Κάνε το Τεστ
κάστανα, ιδιότητες κάστανου, θρεπτική αξία κάστανου, οφέλη κάστανου στην υγεία

Κάστανα: το θρεπτικό σνακ του χειμώνα

Κάστανα

Τα κάστανα δεν είναι ένας συνηθισμένος ξηρός καρπός όμως έχουν πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία. Βοηθούν στην υγεία του πεπτικού, των οστών, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνουν τα χρόνια νοσήματα.

Υγεία του εγκεφάλου

Τα κάστανα βελτιώνουν με πολλούς τρόπους τη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (όπως το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη και η θειαμίνη) που συνδέονται άμεσα με την υγεία και την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον το κάλιο αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και προάγει την υγεία του νευρικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι την συγκέντρωση και την μνήμη.

Υγεία του πεπτικού

Τα κάστανα περιέχουν φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και απορροφώνται από το έντερο. Αυτή η μορφή φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος δυσκοιλιότητας και φλεγμονών στο έντερο.

Υγεία των οστών

Ο χαλκός είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που ενισχύει την υγεία των οστών, βοηθά στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και στη λειτουργία των νεύρων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σώμα μας έχει ανάγκη μικρές ποσότητες χαλκού. Τα κάστανα καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών μας σε χαλκό.

Αντιοξειδωτικά

Εκτός από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, τα κάστανα περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες συσσωρεύονται και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και να οδηγήσουν σε χρόνια νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών νοσημάτων όπως ο καρκίνος και τα νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Υγεία της καρδιάς

Τα κάστανα προστατεύουν την καρδιά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν την φλεγμονή και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Τα κάστανα περιέχουν κάλιο, ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η πρόσληψη καλίου μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο του εγκεφαλικού κατά 24%.