Κάνε το Τεστ
πως εκδικείται ένας νάρκισσος, γιατί οι νάρκισσοι θέλουν εκδίκηση, σημάδια που δείχνουν ότι ένας νάρκισσος ζητά εκδίκηση, νάρκισσος, χαρακτηριστικά νάρκισσων, πως να αντιμετωπίσω έναν νάρκισσο που ζητά εκδίκηση, αντιμετώπιση νάρκισσων , με ποιους τρόπους μπορώ να αντιμετωπίσω ένα νάρκισσο

Πώς εκδικείται ένας νάρκισσος;

Πώς εκδικείται ένας νάρκισσος;

Όταν κάποιος εναντιώνεται σε ένα νάρκισσο (π.χ. κόβει τους δεσμούς και τις σχέσεις, θέτει όρια, τον απορρίπτει), αυτό μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία. Και αυτό γιατί αν ένας νάρκισσος πιστεύει ότι θέλετε να απομακρυνθείτε, πλήττεται ο εγωϊσμός του και θα προσπαθήσει να πάρει εκδίκηση, να σας τιμωρήσει και να ανακτήσει τον έλεγχο. Οι νάρκισσοι θέλουν να προκαλέσουν ζημιά σε όσους θέλουν να τους εκδικηθούν επειδή η συναισθηματική ανωριμότητα τους εμποδίζει να εκφράζουν με άλλο τρόπο τα συναισθήματά τους. Όμως πώς εκδικείται ένας νάρκισσος;

Οι νάρκισσοι αποζητούν την εκδίκηση και την τιμωρία και θέλουν να ανακτούν τον έλεγχο

Η συναισθηματική ανωριμότητα κάνει τους νάρκισσους εκδικητικούς. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο σημαντικό θέμα που πρέπει να κατανοήσουμε επειδή αποκαλύπτει το λόγο για τον οποίο οι ναρκισσιστικές σχέσεις κάθε μορφής (π.χ. ρομαντικές, οικογενειακές, φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις) δεν μπορεί να είναι ποτέ υγιείς.

Η συναισθηματική ανωριμότητα των νάρκισσων προκύπτει από την παιδική ηλικία. Ο ναρκισσισμός προκύπτει από την κακοποιητική παιδική ηλικία στην οποία συνήθως οι γονείς είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι. Αυτό είναι προβληματικό επειδή όταν κάποιος έχει γονείς ή φροντιστές νάρκισσους, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι ανάγκες του δεν έχουν ποτέ αξία.

Οι γονείς συνειδητά (ή ασυνείδητα) πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα του παιδιού, για αποδοχή και αγάπη, ώστε ο ψυχικός κόσμος του παιδιού να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Όταν όμως ένα παιδί δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα στους γονείς του, δεν παίρνει την επιβεβαίωση και το θαυμασμό που έχει ανάγκη για να αναπτύξει μια ρεαλιστική αίσθηση του εαυτού και να εξελιχθεί γνωσιακά -και κυρίως- συναισθηματικά.

Από πού προέρχεται η ανάγκη των νάρκισσων για εκδίκηση;

Η συναισθηματική παραμέληση που βιώνουν οι νάρκισσοι στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τους προκαλεί πολλές επώδυνες σκέψεις και συναισθήματα,  όπως η πεποίθηση ότι δεν αξίζουν την αγάπη, είναι ανεπιθύμητοι, αδύναμοι και δεν έχουν αξία.

Όταν οι νάρκισσοι αναγνωρίζουν ότι κάποιος θέλει να τους εκδικηθεί, τότε όλες αυτές οι επώδυνες σκέψεις και τα συναισθήματα ενεργοποιούνται και θέτουν σε κίνδυνο την συναισθηματική τους σταθερότητα. Όταν αυτό συμβαίνει, οι νάρκισσοι  χρησιμοποιούν αυτό τον αμυντικό μηχανισμό που ονομάζεται προβολή για να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Η προβολή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που συμβαίνει όταν κάποιος εντοπίζει τα μη αποδεκτά κομμάτια της ταυτότητάς του (για τους νάρκισσους αυτά είναι οι επώδυνες σκέψεις, τα συναισθήματα) και τα προβάλλουν στους άλλους.

