Κάνε το Τεστ
Ζώδια σήμερα, Zodia, Γιατί οι άνθρωποι ακόμη πιστεύουν στα ζώδια σήμερα, Ζώδια και αστρολογία, Ζώδια και ψυχολογία, Για ποιους λόγους οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια ακόμη και σήμερα

Γιατί οι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν στα ζώδια σήμερα;

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια σήμερα;

Από την αρχή της ανθρωπότητας, οι πρόγονοι μας κοιτούσαν τον ουρανό για να βρουν τη θέση τους στο σύμπαν. Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική περιέργεια, θέτουμε ερωτήματα και ψάχνουμε να βρούμε το νόημα της ζωής, πράγμα που εξηγεί τον πλούτο και την ποικιλομορφία των θρησκειών και των πνευματικών πεποιθήσεων μεταξύ των πολιτισμών. Η αστρολογία είναι ένα παράδειγμα μιας πνευματικής πεποίθησης που συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και σήμερα.

Και ενώ η αστρονομία είναι η επιστήμη που μελετά τα ουράνια αντικείμενα και φαινόμενα με επιστημονικές μεθόδους, η αστρολογία είναι στην αντίθετη πλευρά. Αν και πολλές μελέτες έχουν γίνει για να μελετήσουν οι επιστήμονες την ύπαρξη αλήθειας πίσω από τις αστρολογικές πεποιθήσεις, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Παρόλα αυτά, η αστρολογία συνεχίζει να υπάρχει. Γιατί οι άνθρωποι ακόμα πιστεύουν στα ζώδια σήμερα;

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία και τα ζώδια;

Οι άνθρωποι συνεχώς αναζητούν τρόπους για κατανοήσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, καθώς και να μειώσουν την αβεβαιότητα στη ζωή τους. Η αστρολογία και τα ζώδια βοηθούν σε αυτό και επιπλέον κάνουν τους ανθρώπους να βλέπουν τον εαυτό τους ως κομμάτι του κόσμου και να νιώθουν πως ανήκουν σε μια ιδιαίτερη ομάδα, μιας οικογένειας με τα ίδια χαρακτηριστικά (ενός ζωδίου δηλαδή).

Οι μελέτες επίσης δείχνουν ότι οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στην αστρολογία για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανησυχία. Σε καταστάσεις έντονου στρες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αστρολογία ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Στις δύσκολες στιγμές, όπως για παράδειγμα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2009, οι άνθρωποι αναζητούσαν αστρολόγους για να προβλέψουν το μέλλον τους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία είναι η αβεβαιότητα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το άγνωστο μας προκαλεί ανησυχία. Οι αστρολογικές προβλέψεις μας παρέχουν μια (πλασματική) βεβαιότητα που τόσο λαχταράμε.

Η αστρολογία επίσης βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της καθημερινότητας και να έχουν την αίσθηση του ελέγχου. Η αστρολογία προσφέρει μια αίσθηση ελπίδας όταν κάποιος πιστεύει ότι κάτι καλό θα συμβεί στη ζωή του. Αυτό ενισχύει την αίσθηση του ελέγχου για το μέλλον.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες τους είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, θέμα τύχης δηλαδής.

Υπάρχει επιστήμη πίσω από την αστρολογία;

Η αστρολογία βασίζεται στην θέση και την κίνηση των άστρων, ώστε να προβλέψει τα μελλοντικά γεγονότα και να ανακαλύψει στοιχεία για τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Η αστρολογία ξεκίνησε από την Βαβυλώνα περίπου στο 700 π.Χ. -450 π. Χ. , όταν καθιερώθηκε ο ζωδιακός κύκλος, με σκοπό την πρόβλεψη των μελλοντικών γεγονότων.

