Κάνε το Τεστ
βιοανάδραση, νευροανάδραση, τι είναι η βιοανάδραση, τι είναι η νευροανάδραση, συσκευές βιοανάδρασης, συσκευές νευροανάδρασης, οφέλη βιοανάδρασης, εφαρμογές νευροανάδρασης

Βιοανάδραση – Νευροανάδραση

Βιοανάδραση - Νευροανάδραση

Οι τεχνικές βιοανάδρασης και νευροανάδρασης μας δίνουν την δυνατότητα να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη και την αυτορρύθμιση μας. Καθώς μας παρέχουν κάθε στιγμή πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες. Όσο μαθαίνουμε πράγματα για τις εσωτερικές μας λειτουργίες, έχουμε τη δυνατότητα να τις βελτιώσουμε.

Πώς λειτουργεί η βιοανάδραση;

Η θεραπεία είναι σαν ένα βιντεοπαιχνίδι που παίζετε με τον εγκέφαλό σας ή τις αυτόνομες λειτουργίες σας. Χρησιμοποιείτε τον εγκέφαλό σας, τη θερμοκρασία των δαχτύλων σας, την αναπνοή και το ρυθμό της καρδιάς σας για να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας. Καθώς λαμβάνετε πληροφορίες αλλάζετε τον τρόπο λειτουργίας σας, και νέα μοτίβα γίνονται συνήθεια. Η βιοανάδραση μοιάζει πολύ με τη διαδικασία στην οποία μαθαίνουμε ποδήλατο. Όταν αρχίζουμε να πέφτουμε, χρησιμοποιούμε όσα ξέρουμε για να ανακτήσουμε την ισορροπία μας. Σύντομα μπορούμε να βρίσκουμε χωρίς προσπάθεια την ισορροπία μας.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η νευροανάδραση και άλλες μορφές βιοανάδρασης είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), του άγχους και τηςδιαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Είναι επίσης, βοηθητικές στη θεραπεία της κατάθλιψης, της διπολικής διαταραχής, των εθισμών. Πολλοί άνθρωποι με ημικρανίες αναφέρουν μείωση στη συχνότητα και στη σοβαρότητα του πονοκέφαλου με την νευροανάδραση και άλλες τεχνικές βιοανάδρασης.

Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας και εργαλείων για την ανατροφοδότηση πληροφοριών σχετικά με την ψυχοφυσιολογία (μυαλό και σώμα). Αυτό είναι παρόμοιο με τον τρόπο που ένα θερμόμετρο και μια ζυγαριά δίνουν πληροφορίες για το σώμα μας. Χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες για να ελέγχουμε καλύτερα τον εαυτό μας σε οποιοδήποτε σύστημα και αν δουλεύουμε. Με βελτιωμένες δεξιότητες αυτορρύθμισης, μπορούμε να επιτύχουμε αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Η βιοανάδραση σε συνδυασμό με την ύπνωση, την ενσυνειδητότητα, και άλλες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές συμβάλλει στη εκμάθηση τεχνικών αυτορρύθμισης. Είναι γνωστό ότι βοηθά σε πολλές διαταραχές όπως:

  • Οι ημικρανίες, η κεφαλαλγία τάσης και άλλες μορφές πόνου
  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και χαμηλή αρτηριακή πίεση

Ποιες είναι οι χρήσεις της βιοανάδρασης;

Βοηθά στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της προσοχής. Η νευροανάδραση βοηθά ιδιαίτερα στη χαλάρωση των ανθρώπων με υπερκινητικότητα.

βιοαναδραση, νευροαναδραση, που βοηθαει

Τι είναι η νευροανάδραση;

Κάθε στιγμή, ο εγκέφαλός μας κάνει το καλύτερο που μπορεί, με βάση όσα έχει μάθει στο παρελθόν, και λειτουργεί αποτελεσματικά με όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν σχεδόν αυτόματα. Δυστυχώς, ο αυτόματος πιλότος δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή. Μέχρι να συμβεί κάτι πραγματικά σημαντικό κάνει όσα έχει μάθει. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε απορρυθμισμένοι. Μπορεί να είμαστε σε εγρήγορση όταν πρέπει να χαλαρώσουμε ή χαλαροί όταν πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι και αυτό μπορεί να συνεχίζεται αυτόματα εκτός και αν κάνουμε κάτι για αυτό.

