Κάνε το Τεστ
Πως αντιδρά ο νάρκισσος στην απόρριψη, Συμπεριφορές νάρκισσων στην απόρριψη, Αντιδράσεις νάρκισσων στην απόρριψη, Πως διαχειρίζεται ο νάρκισσος την απόρριψη, Μπορεί ο νάρκισσος να διαχειριστεί την απόρριψη

Πως αντιδρά ο νάρκισσος στην απόρριψη

Πως αντιδρά ο νάρκισσος στην απόρριψη

Όλοι μας κουβαλάμε το δικό μας πόνο και τα δικά μας φορτία στη ζωή. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι πως θα αντιδράσουμε σε αυτό τον πόνο.

Αν και μοιάζει τρομακτικό να απορρίψετε ένα νάρκισσο, αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και την αξία σας. Δυστυχώς, οι νάρκισσοι διαβρώνουν την πίστη στον εαυτό σας , με αποτέλεσμα να μην χάνετε την αίσθηση του εαυτού σας.

Πώς όμως ένας νάρκισσος αντιδρά στην απόρριψη; Συνήθως κυριαρχούν η οργή και η άρνηση. Ο φόβος ξυπνά τις αναμνήσεις της απόρριψης στην παιδική τους ηλικία.

Τι να περιμένετε όταν απορρίπτετε ένα νάρκισσο;

Οι συνέπειες της απόρριψης ενός νάρκισσου μπορεί να είναι η επιθετικότητα, ακόμη και η βία. Διαφορετικά , θα δείτε την άρνηση και την απομάκρυνση.

Το πως θα αντιδράσει ένας νάρκισσος στην απόρριψη έχει να κάνει με τον τύπο του νάρκισσου. Συνήθως οι νάρκισσοι είναι εγωκεντρικοί και εγωιστές. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο πολύπλοκη.

Δεν είναι λίγοι οι νάρκισσοι που μπορεί να προσποιούνται ότι η απόρριψη δεν υπήρξε ποτέ. Να προβάλλουν τους φόβους τους και να σας κατηγορούν ή να καταφεύγουν στο gashlighting. Ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι όλα είναι λάθος σας.

Η απόρριψη ενός νάρκισσου σεξουαλικά μπορεί να οδηγεί σε συναισθηματικά ξεσπάσματα επειδή απλά δεν μπορεί να αντέξει τον πόνο της απόρριψης. Υπάρχει μια ανοιχτή πληγή από την παιδική ηλικία που δεν έχει κλείσει.

Συμπεριφορές των νάρκισσων

Ο χωρισμός από έναν νάρκισσο μπορεί να είναι δύσκολος,  συναισθηματικά και ψυχικά. Οι νάρκισσοι συνήθως έχουν χειριστικές και τοξικές συμπεριφορές στις σχέσεις τους, και οι αντιδράσεις τους στο χωρισμό μπορεί να είναι έντονες και  αλλοπρόσαλλες. Κάποιες κοινές συμπεριφορές και τακτικές των νάρκισσων όταν αντιμετωπίζουν το χωρισμό περιλαμβάνουν:

