Κάνε το Τεστ
τίλιο, ιδιότητες τίλιου, αντιοξειδωτική δράση τίλιου, οφέλη του τίλιου στην υγεία, παρενέργειες τίλιου

Τίλιο: ιδιότητες και οφέλη

Τίλιο

Το τίλιο (Tilia platyphyllos) είναι ένα βότανο που αντιπροσωπεύει την αγάπη, την αρμονία, την ζωτικότητα και την ασφάλεια. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς και είναι αντιπροσωπευτικά του συμβολισμού του.

Στην αρχαία Ελλάδα, το τίλιο ήταν το σύμβολο των θεραπευτών. Σήμερα, οι θεραπευτές στην Κρήτη, αναγνωρίζουν τα οφέλη του και το χρησιμοποιούν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, η ονομασία "φλαμούρι", έχει προέλευση από την Κρήτη.

Αντιοξειδωτική δράση τίλιου

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το τίλιο περιέχει:

  • Φλαβονοειδή, όπως η καμφερόλη, η κουερσετίνη και οι γλυκοσίδες.
  • Πτητικά έλαια, όπως τα αλκάνια, οι φαινολικές αλκοόλες και οι εστέρες, και τα τερπένια όπως η κιτράλη, η σιτρονελλάλη, η σιτρονελλόλη, η ευγενόλη, το λιμονένιο.
  • Άλλες ενώσεις όπως οι σαπωνίνες, οι τανίνες και η τοκοφερόλη.
  • Αμινοξέα, όπως η αλανίνη, η κυστεΐνη, η κυστίνη, η ισολευκίνη, η λευκίνη, η φαινυλαλανίνη και η σερίνη.
  • Υδατάνθρακες με τη μορφή πολυσακχαριτών, όπως η αραβινόζη, η γαλακτόζη, η ραμνόζη και άλλοι.

Καθώς είναι πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, οι μελέτες δείχνουν ότι περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών, κουερσετίνης και καμφερόλης. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα.

Ποια είναι τα οφέλη του τίλιου;

Καταπολέμηση του άγχους

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις του τίλιου είναι η αντιμετώπιση της ανησυχίας και η καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άγχους όπως η δυσπεψία, η ταχυκαρδία και ο εμετός.

Το εκχύλισμα του τίλιου έχει ηρεμιστική δράση καθώς μιμείται την δράση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) , έναν από τους κύριους νευροδιαβιβαστές που καταστέλλουν το νευρικό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή επίσης συμβάλλουν στη ρύθμιση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος.

Σε κάποιους ανθρώπους το τίλιο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου. Επίσης βελτιώνει τον ύπνο και προάγει την χαλάρωση.

Το τίλιο όμως περιέχει καφεΐνη; Όχι, δεν περιέχει καφεΐνη και αυτό το κάνει μια πολύ καλή επιλογή όταν κάποιος είναι ευαίσθητος στις επιδράσεις της καφεΐνης όπως η ανησυχία.

Αποτοξίνωση του οργανισμού

Όπως συμβαίνει και με άλλα βότανα, όπως το τσάι από την πικραλίδα, το τίλιο είναι φυσικό διουρητικό, συμβάλλει στην μείωση της κατακράτησης των υγρών και στο οίδημα ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Επίσης ενισχύει την εφίδρωση και έτσι ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει καταπραϋντικές και αντισπαμωδικές ιδιότητες  που μειώνουν το βήχα, τα συμπτώματα της γρίπης και της βρογχίτιδας και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Μείωση του πόνου και της φλεγμονής

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το τίλιο, όπως η καμφερόλη, καταπολεμούν τη φλεγμονή, το οίδημα και τον πόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα ή η ινομυαλγία.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Το τίλιο είναι ένα φυσικό αγγειοδιασταλτικό, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλει στην διαστολή των αιμοφόρων αγγείων  και έτσι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του τίλιου;

Το τίλιο είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό καλό είναι να μην καταναλώνουν τίλιο επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά του. Επίσης μπορεί να προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που λαμβάνουν λίθιο και όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Το τίλιο μπορεί να προκαλεί υπνηλία, για αυτό καλό είναι να μην οδηγείτε ή να μην χειρίζεστε μηχανήματα μετά την κατανάλωσή του. Για την αποφυγή επικίνδυνων παρενεργειών, το τίλιο δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ηρεμιστικά φάρμακα, βότανα ή φάρμακα που μειώνουν ή αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος 

Το τίλιο , όπως και πολλά άλλα βότανα , συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους. Ωστόσο, αν έχετε έντονο άγχος τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορούν να σας βοηθήσουν ουσιαστικά.