Για παράδειγμα, ένας άνδρας που νιώθει ανασφάλεια για την αρρενωπότητα του αντί να αντιμετωπίζει τα θέματά του, κοροϊδεύει τους άλλους άνδρες ότι είναι θηλυπρεπείς. Για τους νάρκισσους, η προβολή τους δίνει τη δυνατότητα να κουνούν το δάχτυλο σε κάποιον και να σκέφτονται για τον εαυτό τους, "Δεν είμαι αδύναμος, ανεπαρκής και ανεπιθύμητος, αυτοί είναι."

Όταν ένας νάρκισσος σας υποτιμά, σας εξευτελίζει, τότε προβάλει όλες τις επώδυνες σκέψεις και τα συναισθήματα πάνω σας για να νιώσετε άσχημα όπως νιώθουν αυτοί μέσα τους.

Γιατί ένας νάρκισσος ζητά εκδίκηση;

1. Συναισθηματικό τραύμα

Ένας νάρκισσος βιώνει έντονα οτιδήποτε πλήττει το "εγώ" του. Όταν νιώθει ότι τον απορρίπτουν, τον κρίνουν, τον κατηγορούν, τον προσβάλλουν, τον αγνοούν, ότι χάνει τον έλεγχο, την εξουσία, το θαυμασμό. Αυτές οι συναισθηματικές πληγές επηρεάζουν την ψυχική υγεία του νάρκισσου και έχουν τεράστια επίδραση πάνω του. Ο νάρκισσος δεν αφήνει τα πράγματα, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις να περνούν εύκολα εξαιτίας του δυσαρεστημένου εαυτού του, έτσι είναι επιρρεπής σε ψυχολογικά τραύματα.

2. Έλεγχος και χειραγώγηση

Οι νάρκισσοι λαχταρούν να έχουν τον έλεγχο και να χειραγωγούν τους άλλους προς όφελός τους. Έτσι, θέλουν οι άλλοι να ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους ή  τιμωρούν όσους τους αψηφούν. Χρησιμοποιούν την εκδίκηση ως ένα τρόπο για να δώσουν στους άλλους ένα μάθημα και τους υπενθυμίζει την αξία τους στον κόσμο.

3. Εμμονή με τη νίκη

Οι νάρκισσοι έχουν αδυσώπητη ανάγκη για τη νίκη, την κυριαρχία και τον ανταγωνισμό. Αποζητούν την εκδίκηση ως ένα τρόπο "να πάρουν το αίμα τους πίσω" ή για να αποδείξουν ότι είναι ανώτεροι από τους εχθρούς τους. Μπορεί να βλέπουν την εκδίκηση ως ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδίσουν με κάθε κόστος.

4. Έλλειψη συμπόνιας

Οι νάρκισσοι δεν νιώθουν συμπόνια και βλέπουν τους άλλους ως αντικείμενα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Μπορεί να αποζητούν εκδίκηση ως ένα τρόπο να δώσουν στους άλλους ένα μάθημα, να τους τιμωρήσουν ή να επιβεβαιώσουν την εξουσία που έχουν.

5. Προβολή

Οι νάρκισσοι συχνά προβάλλουν τα ελαττώματα , τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές τους στους άλλους και ζητούν εκδίκηση για να αποφύγουν τις ευθύνες για τις πράξεις τους. Μπορεί να κατηγορούν τους άλλους ότι είναι ένοχοι για τα πράγματα για τα οποία φταίνε οι ίδιοι και χρησιμοποιούν την εκδίκηση ως ένα τρόπο για να απελευθερωθούν από αυτή την αδικία και να αποδείξουν στους άλλους ότι είναι ένοχοι.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι νάρκισσοι ζητούν εκδίκηση, ίσως επειδή θεωρούν ότι κάποιο άλλο άτομο απειλεί την κυριαρχία τους και θέλουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Οι νάρκισσοι συχνά έχουν μια διαστρεβλωμένη άποψη για την αξία τους και τα δικαιώματά τους, και μπορεί να παίρνουν την κριτική ή την απόρριψη ως προσωπική επίθεση. Επιπλέον, μπορεί να τιμωρούν όσους ορθώνουν το ανάστημά τους ή προσπαθούν να τους εκθέσουν με χειριστικές συμπεριφορές.

