Κάνε το Τεστ
θεοβρωμίνη, τι είναι η θεοβρωμίνη, θεοβρωμίνη και καφεΐνη, ιδιότητες θεοβρωμίνης, δράση θεοβρωμίνης, ιδιότητες θεοβρωμίνης, οφέλη θεοβρωμίνης, παρενέργειες θεοβρωμίνης

Θεοβρωμίνη

Θεοβρωμίνη

Η θεοβρωμίνη είναι ένα μια πικρή ένωση που υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στους σπόρους του κακάου (και στη σοκολάτα) και σε πολύ μικρότερες ποσότητες στο τσάι και στο γκουαρανά. Το όνομά της προκύπτει από την ονομασία του κακάου, Theobroma cacao. Το ποσοστό της θεοβρωμίνης στην σκόνη κακάου αποτελεί το 2-10%. Η μαύρη σοκολάτα γενικά έχει περισσότερη θεοβρωμίνη από ότι η σοκολάτα γάλακτος. Η θεοβρωμίνη ανήκει σε μια κατηγορία αλκαλοειδών μορίων που ονομάζονται μεθυλοξανθίνες, οι οποίες περιέχουν καφεΐνη. Όπως η καφεΐνη, προκαλεί εγρήγορση στον εγκέφαλο μέσα από την επίδραση στο σύστημα των νευροδιαβιβαστών.

Η θεοβρωμίνη έχει κατά κάποιο τρόπο παρόμοια δράση με την καφεΐνη καθώς συμβάλλει στην εγρήγορση ή μας δίνει ενέργεια, αλλά με πιο απλό τρόπο έναρξης της δράσης της και μεγαλύτερη διάρκεια στη δράση της. Είναι ένα πιο αδύναμο ξαδελφάκι της καφεΐνης, με παρόμοια δράση στον εγκέφαλο αλλά όχι τόσο ισχυρή.

Πόση ποσότητα θεοβρωμίνης περιέχει μια σοκολάτα;

Περίπου 56gr σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 120mg θεοβρωμίνης, ενώ η ίδια ποσότητα μαύρης σοκολάτας περιέχει 400mg θεοβρωμίνης. Όμοια με την καφεΐνη, η θεοβρωμίνη δεν είναι ένα συστατικό που όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνουμε τόσο το καλύτερο, καθώς εύκολα μπορεί ο οργανισμός να συνηθίσει τη δράση της. Για παράδειγμα, μια μελέτη με δόσεις 250, 500 και 1000mg θεοβρωμίνης έδειξε ότι η μικρότερη δοσολογία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η θεοβρωμίνη μπορεί να αλληλεπιδρά και με άλλα συστατικά, ειδικά την καφεΐνη.

Θεοβρωμίνη και καφεΐνη

Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη  είναι γνωστές μεθυλοξανθίνες. Η θεοβρωμίνη είναι στην πραγματικότητα ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της καφεΐνης. Και οι δύο ενώσεις δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αναστέλλοντας τους υποδοχείς της αδενοσίνης, ωστόσο η θεοβρωμίνη έχει πιο αδύναμη δράση από την καφεΐνη. Κατά συνέπεια, η θεοβρωμίνη έχει λιγότερες παρενέργειες από την καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη έχει λιγότερες πιθανότητες να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έτσι έχει μικρότερη δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θεοβρωμίνη έχει λιγότερες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα από ότι η καφεΐνη και είναι πιο θετικές.

Οφέλη θεοβρωμίνης

Η θεοβρωμίνη υπάρχει στα φύλλα του τσαγιού, στους σπόρους του κακάου και στους σπόρους του φυτού kola , και γενικά έχει μια διεγερτική δράση στον  ανθρώπινο οργανισμό. Γενικά τα οφέλη της θεοβρωμίνης περιλαμβάνουν τα εξής:

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η θεοβρωμίνη που υπάρχει στη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η θεοβρωμίνη στο σώμα, οδηγεί στην απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου στην κυκλοφορία του αίματος.

Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στην μείωση των ενζύμων στο αίμα που προκαλούν συστολή των αγγείων. Έτσι τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται και επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα σε όλο το σώμα.

Προστασία των δοντιών

Η θεοβρωμίνη έχει μια πολλά υποσχόμενη δράση κατά της φθοράς των δοντιών. Υπάρχει ως συστατικό σε πολλές οδοντόκρεμες. Ο τρόπος με τον οποίο η θεοβρωμίνη λειτουργεί είναι ότι στοχεύει την κρυσταλλική δομή του δοντιού. Καλύπτει το σμάλτο και προστατεύει ολόκληρο το δόντι από την όξινη διάβρωση που προκαλούν τα υπολείμματα των τροφών. Η θεοβρωμίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή οδοντόκρεμας και αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή έναντι του φθορίου.

