, γιατί βοηθά η ψυχοθεραπεία τους ηθοποιούς, γιατί οι ηθοποιοί χρειάζεται να έχουν αυτογνωσία, οφέλη ψυχοθεραπείας για τους ηθοποιούς, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί, δυσκολίες υποκριτικής, αυτογνωσία για τους ηθοποιούς, αυτοβελτίωση για τους ηθοποιούς, ψυχοθεραπεία για τους ηθοποιούς

Πως βοηθάει η ψυχοθεραπεία τους ηθοποιούς

Πως βοηθάει η ψυχοθεραπεία τους ηθοποιούς

Η σημασία της εξερεύνησης του εαυτού, της αυτογνωσίας, της αυτεπίγνωσης είναι πολύ σημαντική για έναν ηθοποιό. Πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους χωρίς να γνωρίζουν ποιοι είναι πραγματικά, ποια είναι τα κίνητρά τους και ποια είναι τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Πολλοί άνθρωποι κάνουν πράγματα ασυνείδητα. Αλλά ένας ηθοποιός δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Ένας ηθοποιός πρέπει να μπορεί να ξυπνά τον πόνο και την πιθανότητα μεταμόρφωσης στη ζωή του. Ένας ηθοποιός πρέπει να αναλύει ένα σενάριο και να κατανοεί τα κίνητρα και τις συμπεριφορές του χαρακτήρα που υποδύεται, και αυτό είναι μια διαδικασία με πολλές προκλήσεις. Όμως πολλοί ηθοποιοί νιώθουν δυστυχισμένοι και κολλημένοι σε θέματα που δεν τους επιτρέπουν να είναι τόσο δημιουργικοί όσο θέλουν.

Τα συναισθηματικά θέματα, τα εμπόδια στη δημιουργικότητα, οι ανησυχίες ή τα προβλήματα στις σχέσεις, μπορεί να επηρεάζουν την δημιουργική έκφραση με αποτέλεσμα ένας ηθοποιός να μην μπορεί να ανταποκριθεί καλλιτεχνικά. Όμως, βαθιά μέσα του γνωρίζει τι θέλει. Θέλει να έχει επαφή με το κοινό. Θέλει να είναι δημιουργικός. Και εδώ είναι που βοηθάει η ψυχοθεραπεία τους ηθοποιούς.

Γιατί οι ηθοποιοί είναι ανάγκη να εξερευνούν τον εαυτό τους;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ηθοποιός είναι να ψάξει τον εαυτό του σε βαθύτερο επίπεδο, ανεξάρτητα με το ρόλο που θα κληθεί να υποδυθεί. Ένα άτομο που ξεκινά ψυχοθεραπεία είναι διατεθειμένο να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά του.

Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία επειδή σαμποτάρουν τον εαυτό τους ή επειδή φοβούνται την αποτυχία. Μετά από βαθιά εξερεύνηση ανακαλύπτουν ότι αυτές οι συμπεριφορές ήταν δεδομένες στην οικογένεια τους. Αυτά τα άτομα μπορεί να πηγαίνουν σε οντισιόν και να νιώθουν άγχος όταν βλέπουν τον ανταγωνισμό και στη συνέχεια να νιώθουν ενοχές όταν τελικά τους επιλέξουν για τη δουλειά. Μπορεί να μην κατανοούν γιατί η διαδικασία της οντισιόν αποτελεί εμπόδιο για αυτούς και την καριέρα τους , μέχρι να ψάξουν βαθιά μέσα τους και να αναλύσουν όλες τις συμπεριφορές τους.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να απελευθερώσει τους ηθοποιούς και να τους βοηθήσει να εξελιχθούν. Η αυτεπίγνωση είναι σπουδαία ικανότητα για κάθε ηθοποιό και τον βοηθά να αντιμετωπίσει κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί στο δρόμο του.

