Κάνε το Τεστ
ναρκισσιστής συνάδελφος, ναρκισσιστής συνεργάτης, χαρακτηριστικά ναρκισσιστών, συμπεριφορές ναρκισσιστών, αντιμετώπιση ναρκισσιστών

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστή συνάδελφο

Πως να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστή συνάδελφο

Κάποιες φορές μπορούμε να αποφύγουμε τους ναρκισσιστές . Αλλά αυτός δεν είναι πάντα ο κανόνας, ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Η συνεργασία με έναν ναρκισσιστή συνάδελφο μπορεί να είναι εξουθενωτική και απογοητευτική. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, να θέτετε όρια και να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, δεν χρειάζεται να υποφέρετε από την κατάχρησή της εξουσίας που κάνουν. Πώς όμως μπορείτε να  αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή συνάδελφο;

Τι είναι ο ναρκισσισμός; 

Ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχει ένα έντονο "εγώ" και μεγαλειώδη αντίληψη για τον εαυτό του. Οι ανάγκες του είναι πάνω από τις ανάγκες των άλλων, και συχνά χειραγωγεί τους ανθρώπους ώστε να πάρει αυτό που θέλει.

Για τους ναρκισσιστές ο θαυμασμός και η επιβεβαίωση είναι ουσιαστικό κομμάτι της ταυτότητάς τους. Σαν αποτέλεσμα, τυπικά βιώνουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ο ναρκισσισμός είναι τοξικός στον χώρο εργασίας. Αυτά τα άτομα είναι συχνά σε ηγετικούς ρόλους και ένας ναρκισσιστής εργοδότης μπορεί να είναι υπερβολικά απαιτητικός και να μην σέβεται τους εργαζόμενους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών;

Όλοι μας έχουμε δύσκολους συνεργάτες και οι περισσότεροι άνθρωποι διαφωνούν στο χώρο εργασίας κάποιες φορές. Αλλά οι ναρκισσιστές συνάδελφοι προσθέτουν νέες προκλήσεις και για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς των ναρκισσιστών θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για να αντιμετωπίσετε τα εμπόδια που θα προκύψουν.

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα ναρκισσιστή συνάδελφο;

1. Κλέβει τα εύσημα: όταν τα πράγματα πάνε καλά, οι ναρκισσιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επιτυχία. Ωστόσο, θα υποβαθμίσουν τη συμμετοχή οποιουδήποτε άλλου σε αυτή.

2. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τα λάθη του: αν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν τα εύσημα όταν τα πράγματα πάνε καλά, οι ναρκισσιστές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν. Αντιθέτως, κατηγορούν τους άλλους, λένε ψέματα για όσα συνέβησαν ή αρνούνται την σοβαρότητα του θέματος.

3. Απαιτεί την προσοχή: οι ναρκισσιστές θέλουν να είναι το κέντρο του κόσμου. Σαν αποτέλεσμα, όταν νιώθουν ότι κάτι είναι σημαντικό, κάνουν σκηνές για να κερδίσουν την προσοχή.

4. Σχολιάζει τους άλλους: οι ναρκισσιστές ευημερούν στο χάος και συχνά φέρνουν σε αντιπαράθεση τους συναδέλφους ή τους εργοδότες μεταξύ τους. Σχολιάζουν ή διαδίδουν φήμες για τους άλλους, ειδικά αν νιώθουν ζήλια ή απειλή.

5. Είναι χαρισματικός και πειστικός: οι ναρκισσιστές είναι γοητευτικοί και φιλικοί. Μπορεί να είναι αγαπητοί σε πελάτες και συναδέλφους, ειδικά επειδή ξέρουν πώς να κάνουν καλή πρώτη εντύπωση.

6. Νιώθει ότι είναι πάνω από τους κανόνες: οι ναρκισσιστές παίρνουν ανήθικες αποφάσεις όταν πιστεύουν ότι είναι δικαιολογημένες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους άλλους.

7.Έχει παθητική-επιθετική συμπεριφορά: οι ναρκισσιστές είναι υπερβολικά αρνητικοί, σαρκάζουν τους άλλους αλλά επίσης χρησιμοποιούν το gashlighting για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, μπορεί να επικρίνουν κάποιον αλλά γρήγορα να κάνουν σχόλια όπως, "Έκανα πλάκα, χωρίς παρεξήγηση! Ξέρεις ότι σε αγαπώ! "

πως να αντιμετωπίσετε ένα ναρκισσιστή συνάδελφο, χαρακτηριστικά, αντιμετωπιση

Ποιες άλλες συμπεριφορές μπορεί να έχει ένας ναρκισσιστής;

1. Αντιδρά αρνητικά στην εποικοδομητική κριτική: οι ναρκισσιστές δεν τα πάνε καλά με την εποικοδομητική κριτική. Είναι πολύ ευαίσθητοι στην κριτική και οτιδήποτε απειλεί το εγώ τους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν αμυντικά ή με θυμό.

2. Αποζητά συνέχεια την επιβεβαίωση: οι ευάλωτοι ναρκισσιστές έχουν μεγαλύτερη ανασφάλεια από ότι αίσθηση μεγαλείου. Κατά συνέπεια, αποζητούν συνέχεια την επιβεβαίωση στην εργασία τους.

3. Παρεμβαίνει και μονοπωλεί τις συζητήσεις: οι ναρκισσιστές τείνουν να μοιάζουν απορροφημένοι και βάζουν τις σκέψεις και τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα.

4. Ζηλεύει υπερβολικά: παρόλο που μπορεί να μοιάζουν υπερβολικά αλαζονικοί, οι ναρκισσιστές είναι κενοί και ανασφαλείς. Τείνουν να ζηλεύουν οποιονδήποτε έχει κάτι καλύτερο.

