Κάνε το Τεστ
ρεσβερατρόλη, ιδιότητες ρεσβερατρόλης, δράση ρεσβερατρόλης, οφέλη ρεσβερατρόλης στην υγεία, πιθανές παρενέργειες ρεσβερατρόλης

Ρεσβερατρόλη: ιδιότητες και οφέλη στην υγεία

Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, η οποία φυσιολογικά έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση. Αν και υπάρχει στα φιστίκια, στα βατόμουρα και στα κράνμπερι, υπάρχει σε πολύ υψηλή συγκέντρωση στη φλούδα των σταφυλιών άρα και στο χυμό του σταφυλιού και στο κόκκινο κρασί.

Η ζύμωση για το κόκκινο κρασί περιλαμβάνει τις φλούδες των σταφυλιών έτσι περιέχει ρεσβερατρόλη. Επίσης, υπάρχει ρεσβερατρόλη στο λευκό κρασί, αλλά το κόκκινο κρασί περιέχει 10 φορές περισσότερη ρεσβερατρόλη σε σύγκριση με το λευκό.

Ένα υψηλό ποσοστό ρεσβερατρόλης υπάρχει στη φλούδα των σταφυλιών για να προστατεύει το φυτό από τους μύκητες και την ζημιά από τον ήλιο. Επομένως, το κρασί έχει υψηλότερα επίπεδα ρεσβερατρόλης σε σύγκριση με άλλες τροφές. Γενικά, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη από το λευκό κρασί καθώς η ζύμωση περιλαμβάνει την φλούδα των σταφυλιών. Πολλά από τα αντιοξειδωτικά περιλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης υπάρχουν φυσιολογικά στη φλούδα των σταφυλιών. Η ρεσβερατρόλη υπάρχει επίσης στους σπόρους και στον πυρήνα του σταφυλιού.

Τα σταφύλια που μεγαλώνουν σε υγρό περιβάλλον έχουν περισσότερη ρεσβερατρόλη από ότι τα σταφύλια που αναπτύσσονται σε πιο ξηρά περιβάλλοντα. Η θεωρία πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι ότι τα σταφύλια που μεγαλώνουν σε υγρό περιβάλλον έχουν περισσότερη ρεσβερατρόλη επειδή πρέπει να καταπολεμούν περισσότερους μύκητες. Για παράδειγμα τα σταφύλια που μεγαλώνουν σε ξηρό περιβάλλον δεν έχουν ανάγκη τόση ρεσβερατρόλη για την επιβίωσή τους.

Πώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη;

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει το DNA των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που σχηματίζονται από τη ρύπανση, την ηλιακή ακτινοβολία και από φυσιολογικές διαδικασίες στο σώμα όπως η καύση του λίπους και πολλές φορές οδηγούν σε καρκίνο, γήρανση και εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Ποια είναι τα οφέλη της ρεσβερατρόλης;

Όπως συμβαίνει και με άλλα αντιοξειδωτικά, η ρεσβερατρόλη έχει πολλές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα να ανταπεξέλθει στις διαδικασίες της καθημερινότητας και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν τα τα οφέλη των αντιοξειδωτικών στην αντιγήρανση, στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς

Γνωρίζουμε ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση επειδή είναι αντιοξειδωτικό. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζει και προστατεύει τα κύτταρα του σώματος από πιθανή βλάβη. Η πιο σημαντική της ιδιότητα, είναι ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και στην καρδιά καθώς δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας για τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνει πιθανές βλάβες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει νευροπροστατευτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης και στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, συμβάλλει στην πρόληψη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού και του εγκεφαλικού.

Η ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά αποτελούν ασπίδα για τα κύτταρα. Περιβάλλουν τα κύτταρα σε ένα λεπτό στρώμα, έτσι όταν υπάρχουν ενώσεις στην κυκλοφορία του αίματος και στο περιβάλλον που προσπαθούν να επιτεθούν στα κύτταρα, υπάρχει αυτό το επιπλέον στρώμα προστασίας.

Αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης

Τα αντιοξειδωτικά έχουν πολλαπλούς ρόλους στο σώμα. Μια διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη) και στην μείωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα μας, τα κύτταρα, τα οστά, το αίμα και τα όργανά μας. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει η διατροφή μας, τόσο το καλύτερο για το σώμα μας.

Περιορίζει το σχηματισμό θρόμβων

Οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ίσως να συμβάλλουν στην επιβράδυνση του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα. Το αλκοόλ επίσης δρα σαν αντιπηκτικό, έτσι το κόκκινο κρασί, όταν φυσικά υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή του, συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού θρόμβων. Αν συνδυάζετε τις πολυφαινόλες και το αλκοόλ, τότε υπάρχει μια μεγαλύτερη αντιπηκτική δράση.

Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η ρεσβερατρόλη έχει πολλά οφέλη στο διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες σε ζώα. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη.

Μια εξήγηση για το πως η ρεσβερατρόλη λειτουργεί είναι ότι ίσως να παρεμποδίζει τη δράση ενός συγκεκριμένου ενζύμου που μετατρέπει την γλυκόζη σε σορβιτόλη. Όταν υπάρχει συσσώρευση σορβιτόλης σε ανθρώπους με διαβήτη, τότε αυτή η διαδικασία προκαλεί οξειδωτικό στρες στα κύτταρα.

Κάποια επιπλέον οφέλη της ρεσβερατρόλης στους ασθενείς με διαβήτη περιλαμβάνουν:

  • Προστασία από το οξειδωτικό στρες: η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλεί κάποιες επιπλοκές στο διαβήτη.
  • Μείωση της φλεγμονής: η ρεσβερατρόλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ένα στοιχείο κλειδί για τα χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης.
  • Ενεργοποίηση της ΑΜΡΚ: αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Η ενεργοποίηση της ΑΜΡΚ συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Η ρεσβερατρόλη έχει περισσότερα οφέλη για τους ανθρώπους με διαβήτη σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, αν και είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων 

Η ρεσβερατρόλη έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει και να θεραπεύει τον καρκίνο, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ανάμικτα.

Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη συμβάλλει στην καταπολέμηση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του στομάχου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του δέρματος, ο καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Πώς όμως καταπολεμά η ρεσβερατρόλη τα καρκινικά κύτταρα;

  • Αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων: προλαμβάνει την αντιγραφή και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων.
  • Αλλάζει την έκφραση των γονιδίων: μπορεί να αλλάξει την έκφραση των γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξής τους.

Ποιες είναι οι πιθανές  παρενέργειες της ρεσβερατρόλης; 

Σύμφωνα με μελέτες τα συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη δεν έχουν κάποιο κίνδυνο. Οι υγιείς άνθρωποι δεν εμφανίζουν κάποια παρενέργεια.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς οδηγίες για την ποσότητα της ρεσβερατρόλης που μπορεί να προσλαμβάνει ένα άτομο ώστε να έχει τα οφέλη της. Και φυσικά, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις, ειδικά με το πως αλληλεπιδρά η ρεσβερατρόλη με άλλες φαρμακευτικές αγωγές.

Αν και υψηλές δόσεις στις εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων, είναι πιθανό να αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας ή σχηματισμού μωλώπων όταν κάποιος λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η ηπαρίνη ή η βαρφαρίνη ή κάποια παυσίπονα.

Η ρεσβερατρόλη επίσης μπλοκάρει κάποια ένζυμα που βοηθούν στην απομάκρυνση συγκεκριμένων ενώσεων από το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι μερικά φάρμακα μπορεί να συσσωρεύονται σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτά περιλαμβάνουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αγχολυτικά και τα ανοσοκατασταλτικά.

Αν λαμβάνετε κάποια από αυτά τα φάρμακα τότε είναι ανάγκη να μιλήσετε με το γιατρό σας, πριν ξεκινήσετε να παίρνετε συμπληρώματα διατροφή που περιέχουν ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό 

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τον οργανισμό μας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Έχει νευροπροστατευτική δράση και καταπολεμά την φλεγμονή που μπορεί να υπάρχει στο σώμα λόγω άγχους. Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ μπορούν επίσης να τονόσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικό τρόπο.