Στην Αρχαία Ελλάδα αυτές οι προβλέψεις άρχισαν να έχουν σχέση με τους ανθρώπους. Αυτές οι προβλέψεις είχαν βάση τη σχετική θέση των άστρων τη στιγμή της γέννησης.  Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος είναι Δίδυμος, σημαίνει ότι τη στιγμή της γέννησης του, ο ήλιος ήταν σε θέση ευθυγράμμισης με τον αστερισμό των Διδύμων. Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, διασχίζει διαδοχικά τους διαφορετικούς αστερισμούς, τα 12 ζώδια. Ο ήλιος, σύμφωνα με τους αστρολόγους, αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά μας, την αντίληψη για τον εαυτό μας, την συμβατότητα στην αγάπη και βασικές προτιμήσεις. Έτσι υποτίθεται πως  η μελέτη της θέσης των ουράνιων σωμάτων μπορεί να μας βοηθά να επιλέγουμε καλύτερους φίλους, καλύτερους συντρόφους. Και φυσικά, να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις επαγγελματικά και οικονομικά.

Το ωροσκόπιο υπόσχεται βεβαιότητα, "είναι η μοίρα μας στα αστέρια". Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία, ιδίως σε στιγμές αβεβαιότητας. Οι αστρολόγοι πιστεύουν ότι οι θέσεις των ουράνιων σωμάτων μπορεί να δίνουν πληροφορίες για την συμπεριφορά των ανθρώπων. Όπως επίσης και για την εξέλιξη των γεγονότων.

Η αστρολογία είναι μια ψευδοεπιστήμη. Οι νόμοι της φυσικής και της αστρονομίας αντιφάσκουν με την ιδέα ότι μεγάλα, μακρινά ουράνια αντικείμενα μπορούν να ασκήσουν επιρροή στους ανθρώπους, ούτε βέβαια είναι δυνατό να γίνουν προβλέψεις για τη ζωή των ανθρώπων

Ζώδια σήμερα, Zodia, Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμη στα ζώδια σήμερα, Ζώδια και ψυχολογία, Ψυχολογία και αστρολογία

Παρά την έλλειψη στοιχείων για την επιστημονική της εγκυρότητα, η αστρολογία συνεχίζει να προσελκύει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε λάθη και προκαταλήψεις που έχουν σχέση με την κρίση και τη λογική.

1. Αναγνώριση μοτίβων

Ένας παράγοντας είναι η τάση των ανθρώπων να ψάχνουν για μοτίβα και εξηγήσεις σε όλα τα γεγονότα της ζωής και τα φαινόμενα της φύσης. Το είδος μας πασχίζει να αναγνωρίσει παντού μοτίβα στον κόσμο. Έτσι λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε νόημα στην αστρολογία, και το εφευρίσκουμε.

2. Ανέκδοτα στοιχεία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία είναι τα ανέκδοτα στοιχεία. Οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες για ακριβείς προβλέψεις ή παραδείγματα στα οποία η αστρολογία δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή μας. Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες ενισχύουν την πίστη των ανθρώπων στην αστρολογία.

Φυσικά, στις μέρες μας τους αστρολόγους τους έχουν αντικαταστήσει πολλά sites, εφαρμογές, και λογαριασμοί στα social media που προσφέρουν δήθεν εξατομικευμένες προβλέψεις.

3. Προκαταλήψεις επιβεβαίωσης

Οι προκαταλήψεις επιβεβαίωσης είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο που παίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία και τα ζώδια σήμερα. Αφορά την τάση να ψάχνουμε, να ερμηνεύουμε και να κρατάμε πληροφορίες με ένα τρόπο που να επιβεβαιώνουν τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις ή προσδοκίες, ενώ αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε τα αντιφατικά στοιχεία.

Τα άτομα που πιστεύουν στην αστρολογία μπορεί να ψάχνουν να βρουν πληροφορίες που θα υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις τους. Μπορεί να διαβάζουν το ωροσκόπιο. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να θυμούνται παραδείγματα που δείχνουν την ακρίβεια της αστρολογίας, και αυτό να ενισχύει ακόμη τις πεποιθήσεις τους.