πώς εκδικείται ένας νάρκισσος

Σημάδια που δείχνουν ότι ένας νάρκισσος ζητά εκδίκηση

1. Δόλωμα

Το δόλωμα είναι μια τακτική χειραγώγησης που συμβαίνει όταν ένα κακοποιητικό/τοξικό άτομο λέει ή κάνει κάτι χειριστικό για να σας παγιδέψει να αλληλεπιδράσετε αρνητικά μαζί του.

Ένας νάρκισσος ζητά εκδίκηση μέσω αυτής της μεθόδου επειδή όταν κάποιος πέφτει στην παγίδα της αρνητικής αλληλεπίδρασης μαζί του , χρησιμοποιεί αυτή την αρνητική αντίδραση για να τον παρασύρει.

Για παράδειγμα, αν έχετε μια συνάντηση με τον νάρκισσο εργοδότη σας και πείτε, "Θα ήθελα να γνωρίζεις ότι θα παραιτηθώ. Δεν μπορώ να επιτρέψω την κακοποιητική συμπεριφορά σου. Κανένας δε σου μιλάει επειδή φοβάται. Αυτό είναι γελοίο και έχω τελειώσει."

Τότε μπορεί να ζητήσει εκδίκηση με μια αρνητική αλληλεπίδραση μαζί σας, και να σας πει  "Είσαι άχρηστος και δεν θα καταφέρεις τίποτα στη ζωή σου. Όλο το γραφείο ξέρει ότι δεν αξίζεις. Φύγε από εδώ αμέσως."

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι αυτή η συζήτηση είναι ιδιωτική. Αν θέλετε να ανταποκριθείτε με θυμό, σίγουρα θα σας παρασύρει (π.χ. "Δεν ξέρω τι συνέβη. Προσπαθούσα να του πω ότι θα απολυθεί και απλά έχασε τον έλεγχο.")

2. Παραβίαση περιοριστικών μέτρων

Τα περιοριστικά μέτρα συνήθως ορίζονται από ένα δικαστήριο για να προστατεύσουν κάποιον από την σωματική ή την σεξουαλική κακοποίηση, τις απειλές, την παρακολούθηση ή την παρενόχληση. Τα περιοριστικά μέτρα συνήθως σχεδιάζονται ώστε να μείνουν κάποιοι άνθρωποι μακριά από τα θύματα.

Η έντονη ανάγκη του νάρκισσου για θαυμασμό, η πεποίθηση ότι είναι μοναδικός και ξεχωριστός, και η έλλειψη συμπόνιας δεν του επιτρέπουν να τηρεί τους περιορισμούς ή τα όρια.

Αν θέσετε περιοριστικά μέτρα σε ένα νάρκισσο και αρχίζει να τα παραβαίνει, πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι ζητά εκδίκηση, ή ότι είναι ένα άτομο που δεν πρέπει να είναι γύρω σας.

3. Οικονομική κακοποίηση

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, οι νάρκισσοι έχουν ανάγκη την συνεχή επιβεβαίωση για να νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια. Η επιβεβαίωση, ο θαυμασμός, η εξουσία, ο έλεγχος είναι τρόποι με τους οποίους οι νάρκισσοι παίρνουν ενέργεια. Τα χρήματα επίσης δίνουν εξουσία στους νάρκισσους.

Συνήθως σε μια σχέση ένας νάρκισσος ελέγχει τα οικονομικά καθώς σαμποτάρει την απασχόληση του συντρόφου του και μπορεί να τον εκμεταλλεύεται οικονομικά. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, οι νάρκισσοι δημιουργούν ανισορροπία στη δυναμική της σχέσης ώστε να κρατούν το σύντροφό τους παγιδευμένο.

