Κάνε το Τεστ
αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος, φοβίες, αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών

Ψυχικά τραύματα και αγχώδεις διαταραχές

Αγχώδεις Διαταραχές

Όλοι μας περιστασιακά νιώθουμε άγχος. Ωστόσο, το επίμονο άγχος ίσως να είναι δείκτης μιας ψυχικής διαταραχής. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι ψυχικές διαταραχές οι οποίες ξεπερνούν τον απλό φόβο ή την ανησυχία. Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια αγχώδη διαταραχή, το άγχος είναι έντονο, μακροχρόνιο, δεν υποχωρεί εύκολα και μπορεί να επιδεινωθεί με τον καιρό. Τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν αρκετά σοβαρά και να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες και στις σχέσεις σας.

Συμπτώματα των διαφορετικών τύπων διαταραχών άγχους

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν πολλές μορφές όπως: η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού, οι διαταραχές που σχετίζονται με τις φοβίες, το άγχος αποχωρισμού. Τα συμπτώματα αυτών των διαταραχών περιγράφονται παρακάτω.

1. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή νιώθουν υπερβολική ανησυχία ή άγχος σε καθημερινή βάση για μια χρονική περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών. Ανησυχούν συνέχεια για πάρα πολλά πράγματα όπως οι κοινωνικές επαφές, η προσωπική υγεία, οι καταστάσεις στη ζωή κλπ. Νιώθουν ανησυχία, κόπωση, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, νιώθουν νευρικοί, έχουν ένταση στους μύες και ίσως να έχουν κάποια προβλήματα με τον ύπνο.

2. Διαταραχή πανικού

Οι άνθρωποι με διαταραχή πανικού βιώνουν ξαφνικές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, οι οποίες είναι απροσδόκητες καταστάσεις υπερβολικού φόβου που έρχονται γρήγορα και κορυφώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να εκδηλωθούν εξαιτίας μιας αφορμής όπως μια περιοχή ή μια κατάσταση που προκαλεί φόβο. Μια κρίση πανικού ίσως να προκαλεί ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, σφίξιμο στο στήθος,δυσκολία στην αναπνοή, και ένα συναίσθημα αποπροσανατολισμού. Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή πανικού συχνά ανησυχούν για την επόμενη κρίση πανικού και προσπαθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποφύγουν τις αφορμές που πυροδοτούν την κρίση. Αυτή η υπερβολική ανησυχία για τις επικείμενες κρίσεις πανικού ίσως να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής.

3. Φοβίες

Ο έντονος φόβος για κάτι ή η αποστροφή για μια κατάσταση ή συγκεκριμένα αντικείμενα είναι γνωστός ως φοβία. Πολλές φορές, ο φόβος λόγω μιας φοβίας είναι αναλογικά μεγαλύτερος από ότι ο πραγματικός κίνδυνος που προκαλείται από μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φοβίες. Οι άνθρωποι φοβούνται τις πτήσεις με τα αεροπλάνα, ασανσέρ, μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορείο, κα), τα ύψη, συγκεκριμένα ζώα (γάτες, σκυλιά, πτηνά), το αίμα και μερικές φορές και τις ενέσεις (ή αιχμηρά αντικείμενα γενικότερα).

4. Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Οι άνθρωποι που έχουν διαταραχή κοινωνικού άγχους φοβούνται υπερβολικά τις δημόσιες ομιλίες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αποφεύγουν ανθρώπους και κοινωνικές καταστάσεις επειδή νιώθουν ότι μπορεί να κριθούν για το άγχος τους και την απόδοσή τους. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αυτή τη διαταραχή στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας.

5. Άγχος αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού αν και παρατηρείται κυρίως στα παιδιά, μπορεί να παρουσιάζεται και στους ενήλικες. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη μορφή άγχους νιώθουν ανασφάλεια όταν αποχωρίζονται κάποιον με τον οποίο είναι πολύ δεμένοι. Φοβούνται ότι κάτι θα συμβεί στους αγαπημένους τους αν τους αποχωριστούν. Μέχρι τον αποχωρισμό, ίσως να βλέπουν εφιάλτες και ακόμη και να έχουν ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τις αγχώδεις διαταραχές

Μερικοί από τους γενικούς παράγοντες κινδύνου για τις αγχώδεις διαταραχές είναι:

  • Το ιστορικό ψυχικών διαταραχών ή άγχους σε μέλη της οικογένειας
  • Την προσκόλληση και την συστολή/ντροπή στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας
  • Την έκθεση σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις στην πρώιμη παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση

Επίσης, τα σωματικά προβλήματα, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς και καρδιακά προβλήματα (όπως η αρρυθμία) μπορεί να επιδεινώσουν το άγχος. Η καφεΐνη και άλλες ουσίες μπορεί να εντείνουν το στρες.

Αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και μερικές με το συνδυασμό και των δύο ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικά η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συζητούν με τον ψυχοθεραπευτή τους για να βρουν την καλύτερη θεραπεία.

  • Ψυχοθεραπεία: Είναι γνωστή ως θεραπεία συζήτησης, και στοχεύει σε συγκεκριμένες ανησυχίες και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου. Βοηθά πάρα πολύ τους ανθρώπους με άγχος. Υποστηρίζει τους ανθρώπους με μοναδικό τρόπο ώστε να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς, σκέψης και αντίδρασης σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις και αντικείμενα. Επίσης διδάσκει διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες σε ανθρώπους που θέλουν να ανταπεξέλθουν σε κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί να γίνουν ατομικά ή ομαδικά. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τις διαστρεβλωμένες απόψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις τραυματικές εμπειρίες τους.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται μόνο από ψυχίατρο. Μερικά από τα πιο συχνά φάρμακα είναι τα αγχολυτικά, όπως οι βενζοδιαζεπίνες, οι β-αναστολείς και τα αντικαταθλιπτικά.
  • Βελονισμός και Ομοιοπαθητική: μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, εναλλακτικά ή συμπληρωματικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους, χωρίς παρενέργειες.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους

Αν σκέφτεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια συμβουλευτείτε έναν ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για εσάς. Με την ομοιοπαθητική, το βελονισμό, το EMDR (για την επεξεργασία των ψυχικών τραυμάτων) και την ψυχοθεραπεία, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος αποτελεσματικά.