Κάνε το Τεστ
εργασία από το σπίτι, εργασία από το σπίτι συμβουλές, πως θα είστε πιο αποδοτικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι, τρόποι για να δουλεύετε αποτελεσματικά από το σπίτι, τηλεργασία

Εργασία από το σπίτι-συμβουλές

Εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι μπορεί να μοιάζει ιδανική, όμως χρειάζεται πολύ κόπο και προσπάθεια ώστε να υπάρχει μια ισορροπία. Η πανδημία οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της εργασίας από απόσταση, αλλά αυτό είναι μια ανάγκη και όχι μια πολυτέλεια. Ποιο περιβάλλον βοηθά να έχουμε καλύτερη απόδοση, το γραφείο στο σπίτι ή το γραφείο στο χώρο εργασίας;

Στο χώρο εργασίας, υπάρχουν οι συνεργάτες και οι συνάδελφοι με τους οποίους μπορείτε να μοιράσετε τις εργασίες, να κάνετε συζητήσεις, να βρείτε λύσεις και να πάτε μαζί για φαγητό. Τα κοινωνικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά, αλλά φυσικά μπορεί να αποτελούν πρόκληση όταν σας αποσπούν την προσοχή.

Ωστόσο, στο γραφείο του σπιτιού σας, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας μπορεί να σας αποσπάσουν την προσοχή, είναι πολύ εύκολο να γίνετε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σας. Επειδή χωρίς τους συνεργάτες γύρω σας, δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς ευγενικοί. Δεν νιώθετε την πίεση και την υποχρέωση να φοράτε όμορφα ρούχα, να χαμογελάτε και να έχετε καλούς τρόπους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η εργασία από το σπίτι είναι μια πρόκληση και μπορεί να προκαλεί έντονο άγχος και ανησυχία. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε  να νιώθετε καλύτερα.

1. Κάντε μια συζήτηση με όσους μένουν στο σπίτι σας για την εργασία σας

Φυσικά, ίσως να δουλεύετε από το σπίτι αλλά να έχετε παρέα. Καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι οι συγκάτοικοι ή τα μέλη της οικογένειας σας σέβονται τον χρόνο και το χώρο εργασίας σας. Τα ότι δουλεύετε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι απλά μένετε σπίτι. Καλό είναι να ορίσετε κανόνες σχετικά με την εργασία στο σπίτι , το χρόνο και το χώρο που χρειάζεστε.

Όταν υπάρχουν και άλλα άτομα στο σπίτι στη διάρκεια της εργασίας σας, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι δουλεύετε. Μπορεί οι άλλοι να έχουν την εντύπωση ότι δεν κάνετε τίποτα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι εύκολο όσα συμβαίνουν γύρω σας στο σπίτι να επηρεάζουν την προσοχή και την συγκέντρωση σας.

2. Κάντε διαλλείματα

Είναι πολύ εύκολο στο σπίτι να συμβαίνουν πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή και έτσι να αποφεύγετε να κάνετε διαλλείματα. Μην αφήνετε τις ενοχές να σας αποτρέψουν από το να κάνετε πέντε λεπτά διάλλειμα για να χαλαρώσετε.

Ωστόσο, αντί να ανοίξετε το κινητό σας και να ξοδέψετε το χρόνο σας στα social media και στο YouTube καλό είναι να σηκωθείτε από το γραφείο και να κάνετε κάτι άλλο. Μπορείτε να βγείτε μια βόλτα, να πάρετε καθαρό αέρα ή να μιλήσετε με τους δικούς σας ανθρώπους.

Τα διαλείμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας ώστε να δουλεύουμε καλύτερα. Είναι λάθος να υποθέτετε ότι επειδή δουλεύετε από το σπίτι πρέπει να μην κάνετε κανένα διάλλειμα για να είστε παραγωγικοί.

3. Αλληλεπιδράστε με άλλους ανθρώπους

Όταν το γραφείο είναι στο σπίτι σας, μπορεί να σας λείπει η κοινωνική επαφή με τους συνεργάτες σας στη διάρκεια της ημέρας. Όταν ένα άτομο δουλεύει από το σπίτι, δεν κάνει πράγματα και δραστηριότητες με άλλους συνεργάτες που κάνουν κάθε μέρα στη δουλειά μοναδική.

Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Να επικοινωνείτε όσο περισσότερο μπορείτε με άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να καταπολεμήσετε την πλήξη και τη μοναξιά με συχνή επικοινωνία με άλλους συναδέλφους σας μέσω βιντεοκλήσης, όπως το Zoom.

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι δουλεύετε από το σπίτι , όχι στο φεγγάρι. Η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της ημέρας είναι αναγκαία ακόμη και αν δεν περιλαμβάνει συνεργάτες. Είναι σημαντικό να βλέπετε άλλα πρόσωπα στη διάρκεια της ημέρας όταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το περνάτε μόνοι σας. Για αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε διαλλείματα για να αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

4. Καθορίστε μια ώρα που θα τελειώνετε τη δουλειά σας

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι η δουλειά από το σπίτι οδηγεί σε ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην προσωπική ζωή, αλλά χρειάζεται να δώσετε προσοχή σε αυτό το σημείο.

