Κάνε το Τεστ
συσσωρευτικό άγχος, τι είναι το συσσωρευτικό άγχος, θεωρία συσσωρευτικού άγχους, αντιμετώπιση συσσωρευτικού άγχους

Συσσωρευμένο άγχος

Συσσωρευμένο Άγχος

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το στρες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, και έχουν μάθει πως μπορούν να το διαχειριστούν. Όμως όταν αγνοείτε το στρες στη ζωή σας μπορεί να συσσωρεύεται μέσα σας και τελικά να έχει μεγάλο κόστος στην ψυχική και στη σωματική σας υγεία.

Τι είναι το συσσωρευμεύνο στρες;

Ο καθένας μας βιώνει ψυχοπιεστικές καταστάσεις στη ζωή του, αλλά όταν πολλαπλά γεγονότα συμβαίνουν μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ψυχοπιεστικά γεγονότα είναι μεμονωμένα. Επηρεάζουν προσωρινά την υγεία και την ενέργεια σας, αλλά ο χρόνος βοηθά στην πλήρη ανάρρωση. Ωστόσο, όταν αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, μπορεί να συνεχίσουν να ρουφούν την ενέργειά σας χωρίς διάλλειμα. Τέτοια γεγονότα περιλαμβάνουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, την απώλεια της δουλειάς ή τη γέννηση ενός παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, θετική ή αρνητική, αυτό έχει μεγάλη επίδραση στην ζωή του κάθε ανθρώπου και όταν μαζεύονται πολλά δημιουργείται μεγάλο βάρος για την ψυχική σας υγεία.

Το στρες επηρεάζει διαφορετικά κάθε άνθρωπο. Αυτό που είναι δύσκολο για τον καθένα είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άγχος. Η απόκριση σε ένα ψυχοπιεστικό γεγονός παίζει σημαντικό ρόλο στις διαταραχές άγχους.

Το άγχος είναι συνδυασμός περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων και επηρεάζει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος από ότι οι άνδρες. Οι αγχώδεις διαταραχές που προκύπτουν από το χρόνιο συσσωρευμένο στρες μπορεί να εμφανιστούν στον οποιονδήποτε αλλά οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη βιολογική προδιάθεση.

Φανταστείτε την υγεία και την ενέργειά σας σαν ένα κουβά με νερό. Στην καθημερινότητα σας, υπάρχουν πράγματα που γεμίζουν αυτό τον κουβά και περιλαμβάνουν τον ύπνο, τη διατροφή, το διαλογισμό, το γέλιο και άλλες μορφές επούλωσης.

Υπάρχουν επίσης και πράγματα που απορροφούν το νερό από τον κουβά σας. Αυτές περιλαμβάνουν το στρες της δουλειάς, τα προβλήματα στη σχέση σας ή άλλες μορφές άγχους και ανησυχίας.

Φυσικά όλα αυτά που απορροφούν την ενέργειά σας δεν είναι αρνητικά. Για να έχετε όμως μια παραγωγική ζωή, είναι σημαντικό να βγάλετε κάποια πράγματα από τον κουβά σας. Το να δουλεύετε σκληρά, να κάνετε σκληρή γυμναστική, να προσπαθείτε να είστε καλοί στο σχολείο σας επιτρέπουν να παράγετε κάτι. Αλλά ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα απαιτούν την ενέργειά σας.

Αυτά τα αποτελέσματα δρουν αθροιστικά. Ακόμη και μια μικρή διαρροή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια νερού με τον καιρό. Όπως μια βάρκα που παίρνει νερά, δεν μπορείτε να επιπλεύσετε αν υπάρχουν πολλές διαρροές.

Η θεωρία του συσσωρευμένου άγχους και του χρόνιου στρες

Το σωματικό στρες που προκύπτει από την σκληρή σωματική άσκηση μπορεί να εξηγήσει την ιδέα του συσσωρευμένου άγχους. Αν κάποιος κάνει σκληρή άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα και θέλει να προσθέσει μια ακόμη μέρα στην άσκησή του, αυτό του προσθέτει άγχος. Τελικά καταλήγει να είναι καλά για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια νιώθει εξουθένωση ή παθαίνει τραυματισμούς που τον κρατούν μακριά από το πρόγραμμα του.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το στρες, δρα αθροιστικά. Οι τρεις μέρες προπόνησης είναι ένας ρεαλιστικός στόχος αλλά η προσθήκη της τέταρτης ημέρας προσθέτει στρες που αρχίζει να συσσωρεύεται. Κάποια στιγμή, το φορτίο είναι τόσο μεγάλο που οδηγεί στην εξουθένωση.

