Κάνε το Τεστ
σεξ, σεξ και μακροχρόνιες σχέσεις, σεξ και γάμος, σεξουαλική επιθυμία στη σχέση, πως να διατηρήσετε την σεξουαλική επιθυμία

Σεξ και μακροχρόνιες σχέσεις

Σεξ και μακροχρόνιες σχέσεις, γάμος

Ακόμη και μετά από πολλά χρόνια σχέσης ένα ζευγάρι μπορεί να έχει καλή σεξουαλική ζωή. Η πεποίθηση ότι η επιθυμία για σεξ εξαφανίζεται μετά το γάμο ή την απόκτηση ενός παιδιού είναι λάθος. Φυσικά, και με την πάροδο του χρόνου θα συμβούν αλλαγές στη σχέση, στο σεξ, στο σώμα και στα επίπεδα της ενέργειας. Η σεξουαλική έλξη δεν είναι σταθερή επειδή ως άνθρωποι αλλάζουμε με πολλούς τρόπους, βιολογικά και ψυχολογικά. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, δουλεύουμε μαζί με το ζευγάρι ώστε να ανανεώσει την σεξουαλική ζωή του.

Σε μια σχέση, οι σύντροφοι έχουν πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Ο καθένας έχει τη δουλειά του, τις υποχρεώσεις του, την ευθύνη για τα παιδιά. Το σεξ στο γάμο ή στο πλαίσιο αυτών των μακροχρόνιων σχέσεων είναι διαφορετικό από το σεξ σε μια νέα σχέση στην οποία δεν υπάρχουν αυτές οι ευθύνες. Το σεξ έχει άμεση σχέση με όλα όσα συμβαίνουν σε μια σχέση και το αντίστροφο.

Ενώ πιστεύουμε ότι ένα ζευγάρι μπορεί να έχει μια υπέροχη ζωή μαζί χωρίς να έχει καλή σεξουαλική ζωή, αυτό πρακτικά είναι πολύ πιο δύσκολο και λιγότερο διασκεδαστικό. Το σεξ δεν είναι μόνο ευχαρίστηση, αλλά ένας τρόπος επικοινωνίας και συναισθηματικής σύνδεσης.

Προβλήματα στη σεξουαλική ζωή

Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ σε μια σχέση εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Για μερικούς ανθρώπους η ευτυχία στη σχέση δεν έχει άμεση σχέση με το σεξ. Οι δύο σύντροφοι καλό είναι να μιλάνε ανοιχτά για τις επιθυμίες τους στο σεξ και να βρίσκουν τρόπους να υπάρχει ισορροπία στις ανάγκες και στα "θέλω" τους.

Συχνά τα ζευγάρια έχουν κάποιο θέμα, το οποίο μπορεί να προκύπτει από τις προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες και τις πεποιθήσεις που έχουν σχηματίσει για το σεξ από τους γονείς τους. Η επιρροή της κουλτούρας και των γονέων είναι πολύ βαθιά. Όλοι έχουμε ένα σεξουαλικό φάσμα, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στις απόψεις μας για το σεξ.  Αυτό το φάσμα καθορίζει με ποιος τρόπους νιώθουμε άνετα στο σεξ, πόσο άνετα μιλάμε για το σεξ και πόσο ευάλωτοι μπορούμε να γίνουμε για αυτό το θέμα.

Σε πολλές κουλτούρες, υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στην αγάπη και στο σεξ, ειδικά σε μια καινούργια σχέση. Όταν ένα ζευγάρι είναι πριν από το γάμο ή την απόκτηση ενός παιδιού, τότε το σεξ είναι πιο ανέμελο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου και τις υποχρεώσεις, η επιθυμία για σεξ μπορεί να υποχωρεί. Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους τα ζευγάρια μπορούν να αναγνωρίσουν όλες τις κοινωνικές επιδράσεις και τις πεποιθήσεις τους για το σεξ. Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι σύντροφοι να αποκτήσουν ένα νέο τρόπο σκέψης, που θα φέρει νέες προοπτικές στη σχέση.

Το σεξ γενικά βελτιώνει τις σχέσεις, αλλά το πόσο σημαντικό είναι για κάθε ζευγάρι αφορά τον κάθε σύντροφο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην καλή σεξουαλική ζωή και στην ευτυχία στη σχέση. Η σεξουαλική ικανοποίηση συμβάλλει στην ικανοποίηση στη σχέση. Το καλό σεξ μπορεί επίσης να αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τις αρνητικές επιδράσεις των προβλημάτων επικοινωνίας στη σχέση.

Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας επηρεάζουν την επιθυμία για σεξ;

Στην αρχή μιας σχέσης η επιθυμία για σεξ είναι έντονη επειδή κυριαρχεί  ο ενθουσιασμός για το καινούργιο, και εξερευνούμε την σωματική οικειότητα με το σύντροφό μας. Το κύμα των ορμονών που απελευθερώνεται όταν ερωτευόμαστε εξηγεί γιατί υπάρχει πολύ σεξ στην αρχή μιας σχέσης. Καθώς η απελευθέρωση αυτών των ορμονών υποχωρεί, το ζευγάρι μπαίνει σε μια άλλη ροή, στην οποία η επιθυμία για σεξ είναι μικρότερη πάντα σε σύγκριση με τα αρχικά στάδια της σχέσης.

