Κάνε το Τεστ
βιοανάδραση, νευροανάδραση, διαφορές βιοανάδρασης και νευροανάδρασης

Διαφορές βιοανάδρασης και νευροανάδρασης

Βιοανάδραση και Νευροανάδραση

Διαφορά μεταξύ νευροανάδρασης και βιοανάδρασης

Είναι  πολύ εύκολο κάποιος να μπερδευτεί όταν αναφέρεται στην βιοανάδραση και στη νευροανάδραση. Πολλοί άνθρωποι ίσως να μην γνωρίζουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, και οι δύο όροι να χρησιμοποιούνται ισοδύναμα, κάτι που δεν ισχύει. Η νευροανάδραση, η οποία είναι γνωστή ως "EEG βιοανάδραση", είναι μια εξειδικευμένη κατηγορία βιοανάδρασης.

Πώς λειτουργεί η βιοανάδραση;

Η βιοανάδραση χρησιμοποιεί ιατρικά όργανα για να προκαλέσει την ανάδραση (ανατροφοδότηση). Αυτό επιτρέπει στο άτομο να εκπαιδευτεί στον έλεγχο των φυσιολογικών λειτουργιών του, με σκοπό την βελτίωση της υγείας και της απόδοσης του. Η βιοανάδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ιατρικών προβλημάτων που περιλαμβάνουν το χρόνιο πόνο, την υπέρταση, το στρες, την ανησυχία και πολλές ακόμη καταστάσεις. Ο σκοπός της βιοανάδρασης είναι να επιτύχει μακροχρόνια αποτελέσματα και τον έλεγχο των διαφόρων συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο.

Πώς λειτουργεί η νευροανάδραση;

Η νευροανάδραση (ή αλλιώς EEG βιοανάδραση) είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η νευροανάδραση είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία νευρολογικών νοσημάτων όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το στρες/ανησυχία, οι διαταραχές ύπνου, οι ημικρανίες, οι εγκεφαλικές κακώσεις και άλλες σχετικές διαταραχές.

Η νευροανάδραση είναι ουσιαστικά ένα μια μορφή βιοανάδρασης που διδάσκει στον εγκέφαλο πώς να λειτουργεί με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Η εκπαίδευση στη νευροανάδραση είναι απόλυτα ασυνείδητη, και αυτό εξηγεί ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να κοιμηθεί μπορεί να σκεφτεί με ευχαρίστηση κάτι χαρούμενο αν αυτό το βοηθά να κοιμηθεί. Οι χαρούμενες σκέψεις όμως δεν μπορούν να φέρουν σε ισορροπία την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την εφαρμογή των τεχνολογιών και των μεθόδων  νευροανάδρασης , ο εγκέφαλος του ατόμου μαθαίνει το κατάλληλο εύρος κυμάτων για ένα καλό ύπνο. Όπως και με τις τεχνικές της κλασικής βιοανάδρασης, ο στόχος της νευροανάδρασης είναι να επιτύχει μακροχρόνια αποτελέσματα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η κλασική βιοανάδραση μαζί με την νευροανάδραση. Όταν συνδυάζονται αυτές οι δύο τεχνικές, πολλοί ασθενείς βλέπουν θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, για τη συνολική βελτίωση της υγείας και την επίτευξη μακροχρόνιων αποτελεσμάτων, είναι αναγκαίος ο συνδυασμός των δύο μεθόδων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με τα προγράμματα βιοανάδρασης ή νευροανάδρασης ή ανεξάρτητα.