Κάνε το Τεστ
θεραπεία βιοανάδρασης, τεχνικές βιοανάδρασης, εφαρμογές βιοανάδρασης, πελονεκτήματα βιοανάδρασης

Τι είναι η θεραπεία βιοανάδρασης;

Θεραπεία Βιοανάδρασης

Η θεραπεία βιοανάδρασης είναι μια τεχνική που βοηθά τους ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω του ελέγχου των λειτουργιών που συμβαίνουν φυσιολογικά και ακούσια στο σώμα, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, η μυϊκή ένταση και η θερμοκρασία του σώματος.

Πως γίνεται η βιοανάδραση;

Ειδικά ηλεκτρόδια τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία του σώματος για να μετρήσουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση ή άλλες λειτουργίες. Σε μια οθόνη φαίνονται τα αποτελέσματα. Με τη βοήθεια του γιατρού που εφαρμόζει τη βιοανάδραση, γίνεται η περιγραφή της κατάστασης του σώματος και ο γιατρός καθοδηγεί τον ασθενή μέσω τεχνικών χαλάρωσης. Μέσα από την οθόνη μπορείτε να δείτε πως αλλάζει ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή πίεση όταν είστε σε κατάσταση στρες ή όταν είστε χαλαροί. Αρχικά, χρησιμοποιείτε την οθόνη για να δείτε την πρόοδο σας, αλλά αργότερα θα είστε σε θέση να ελέγχετε τις λειτουργίες σας χωρίς τη χρήση της οθόνης ή των ηλεκτροδίων. Η βιοανάδραση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πολλά προβλήματα, αλλά κυρίως για τη θεραπεία της υπέρτασης, των πονοκεφάλων, της ημικρανίας, του χρόνιου πόνου και της ακράτειας.

Τεχνικές βιοανάδρασης

Διαφορετικές τεχνικές βιοανάδρασης χρησιμοποιούνται για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για την αντίδραση του σώματος. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από το πρόβλημα υγείας, τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό. Οι τεχνικές που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν:

1. Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ελέγχει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε διαφορετικές πνευματικές καταστάσεις όπως όταν κάποιος είναι άυπνος, ήρεμος, χαλαρός, κοιμάται ελαφρά και κοιμάται βαθιά. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης γνωστή ως νευροανάδραση.

2. Ηλεκτρομυογράφημα: Στο ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιούνται ηλεκτρόδια ή άλλης μορφής αισθητήρες που μετρούν την ένταση των μυών. Το ηλεκτρομυογράφημα δίνει πληροφορίες στον ασθενή για να μπορεί να αναγνωρίζει αυτό το συναίσθημα νωρίτερα και να το ελέγξει άμεσα. Το ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νοσημάτων στα οποία τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το στρες.

3. Γαλβανική δερματική αντίδραση: Οι αισθητήρες μετρούν τα ποσοστά εφίδρωσης από τους ιδρωτοποιούς αδένες του ασθενή και την εφίδρωση στο δέρμα, ως ένδειξη άγχους. Αυτή η πληροφορία μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών όπως οι φοβίες, το άγχος και το τραύλισμα.

4. Θερμική βιοανάδραση : Οι αισθητήρες τοποθετούνται στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών για να καταγράψουν τη θερμοκρασία του σώματος. Επειδή η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει όταν αγχωνόμαστε, η παρακολούθηση μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ξεκινήσει εγκαίρως τις τεχνικές χαλάρωσης. Η θερμική βιοανάδραση ίσως να βοηθά στη θεραπεία συγκεκριμένων διαταραχών όπως οι διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, το φαινόμενο Raynaud ή στη μείωση των ημικρανιών.

Τεχνικές χαλάρωσης

Στη θεραπεία βιοανάδρασης χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης που περιλαμβάνουν:

  • Βαθιές αναπνοές
  • Προοδευτική χαλάρωση των μυών, εναλλακτικά σύσφιξη και χαλάρωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων
  • Καθοδηγούμενη φαντασία, η συγκέντρωση σε συγκεκριμένες εικόνες (όπως το χρώμα και η γεύση μιας φράουλας) βοηθά να νιώθετε πιο χαλαροί
  • Ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, συγκέντρωση στο παρόν και στο τώρα και απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων

βιοανάδραση τι ειναι, πως γινεται

Διαδικασία βιοανάδρασης

Οι συνεδρίες βιοανάδρασης συνήθως γίνονται σε ιατρεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία. Κάθε θεραπευτική συνεδρία διαρκεί 30-60 λεπτά. Οι ασθενείς γενικά βλέπουν τα οφέλη της βιοανάδρασης σε 10 συνεδρίες ή λιγότερες, αν και για κάποιες περιπτώσεις όπως η υπέρταση, ίσως να χρειαστούν 20 ή περισσότερες συνεδρίες μέχρι να γίνει ορατή η βελτίωση. Γενικά η διάρκεια και ο αριθμός των συνεδριών καθορίζονται από τη φύση της κατάστασης και από το πόσο γρήγορα ο ασθενής μαθαίνει να ελέγχει τις φυσιολογικές του αποκρίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας βιοανάδρασης, ο ψυχοθεραπευτής τοποθετεί τους αισθητήρες σε διαφορετικά σημεία στο σώμα του ασθενή. Αυτοί οι αισθητήρες καταγράφουν τη φυσιολογική απόκριση στο στρες, για παράδειγμα, τη μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια ενός έντονου πονοκεφάλου, και μετά αυτές οι πληροφορίες περνούν στον ασθενή μέσω ηχητικών ή οπτικών ενδείξεων. Αυτές οι ενδείξεις ίσως να δημιουργούν έναν ήχο ή ένα φως. Με αυτή την ανάδραση το άτομο ξεκινά να συνδέει την απόκριση του σώματος με συγκεκριμένες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως η σύσπαση των μυών.

Το επόμενο βήμα είναι να μάθουν οι ασθενείς πώς να προκαλούν θετικές αλλαγές στο σώμα, όπως η χαλάρωση συγκεκριμένων μυών όταν το σώμα είναι φυσιολογικά ή ψυχικά σε κατάσταση στρες. Ο στόχος της βιοανάδρασης είναι τελικά οι ασθενείς να μπορούν να καθορίζουν μόνοι τους τις αποκρίσεις του σώματός τους έξω από το ιατρείο και χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Πλεονεκτήματα βιοανάδρασης

Η βιοανάδραση έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ βοηθητική στη θεραπεία πολλών ιατρικών καταστάσεων. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν την βιοανάδραση αντί για την φαρμακευτική αγωγή καθώς δεν έχει καθόλου παρενέργειες. Η βιοανάδραση βοηθά σε περιπτώσεις:

Χρόνιου πόνου: Οι ασθενείς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους μύες που είναι σε ένταση και μαθαίνουν πώς να τους χαλαρώνουν. Η βιοανάδραση ίσως να βοηθά στην ανακούφιση της δυσφορίας σε πολλές καταστάσεις όπως ο πόνος στη μέση, ο κοιλιακός πόνος, οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης και η ινομυαλγία. Για την ανακούφιση του πόνου, η βιοανάδραση μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους.

Πονοκεφάλων: Η θεραπεία των πονοκεφάλων είναι η πιο καλά μελετημένη όσον αφορά την βιοανάδραση. Η μυϊκή ένταση και το στρες  μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες και άλλες μορφές πονοκεφάλου που να επιδεινώνουν τα υπάρχοντα συμπτώματα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία βιοανάδρασης μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να μειώσει το στρες, με αποτέλεσμα τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των πονοκεφάλων. Η βιοανάδραση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στους πονοκεφάλους όταν συνδυάζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Άγχους: Το άγχος είναι η πιο συχνή κατάσταση στην οποία εφαρμόζεται η βιοανάδραση. Η βιοανάδραση βοηθά τους ασθενείς όχι μόνο να αναγνωρίζουν τις αποκρίσεις του σώματος όταν νιώθουν στρες, αλλά επίσης να μαθαίνουν πώς να ελέγχουν αυτές τις αποκρίσεις.

Ακράτειας: Η θεραπεία βιοανάδρασης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακράτειας. Η βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες μέσω της ενδυνάμωσης των μυών της πυέλου που ελέγχουν την κένωση της ουροδόχου κύστεως. Μετά από μερικές συνεδρίες βιοανάδρασης , αυτοί οι ασθενείς ίσως να είναι σε θέση να μειώσουν την επείγουσα ανάγκη για ούρηση και τον αριθμό των ʺατυχημάτωνʺ που μπορεί να έχουν. Η βιοανάδραση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν νυχτερινή ενούρηση στο κρεβάτι τους, όπως και τα άτομα που έχουν ακράτεια κοπράνων (δεν μπορούν να ελέγξουν τις κινήσεις του εντέρου).   Σε αντίθεση με τα φάρμακα που συστήνονται για αυτές τις περιπτώσεις, η βιοανάδραση δεν έχει σχεδόν καμία παρενέργεια.

Υπέρταση: Τα δεδομένα από τη χρήση της βιοανάδρασης για την υπέρταση είναι μικτά. Αν και η βιοανάδραση φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση, είναι λιγότερο αποτελεσματική από την φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Η βιοανάδραση επίσης εφαρμόζεται σε περιπτώσεις:

Η βιοανάδραση είναι μια ασφαλής θεραπευτική επιλογή. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ καμία παρενέργεια.

Άλλες θεραπευτικές επιλογές

Εκτός από την βιοανάδραση, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ, ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, το EMDR (για τα ψυχικά τραύματα) και η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμα περισσότερο να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά πολλά προβλήματα με φυσικό και μόνιμο τρόπο, ώστε να μπορέσετε ζήσετε μια πιο χαρούμενη ζωή.