Σε ακραίες περιπτώσεις, το στρες που συσσωρεύεται μπορεί να αρχίσει να εκδηλώνεται τόσο γρήγορα που να προκαλέσει την σωματική κατάρρευση. Αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το συσσωρευμένο στρες είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε. Το στρες προκύπτει από την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλουμε. Είναι το στρες που προκύπτει όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση ή όταν θέλετε να ολοκληρώσετε μια σημαντική δουλειά. Είναι το στρες που έχετε για τα παιδιά σας ή το εργασιακό στρες ή το στρες της φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών σας.

Διατηρήστε την ενέργειά σας

Αν θέλετε να διατηρήσετε την ενέργειά σας έχετε δύο επιλογές:

  1. Να γεμίζετε τις μπαταρίες σας σε τακτική βάση. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμάστε καλά, θα βρίσκετε χρόνο να γελάτε και να διασκεδάζετε, θα τρώτε υγιεινά και θα έχετε χρόνο για ηρεμία και χαλάρωση.
  2. Να αφήσετε το στρες να συσσωρευτεί και να ρουφήξει όλη σας την ενέργεια. Από την στιγμή που θα αδειάσετε, το σώμα σας θα προσπαθήσει να ξεκουραστεί μέσω κάποιου νοσήματος. Φυσικά κανείς δεν θέλει να συμβεί αυτό.

Αντιμετώπιση του άγχους

Το συσσωρευτικό στρες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο στη ζωή σας.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και να βελτιώσετε την ευεξία σας:

  • Κατανοήστε τα σημάδια και τα συμπτώματα: τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν στον καθένα αλλά αν μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του άγχους, θα μπορείτε να τα διαχειριστείτε καλύτερα.
  • Μιλήστε στους φίλους και στην οικογένεια σας: οι κοντινοί σας άνθρωποι μπορούν να σας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να σας δώσουν κίνητρο να συνεχίσετε.
  • Αναγνωρίστε τις αιτίες του άγχους: δεν είναι πάντα εφικτό να αποφύγετε το στρες, αλλά μπορείτε να παρατηρήσετε τους παράγοντες που επιδεινώνουν το άγχος σας και να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς.
  • Ασκηθείτε τακτικά: η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών στο σώμα , οι οποίες ενισχύουν την διάθεση και μειώνουν το στρες. Μπορείτε να περπατάτε, να κάνετε ποδήλατο, να τρέχετε ή να κάνετε οποιοδήποτε άθλημα σας αρέσει.
  • Κοιμηθείτε επαρκώς: η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στο στρες που νιώθετε. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ και να έχετε ένα συγκεκριμένο κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Οι άνθρωποι που βιώνουν έντονες τις επιδράσεις του συσσωρευτικού στρες, είναι ανάγκη να ζητούν βοήθεια. Ο ψυχίατρος ή ο ψυχοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με την αγχώδη διαταραχή που αντιμετωπίζετε και τα συμπτώματά σας.

Η τυπική θεραπεία για το άγχος περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αν και τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται για την κατάθλιψη είναι εξίσου αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις αιτίες του άγχους και να μάθουν τρόπους για να τις αντιμετωπίσουν.

Αντιμετώπιση συσσωρευμένου άγχους και χρόνιου στρες

Όταν προσπαθείτε σκληρά για να καταφέρετε κάτι σημαντικό , σταδιακά οι δυνάμεις και οι αντοχές σας μειώνονται. Όμως μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να του επιτρέψετε να ξεκουραστεί. Μπορείτε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, να φάτε λίγο περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε πράγματα για να ισορροπήσετε το στρες και να χαλαρώσετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το συσσωρευμένο άγχος.