Αν ένας νάρκισσος αρχίζει την οικονομική κακοποίηση, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι αποζητά εκδίκηση.

4. Stalking and Cyberstalking

To stalking είναι ένα μοτίβο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς που περιλαμβάνει εμμονική παρακολούθηση, παρενόχληση, επανειλημμένη επαφή ή παρακολούθηση ενός άλλου ατόμου. Επίσης, είναι μια συμπεριφορά που προκαλεί σε ένα άτομο τρόμο, απειλή ή εκφοβισμό.

Το cyberstalking περιλαμβάνει τη χρήση του διαδικτύου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων για την παρακολούθηση και την παρενόχληση ενός άλλου ατόμου. Μπορεί να περιλαμβάνει ψευδείς κατηγορίες, δυσφήμιση, συκοφαντία. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει κλοπή ταυτότητας, απειλές, βανδαλισμούς, εκβιασμό.

Αν έχετε παρατηρήσει αυτά τα μοτίβα συμπεριφοράς καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά σας.

Πώς να διαχειριστείτε ένα νάρκισσο που θέλει εκδίκηση;

Η διαχείριση ενός νάρκισσου είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, καθώς οτιδήποτε κάνετε μπορεί να το εκλαμβάνει διαφορετικά. Αν κάνετε κάτι καλό ίσως να το εκτιμήσει αλλά μπορεί να θεωρήσει ότι είναι υποχρεωμένος. Αν κάνετε κάτι που δεν τον ευχαριστεί τότε μόνο ο θεός μπορεί να σας σώσει από την  οργή του, καθώς ο νάρκισσος δεν μπορεί να δεχτεί ότι μπορεί να βλάψετε την προσωπικότητά του. Η διαχείριση ενός νάρκισσου που ζητά εκδίκηση, και θέλει να σας βλάψει, μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

πώς εκδικείται ένας νάρκισσος, πως να αντιμετωπισετε ενα ναρκισσο

1. Θέστε όρια

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσετε ένα νάρκισσο που θέλει να σας εκδικηθεί είναι να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε ξεκάθαροι  για το τι ανέχεστε και τι όχι από τους νάρκισσους. Είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ξεκάθαρα και να τηρείτε το λόγο σας.

Το πρώτο βήμα είναι να ανακτήσετε την κυριαρχία των ορίων σας. Ο νάρκισσοι μπορεί να είναι απαιτητικοί και θέλουν όλο το χρόνο και την ενέργεια σας. Τα όρια βοηθούν να προστατέψετε το χρόνο, το χώρο και την ψυχική σας υγεία. Τα όρια σημαίνουν ότι γνωρίζετε τι είδους συμπεριφορές είναι αποδεκτές, και ποιες πράξεις δεν είναι αποδεκτές και ξεκαθαρίζετε όλες τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές. Οι νάρκισσοι τείνουν να ξεπερνούν συχνά τα όρια. Για αυτό πρέπει να είστε αποφασιστικοί με τα όριά σας και να τα τηρείτε.

2. Αποφύγετε τη συζήτηση με έναν νάρκισσο

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι νάρκισσοι δεν αντιδρούν καλά στη λογική. Δεν ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την οπτική σας ή να βρουν μια ωφέλιμη λύση. Αντιθέτως, προσπαθήστε να προστατέψετε τον εαυτό σας και να θέσετε ξεκάθαρα όρια.

3. Μείνετε ήρεμοι

Οι νάρκισσοι ευημερούν μέσα στο δράμα και την προσοχή. Όταν μένετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι χωρίς να αντιδράτε, κυριολεκτικά αναστατώνονται. Μην  δεσμεύεστε στο δράμα τους, στις διαφωνίες, στις συζητήσεις που υπονομεύουν την κατάσταση. Αντιδράστε με μη συναισθηματικό τρόπο και ηρεμία και δείξτε ότι η συμπεριφορά τους δεν σας επηρεάζει, και αυτό ίσως να σας σώσει από την εκδίκηση.

