Κάνε το Τεστ
διατροφική πυραμίδα, τι είναι η διατροφική πυραμίδα, ομάδες τροφίμων στη διατροφική πυραμίδα, τροφές στη διατροφική πυραμίδα

Διατροφική πυραμίδα

Διατροφική Πυραμίδα

Το σώμα μας έχει ανάγκη πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε τροφές από κάθε κατηγορία τροφίμων.

Η διατροφική πυραμίδα έχει σχεδιαστεί για να κάνει την υγιεινή διατροφή πιο εύκολη. Δείχνει τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων και την ποσότητα που χρειαζόμαστε από κάθε ομάδα για να είμαστε υγιείς. Η κατανάλωση σωστής ποσότητας από κάθε ομάδα τροφίμων ονομάζεται ισορροπημένη διατροφή.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Βραχυπρόθεσμα, μας κάνει να νιώθουμε καλά και να διατηρούμε φυσιολογικό το βάρος μας. Μακροπρόθεσμα, μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού, διαβήτη, οστεοπόρωση και μερικές μορφές καρκίνου.

Στην διατροφική πυραμίδα όλες οι τροφές ταξινομούνται σε 6 κύριες ομάδες, η καθεμία από τις οποίες προσφέρει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Στη βάση της διατροφικής πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πιο συχνά. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ όλες οι άλλες τροφές τοποθετούνται στα ενδιάμεσα επίπεδα.

Δημητριακά

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται τα δημητριακά (ψωμί, ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά). Αυτή η ομάδα βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας και αποτελεί τη βάση της ισορροπημένης διατροφής. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε άμυλο και υδατάνθρακες, και αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επίσης περιέχουν φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Χρειάζεται να καταναλώνουμε 4-8 μερίδες την ημέρα (για παράδειγμα μια φέτα ψωμί, ½ κούπα μαγειρεμένα ζυμαρικά, μια μικρή πατάτα,).

Λαχανικά

Τα λαχανικά βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας. Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται όλα τα λαχανικά , τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2-4 μερίδες την ημέρα (για παράδειγμα 1 κούπα φρέσκα λαχανικά ή ½ κούπα μαγειρεμένα λαχανικά). Η κατανάλωση λαχανικών με διαφορετικά χρώματα που έχουν λίγες θερμίδες παρέχουν στον οργανισμό διαφορετικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες.

Φρούτα

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται όλα τα φρούτα και είναι στο δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας μαζί με τα λαχανικά. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση φρούτων με διαφορετικά χρώματα συμβάλλει στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών που είναι αναγκαία για την υγεία του σώματος. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φρούτων είναι 2-4 μερίδες (για παράδειγμα 1 φρούτο μετρίου μεγέθους ή ½ κούπα από 100% φυσικό χυμό).

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κύρια πηγή ασβεστίου και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.  Συνήθως συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων την ημέρα (για παράδειγμα 1 ποτήρι γάλα ή ένα κομμάτι τυρί). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο και η πρόσληψή τους είναι πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης.

Κρέας, πουλερικά, ψάρι

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα όσπρια και τα αυγά. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, σίδηρο και σημαντικές βιταμίνες, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μυών και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Προτείνονται 2-3 μερίδες την ημέρα (για παράδειγμα ένα μπούτι κοτόπουλο, 1 κούπα μαγειρεμένου κρέατος ή ψαριού, 1 αυγό) οι οποίες είναι αρκετές να δώσουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές του λειτουργίες. Είναι καλύτερο να επιλέξετε ψάρι και όσπρια για τα περισσότερα γεύματα μέσα στην εβδομάδα και να περιορίσετε το κόκκινο κρέας. Καλό θα είναι να καταναλώνετε 4 αυγά την εβδομάδα.

Έλαια και ξηροί καρποί

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται τα λίπη, τα έλαια και οι ξηροί καρποί. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει φυτικά και ζωικά έλαια (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, βούτυρο, μαργαρίνη) και τους ξηρούς καρπούς. Αν και πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες επειδή έχουν πολλές θερμίδες , 2-6 μερίδες την ημέρα (για παράδειγμα ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, 10 αμύγδαλα) είναι αναγκαίες για να λειτουργεί το σώμα σωστά, καθώς οι συγκεκριμένες τροφές είναι οι μοναδικοί καταλύτες για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και περιέχουν πολύτιμα ωμεγα-3 λιπαρά οξέα και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει μόνο του. Γενικά προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου αντί άλλων ελαίων.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται επίσης τα γλυκά που είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος και  φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (όπως τα πατατάκια, οι σοκολάτες, τα γλυκά).  Αυτά τα τρόφιμα καλό είναι να καταναλώνονται περιστασιακά επειδή αυξάνουν το βάρος και συμβάλλουν σε άλλα προβλήματα υγείας. Αν θέλετε να καταναλώσετε κάτι από αυτή την ομάδα τροφίμων προσέξτε να είναι σε μικρή ποσότητα , για παράδειγμα 1 μικρή σοκολάτα.