Αύξηση της ροής του αέρα στους πνεύμονες

Η θεοβρωμίνη όχι απλά βοηθά στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και στην διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, αλλά επίσης διευρύνει τους αεραγωγούς ώστε να εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο στους πνεύμονες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η θεοβρωμίνη έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τους λείους μύες των πνευμόνων. Η χαλάρωση αυτών των μυών βοηθά στην αύξηση της ροής του αέρα στους πνεύμονες. Αυτό είναι σημαντικό στην διαχείριση παθήσεων του αναπνευστικού όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο επίμονος βήχας και ακόμη και το άσθμα.

Απώλεια βάρους

Η θεοβρωμίνη επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η θεοβρωμίνη είναι ένα από τα λίγα φυσικά συστατικά που μειώνουν την επιθυμία για φαγητό. Επίσης βοηθά στην διάσπαση της περίσσειας του λίπους στο σώμα. Η θεοβρωμίνη είναι επίσης ένα αποτελεσματικό διεγερτικό, δίνει αρκετή ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα.

Βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου

Η θεοβρωμίνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας, μπορεί προσωρινά να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει μέσα από την βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα, ειδικά στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Η αυξημένη ροή του αίματος βοηθά το σώμα να είναι σωματικά και πνευματικά σε εγρήγορση.

Όταν η θεοβρωμίνη συνδυάζεται με τις φυσικές φλαβανόλες στο κακάο και στο τσάι, αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός θεοβρωμίνης και φλαβανολών βοηθά στην βελτίωση της πνευματικής απόδοσης και στην μείωση της πνευματικής κόπωσης.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Εκτός από φυσικό διεγερτικό, η θεοβρωμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Δρα σαν αντιοξειδωτικό και έχει την ικανότητα να καταστρέφει τις τοξίνες σε κυτταρικό επίπεδο. Επίσης είναι αποτελεσματική σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

Απομάκρυνση τοξινών από το σώμα

Η θεοβρωμίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενώ αυτές οι ιδιότητες είναι εγγενείς , η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται όταν η θεοβρωμίνη συνδυάζεται με άλλες ενώσεις. Για παράδειγμα, η θεοβρωμίνη στην μαύρη σοκολάτα λειτουργεί μαζί με τις πολυφαινόλες του κακάου. Όταν η θεοβρωμίνη και οι πολυφαινόλες λειτουργούν μαζί , δρουν σαν αντιοξειδωτικά,  προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην απομάκρυνση όλων των τοξινών από το σώμα.

Βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Η θεοβρωμίνη έχει δύο δράσεις που συμβάλλουν στην διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο σώμα. Η μία από αυτές είναι ότι συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της καλής (HDL) χοληστερόλης. Και η δεύτερη είναι ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής (LDL)χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Η HDL χοληστερόλη είναι η καλή χοληστερόλη και είναι υπεύθυνη για την δέσμευση των μορίων της LDL χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία. Τα αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό θρόμβων και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βελτίωση του ύπνου

Εκτός από τη διεγερτική της δράση, η θεοβρωμίνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους. Επίσης βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν. Τα χαμηλά επίπεδα άγχους και η χαλάρωση είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον καλύτερο ύπνο.

Πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς

Η πρόσληψη θεοβρωμίνης από το κακάο ή από τη μαύρη σοκολάτα εμποδίζει τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα. Με λιγότερο ουρικό οξύ, μειώνονται οι πιθανότητες για σχηματισμό πετρών στους νεφρούς.

Η θεοβρωμίνη δεν διασπά την περίσσεια του ουρικού οξέος στο σώμα , αλλά είναι ένα φυσικό διουρητικό που βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος μέσα από τη συχνή ούρηση.

Μείωση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα , τα οποία τελικά συσσωρεύονται γύρω από τις αρθρώσεις. Το ουρικό οξύ τελικά σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει πόνο, οίδημα, ερυθρότητα στα πόδια και στην περιοχή του αστραγάλου.

Η θεοβρωμίνη βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα και έτσι τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας υποχωρούν.

Παρενέργειες θεοβρωμίνης

Η θεοβρωμίνη είναι ασφαλής όταν λαμβάνουμε την κατάλληλη δοσολογία. Η μακροχρόνια καθημερινή πρόσληψη 1500mg μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους:

  • Ναυτία
  • Έλλειψη όρεξης
  • Πονοκεφάλους
  • Αρνητικές αλλαγές στη διάθεση

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μια δόση 300-1000mg θεοβρωμίνης αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς για αυτό οι άνθρωποι με αρρυθμία καλό είναι να αποφεύγουν τα συμπληρώματα διατροφής με θεοβρωμίνη.

Καλό είναι οι έγκυες και τα παιδιά να αποφεύγουν την λήψη θεοβρωμίνης καθώς οι ανάγκες τους καλύπτονται από τις τροφές.

Η θεοβρωμίνη συμβάλλει στην καλή υγεία

Η θεοβρωμίνη έχει πολλά οφέλη στην υγεία και στην ΕΥΕΞΙΑ μας. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους, στην καλή διάθεση, μας δίνει ενέργεια και πνευματική διαύγεια. Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές χρειάζεται να υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωσή της.