Κάνε το Τεστ
αποφασίζω για τη ζωή μου, αποφάσεις ζωής, τι θέλω από τη ζωή μου, τι μπορώ να κάνω για να ακολουθήσω το δικό μου μονοπάτι, πως μπορώ να ζήσω τη ζωή που θέλω, στόχοι για τη ζωή, εσωτερική επικριτική φωνή, προσωπικές δυνατότητες, επιλογές ζωής

Αποφασίζω να ζήσω τη ζωή που ονειρεύομαι

Αποφασίζω να ζήσω τη ζωή που θέλω

Αυτό που δίνει νόημα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι κάτι μοναδικό για τον καθένα, όπως ακριβώς και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Για να καταφέρουμε να έχουμε τη ζωή που επιθυμούμε, είναι ανάγκη να μπορούμε να γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό για εμάς και να αποφασίζουμε το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Είναι ουσιαστικό όλοι μας να ρωτάμε τον εαυτό μας αν πραγματικά ζούμε τη ζωή που επιθυμούμε. Κάνουμε επιλογές σύμφωνα με τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις και τις αρχές μας; Ή τελικά ζούμε μια ζωή σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων; Με άλλα λόγια, ζούμε τη δική μας ζωή ή τη ζωή κάποιου άλλου;

Για να βρούμε το δικό μας μοναδικό μονοπάτι χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και να ανεχτούμε τις αποτυχίες. Η διαδικασία για να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε παίρνει χρόνο, χρόνια. Η προσωπικότητά μας, τα ενδιαφέροντα, και οι ικανότητές μας δεν είναι στοιχεία που μας δεσμεύουν. Ωστόσο, για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τις ζωές μας ή τον εαυτό μας, είναι καλό πρώτα να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Πώς μπορώ να ζήσω τη δική μου ζωή;

1. Τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε από τη ζωή σας;

Για πολλούς ανθρώπους, το να γνωρίζουν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή τους είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να ζούμε τη ζωή μας με τους δικούς μας όρους, εκτός και αν θέσουμε τους δικούς μας όρους. Όταν πραγματικά γνωρίζουμε τις επιθυμίες μας και ποια πράγματα έχουν αξία για εμάς αυτό μας βοηθά να θέτουμε προτεραιότητες, στόχους και τελικά να φτάνουμε εκεί που θέλουμε. Όταν κάποιος δεν ξέρει τι θέλει, είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πηδάλιο. Μόνο όταν κάποιος ξέρει τι θέλει, έχει έναν προορισμό, μπορεί να ορίσει την πορεία του προς αυτή την κατεύθυνση, αλλιώς εξυπηρετεί τα "θέλω" των άλλων.

Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει τι επιθυμεί μέσω κάποιων ερωτήσεων που μπορεί να κάνει στον εαυτό του. Για παράδειγμα, "Τι είναι αυτό που σας δίνει χαρά; Τι έχει σημασία για εσάς;" Βέβαια, είναι ανάγκη να απαντάτε ελεύθερα σε αυτές τις ερωτήσεις αντί να έχετε στο μυαλό σας τι "πρέπει" να κάνετε ή τι θα προσδοκούσαν οι άλλοι για εσάς (ή από εσάς).

Συχνά, λανθασμένα πιστεύουμε ότι είναι εγωιστικό να αφιερώνουμε χρόνο για να σκεφτούμε όσα θέλουμε, ωστόσο αυτό είναι ουσιαστικό στοιχείο για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, για να αυξήσουμε την αυτογνωσία μας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τις δικές σας αρχές και αξίες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοείτε τις αρχές των άλλων. Αντιθέτως, όταν αποφασίζετε τι έχει αξία για εσάς αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση των ανθρώπων που σημαίνουν πολλά για εσάς. Η φροντίδα τους αποτελεί προτεραιότητα, και είναι ένα μεγάλο κομμάτι που  δίνει χαρά και νόημα στη ζωή.

Οι συμβουλές του τύπου "ακολούθησε την καρδιά σου" μπορεί να είναι κλισέ. Ωστόσο,  οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν το πάθος τους, δηλαδή αυτό που αγαπάνε και που τους ενθουσιάζει, δεν είναι μονάχα πιο ευτυχισμένοι. Είναι επίσης πολύ πιθανό να διαπρέπουν στην καριέρα και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Όσο πιο ισχυρό είναι το εσωτερικό κίνητρο για να κάνουμε κάτι τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία.

ονειρα κυνηγω επιτυχια εκπληρωση ευτυχια

2. Τολμήστε να διαφοροποιηθείτε!

Ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό πλάσμα. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητάς μας διαμορφώνεται από το περιβάλλον μας. Συχνά, εσωτερικεύουμε τα χαρακτηριστικά των γονιών μας και έτσι "φοράμε" την δική τους προσωπικότητα χωρίς να αναπτύσσουμε τη δική μας. Με αυτή την έννοια, συχνά ξοδεύουμε πολύ χρόνο για να ζούμε τη ζωή των άλλων αντί να ζούμε τη δική μας ζωή.

Η ταυτότητα του κάθε ατόμου δέχεται επιδράσεις από τις διαπροσωπικές εμπειρίες, που καταστρέφουν ή υποστηρίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής μας, προσαρμόζουμε τον εαυτό μας ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο και του φόβους, που προκύπτουν. Η προσαρμογή είναι αναγκαία ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το περιβάλλον και να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω της ενσωμάτωσης των αρνητικών πτυχών της προσωπικότητας των γονέων ή των φροντιστών ή μέσω της ανάπτυξης ψυχολογικών αμυντικών μηχανισμών σε αντίδραση σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Για να μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας και το πεπρωμένο μας, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τον εαυτό μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν το σύστημα των αξιών και των πεποιθήσεων τους σύμφωνα με την οικογένεια και την κουλτούρα στην οποία μεγάλωσαν. Ωστόσο, για να μπορούν να ζούνε τη δική τους ζωή, πρέπει να έχουν τις δικές τους προσωπικές αρχές και πεποιθήσεις. Φυσικά, είναι ανάγκη να δημιουργούν τη δική τους ταυτότητα. Και όχι απλά να αμφισβητούν ή να απορρίπτουν τις αρχές και τις πεποιθήσεις από τις πρώιμες επιρροές τους. Κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει τη δική του προσπάθεια να ζει σύμφωνα με τις δικές του αρχές, πράγμα που θα δώσει νόημα στη ζωή του.

Η διαφοροποίηση από τις αρνητικές επιρροές του παρελθόντος μας επιτρέπει να γίνουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε τη δική μας ταυτότητα και τις δικές μας επιθυμίες.

3. Θέστε στόχους

Από τη στιγμή που γνωρίζετε τις επιθυμίες σας και τις αρχές σας, είναι σημαντικό να θέτετε στόχους για τον εαυτό σας. Τι χρειάζεται να πετύχετε για να ζήσετε τη δική σας ζωή; Είναι πολύ βοηθητικό να γράφετε τους στόχους σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγους, αντί να κάνετε μια τεράστια λίστα με όλα όσα θέλετε να αλλάξετε. Είναι όμως απαραίτητο να έχετε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης στο μυαλό σας για να επιτύχετε τους στόχους σας. Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια "ευχή". Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα και να έχετε σημεία αναφοράς ώστε να μπορείτε να κάνετε αξιολόγηση της προόδου σας. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να γράψετε και να εκδώσετε ένα μυθιστόρημα, τότε το πρώτο σημείο αναφοράς είναι να ολοκληρώσετε ένα κεφάλαιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να πετύχει τους στόχους του αν τους καταγράφει και σχεδιάζει τα βήματα για να τους επιτύχει και στέλνει κάθε εβδομάδα μια αναφορά προόδου σε ένα φίλο του. Για να μπορεί κάποιος αποτελεσματικά να επιτύχει τους στόχους του πρέπει να χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Υπάρχει κάποιος φίλος σας που θα μπορούσε να το κάνει αυτό; Τότε ζητήστε τη βοήθειά του.

Για να μπορεί κάποιος να ζει τη ζωή του είναι ανάγκη να θέτει στόχους. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να φανταζόμαστε ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας αντί να αναλαμβάνουμε δράση για να τους επιτύχουμε. Όλοι μας έχουμε ιδέες. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει δράση για να τις υλοποιήσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να αναλάβει δράση και να βγει έξω από την ζώνη άνεσής του. Ωστόσο, δεν υπάρχει σύντομος και εύκολος δρόμος για την δημιουργία μιας ουσιαστικής ζωής. Αν θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας, πρέπει να κάνετε πράγματα για να την δημιουργήσετε.

παιδι περηφανος ενηλικας σημερα ονειρα

4. Αγνοήστε την εσωτερική επικριτική σας φωνή

Όσο κάνετε βήματα για την επίτευξη των στόχων σας, να γνωρίζετε ότι σίγουρα θα υπάρξουν εμπόδια στο δρόμο σας. Ο σημαντικότερος εχθρός σας είναι η "εσωτερική επικριτική φωνή σας". Η εσωτερική επικριτική φωνή είναι σαν ένας κακός προπονητής που ζει μέσα στο μυαλό μας. Περιλαμβάνει τις αρνητικές σκέψεις, τις αρνητικές πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που εναντιώνονται στο προσωπικό μας συμφέρον, μας κάνουν αυτοσαμποτάζ και μειώνουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή μας. Είναι ουσιαστικά, ο χειρότερος εχθρός μας.

Η εσωτερική επικριτική φωνή κρίνει κάθε μας κίνηση, μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και υπονομεύει τις επιθυμίες μας με σκέψεις όπως,  "Δεν το θέλεις πραγματικά αυτό, έτσι δεν είναι; Δεν θα πετύχεις ποτέ! Δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις!" Μας προειδοποιεί να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε. Κάνει μεγάλη προσπάθεια να μας κρατήσει ασφαλείς μέσα σε όσα νιώθουμε οικεία και διατηρεί τους αμυντικούς μας μηχανισμούς. Αυτή η εσωτερική επικριτική φωνή έχει μια μεγάλη λίστα με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να ζούμε τη δική μας ζωή. Είναι ουσιαστικό να απελευθερωθούμε από αυτή τη φωνή και να σταματάμε να ακούμε τις κακές συμβουλές της.

Είναι βοηθητικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η εσωτερική επικριτική φωνή είναι η φωνή κατά του εαυτού σας. Όλοι οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι. Από τη μία πλευρά έχουμε καχυποψίες για τους άλλους, και έχουμε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και από την άλλη ο πραγματικός μας εαυτός νιώθει συμπόνια για τους άλλους. Ο πραγματικός μας εαυτός έχει τις δικές του μοναδικές επιθυμίες και ανάγκες. Γιορτάζει τη ζωή και έχει στόχους. Όταν κάνουμε προσπάθεια να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από την εσωτερική επικριτική φωνή μας και να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους στόχους μας, η φωνή αυτή μπορεί να γίνει πιο δυνατή. Αυτό συνήθως δημιουργεί ανησυχία όταν κάποιος ξεκινά να κάνει βήματα για την επίτευξη των στόχων του.

Η εσωτερική επικριτική φωνή υπονομεύει τις προσπάθειες μας και δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό μας και μας παρασύρει στην αναβλητικότητα. Αν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, είναι ανάγκη να έχετε μηδενική ανοχή στην εσωτερική επικριτική σας φωνή.

Κάθε φορά που νιώθετε ότι πάει να κάνει επίθεση στον εαυτό σας, σταματήστε αμέσως τις αρνητικές σκέψεις. Μην αξιολογείτε τις κακές συμβουλές της εσωτερικής επικριτικής σας φωνής, αναζητώντας την αλήθεια στην μοχθηρή κριτική. Αντί για αυτό καλό είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αυτές οι σκέψεις δεν είναι παραγωγικές. Δώστε προσοχή σε όλα όσα προκαλούν τον αρνητικό τρόπο σκέψης. Η επικριτική εσωτερική φωνή συνήθως φωλιάζει στις αδυναμίες σας. Καλό είναι να έχετε το μυαλό σας σε σκέψεις που μοιάζουν ελκυστικές αλλά είναι ενάντια στους προσωπικούς σας στόχους, όπως "Μην ανησυχείς για την άσκηση σήμερα. Αξίζεις ένα διάλλειμα!" Μην σας ξεγελά αυτή η φωνή, δεν ενεργεί ποτέ προς το συμφέρον σας.

5. Αξιοποιήστε τις προσωπικές σας δυνάμεις

Όσο αντιμετωπίζετε την εσωτερική επικριτική σας φωνή, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχετε. Η αξιοποίηση των προσωπικών σας δυνάμεων είναι ουσιαστική αν θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Η προσωπική δύναμη αφορά την αυτοπεποίθηση και τις ικανότητες που σταδιακά αποκτά ένα άτομο στη διάρκεια της εξέλιξής του. Με αυτό τον τρόπο ένα άτομο μπορεί να βρει το νόημα στη ζωή του. Οι προσωπικές μας δυνάμεις αποτελούν έκφραση του πραγματικού μας εαυτού και έχουν ως σκοπό την επίτευξη των στόχων μας.

Ανακάλυψη του εαυτού και ψυχική ενδυνάμωση 

Η αυτοπεποίθηση και η επικοινωνία με τον εαυτό μας είναι κάτι που μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Όταν ξεπερνάμε την εσωτερική επικριτική φωνή μας, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τις πραγματικές μας επιθυμίες και τους στόχους μας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση και μεγαλύτερη επιβεβαίωση από το να ζούμε τη ζωή μας. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια για να ζήσουμε τη δική μας ζωή και όχι τη ζωή που θέλουν οι γονείς μας, οι οικογένειές μας και η κοινωνία. Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει τι επιθυμεί πραγματικά και να χαράξει το δικό του μονοπάτι.