 • Συμπτώματα στέρησης : οι νάρκισσοι ευημερούν όταν έχουν την προσοχή και την επιβεβαίωση από τους άλλους. Όταν θέλετε να χωρίσετε και να κόψετε κάθε επαφή μαζί τους, αυτό μπορεί να τους δημιουργεί μια αίσθηση στέρησης, όπως όταν συμβαίνει όταν κάποιος στερείται κάποιες ουσίες. Θέλουν απελπισμένα να κερδίζουν πίσω την προσοχή σας.
 • Χειραγώγηση: οι νάρκισσοι είναι ειδικοί στη χειραγώγηση. Χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές, όπως για παράδειγμα στέλνουν όμορφα μηνύματα, δίνουν υποσχέσεις ότι θα αλλάξουν, ή απειλούν ότι θα βλάψουν τον εαυτό τους. Είναι ουσιαστικό να αναγνωρίσετε αυτές τις τακτικές και να μην ενδώσετε στις πιέσεις τους.
 • Διατήρηση του ελέγχου: οι νάρκισσοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο στις σχέσεις τους. Αν νιώσουν ότι προχωράτε ή έχετε βρει αλλού την ευτυχία, νιώθουν ζήλια και προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στη ζωή σας. Μπορεί να βλέπουν τι κάνετε στα social media, να επικοινωνούν με τους φίλους σας ή την οικογένειά σας ή να παρεμβαίνουν στις νέες σας σχέσεις.
 • Love Bombing: οι νάρκισσοι μπορεί να σας λούζουν με όμορφα λόγια για να σας κερδίσουν πίσω. Μπορεί να λένε ότι έχουν αλλάξει και ότι είναι οι τέλειοι σύντροφοι. Ωστόσο, αυτό είναι μια τακτική χειραγώγησης για να σας κερδίζουν πίσω.
 • Gaslighting: το gashlighting είναι μια κοινή τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι. Μπορεί να θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε ότι εσείς έχετε το πρόβλημα στη σχέση και ότι αντιδράτε υπερβολικά. Φυσικά, αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση και να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

Άλλες τακτικές που χρησιμοποιούν οι νάρκισσοι 

 • Αποφυγή: σε κάποιες περιπτώσεις αν ο νάρκισσος καταλάβει ότι δεν θα ενδώσετε στις χειριστικές του τακτικές, μπορεί να αποφασίσει να σας αποφύγει. Θα κάνει προσπάθεια να βρει μια νέα πηγή προσοχής και επιβεβαίωσης.
 • Παίζουν τα θύματα: οι νάρκισσοι μπορεί να παίζουν τα θύματα του χωρισμού, να ζητούν την συμπόνια και την υποστήριξη των άλλων. Μπορεί να σας περιγράφουν ως τον κακό της υπόθεσης, και να αμαυρώνουν τη φήμη σας.
 • Ξεπερνούν τα όρια: οι νάρκισσοι μετά το χωρισμό μπορεί να ξεπερνούν τα όριά σας, και να θέλουν να ελέγχουν τη ζωή σας.

Επίσης, οι νάρκισσοι δημιουργούν ένα κύκλο κακοποίησης στις σχέσεις τους. Σας πληγώνουν, θέλουν να τους συγχωρήσετε και δίνουν υποσχέσεις ότι θα αλλάξουν. Μονάχα επαναλαμβάνουν αυτή τη συμπεριφορά, αυτός ο κύκλος μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ.

Πως αντιδρά ο νάρκισσος στην απόρριψη, Αντιδράσεις νάρκισσων στην απόρριψη, Συμπεριφορές νάρκισσων στην απόρριψη

Πώς μπορεί ένας νάρκισσος να διαχειριστεί  την απόρριψη;

Ο νάρκισσος δεν τα πάει καλά με την απόρριψη. Βέβαια, οι αντιδράσεις του είναι ανάλογες με τον τύπο του ναρκισσισμού, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι νάρκισσων.

Φυσικά, ένας νάρκισσος δεν θα αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά θα τον κατακλύσει ο φόβος και ο θυμός. Κάποιοι μπορεί να είναι πιο χειριστικοί και να προβάλλουν τον πόνο τους στους άλλους.

Ένας νάρκισσος δεν κατανοεί τα συναισθήματα σας και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Έτσι, η έλλειψη επαφής με ένα νάρκισσο μπορεί να οδηγεί σε σπασμωδικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα οι φωνές, οι προσβολές, και το stalking.

Γενικά, οι νάρκισσοι είναι θύματα των συναισθημάτων τους. Βαθιά μέσα τους είναι τόσο ανασφαλείς επειδή τους απέρριψαν ή τους εγκατέλειψαν ως παιδιά. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη συμπεριφορά τους, αλλά βοηθά να τους κατανοήσετε.

Ποιες είναι οι κύριες συνέπειες της απόρριψης ενός νάρκισσου;

Οι νάρκισσοι υπήρξαν κάποτε παιδιά που τα θαύμαζαν υπερβολικά. Αυτά τα παιδιά έπαιρναν την επιβράβευση για τις πράξεις τους και όχι για αυτό που ήταν πραγματικά.

Ποτέ δεν ένιωσαν την πραγματική συμπόνια και την κατανόηση. Μεγάλωσαν και έγιναν ενήλικες που λαχταρούσαν την αγάπη και τη στοργή, αλλά δεν είχαν τον τρόπο να τα αναζητήσουν με υγιείς τρόπους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν τρομερά ανασφαλείς , πράγμα που τους μετέτρεψε σε τέρατα.

Συνήθως, οι νάρκισσοι δεν είχαν ποτέ τη ευκαιρία να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους λόγω της έλλειψης της ασφαλούς αγάπης όταν μεγάλωναν. Με αποτέλεσμα να νιώθουν απελπισία όταν κάνουν την εμφάνιση τους τα παλιά συναισθήματα της απόρριψης.

Το πιο θλιβερό πράγμα είναι ότι οι νάρκισσοι δεν γνωρίζουν πως προκαλούν αυτό τον πόνο. Ελάχιστοι κάνουν ψυχοθεραπεία. Συνήθως, ξεκινούν ψυχοθεραπεία λόγω της πίεσης της οικογένειας αλλά και πάλι το κάνουν παρά τη θέλησή τους.

Αν υπάρχει κάποιος νάρκισσος στη ζωή σας που δεν μπορεί να δεχτεί την απόρριψη, καλό είναι να μιλήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή. Στην ψυχοθεραπεία μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας και να λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Μπορεί ένας νάρκισσος να δεχτεί την απόρριψη;

Όταν ένα νάρκισσος βιώνει την απόρριψη, ένα τεράστιο κύμα πόνου από το παρελθόν έρχεται ξανά στη ζωή του. Είναι σχεδόν ο ίδιος πόνος που ένιωθε όταν τον παραμελούσαν ως παιδί.

Οι αντιδράσεις ενός νάρκισσου μπορεί να ποικίλουν από την επιθετικότητα μέχρι την απομόνωση, και μπορεί να στρέφει την οικογένεια και τους φίλους εναντίον σας. Αυτό απέχει πολύ από την αποδοχή.

Ο νάρκισσος τρομάζει στην απόρριψη;

Οι νάρκισσοι ζουν στο φόβο της απόρριψης αλλά προσπαθούν να τον καμουφλάρουν κάνοντας οτιδήποτε για να πάρουν την επιβεβαίωση από τους άλλους. Είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους, αλλά αποτυγχάνουν να το κάνουν επειδή η αγάπη προς τον εαυτό πηγάζει από μέσα μας, όχι από τους άλλους.

Η απόρριψη ενός νάρκισσου σεξουαλικά είναι μια τρομακτική εμπειρία. Συνήθως, νιώθει εκτός ελέγχου και ανεπαρκής. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε ανθυγιεινές αντιδράσεις σε μια προσπάθεια να κρύψει την ντροπή και τη μοναξιά του.

Αντιδράσεις νάρκισσων στην απόρριψη

Όταν αντιμετωπίζουν την απόρριψη, οι νάρκισσοι τυπικά έχουν διάφορες αντιδράσεις που προκύπτουν από την ανάγκη τους για θαυμασμό. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να ποικίλουν και να περιλαμβάνουν τις φωνές, τις κατηγορίες προς τους άλλους, τις φήμες, τα κακόβουλα σχόλια, τις ψεύτικες υποσχέσεις, την εκδίκηση. Οι νάρκισσοι μπορεί να σας παρακαλέσουν , να σας ικετέψουν, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν τον έλεγχο και να προκαλέσουν τη δική σας αντίδραση. Συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους τραύματα, τα συναισθήματα αβοηθητότητας και ανεπάρκειας αν δεν πάρουν την συναισθηματική αντίδραση που θέλουν. Επιπλέον, η απόρριψη οδηγεί στην αμφισβήτηση της φήμης τους, με αποτέλεσμα επιθετικές συμπεριφορές. Οι αντιδράσεις των νάρκισσων στην απόρριψη αντανακλούν μια βαθιά ανάγκη για έλεγχο, θαυμασμό και επιβεβαίωση.

