Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, διαφορά ψυχοθεραπείας συμβουλευτικής, συχνότητα συνεδριών

Απορίες για την ψυχοθεραπεία

Απορίες για την ψυχοθεραπεία

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας;

Η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι όροι που πολύ συχνά χρησιμοποιούνται χωρίς διάκριση. Ένας ψυχοθεραπευτής και ένα σύμβουλος τυπικά έχουν παρόμοιο μορφωτικό υπόβαθρο και επαγγελματική εκπαίδευση. Αρκετοί άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τη λέξη ψυχοθεραπεία επειδή υποδηλώνει  την πλούσια, πολύπλοκη και λεπτή διεργασία που λαμβάνει χώρα εντός της θεραπευτικής εργασίας και τη θεραπευτική σχέση, και τα οποία είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες της θεραπείας.

Ο όρος ʺσυμβουλευτικήʺ περιλαμβάνει μια βραχυπρόθεσμη, περιστασιακή, επικεντρωμένη διαδικασία στην οποία ο ψυχοθεραπευτής δίνει καθοδήγηση για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων στο περιβάλλον κάποιου ή στις σχέσεις του. Αν ψάχνετε για υποστήριξη και ειδίκευση για να προσεγγίσετε και να διευθετήσετε θέματα με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δεν ενδιαφέρεστε ιδιαιτέρως ή δεν έχετε ανάγκη να δείτε τα πράγματα πιο βαθιά με ατομική ψυχοθεραπεία, η συμβουλευτική ίσως να είναι αυτό που ψάχνετε. Αν θεωρείτε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε είναι επαναλαμβανόμενα ή βιώνετε μια συνεχή κατάθλιψη, ανησυχία ή προβλήματα στις σχέσεις σας ανεξαρτήτως των περιστάσεων, θα ωφεληθείτε περισσότερο από τη βαθιά ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να κάνω ψυχοθεραπεία για να δω αποτελέσματα;

Πολλοί άνθρωποι με μία συνεδρία την εβδομάδα αισθάνονται καλά, είναι μια αρκετά καλή συχνότητα και η θεραπευτική διαδικασία διατηρεί την καλή συνέχεια και την ορμή της, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για να επεξεργαστεί κάποιος τις πληροφορίες της τελευταίας συνεδρίας καθώς ακολουθεί η επόμενη. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι μια συνεδρία κάθε δεύτερη  εβδομάδα είναι επαρκής. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες χρειάζονται περισσότερες από μία συνεδρίες την εβδομάδα, όπως κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ή όταν κάποιος θέλει να επικεντρωθεί ακόμη πιο εντατικά στην ψυχοθεραπευτική ψυχοθεραπεία.

Κάθε άτομο και κατάσταση είναι μοναδικά, έτσι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση. Φυσικά η αποτελεσματική ψυχοθεραπεία με πραγματικά μακροχρόνια αποτελέσματα τυπικά διαρκεί από αρκετούς μήνες έως αρκετά χρόνια, υποθέτοντας ότι ισχύει η τυπική συχνότητα, μια συνεδρία μια φορά την εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να αισθάνονται πολύ καλύτερα μετά την έναρξη της ψυχοθεραπείας. Για να συμβούν όμως οι μόνιμες αλλαγές , τα ζητήματα χρειάζεται να διευθετηθούν και να επεξεργαστούν σε πολύ βαθύ επίπεδο, και αυτό χρειάζεται χρόνο. Όλοι έχουμε την εμπειρία να έχουμε μια βαθιά γνώση ή μια πνευματική εμπειρία  που αισθανόμαστε ότι μας άλλαξε για πάντα, αλλά πολύ σύντομα γυρνάμε πίσω στα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς που δεν μας εξυπηρετούν το ίδιο πλέον. Σε όλους αρέσει η ιδέα της γρήγορης επιδιόρθωσης και ζούμε σε μια κουλτούρα που πουλά την ιδέα αν εμείς αγοράσουμε το σωστό προϊόν, κάνουμε τη σωστή άσκηση, λαμβάνουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής κλπ, παίρνουμε την ικανοποίηση που θέλουμε πολύ γρήγορα.  Ακόμη και οι ψυχοθεραπευτές πέφτουν σε αυτή την παγίδα του μάρκετινγκ και σε οποιαδήποτε νέα θεραπευτική τεχνική που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας εύκολα και γρήγορα.

Είναι αλήθεια ότι η κατανόηση της νευροβιολογίας, των συναισθημάτων, των συνδέσεων και πως αυτά αλλάζουν στον εγκέφαλο αυξάνεται συνεχώς, λόγω της πληθώρας των μελετών της νευροεπιστήμης που πραγματοποιούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει γρήγορη επιδιόρθωση ή απόδραση από την αναγκαιότητα να δουλέψουμε τα θέματα που μας απασχολούν και η σημασία της θεραπευτικής σχέσης σε πραγματικό, ανθρώπινο χρόνο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των σοβαρών προβλημάτων που προέρχονται από τις ουσιαστικές σχέσεις και τα επιβλαβή μηνύματα που λαμβάνουμε από αυτά. Για αυτό χρειάζεται μια επανορθωτική σχέση με πολλές νέες και ανακουφιστικές εμπειρίες, στο πέρασμα του χρόνου, για να αντικαταστήσουμε αυτό τον οδυνηρό προγραμματισμό και την βαθιά ενσωμάτωση μιας νέας αίσθησης του εαυτού και των άλλων.

Σας καλύπτει η ασφάλεια ζωής;

Υπάρχουν ψυχοθεραπευτές που συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορείτε να υποβάλετε στο φορέα ασφάλισης σας αίτηση για άμεση επιστροφή των χρημάτων σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την ασφαλιστική εταιρεία αν καλύπτει την ψυχοθεραπεία.

Ακόμη και όταν τα βαθιά θέματα έχουν διευθετηθεί, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία είτε είναι συνεχής είτε σταματά και ξεκινά, είναι μια δια βίου πτυχή της φροντίδας του εαυτού, παρόμοια με τη φροντίδα της σωματικής υγείας του ατόμου μέσω της καλής διατροφής και της άσκησης.

c158