Η δουλειά από το σπίτι είναι μια μεγάλη πρόκληση, μπορεί να παρασυρθείτε από τη δουλειά σας, σε ένα ήρεμο περιβάλλον με αποτέλεσμα να χάσετε την αίσθηση του χρόνου.

Αν η απασχόληση είναι πλήρης, είναι εύκολο η δουλειά να δηλητηριάσει την προσωπική σας ζωή. Τα υγιή όρια ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν δουλεύετε σε ένα γραφείο, τότε βλέπετε τους συναδέλφους σας να αρχίζουν να φεύγουν και αυτό σας υπενθυμίζει ότι η εργασία τελειώνει. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όταν δουλεύετε στο σπίτι. Είναι σημαντικό να έχετε ξεκάθαρο ωράριο εργασίας και να γνωρίζετε ότι τεχνικά η δουλειά σας έχει τελειώσει ώστε να μπορείτε να χαλαρώσετε.

5. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προνόμιο της δουλειά από το σπίτι; Ένα από τα μεγαλύτερα προνόμια είναι η πρόσβαση στην κουζίνα. Σε κάθε διάλλειμα έχετε τη δυνατότητα να φάτε κάτι.

Η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει την απόδοση και την ενέργεια μας. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Όταν δουλεύετε από το σπίτι πρέπει να καταναλώνετε υγιεινές τροφές. Επίσης είναι σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα ύπνου. Μην θυσιάζετε τον ύπνο σας για να δείτε σειρές στην τηλεόραση. Με την σωστή διατροφή μπορείτε να έχετε υψηλά επίπεδα ενέργειας και ένας καλός ύπνος να ανανεώνει το σώμα και το μυαλό σας, ώστε να αποδίδετε καλά στη δουλειά σας.

6. Διαμορφώστε το χώρο στον οποίο θα εργάζεστε

Επειδή δεν δουλεύετε σε ένα γραφείο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε ένα δικό σας χώρο στο σπίτι. Αντί να κάθεστε στην κουζίνα ή στον καναπέ του σαλονιού σας, χώροι που έχουν άμεση σχέση με τον ελεύθερο χρόνο σας, καλό είναι να διαμορφώσετε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή μια επιφάνεια στο σπίτι από όπου θα μπορείτε να δουλεύετε.

Δεν έχει σημασία που θα είναι αυτός ο χώρος, απλά να είναι ένα σημείο στο οποίο μόνο θα δουλεύετε. Αυτό εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο σπίτι σας για να δουλεύετε. Όταν πλέον τελειώσει το ωράριο σας , μπορείτε να μην μπείτε ξανά στο ίδιο δωμάτιο.

Ο καναπές του σπιτιού σας και η κρεβατοκάμαρά σας είναι δωμάτια που αφορούν την χαλάρωση, για αυτό δεν είναι κατάλληλοι χώροι εργασίας. Χρειάζεται να υπάρχει υγιής διαχωρισμός ώστε να υπάρχει ισορροπία.

7. Καλό είναι να περιορίσετε τους περισπασμούς

Όταν δουλεύετε από το σπίτι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να σας αποσπούν την προσοχή, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το πλυντήριο. Αν αυτό συμβαίνει σε εσάς, είναι καλό να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού πριν ξεκινήστε τη μέρα ή αφού τελειώσει. Μην χρησιμοποιείτε το καθάρισμα ως δικαιολογία για την αναβλητικότητά σας.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, μπορείτε να μαγειρέψετε στο μεσημεριανό σας διάλλειμα. Τα σνακ πρέπει να τα προετοιμάζετε γρήγορα, ώστε να μην χρειάζεστε μισή ώρα να καθαρίσετε την κουζίνα.

8. Επιλέξτε μια δραστηριότητα για τα διαλλείματα σας

Αν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, αν έχει πολύ κρύο ή πολύ ζέστη, βρέχει ή χιονίζει, μπορείτε να κάνετε μια δραστηριότητα στο σπίτι στο μεσημεριανό σας διάλλειμα αντί να βγείτε έξω.

Μπορείτε να κάνετε γιόγκα, διαλογισμό ή οτιδήποτε άλλο σας ηρεμεί. Ο καθένας προτιμά διαφορετικά πράγματα, αλλά όπως ξέρουμε τα διαλλείματα είναι σημαντικά για να διατηρήσουμε την συγκέντρωσή μας όλη την ημέρα.

Αφού τελειώσετε με τη δουλειά σας απολαύστε το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δουλειάς από το σπίτι.

Η εργασία από το σπίτι είναι μια πρόκληση 

Η εργασία από το σπίτι κρύβει πολλές παγίδες. Για αυτό είναι σημαντικό να έχετε πρόγραμμα και να μην σας παρασύρουν από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, διαφορετικά η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στην δουλειά και την προσωπική ζωή θα είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η φροντίδα του εαυτού και η καλή ψυχική υγεία είναι απαραίτητα για την καλή απόδοσή στη δουλειά. Αν δεν μπορείτε να θέσετε ξεκάθαρα όρια όταν δουλεύετε από το σπίτι , τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους να θέσετε τα όριά σας.