Πώς επιδρά η αυτογνωσία στην ενσάρκωση ρόλων; 

Στην ψυχοθεραπεία, ο ηθοποιός μαθαίνει να ισορροπεί τον πραγματικό εαυτό του με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Με την ψυχοθεραπεία ένας ηθοποιός μπορεί να κατανοήσει έναν χαρακτήρα καλύτερα και ένα σενάριο ώστε να πλάσει το ρόλο του. Όταν ένας ηθοποιός παίρνει στα χέρια του ένα σενάριο, πρέπει να δει τι λέει και στη συνέχεια να πλάσει έναν αληθινό και ενδιαφέρον χαρακτήρα που να ταιριάζει με την περιγραφή. Το να δουλεύει ένα ηθοποιός σε πολύπλοκους χαρακτήρες (για παράδειγμα ένα αλκοολικό ή παθολογικό ψεύτη) είναι πολύ δύσκολη δουλειά, πρέπει να δημιουργήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα που συνήθως είναι μακριά από τον εαυτό του. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί αυτογνωσία και την κατανόηση του εαυτού σε βαθύτερο επίπεδο.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Είναι και για τους θαρραλέους καλλιτέχνες που έχουν ανάγκη να γνωρίσουν τον εαυτό τους με ένα τρόπο που θα ενισχύσει την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί;

Πολλοί ηθοποιοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, οικονομικό στρες και θέματα όπως το άγχος και το χρόνιο στρες. Ο χώρος της τηλεόρασης και του θεάτρου έχει τρομερό ανταγωνισμό, και συχνά το άγχος κατακλύζει τους ηθοποιούς με αποτέλεσμα να τους βαραίνει στην έκφραση του ρόλου τους, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή τους. Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που εμφανίζουν κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά προβλήματα.

Σε πολλές παραγωγές, ειδικά στην τηλεόραση, οι ηθοποιοί πιέζονται συνεχώς μέχρι να φτάσουν στα όριά τους. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι παραγωγοί δίνουν προτεραιότητα στον προϋπολογισμό και όχι στην ψυχική υγεία των ηθοποιών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ηθοποιών που δουλεύουν ατελείωτες ώρες και βιώνουν εξάντληση ή έντονο bullying στο χώρο εργασίας από παραγωγούς ή άλλους ηθοποιούς.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιδράσεις μιας εμπειρίας μπορεί να φανούν μετά το πέρας της. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει βιώσει ένα τραύμα όπως ένα τροχαίο δυστύχημα, δεν χρειάζεται απαραιτήτως ψυχολογική υποστήριξη όταν είναι στο νοσοκομείο, αλλά όταν θα βγει και θα έρθει αντιμέτωπος με τις επιδράσεις του ψυχικού τραύματος. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία, ιδίως όταν προωθούν μια παραγωγή, καθώς πολλοί (δημοσιογράφοι) κάνουν ερωτήσεις που πυροδοτούν πάλι τις τραυματικές εμπειρίες και τις παλιές πληγές (όπως σχέσεις και χωρισμούς).

Σε ορισμένες παραγωγές στο εξωτερικό έχουν αρχίσει και υπάρχουν ψυχοθεραπευτές στα γυρίσματα, έτσι ώστε όλοι οι ηθοποιοί να μπορούν να συζητήσουν μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν. Αυτή τη στιγμή όλα αυτά ίσως ακούγονται ριζοσπαστικά. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα πανίσχυρο μεταμορφωτικό ταξίδι που μπορεί να βοηθήσει έναν ηθοποιό να νιώσει χαρά και συναισθηματική ελευθερία.

Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για τους ηθοποιούς;

Το να είναι κάποιος ηθοποιός είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κάθε ηθοποιός έχει τη δυνατότητα να εξερευνήσει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ωστόσο για να συμβεί αυτό πρέπει να έχει δουλέψει αρκετά με τον εαυτό του.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ηθοποιούς πολλαπλώς, για παράδειγμα:

  • να διαχειριστούν το άγχος τους,
  • τα διαπροσωπικά θέματα που αντιμετωπίζουν (προβλήματα σχέσεων),
  • να ξεπεράσουν ψυχικά τραύματα που τους βαραίνουν και τους μπλοκάρουν στην έκφραση,
  • να μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερα επαγγελματικά.
  • να έχουν μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό τους, και να ανακαλύψουν το δυναμικό τους.