Αυτό είναι αναπόφευκτο. Το πραγματικό ζητούμενο όμως είναι πόσο μικρότερη θα είναι αυτή η επιθυμία, και σε τι οφείλεται: στη χρονιότητα της σχέσης, στα προβλήματα της επικοινωνίας, σε συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα προς τον άλλο σύντροφο, ή σε κάτι άλλο;

σεξ και μακροχρόνιες σχέσεις, σεξ και γάμος

Είναι φυσιολογικό ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει σεξ κάποιες φορές;

Η σύντομη απάντηση είναι "ναι". Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για σεξ παρουσιάζει διακυμάνσεις για πολλούς λόγους, που περιλαμβάνουν:

  • άγχος
  • έλλειψη ύπνου
  • ορμονικές αλλαγές
  • παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
  • θέματα ψυχικής υγείας
  • εικόνα του σώματος
  • θέματα στη σχέση
  • αλλαγές στη ζωή (μια νέα δουλειά, η απόκτηση ενός παιδιού)

Η χαμηλή σεξουαλική επιθυμία μπορεί μερικές φορές να έχει σχέση με άλλα θέματα στη σχέση

Το καλό σεξ συνήθως σημαίνει ότι η σχέση είναι πιο ευτυχισμένη, αλλά και το αντίστροφο είναι επίσης αλήθεια. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική ικανοποίηση και στην ικανοποίηση από τη σχέση, σημαίνει ότι αν ένας σύντροφος δεν είναι ευτυχισμένος σε μια σχέση, πιθανώς δεν θα είναι ικανοποιημένος από τη σεξουαλική του ζωή. Αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το σεξ, είναι πιθανό να υπάρχουν άλλα θέματα στη σχέση τα οποία έχουν βάλει κάτω από το χαλί αλλά είναι ανάγκη να τα αντιμετωπίσουν. Για να μπορέσει ένα ζευγάρι να καταλάβει τι συμβαίνει, είναι ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά για τα συναισθήματά του. Όταν η σχέση είναι καλή, τότε και το σεξ είναι καλό (ή τα ζευγάρια βρίσκουν τον τρόπο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, και να το βελτιώσουν!)

Σεξουαλικό τραύμα

Για ορισμένους ανθρώπους η σκέψη του σεξ, επαναφέρει στην επιφάνεια περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ή κακοποιητικές σχέσεις στις οποίες δεν υπήρχαν υγιή όρια. Τα άτομα που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση ή είναι θύματα βιασμού νιώθουν απίστευτη ντροπή. Όμως αυτό κάνει το σεξουαλικό τραύμα ακόμη πιο έντονο.

Τα ζευγάρια μπορούν να δουλέψουν μαζί με ουσιαστικό τρόπο ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να χτίσουν μια ευχάριστη, υγιή και απολαυστική σεξουαλική σχέση όταν υπάρχει κάποια τραυματική εμπειρία κακοποίησης.  Με την ψυχοθεραπεία ζεύγους τα ζευγάρια κατανοούν ότι οι εμπειρίες του παρελθόντος επηρεάζουν τη σχέση τους στο παρόν.

Το σεξ είναι καλύτερο όταν είναι μια εμπειρία ανακάλυψης και όχι διαπραγμάτευση

Η κριτική δεν έχει καμία θέση στην υγιή σεξουαλική ζωή. Τα ζευγάρια που έχουν μια ασυμφωνία στην επιθυμία για σεξ μερικές φορές πέφτουν στην παγίδα μιας δυναμικής στην οποία το σεξ έχει να κάνει με την συχνότητα και έτσι δημιουργεί μια πολύ αρνητική ενέργεια. Αυτό δεν είναι καθόλου χαλαρωτικό.

Στο σεξ οι δύο σύντροφοι ανακαλύπτουν τι θέλουν ώστε να νιώθουν και οι δύο όμορφα. Ένας άντρας και μια γυναίκα μπορεί να θέλουν διαφορετικά πράγματα για να ικανοποιηθούν σεξουαλικά. Αν νιώθετε ότι η σχέση σας είναι δέσμια σε έναν αρνητικό κύκλο γύρω από το σεξ, μιλήστε ανοιχτά με το σύντροφό σας και δουλέψτε μαζί για να βρείτε λύσεις που θα ευχαριστούν και τους δυο σας.

Μερικές φορές αυτή η διαπραγμάτευση για το σεξ μπορεί να προκαλεί συναισθήματα απόρριψης (στο σύντροφο με υψηλή λίμπιντο) , απομόνωση (στο σύντροφο με την χαμηλή λίμπιντο) και ενοχές (και στους δύο συντρόφους). Αυτά τα συναισθήματα χρειάζεται να τα επεξεργαστείτε στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, να τα ξεκαθαρίσετε και να βρείτε μια πιο θετική προσέγγιση για το θέμα.

Το σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να έχει πάθος

Σύμφωνα με μελέτες οι υποθέσεις για την μείωση του πάθους σε μια μακροχρόνια σχέση συνήθως λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι το πάθος υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου σε μια σχέση πραγματικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα δέσμευσης. Για αυτό λοιπόν μην πέσετε στην παγίδα και πιστέψτε ότι η σεξουαλική επιθυμία αυτόματα υποχωρεί όσο η σχέση προχωρά.

Μπορείτε να διατηρήσετε τη φλόγα στη σχέση σας 

Η σεξουαλική επιθυμία και το σεξ δεν είναι ανάγκη να είναι ανύπαρκτο στις μακροχρόνιες σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι στις μακροχρόνιες σχέσεις έχουν υπέροχη και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά από πολλά χρόνια σχέσης. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο οι σύντροφοι γνωρίζονται, τόσο πιο άνετα νιώθουν να εξερευνήσουν νέες σεξουαλικές εμπειρίες μαζί. Αν νιώθετε ότι υπάρχει μια υποχώρηση στη σεξουαλική επιθυμία, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε όλα τα υποκείμενα θέματα που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή.