Κάνε το Τεστ
θυρεοειδής αδένας, λειτουργία θυρεοειδή, διατροφή και θυρεοειδής αδένας, τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, τροφές που βοηθούν στον υποθυρεοειδισμό, τροφές που βοηθούν στον υπερθυρεοειδισμό

Θυρεοειδής αδένας: τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία

Θυρεοειδής Αδένας

Οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι ουσιαστικές καθώς ρυθμίζουν τα επίπεδα της ενέργειας, το μεταβολισμό, την θερμοκρασία του σώματος, την διάθεση, τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.

Τροφές που βοηθούν στη λειτουργία του θυρεοειδή

Καθώς οι αιτίες των διαταραχών του θυρεοειδή δεν είναι γνωστές, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συγκεκριμένες τροφές βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή και περιλαμβάνουν:

  • Ξηρούς καρπούς: τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα φουντούκια είναι εξαιρετικές πηγές σεληνίου, το οποίο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή.
  • Ψάρια: τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σελήνιο, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα περιέχουν ιωδίνη. Ο θυρεοειδής χρειάζεται ιωδίνη για να λειτουργήσει σωστά.
  • Αυγά: τα αυγά περιέχουν σελήνιο και ιωδίνη.

Τροφές που βοηθούν στον υποθυρεοειδισμό

Αν έχετε συμπτώματα που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί , μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. Αν έχετε υποθυρεοειδισμό (ο θυρεοειδής σας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών) , μπορεί να έχετε ακούσει ότι τροφές όπως το έλαιο καρύδας βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδή. Βέβαια καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του γενικού σας γιατρού και να είστε αφοσιωμένοι στην φαρμακευτική σας αγωγή.

Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή με συνθετικές ορμόνες του θυρεοειδή καλό είναι να αποφεύγετε τις παρακάτω τροφές:

  • Καρύδια
  • Αλεύρι σόγιας
  • Συμπληρώματα σιδήρου ή πολυβιταμίνες που περιέχουν σίδηρο
  • Συμπληρώματα ασβεστίου

Επίσης υπάρχει η πιθανότητα κάποια φάρμακα να αλληλεπιδρούν με την φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή, για αυτό καλό είναι να συζητάτε όλα τα συμπτώματα με το γιατρό σας.

Ποιες τροφές βοηθούν στον υπερθυρεοειδισμό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή που να στοχεύει άμεσα τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Αν έχετε νόσο του Graves πίσω από τον υπερθυρεοειδισμό (ένα αυτοάνοσο νόσημα που συχνά προκαλεί υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή), τότε επιλέξτε τροφές που ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά την υγεία του θυρεοειδή. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμό πορτοκαλιού, σολομό ή άλλες τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο και/ή βιταμίνη D, καθώς η νόσος του Graves μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας και οστεοπόρωση, και η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αυτών των θεμάτων.
  • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και οι ξηροί καρποί. Καθώς η απώλεια βάρους είναι συχνό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού αυτές οι τροφές βοηθούν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας.
  • Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ραπανάκια. Οι συγκεκριμένες τροφές βοηθούν στη μείωση της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδή και αναστέλλουν την ικανότητα του θυρεοειδή να επεξεργάζεται την ιωδίνη και να παράγει τις ορμόνες, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα συμπτώματα.