Ένας ηθοποιός δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος ρόλος του. Πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναλύσει και να κατανοήσει κάθε χαρακτήρα, και στη συνέχεια να δώσει ζωή σε αυτό το χαρακτήρα. Κάποιες φορές, αυτό μπορεί να είναι μια συναισθηματικά κουραστική δοκιμασία. Πολλοί ηθοποιοί έχουν ενσυναίσθηση, και η εμπειρία της εξερεύνησης ενός νέου χαρακτήρα μπορεί να είναι πολύ αληθινή.

οφελη ψυχοθεραπειας, ηθοποιοι, καλλιτεχνες

Η αξιοποίηση αυτής της συναισθηματικής πλευράς είναι το κλειδί της επιτυχίας για έναν ηθοποιό. Δεν είναι όμως εύκολη υπόθεση, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολη. Κάθε ηθοποιός καλείται να κατανοήσει όλες τις πτυχές ενός χαρακτήρα, αφού έχει φυσικά κατανοήσει απόλυτα τον εαυτό του. Ένας ηθοποιός μπορεί να ξοδέψει χρόνια προσπαθώντας να επιτύχει την αυτογνωσία ώστε να μεγιστοποιήσει το δημιουργικό του ταλέντο. Αυτή είναι συνήθως μια διαδικασία που διαρκεί μια ζωή.

Μια πολύτιμη πηγή για την εξερεύνηση του εαυτού είναι η ψυχοθεραπεία. Πολλοί άνθρωποι ακόμη πιστεύουν ότι η ψυχοθεραπεία αφορά μόνο τους ανθρώπους που έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κάποια ψυχιατρική διαταραχή και προσπαθούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Αλλά πραγματικά, οποιοσδήποτε μπορεί να ωφεληθεί από την ψυχοθεραπεία, και ειδικά οι ηθοποιοί. Η υποκριτική είναι μια τέχνη που απαιτεί αυτογνωσία, και για αυτό η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ηθοποιούς να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους.

1. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί της επιτυχίας για τους ηθοποιούς

Ένας ηθοποιός ενσαρκώνει έναν χαρακτήρα με σκοπό να πει μια ιστορία. Για να μπορέσει να το κάνει αυτό, πρέπει να κατανοήσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ανάγκη να κατανοεί τα κίνητρα των ανθρώπων, γιατί κάνουν κάποιες επιλογές, και πως μπορούν να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Η εξερεύνηση του εαυτού είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης.

Όταν κάποιος εξερευνεί τις δικές του εμπειρίες και επεξεργάζεται τα συναισθήματα και τις σκέψεις του , αυτό του δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει σε βάθος το χαρακτήρα που υποδύεται.

2. Η κατανόηση του εαυτού βοηθά στην κατανόηση των χαρακτήρων

Ένας ηθοποιός είναι ανάγκη να κατανοεί τον εαυτό του ώστε να γνωρίζει ποιες είναι οι διαφορές με τον χαρακτήρα που υποδύεται. Πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τις δικές του συμπεριφορές. Την ομιλία, τα κίνητρα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Όσο καλύτερα γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του, τόσο πιο εύκολα κατανοεί πως πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά για να ενσαρκώσει έναν άλλο χαρακτήρα.

Είναι δύσκολο κάποιος να εξερευνήσει την προσωπικότητά του και τις συνήθειες του μόνος του. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τόσο βαθιά χαραγμένα μέσα μας που είναι απίστευτα δύσκολο κάποιος να τα αναγνωρίσει συνειδητά. Οι ψυχοθεραπευτές είναι πολύ παρατηρητικοί, και είναι οι ιδανικοί άνθρωποι για να διακρίνουν τους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Όταν κάποιος έχει βαθιά αυτεπίγνωση , τότε μπορεί να αφήσει στην άκρη τις δικές του συνήθειες και να γίνει ο χαρακτήρας που υποδύεται.

3. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ηθοποιούς να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα

Οι ηθοποιοί πολλές φορές στην καριέρα τους υποδύονται χαρακτήρες που είναι συναισθηματικά μια πρόκληση, για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουν τον εαυτό τους και να προστατεύουν την ψυχική τους υγεία. Μια σκοτεινή ιστορία μπορεί να προκαλεί συναισθηματικό βάρος.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια καλή ευκαιρία να επεξεργαστούν τα δύσκολα συναισθήματα ή τις συναισθηματικές εμπειρίες που βιώνουν ως ηθοποιοί. Αν οτιδήποτε προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, τότε στην ψυχοθεραπεία μπορούν να εξερευνήσουν τις αιτίες πίσω από αυτή την αντίδραση. Αυτό βοηθά να έρθουν πιο κοντά με τον χαρακτήρα που υποδύονται, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την ψυχική τους υγεία.

4. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ηθοποιούς να εξελιχθούν

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσει κάθε ηθοποιός στην επιτυχία ανεξάρτητα με την καριέρα που έχει επιλέξει. Φυσικά, η υποκριτική είναι από μόνη της μια δύσκολη δουλειά, ανταγωνιστική,  με αβεβαιότητα. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ηθοποιούς να αναπτύξουν νέες δεξιότητες σε δύσκολες στιγμές στην καριέρα τους ώστε να συνεχίζουν να γίνονται καλύτεροι στη δουλειά τους.

Στην ψυχοθεραπεία, ένας ηθοποιός μπορεί να θέσει ρεαλιστικούς και φιλόδοξους στόχους για την καριέρα του. Να δημιουργήσει ένα πλάνο ώστε να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Αν αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια ή δυσκολίες, η ψυχοθεραπεία του δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστεί την απογοήτευση και να βρει το κίνητρο να συνεχίσει.

Τι να περιμένει ένας ηθοποιός από την ψυχοθεραπεία;

Στην συνεδρία ξεκινά μια συζήτηση για τους στόχους και τις προσδοκίες που έχει ο θεραπευόμενος από την ψυχοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν ψυχοθεραπεία για την προσωπική τους εξέλιξη και αυτό ισχύει και για πολλούς ηθοποιούς. Ο θεραπευόμενος μαζί με τον ψυχοθεραπευτή συζητούν το πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην υποκριτική , έτσι ώστε να θέσει τους δικούς του επαγγελματικούς στόχους. Φυσικά, ο ψυχοθεραπευτής θα κάνει ερωτήσεις για τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του θεραπευόμενου.

Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές. Για αυτό στην ψυχοθεραπεία γίνεται μια εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με τους στόχους του κάθε θεραπευόμενου. Για παράδειγμα, ένας ηθοποιός μπορεί να θέλει να συζητήσει για δύσκολες στιγμές στην καριέρα του, τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά σε συγκεκριμένες καταστάσεις ώστε να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.

Ψυχική ενδυνάμωση και εξερεύνηση του εαυτού 

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μια διαδικασία που χρειάζεται θάρρος και κουράγιο. Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να εξερευνούμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας. Όμως, αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψετε βαθιά τον εαυτό σας. Η ψυχοθεραπεία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους ηθοποιούς για να αναλύσουν δύσκολα θέματα επειδή προσφέρει ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και μη επικριτικό περιβάλλον.

Το να εργάζεται κάποιος στην υποκριτική είναι πρόκληση αλλά και έμπνευση. Για να μπορέσει ένας ηθοποιός να ευημερήσει, πρέπει να μπορεί να επεξεργαστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και τις εμπειρίες του. Η κατανόηση του εαυτού, αποτελεί θεμέλιο λίθο για να μπορέσει ένας ηθοποιός να ενσαρκώσει έναν άλλο χαρακτήρα.