Οι θεραπείες νευροανάδρασης υποστηρίζουν την βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως θα συνέβαινε αν ο αυτόματος πιλότος δεν είχε αναλάβει δράση. Η νευροανάδραση βοηθά τον εγκέφαλο να είναι ισορροπημένος και ευέλικτος και μαζί με την ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην εκμάθηση νέων τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς.

Επίσης, η νευροανάδραση θεραπεύει τον εγκέφαλο. Η ψυχοθεραπεία επουλώνει το μυαλό. Μαζί η νευροανάδραση και η ψυχοθεραπεία μπορούν να επιφέρουν την αλλαγή και την ανάρρωση. Η νευροανάδραση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου ώστε να μπορέσει κάποιος να μείνει δεσμευμένος στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας και να πάρει πιο συνειδητές και υγιείς αποφάσεις για τον εαυτό του.

Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Υπάρχει η κλασική νευροανάδραση που συμβάλλει στη συνειδητή εκπαίδευση του εγκεφάλου να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, και υπάρχουν και άλλες μορφές νευροανάδρασης που αποδεσμεύουν τον εγκέφαλο από την αυτόματη λειτουργία, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και επιτρέπουν την εφαρμογή των δεξιοτήτων που μαθαίνει κάποιος στην ψυχοθεραπεία, αντί να αντιδρά με τις παλιές, αυτόματες συνήθειες.

Συσκευές βιοανάδρασης

Πολλές φορές κατηγορούμε την τεχνολογία ότι μας προκαλεί άγχος και σύγχυση. Ωστόσο, η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα;

Υπάρχουν αρκετές συσκευές βιοανάδρασης διαθέσιμες στις μέρες μας που πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το άγχος και να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν τις γνωρίζουν.

Η βιοανάδραση είναι η διαδικασία της επίγνωσης της λειτουργίας του σώματος. Βοηθά ώστε να μάθουμε πως να αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και του εγκεφάλου μας.

Η νευροανάδραση είναι μια μόνο μορφή βιοανάδρασης, και υπάρχουν πολλές διαφορετικές συσκευές βιοανάδρασης διαθέσιμες σήμερα.

1. Συσκευή Muse Headband

Η συσκευή Muse headband είναι μια συσκευή που μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την ψυχική σας ανθεκτικότητα. Είναι ουσιαστικά μια στέκα που παρακολουθεί και μετρά με ακρίβεια τα εγκεφαλικά κύματα, όπως συμβαίνει στην κλινική νευροανάδραση, αλλά από την άνεση του σπιτιού σας.

Ο εγκέφαλός σας παράγει συνεχώς ηλεκτρικά σήματα. Αυτά τα σήματα μπορούν να ανιχνευτούν έξω από το κεφάλι, μέσω αισθητήρων ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG). Η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για περισσότερο από 100 χρόνια στις μελέτες για τον εγκέφαλο.

βιοαναδραση, νευροαναδραση, που βοηθαει

Η συσκευή Muse headset έχει 7 αισθητήρες που συλλέγουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου σας ενώ διαλογίζεστε. Στη διάρκεια του διαλογισμού, η συσκευή στέλνει τα δεδομένα στο κινητό σας μέσω Bluetooth.

Η εφαρμογή στο κινητό αναλύει γρήγορα τα δεδομένα, και καθορίζει εάν το μυαλό σας είναι χαλαρό ή ενεργό. Στη συνέχεια, σας παρέχει άμεση ανατροφοδότηση μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.

