Κάνε το Τεστ
emdr, τι είναι το emdr, πώς λειτουργεί το emdr, αποτελεσματικότητα emdr

EMDR – θεραπεία τραυματικών βιωμάτων

EMDR

Το EMDR είναι μια ταχεία και αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική τεχνική, χωρίς παρενέργειες, που έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα για τον θεραπευόμενο.

Πριν όμως αποφασίσετε αν το EMDR είναι η σωστή θεραπευτική προσέγγιση για εσάς, χρειάζεται να γνωρίζετε κάποιες πληροφορίες για το τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί.

Τι είναι το EMDR;

Είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στην απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασία επώδυνων βιωμάτων, μέσω οφθαλμικών κινήσεων. Δηλαδή αυτή η μορφή θεραπείας χρησιμοποιεί την κίνηση των ματιών του θεραπευόμενου (ή εναλλακτικά απτικά ή ακουστικά ερεθίσματα), για να πετύχει την συναισθηματική κάθαρση των τραυματικών εμπειριών. Με την κίνηση των ματιών ουσιαστικά ωθείτε τον εγκέφαλό σας σε επανεπεξεργασία των βιωμάτων, και μπορείτε να απελευθερωθείτε από τη μνήμη του τραυματικού γεγονότος και να την μετατρέψετε σε πιο θετικά και ουδέτερα συναισθήματα, σκέψεις και πεποιθήσεις.

Πως λειτουργεί το EMDR;

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν ένα ψυχολογικό τραύμα, ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται την πληροφορία όπως θα έκανε φυσιολογικά. Μια στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε μια διαρκή ανάμνηση, και οι αναδρομές στο παρελθόν μπορεί να εμφανιστούν με την μορφή εικόνων, σκέψεων, συναισθημάτων, μυρωδιάς, ήχου κλπ. Το EMDR, ωστόσο, επιτρέπει στον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί σωστά τις πληροφορίες αυτές, και εν τέλει να ελευθερωθεί από την τραυματική εμπειρία.

Επεξεργαζόμενοι την τραυματική ανάμνηση, απομακρύνετε τα ενοχλητικά συναισθήματα που την συνόδευαν. Εν τέλει, θα θυμάστε το γεγονός, αλλά δεν θα σας ανησυχεί πλέον. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι ψυχοθεραπευτές κάνουν EMDR, αλλά η ιδέα είναι η ενεργοποίηση και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της επανεπεξεργασίας του βιώματος, και αυτό μπορεί να γίνει με εναλλασσόμενο φωτισμό ή ακόμη και με ελαφρά χτυπήματα με τα χέρια, ή ήχους.

Ο τρόπος λειτουργίας του EMDR έχει ομοιότητες με όσα συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των ονείρων, δηλαδή στη φάση REM του ύπνου. Επομένως, το EMDR μπορεί να θεωρηθεί μια θεραπεία που βασίζεται στην ικανότητα αυτοϊασης του οργανισμού και βοηθά το θεραπευόμενο να δει τις επώδυνες μνήμες με ένα νέο, λιγότερο δυσάρεστο τρόπο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το EMDR;

Έχουν γίνει περίπου 20 ελεγχόμενες μελέτες που ασχολούνται με την αποτελεσματικότητα του EMDR. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι το EMDR μειώνει αποτελεσματικά ή εξαλείφει πλήρως τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες στην πλειοψηφία των θεραπευομένων.

emdr, τι είναι το emdr, πώς λειτουργεί το emdr, αποτελεσματικότητα emdr

Ποιοι ωφελούνται από το EMDR;

Το EMDR αποτελεί καταρχήν μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), ή για εκείνους που δυσκολεύονται να μιλήσουν για τις τραυματικές τους εμπειρίες. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το EMDR ωφελεί και τους ανθρώπους με:

Γιατί το EMDR είναι μια αποτελεσματική θεραπεία;

1. Το EMDR είναι μια διαδικασία που κινητοποιεί ολόκληρο το νευρικό σας σύστημα.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποιο ψυχολογικό τραύμα ίσως να έχουν δυσάρεστα συναισθήματα ή αποκρίσεις που παραμένουν. Το νευρικό σύστημα δεν είναι ικανό από μόνο του να επιστρέψει σε φυσική κατάσταση ηρεμίας επειδή η τραυματική εμπειρία έχει αποθηκευτεί και στο σώμα.

Το EMDR σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα και τις αυτόματες αποκρίσεις άμεσα, με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον θεραπευόμενο να επεξεργαστεί την τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλό του, ώστε να μην του προκαλεί πλέον κανένα πρόβλημα.

2. Το EMDR αξιοποιεί τη φυσική ροπή του εγκεφάλου μας προς την επούλωση

Συχνά, υπάρχουν ψυχολογικά εμπόδια που παρεμποδίζουν την υγιή επούλωση ενός ψυχικού τραύματος. Οι θεραπευτές EMDR γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέτουμε ότι η επούλωση ενός ψυχικού τραύματος χρειάζεται αναγκαία μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, πιθανώς να δείτε ότι το στρες και η ανησυχία θα εξαφανιστούν μετά το EMDR.

3. Το EMDR σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε σημαντικές ψυχικές συνδέσεις

Με τη βοήθεια του EMDR οι συναισθηματικές αντιδράσεις μεταμορφώνονται και επιλύονται. Το EMDR εστιάζει στα γεγονότα του παρελθόντος, στις τρέχουσες προκλήσεις και στις μελλοντικές πράξεις που θα οδηγήσουν στην επούλωση. Τα αποτελέσματα μια πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι το 80% των θυμάτων μιας τραυματικής εμπειρίας απελευθερώθηκε από το μετατραυματικό στρες μετά από τρεις συνεδρίες EMDR των 50 λεπτών.

4. To EMDR έχει αποτελέσματα μέσα σε 3-5 συνεδρίες

Εσείς και ο ψυχοθεραπευτής σας δουλεύετε στο χρόνο της συνεδρίας ώστε να ανακατευθύνετε τον εγκέφαλο και τις αντιδράσεις του νευρικού σας συστήματος που σχετίζονται με το ψυχικό τραύμα. Οι θεραπευόμενοι διαπιστώνουν ότι η ανακούφιση που νιώθουν μετά το EMDR είναι 100% δική τους κατάκτηση, και δεν οφείλεται στην ερμηνεία ή στην καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή όπως γίνεται στην κλασική ψυχοθεραπεία μέσω συζήτησης.

5. Το EMDR προκαλεί άμεση ανακούφιση που ενισχύει την περαιτέρω επούλωση

Τα ψυχικά τραύματα είναι καταστροφικά επειδή αφήνουν το θύμα να νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο και είναι αβοήθητο. Το EMDR ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ευέλικτος και να κατανοήσει τα συναισθήματά του, πράγμα που του επιτρέπει να βελτιώσει τις προοπτικές του και την αποφασιστικότητά του. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη, περισσότερο υγιή ψυχική κατάσταση.

EMDR: ειδική θεραπεία για το ψυχικό τραύμα

Οι τραυματικές αναμνήσεις μπορούν να διατηρηθούν και να εκδηλώνονται μέσα σας για χρόνια, να σας κρατούν φοβισμένους και απομονωμένους για πολύ καιρό. Μέσω του EMDR, μπορείτε να ξεπεράσετε όσα τραγικά γεγονότα έχουν συμβεί στο παρελθόν και να προχωρήσετε σε ένα πιο υγιές μέλλον με ταχύ ρυθμό, χωρίς ψυχικά τραύματα.

Μπορείτε να διαβάσετε μαρτυρίες για την εμπερία του EMDR από ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί με EMDR.