4. Έλλειψη επιστημονικής κατανόησης

Η αστρολογία περιλαμβάνει τα ζώδια, τους αστρολογικούς χάρτες και τις επιδράσεις των πλανητών. Κάποιοι άνθρωποι που πιστεύουν στην αστρολογία μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές αρχές της φυσικής και να αγνοούν τα ψυχολογικά φαινόμενα όπως η αναγνώριση των μοτίβων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η γνώση των φυσικών επιστημών μπορεί να μην αποκλείει την αστρολογία. Οι προσωπικές πεποιθήσεις και οι εμπειρίες μπορεί να επηρεάζονται από μια πληθώρα παραγόντων. Η έλλειψη επιστημονικής κατανόησης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο εύπιστους στους ισχυρισμούς της αστρολογίας.

5. Ανάγκη για πνευματικότητα

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν στην αστρολογία είναι η αναζήτηση της πνευματικότητας. Η πνευματικότητα αφορά την έρευνα για το νόημα και το σκοπό της ζωής και τη σύνδεση με κάτι που είναι ανώτερο από εμάς. Περιλαμβάνει πεποιθήσεις και πρακτικές που υπερβαίνουν την σφαίρα του φυσικού και υλικού κόσμου.

Η αστρολογία μπορεί να καλύπτει την ανάγκη για την πνευματικότητα και να δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εξερευνούν την ταυτότητά τους, το σκοπό τους και τη θέση τους στον κόσμο. Προσφέρει συμβολισμούς που επιτρέπουν στους ανθρώπους να βγάλουν νόημα από τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματά τους σε ένα ευρύτερο κοσμικό πλαίσιο.

6. Πνευματικότητα και ψυχική υγεία

Για πολλούς ανθρώπους, η πνευματικότητα είναι μια ουσιαστική πηγή παρηγοριάς και ένας τρόπος για να βρουν νόημα και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην πνευματικότητα και στην ψυχική υγεία, πράγμα που δείχνει ότι η πνευματικότητα παίζει κύριο ρόλο στην ψυχική υγεία και στην ευτυχία.

Επίσης, η αστρολογία και άλλες πνευματικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δίνουν στους ανθρώπους την αίσθηση του νοήματος, του σκοπού, την καθοδήγησης και της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους.

Σκοτεινή πλευρά της αστρολογίας 

Αυτή η βαθιά ριζωμένη πεποίθηση για τα ουράνια γεγονότα ότι παρεμβαίνουν στις ανθρώπινες ζωές, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Σε χώρες όπως η Ινδία, η αστρολογία υπαγορεύει αν οι άνθρωποι θα παντρευτούν, αν θα πάρουν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις. Επιπλέον, δεδομένου του πόσο ισχυρές είναι ήδη οι δεισιδαιμονίες στον ινδικό πολιτισμό, η αστρολογία, η αριθμολογία και άλλες ψευδοεπιστήμες στοχεύουν τους ανθρώπους για οικονομικό όφελος.

Μόνοι μας καθορίζουμε τη ζωή μας!

Ουσιαστικά, η αστρολογία είναι ένας μηχανισμός διαχείρισης του άγχους και της αβεβαιότητας στη ζωή. Οτιδήποτε μας δίνει μια γεύση από το τι μας περιμένει, ενισχύει την αίσθηση του ελέγχου, ακόμη και αν αυτή η αίσθηση του ελέγχου είναι απατηλή.

Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής  μας με ωριμότητα και να έχουμε καλύτερο έλεγχο της ζωής μας. Μπορούμε να χαράξουμε το δικό μας μονοπάτι στη ζωή με αποφασιστικότητα και θάρρος, χωρίς να περιμένουμε τα άστρα και τις αστρολογικές προβλέψεις για να κάνουμε τις επιθυμητές ή απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας.