Κάνε το Τεστ
πρίμουλα, τι είναι η πρίμουλα, χρήσεις πρίμουλας, ιδιότητες πρίμουλας, ιατρικές χρήσεις πρίμουλας, οφέλη πρίμουλας στην υγεία

Πρίμουλα

Πρίμουλα

Η πρίμουλα ανήκει στην οικογένεια Primulaceae. Είναι μια πολυετής πόα με χνουδωτά , στενόμακρα φύλλα, και συνήθως κίτρινα λουλούδια. Υπάρχουν πάνω από 500 είδη. Την συναντάμε στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική. Η πρίμουλα πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη primus που σημαίνει «πρώτος», καθώς το φυτό ανθίζει στις αρχές της άνοιξης. Επίσης, τα άνθη της είναι μπορεί να έχουν ένα εύρος χρωμάτων όπως το ροζ, το μωβ, το κίτρινο, το μπλε.

Η πρίμουλα είναι γνωστή για τις ιδιότητές της. Τα λουλούδια και τα φύλλα της πρίμουλας περιέχουν ενώσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την θεραπεία καταστάσεων όπως οι πονοκέφαλοι, το άσθμα, και οι ερεθισμοί στο δέρμα. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις και σπασμολυτικές ιδιότητες.

Ιδιότητες πρίμουλας

Η πρίμουλα είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και άλλων θρεπτικών συστατικών που έχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

1. Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι το πιο ωφέλιμο συστατικό της πρίμουλας. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι ουσιαστικά για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, το υγιές δέρμα και τα μαλλιά και την υγεία του καρδιαγγειακού. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα επίσης μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, πράγμα που βοηθά στην διαχείριση και στη μείωση των συμπτωμάτων σε πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις.

 2. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ακόμη συστατικό της πρίμουλας, που βοηθά στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και βελτιώνει την όψη του δέρματος. Είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να προστατεύει το σώμα ενάντια στις επιβλαβείς επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

 3. Άλλα θρεπτικά συστατικά

Η πρίμουλα είναι επίσης καλή πηγή γ-λινολενικού οξέος, ενός απαραίτητο λιπαρού οξέος που είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, περιέχει λινολεϊκό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση των υγιών επιπέδων της χοληστερόλης και για την πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

Έλαιο πρίμουλας

Το έλαιο της πρίμουλας είναι πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, και λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη των παθήσεων του καρδιαγγειακού, την βελτίωση της συνολικής υγεία και την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Χρήσεις του ελαίου πρίμουλας

1. Ανακούφιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Το έλαιο πρίμουλας είναι πλούσιο σε γ-λινολενικό οξύ, ένα τύπο λιπαρού οξέος που είναι αναγκαίο για τη σύνθεση της προσταγλαδίνης Ε1. Τα χαμηλά επίπεδα προσταγλαδίνης Ε1 επηρεάζουν την ευαισθησία του σώματος στην προλακτίνη, μια ορμόνη που έχει σχέση με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και συμπτώματα όπως το φούσκωμα, η ευαισθησία στο στήθος, η ευρεθιστότητα, η κατάθλιψη, ο πονοκέφαλος.

Το έλαιο πρίμουλας μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα στην προλακτίνη, πράγμα που στη συνέχεια βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

2. Μείωση της εξάψεων

Το γ-λινολενικό οξύ στο έλαιο πρίμουλας μπορεί επίσης να μειώνει την συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια των εξάψεων που προκαλεί η εμμηνόπαυση.

3. Θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο πρίμουλας βοηθά στην θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης). Γενικά, οι άνθρωποι που έλαβαν έλαιο πρίμουλας παρατήρησαν μια γενική μείωση στην αρτηριακή πίεση.

Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι το έλαιο πρίμουλας δεν είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη ή στην προεκλαμψία.

4. Πρόληψη των παθήσεων του καρδιαγγειακού

Το γ-λινολενικό οξύ στο έλαιο πρίμουλας βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών. Εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του, βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η αρτηριοσκλήρυνση , το έμφραγμα.

5. Πρόληψη της θρόμβωσης

Το γ-λινολενικό οξύ στο έλαιο πρίμουλας έχει αντιπηκτική δράση, και έτσι βοηθά στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων και στη βελτίωση της συνολικής ροής του αίματος. Με αυτό τον τρόπο βοηθά στην πρόληψη της θρόμβωσης ή άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το έμφραγμα.

6. Βελτίωση της υγείας του δέρματος

Το γ-λινολενικό οξύ στο έλαιο πρίμουλας έχει αντιφλεγμονώδη δράση, πράγμα που ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, την ενυδάτωση και την υφή. Το έλαιο πρίμουλας βοηθά στην αντιμετώπιση της ερυθρότητας και της ξηρότητας, και για αυτό χρησιμοποιείται για την διαχείριση φλεγμονωδών παθήσεων στο δέρμα, όπως η ακμή, το έκζεμα, η ψωρίαση ή η δερματίτιδα.

7. Πρόληψη της τριχόπτωσης

Το έλαιο πρίμουλας βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών και προλαμβάνει την τριχόπτωση, εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του γ-λινολενικού οξέος. Προσφέρει θρεπτικά συστατικά στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία μειώνουν την βλάβη στους θύλακες της τρίχας και διεγείρουν τον υγιή πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Τα χαμηλά επίπεδα των λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγούν στην τριχόπτωση, καθώς είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των μαλλιών.

Αντιμετώπιση άγχους

Το έλαιο πρίμουλας πολλαπλά οφέλη για το δέρμα και τα μαλλιά. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τα προβλήματα στο δέρμα και στα μαλλιά είναι αποτέλεσμα του έντονου άγχους. Σε περιόδους στρες μπορεί να παρατηρείτε έντονη τριχόπτωση, το δέρμα σας να είναι ξηρό, ευαίσθητο και αφυδατωμένο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος με υγιείς τρόπους ώστε να μην προκαλεί σωματικά συμπτώματα. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης του άγχους.