Ποιες είναι οι συμπεριφορές των νάρκισσων μετά την απόρριψη;

Μετά την απόρριψη οι νάρκισσοι μπορεί να έχουν διάφορες συμπεριφορές που να δείχνουν πόσο εύθραυστο είναι το εγώ τους και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη τους για έλεγχο. Κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές περιλαμβάνουν:

 • Ξεσπάσματα: οι νάρκισσοι μπορεί να έχουν ξεσπάσματα θυμού ή επιθετικότητας.
 • Κατηγορίες: οι νάρκισσοι κατηγορούν τους άλλους αντί να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.
 • Gaslighting: οι νάρκισσοι μπορεί να χειραγωγούν τους άλλους.
 • Αναζητούν το θαυμασμό κάπου αλλού: οι νάρκισσοι μετά την απόρριψη αναζητούν το θαυμασμό από τους άλλους για να τονώσουν το εγώ τους.
 • Θέλουν την συγχώρεση: η συγνώμη είναι ένα όπλο  για τους νάρκισσους στην προσπάθεια τους να έχουν τον έλεγχο και να σας χειραγωγούν.
 • Διασπείρουν φήμες: οι νάρκισσοι διασπείρουν φήμες για τα άτομα που τους απέρριψαν ώστε να καταστρέψουν τη φήμη τους.
 • Ικετεύουν, παρακαλούν: δεν είναι λίγες οι φορές που οι νάρκισσοι ικετεύουν για να έχουν πίσω το σύντροφό τους.

Πώς μπορείτε να θέσετε τα όρια σας σε ένα νάρκισσο μετά την απόρριψη;

1. Τα όρια σας πρέπει να είναι ξεκάθαρα

Είναι ανάγκη να επικοινωνείτε ξεκάθαρα για τα όρια και τις συνέπειες αν αυτά ξεπεραστούν. Για παράδειγμα, αν συνεχίζουν να μιλούν χωρίς σεβασμό, μπορείτε να λήξετε τη συζήτηση και να φύγετε. Αποφύγετε να δικαιολογήσετε ή να εξηγήσετε τα όριά σας με λεπτομέρειες, γιατί αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να σας χειραγωγούν.

2. Παραμείνετε σταθεροί και συνεπείς

Οι νάρκισσοι σίγουρα αντιδρούν με θυμό και επιθετικότητα στην απόρριψη. Φυσικά, θέλουν να σας κερδίσουν πίσω. Όμως,  πρέπει να μείνετε δυνατοί και να μην ενδώσετε.

3. Καλό είναι να περιορίζετε τις επαφές και την επικοινωνία

Είναι σημαντικό να μειώσετε την επαφή σας με ένα νάρκισσο, όσο είναι δυνατό. Αποφύγετε να απαντήσετε στα τηλέφωνα, στα μηνύματα, στα emails, στα social media. Αν πρέπει να επικοινωνήσετε, φροντίστε αυτό να γίνει γραπτά και με σύντομο τρόπο.

4. Μείνετε συγκεντρωμένοι στον εαυτό σας 

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε ένα νάρκισσο. Ο μόνος άνθρωπος που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο εαυτός σας. Για αυτό μπορείτε να αφιερώσετε την ενέργειά σας στη δική σας επούλωση.

Αντιμετώπιση νάρκισσων 

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι ο χωρισμός από ένα νάρκισσο μπορεί να είναι μια εξουθενωτική εμπειρία. Για αυτό ζητήστε βοήθεια από τους φίλους, την οικογένειά σας και έναν ψυχοθεραπευτή ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στο εαυτό σας και στην ευεξία σας.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα σας βοηθήσει να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας και να θέσετε υγιή όρια. Για να μπορέσετε να θέσετε όρια σε ένα νάρκισσο μετά από μια απόρριψη χρειάζεται αποφασιστικότητα, συνέπεια και δέσμευση στη δική σας ευεξία. Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορείτε να προχωρήσετε.