Κάνε το Τεστ

Βελονισμός – τι είναι ο βελονισμός;

Βελονισμός - τι είναι ο βελονισμός;

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουμε βιώσει αρνητικά συναισθήματα και συμπτώματα κάποια στιγμή στη ζωή μας, ανεξάρτητα από το πόσο καλά φροντίζουμε τον εαυτό μας. Η ζωή προχωρά και συμβαίνουν συνεχώς πράγματα. Και για κάποιους ανθρώπους, το άγχος και η θλίψη αποτελούν κομμάτι του εαυτού τους (έχουν οργανική/βιολογική βάση ή είναι εκτεθειμένοι σε αυτά από μικρή ηλικία). Ευτυχώς, ο βιοϊατρικός βελονισμός (που βασίζεται στην αρχαία Κινέζικη ιατρική) για το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τα διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα, προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης αυτών.

Αν και στην καθομιλουμένη μπορεί να χρησιμοποιούμε τους όρους αυτούς, στη Δυτική ιατρική το στρες, η ανησυχία/άγχος και η κατάθλιψη διαχωρίζονται:

 • Στρες: ορίζεται ως μια διανοητική κατάσταση ή συναισθηματική πίεση ή ένταση ως αποτέλεσμα των δυσμενών ή απαιτητικών καταστάσεων. Το στρες μπορεί να είναι καλό για εμάς σε μέτρια ποσοστά (π.χ. μας παρακινεί να επιτύχουμε πράγματα) αν όμως είναι συνεχές για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία και κατάθλιψη και σε ένα μεγάλος εύρος προβλημάτων υγείας. Στην πραγματικότητα, το στρες αποτελεί το μεγαλύτερο δολοφόνο στο Δυτικό κόσμο εξαιτίας της ισχυρής του σύνδεσης με τα καρδιαγγειακά νοσήματα , την μείζονα κατάθλιψη, τον καρκίνο και την καταστολή του ανοσοποιητικού.
 • Αγχος/ανησυχία: ορίζεται ως το συναίσθημα της νευρικότητας ή της αμηχανίας για κάτι με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ο όρος ανησυχία περιλαμβάνει επίσης διάφορες διαταραχές με συμπτώματα που κυμαίνονται από σχετικά ήπια έως σοβαρά και εξουθενωτικά.
 • Κατάθλιψη/μελαγχολία: ορίζεται ως η επίμονη πεσμένη διάθεση, η έντονη παρατεταμένη θλίψη, η απελπισία. Μπορεί να προκληθεί από γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες (ενδογενής κατάθλιψη) και είναι περισσότερο γνωστή ως βιολογική κατάθλιψη. Ή, μπορεί να συμβεί σε ανθρώπους μετά από ένα τραυματικό ή ψυχοπιεστικό γεγονός (εξωγενής κατάθλιψη). Αυτός ο τύπος κατάθλιψης συχνά αποκαλείται ʺαντιδραστική κατάθλιψηʺ.

Υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη στα συμπτώματα που συνδέονται με αυτές τις καταστάσεις (για παράδειγμα όλες μπορεί να σχετίζονται με την αϋπνία ή με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα) και μπορεί επίσης να συνυπάρχουν (συννόσηση). Η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάποιος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ψυχίατρος - Βελονιστής

Σε ποια συμπτώματα του στρες και της κατάθλιψης βοηθά ο βελονισμός;

Συναισθηματικά/Ψυχικά

 1. Ευερεθιστότητα, θυμός, καταπίεση, εκνευρισμός, φόβος
 2. Αγχος, στρες, κατάθλιψη, μελαγχολία
 3. Συναισθήματα ανησυχίας, κρίσεις πανικού, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ντροπή
 4. Βομβαρδισμό σκέψεων, το μυαλό δεν μπορεί να σταματήσει και να ηρεμήσει

Συμπεριφορικά/Συνήθειες

 1. Αϋπνία: δυσκολία στο να μπορέσει να κοιμηθεί το άτομο και να μείνει κοιμισμένο (συχνό ξύπνημα)
 2. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 3. Υπερφαγία, βουλιμικά επεισόδια
 4. Κάπνισμα (στρατηγικές διαχείρισης)
 5. Φοβίες και αποφευκτική συμπεριφορά προς καταστάσεις ή ανθρώπους