5. Τίποτα δεν είναι αρκετά καλό για αυτούς: δεν έχει σημασία πόσο δύσκολη είναι μια εργασία, ένας ναρκισσιστής συνάδελφος ίσως να θυμώσει από την απόδοσή σας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από έναν ναρκισσιστή;

Επικοινωνήστε με τους συνεργάτες σας: αν ένας ναρκισσιστής συνάδελφος θέλει να σας μιλήσει ιδιαιτέρως καλό είναι να έχετε ένα μάρτυρα μαζί σας, ώστε να μην μπορεί να αλλάξει όσα είπατε προς όφελός του.

Καταγράψτε τις συμπεριφορές του: για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή είναι σημαντικό να έχετε στοιχεία για αυτόν. Η παρακολούθηση της απόδοσης του προλαμβάνει την χειραγώγηση.

Αποφύγετε τις προσωπικές συζητήσεις: μην μιλάτε ανοιχτά για τα προσωπικά σας δεδομένα , γιατί ένας ναρκισσιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει όσα ξέρει εναντίον σας. Αποφύγετε τις συζητήσεις για άλλους συνεργάτες και για προσωπικά θέματα. Καλό είναι να αλλάζετε θέμα ή να μιλάτε με κάποιον άλλο. Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα τους.

Επιπλέον, είναι αναγκαίο να μείνετε πιστοί στα όριά σας. Οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται τους άλλους για αυτό είναι σημαντικό τα όριά σας να είναι ξεκάθαρα. Είναι αδύνατο να ελέγχετε τη συμπεριφορά ενός άλλου ατόμου αλλά μπορείτε να ελέγξετε τη δική σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για την συμπεριφορά των άλλων.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω έναν ναρκισσιστή στη δουλειά;

Ανεξάρτητα με το ρόλο σας στη δουλειά, είναι σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τους συναδέλφους σας και να αντιμετωπίζετε τους ναρκισσιστές με κατάλληλο τρόπο.

Μάθετε πως λειτουργεί το gaslighting

Το gashlighting είναι μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης που κάνει το άτομο να αμφιβάλλει για την αίσθηση της πραγματικότητας. Μπορεί να έχει πολλές μορφές όπως η χειραγώγηση, ο εξαναγκασμός, τα εσκεμμένα ψέματα. Όταν ενημερώνεστε για το gashlighting τότε θα μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε ένας ναρκισσιστής συνάδελφος προσπαθεί να σας προκαλέσει σύγχυση.

Μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά

Ο ναρκισσισμός δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με την προσωπικότητα του συναδέλφου σας. Δυστυχώς, μπορεί να βρεθείτε στο στόχαστρό του. Ακόμη και αν αυτό συμβαίνει, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Όταν παίρνετε τα πράγματα προσωπικά τελικά θα νιώθετε περισσότερο θυμό, ανυπομονησία και θα κατηγορείτε τον εαυτό σας.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι φυσιολογικό να εύχεστε ο συνεργάτης σας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δείξει περισσότερη συμπόνια στους άλλους. Αλλά οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες οδηγούν σε περισσότερη δυσαρέσκεια. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κατανοήσετε ότι έτσι είναι ο συνάδελφός σας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέχεστε τις συμπεριφορές του. Η αποδοχή απλά σημαίνει ότι γνωρίζετε ποια είναι η πραγματικότητα.

Καταγράψτε τις προσβλητικές συμπεριφορές

Δυστυχώς, οι ναρκισσιστές συχνά έχουν τοξικές ή ανήθικες συμπεριφορές επειδή είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Ωστόσο, μπορούν να πατήσουν επί πτωμάτων για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Κάθε φορά που παρατηρείτε τέτοιες συμπεριφορές καταγράψτε τις. Ακόμη και αν δεν σχεδιάζετε να κάνετε κάτι αυτή τη στιγμή, αυτά τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα αν προκύψει κάτι πιο σοβαρό.

Θέστε ξεκάθαρα όρια

Είναι σημαντικό να θέτετε ξεκάθαρα όρια στο χώρο εργασίας. Αυτά τα όρια μπορεί να είναι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Η αναγνώριση αυτών των ορίων είναι σημαντική για την ευημερία σας. Αξίζετε το σεβασμό.

Οι ήρεμες προσωπικότητες έλκουν τους ναρκισσιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να έχουν γύρω τους ανθρώπους που θα τους θαυμάζουν. Το να διεκδικείτε όσα θέλετε σύμφωνα με τις αρχές και τις πεποιθήσεις σας είναι ουσιαστικό. Η υπεράσπιση του εαυτού σας αποδυναμώνει σταδιακά τον ναρκισσιστή.

Μην μοιράζεστε λεπτομέρειες της προσωπικής σας ζωής

Μείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας. Οι ναρκισσιστές θέλουν να είναι φίλοι με τους άλλους για δικό τους συναισθηματικό ή οικονομικό όφελος. Αυτή η νοοτροπία είναι πιο έντονη στο χώρο εργασίας. Καλό είναι να μην μιλάτε ανοιχτά για το σπίτι, την οικογένεια, τη ζωή σας ή τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στα social media για να μην υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για εσάς.

Ζητήστε βοήθεια

Η κακοποίηση που μπορεί να δεχτεί κάποιος από ένα ναρκισσιστή μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία, και η οργή ενός ναρκισσιστή στη δουλειά να είναι επικίνδυνη.

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ είναι μια εξαιρετική επιλογή για να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε έναν ναρκισσιστή. Μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε τα μοτίβα συμπεριφοράς ώστε να θέσετε τα όριά σας. Αν έχετε βιώσει μια τραυματική εμπειρία ή κακοποίηση, η ψυχοθεραπεία είναι αναγκαία για την επούλωσή σας.