Οι νάρκισσοι προκαλούν τους ανθρώπους. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να μείνετε λογικοί όσο το δυνατό περισσότερο. Μην υποκύπτετε στο παιχνίδι των ενοχών. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας όταν αντιμετωπίζετε ένα νάρκισσο. Είναι σημαντικό να μείνετε ήρεμοι στη διάρκεια μιας συζήτησης.

Τρόποι για να μείνετε ήρεμοι όταν ένας νάρκισσος σας προκαλεί:

  • Μείνετε συγκεντρωμένοι στη συζήτηση: κρατήστε την προσοχή σας στη συζήτηση και όχι στη συμπεριφορά του νάρκισσου.
  • Πάρτε βαθιές ανάσες: πριν αντιδράσετε σε οτιδήποτε, πάρτε βαθιές αναπνοές και μείνετε ήρεμοι. Αυτό θα σας δώσει το χρόνο να σκεφτείτε και να αντιδράσετε κατάλληλα και όχι παρορμητικά.
  • Αντιδράστε με ευγένεια: είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί και να δείχνετε σεβασμό στους άλλους, ακόμη και στους νάρκισσους. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρνητικές και επιθετικές λέξεις.
  • Ζητήστε υποστήριξη: αν η κατάσταση είναι δύσκολη, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου που εμπιστεύεστε ώστε να την αντιμετωπίσετε κατάλληλα.

4. Καταγράψτε τα πάντα

Αν αντιμετωπίζετε ένα νάρκισσο που θέλει να πάρει εκδίκηση, καλό είναι να καταγράφετε τα πάντα. Κρατήστε αρχεία με όλες τις συζητήσεις, τα μηνύματα, τα emails και οτιδήποτε άλλο. Όλα αυτά τα ντοκουμέντα θα είναι χρήσιμα αν είναι απαραίτητο να ζητήσετε νομική βοήθεια.

5. Αποφύγετε να τους δίνετε προσοχή

Οι νάρκισσοι ευημερούν όταν έχουν την προσοχή και το θαυμασμό. Αποφύγετε να ενισχύετε το "εγώ" τους και μην τους δίνετε προσοχή.

Αν κάνουν συζητήσεις γύρω από την εκδίκηση καλό είναι να αλλάζετε θέμα. Μην έχετε επαφή με τα μάτια.

6. Ζητήστε υποστήριξη

Η διαχείριση ενός νάρκισσου που αποζητά εκδίκηση μπορεί να είναι μια εξουθενωτική κατάσταση. Είναι σημαντικό να ζητάτε υποστήριξη από τους φίλους, την οικογένειά σας ή έναν ψυχοθεραπευτή. Έτσι, θα μείνετε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα και θα μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά μέσα στο χάος.

Η διαχείριση ενός νάρκισσου που θέλει εκδίκηση μπορεί να είναι μια πρόκληση. Για αυτό είναι ανάγκη να προστατέψετε τον εαυτό σας ώστε να βγείτε αλώβητοι από την κατάσταση. Θέστε ξεκάθαρα όρια, μείνετε ήρεμοι και ζητήστε υποστήριξη. Η ασφάλεια και η ευεξία σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Αντιμετώπιση νάρκισσων 

Αν υπάρχει κάποιος νάρκισσος στη ζωή σας που πιστεύετε ότι θέλει εκδίκηση, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό. Να θυμάστε, ότι οι νάρκισσοι χρειάζονται να δουν τη ζημιά που προκάλεσαν για να νιώσουν συναισθηματική σταθερότητα. Να είστε προετοιμασμένοι για κάθε προσπάθεια που θα κάνουν για να σας τιμωρήσουν ή να σας ελέγξουν.

Οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση, για αυτό χρησιμοποιούν τακτικές όπως το gaslighting και οι ενοχές για να σας ελέγχουν. Αν οι νάρκισσοι νιώσουν απειλή μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι. Για αυτό αποφύγετε να κάνετε συζητήσεις και να διαφωνείτε μαζί τους. Φροντίστε τον εαυτό σας, κάντε ψυχοθεραπεία. Στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα πάρετε την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε έναν νάρκισσο.