Σωματικά/Ψυχοσωματικά συμπτώματα

 1. Χαμηλή ενέργεια/κόπωση χωρίς λόγο
 2. Πόνο και τραβήγματα στον αυχένα και στους ώμους, και/ή στην πλάτη
 3. Ταχυπαλμία, πλάκωμα/σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση, τρέμουλο
 4. Πονοκέφαλοι, συνήθως εντοπισμένοι στο μέτωπο ή στους κροτάφους, ή στην κορυφή του κεφαλιού

Λειτουργικά

 1. Δυσκολία στη συγκέντρωση, διαταραχές μνήμης, απόσπαση προσοχής
 2. Εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας (μερικές φορές λόγω συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου)
 3. Προβλήματα στην όρεξη και στο πεπτικό σύστημα, όπως η έλλειψη όρεξης ή το φούσκωμα μετά το φαγητό
 4. Παρατεταμένη έμμηνος ρύση, πρήξιμο ή κακή διάθεση , υπογονιμότητα
 5. Διακυμάνσεις της διάθεσης και εξάψεις/ εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

Πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται;

Αυτό είναι κάπως δύσκολο να απαντηθεί επειδή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πολύ απλουστευμένα, το στρες που δεν είναι χρόνιο ανταποκρίνεται πολύ καλά μέσα σε 6-8 συνεδρίες ενώ το χρόνιο στρες και η ήπια ως μέτρια ανησυχία ή κατάθλιψη χρειάζονται περισσότερη και συνεχή υποστήριξη. Όταν υπάρχουν βιολογικοί παράγοντες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά και πάλι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη συνεχή υποστηρικτική θεραπεία.

 Τα πλεονεκτήματα του βελονισμού για το άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη

 •  Η διάγνωση και η θεραπεία επικεντρώνονται στη δική σας ιδιοσυγκρασία, και πιο συγκεκριμένα ανάλογα με το πώς το στρες, η ανησυχία και η κατάθλιψη εκδηλώνονται στο σώμα σας
 • Διαφορετικά συμπτώματα μπορούν να διευθετηθούν την ίδια στιγμή
 • Η θεραπεία περιλαμβάνει συμβουλές για τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν θα σας βοηθήσουν
 • Ο βελονισμός έχει ελάχιστο κίνδυνο, δεν έχει παρενέργειες, και είναι ασφαλής όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό
 • Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά της αγχολυτικής και της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς αλληλεπιδράσεις, για την περαιτέρω βελτίωση της διάθεσης
 • Ο βελονισμός δεν είναι εθιστικός
 • Ο βελονισμός μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να σας βοηθήσει να μειώσετε ή να εξαλείψετε την ανάγκη σας για την φαρμακευτική αγωγή και να περιορίσει τις παρενέργειες των φαρμάκων που είναι απαραίτητα
 • Ο βελονισμός καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες

Ο βελονισμός στην πράξη

 • Τοποθετούνται 5 έως 15 βελόνες σε ειδικά επιλεγμένα (ανάλογα με την πάθηση) σημεία του σώματος. Οι βελόνες είναι ειδικά κατασκευασμένες, ιδιαίτερα λεπτές (0,25 mm) και ελαστικές.
 • Η τοποθέτηση είναι ανώδυνη.
 • Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία βελονισμού για 15 έως 45 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούνται.
 • Οι θεραπευτικές συνεδρίες εκτελούνται με συχνότητα 2 ή 3 θεραπείες την εβδομάδα.
 • Για μια πλήρη αγωγή απαιτούνται 8 έως 12 συνεδρίες βελονισμού. Υπάρχει σαφές όριο το οποίο όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η βελτίωση εμφανίζεται τις πρώτες 4 έως 6 συνεδρίες βελονισμού, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι αργότερα. Μετά τον βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την δραστηριότητα του χωρίς πρόβλημα. Κατά την διάρκεια της θεραπείας μπορούν παράλληλα να λαμβάνονται φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Αυτά δεν αλλοιώνουν το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Εναλλακτικές θεραπείες για την κατάθλιψη

Ο βελονισμός προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του άγχους, στρες και της κατάθλιψης. Δεν είναι μόνο μια ανακουφιστική θεραπεία, αλλά έχει και μεσοπρόθεσμη-μακροπρόθεσμη δράση, δηλαδή ένα καλό αποτέλεσμα διαρκεί μήνες ή χρόνια. Η ομοιοπαθητική, η βραχεία ψυχοθεραπεία και το EMDR μπορούν επίσης να συνδράμουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.