Η ανάδραση είναι με τη μορφή ακουστικών ήχων. Όταν νιώθετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι, ακούτε ήχους ηρεμίας μέσα από το τηλέφωνο σας όπως τα απαλά κύματα και τα πουλιά που κελαηδούν. Αλλά όταν το μυαλό είναι ανήσυχο, ο καιρός είναι πιο ταραγμένος και ακούτε δυνατούς ανέμους και κύματα να σκάνε, και αυτό σας υπενθυμίζει ότι πρέπει να χαλαρώσετε.

Μετά από κάθε συνεδρία, η εφαρμογή εμφανίζει το ποσοστό του χρόνου στο οποίο ήσασταν ήρεμοι, σε ουδέτερη ή ενεργή ψυχική κατάσταση.

Η συσκευή Muse είναι μια φορητή συσκευή για την ψυχική σας υγεία, που σας αφήνει να ακούτε τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σας ώστε να μάθετε να οδηγείτε τον εαυτό σας σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.

2. Συσκευή EmWave2

Όταν κάποιος νιώθει συναισθήματα όπως η ένταση, το άγχος, η νευρικότητα ή ο θυμός, ο ρυθμός της καρδιάς είναι ακανόνιστος, και αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν κάποιος νιώθει θετικά συναισθήματα όπως η εκτίμηση, η φροντίδα, η χαρά και η αγάπη, ο ρυθμός της καρδιάς είναι φυσικός.

Η συσκευή EmWave2 σας εκπαιδεύει ώστε να αλλάζετε το ρυθμό της καρδιάς σας και να φτάνετε σε φυσιολογική κατάσταση. Τότε υπάρχει αρμονία ανάμεσα στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Οι ψυχολογικές και φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος είναι ισορροπημένες και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα κυριαρχεί.

βιοαναδραση, νευροαναδραση, που βοηθαει

Η συσκευή EmWave2 είναι μια μικρή συσκευή χειρός στο μέγεθος ενός iPod. Συλλέγει τους παλμούς μέσω από έναν αισθητήρα παλμών, μετρά το ρυθμό της καρδιάς, και σας καθοδηγεί να εισπνέετε και να εκπνέετε κάθε πέντε δευτερόλεπτα και καθορίζει αν το νευρικό σύστημα είναι σε ισορροπημένη κατάσταση.

Όταν κάποιος είναι σε κατάσταση στρες, η συσκευή EmWave2 δίνει μια ανατροφοδότηση με τη μορφή μιας κόκκινης φωτεινής ένδειξης, και έτσι σας ενημερώνει ότι είστε εκτός ισορροπίας. Η συσκευή παρέχει καθοδήγηση ώστε συνειδητά να αυξήσετε την ισορροπία. Όταν ο ρυθμός της καρδιάς και η αναπνοή συγχρονίζονται, η συσκευή EmWave2 δίνει μια θετική ανατροφοδότηση με τη μορφή μιας πράσινης ένδειξης, και έτσι γνωρίζετε ότι το σώμα είναι σε ισορροπία.

Ποια είναι τα οφέλη της συσκευής EmWave2;

  • Μειώνει το στρες και την ανησυχία
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Βελτιώνει την πνευματική απόδοση

Βελτιώστε τη ζωή σας για μια ζωή

Η βιοανάδραση και η νευροανάδραση είναι εντατικές παρεμβάσεις. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μετά από 10 συνεδρίες. Μια θεραπεία για την αντιμετώπιση ενός παιδιού με ΔΕΠΥ χωρίς φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει 40 με 50 συνεδρίες. Ωστόσο, η θεραπεία για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της λειτουργικότητας περιλαμβάνει 10-12 συνεδρίες. Η διαδικασία είναι απολύτως φυσιολογική, καθώς εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να αντιδρά τελείως διαφορετικά, με ένα τρόπο που θα βελτιώνει τη ζωή μας.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Εκτός από την βιοανάδραση υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές όπως η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Όλες αυτές οι επιλογές είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με φυσικό και μόνιμο τρόπο.