Κάνε το Τεστ
Κατάθλιψη γενεθλίων, Τι είναι η κατάθλιψη γενεθλίων, Μελαγχολία γενεθλίων, Συμπτώματα κατάθλιψης γενεθλίων, Αιτίες κατάθλιψης γενεθλίων, Αντιμετώπιση κατάθλιψης γενεθλίων

Τι είναι η κατάθλιψη των γενεθλίων;

Κατάθλιψη των Γενεθλίων

Η κατάθλιψη των γενεθλίων αναφέρεται στην αίσθηση θλίψης, απάθειας ή αδιαφορίας για τον εορτασμό των γενεθλίων. Η κατάθλιψη των γενεθλίων μπορεί να περιλαμβάνει την έλλειψη ενέργειας ή την συγκέντρωση στο παρελθόν, σε όσα έχετε ή δεν έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ημέρες πριν τα γενέθλια και κάποιες φορές μετά τα γενέθλια.

Συμπτώματα κατάθλιψης γενεθλίων

Πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης των γενεθλίων είναι πανόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι νιώθετε την μελαγχολία των γενεθλίων περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγή στη διάθεσή σας που επιμένει και διαρκεί για αρκετές ημέρες πριν τα γενέθλια σας
 • Νιώθετε θλιμμένοι και ότι δεν έχετε ενέργεια
 • Κλαίτε περισσότερο από το συνηθισμένο
 • Σκέφτεστε συνεχώς το παρελθόν και τους στόχους που δεν επιτύχατε
 • Αγχώνεστε για το πόσο χρόνο έχετε ακόμη
 • Δεν έχετε ενέργεια και διάθεση να κάνετε πράγματα
 • Έχει αλλάξει ο ύπνος σας και η όρεξή σας
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Νιώθετε πόνους στο σώμα
 • Θέλετε να αποφύγετε τα γενέθλιά σας
 • Δεν θέλετε να γιορτάσετε τα γενέθλιά σας
 • Θέλετε να μείνετε μόνοι σας

Μπορείτε να κάνετε το κατάθλιψη τεστ για μια πρώτη εκτίμηση αν πάσχετε από κατάθλιψη.

Αιτίες κατάθλιψης των γενεθλίων

Γιατί κάποιος να νιώθει κατάθλιψη στα γενέθλια του όταν υποτίθεται ότι αυτή είναι μια μέρα γιορτής; Τα γενέθλια συνοδεύονται από δώρα, συναντήσεις με τους φίλους, πάρτι. Αλλά για τους ανθρώπους που νιώθουν θλίψη, αυτές οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις δυσάρεστες υπενθυμίσεις που μπορεί να φέρει αυτή η μέρα.

Άρνηση για το χρόνο που περνά  

Η φράση, "η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός", δεν βοηθά πολύ τους ανθρώπους που νιώθουν θλίψη. Η ηλικία είναι ένας αριθμός, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας όσο μεγαλώνουμε. Στα γενέθλιά σας μπορεί να παρατηρείτε τις αλλαγές στο σώμα σας ειδικά αν το συγκρίνετε με το πως ήταν σε μικρότερη ηλικία. Ο φόβος ότι θα γεράσουμε δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε, η κοινωνία δημιουργεί αυτή την τεράστια πίεση σχετικά με τη νεότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δικό σας λάθος που νιώθετε αρνητικά συναισθήματα, αλλά αν αναγνωρίσετε ότι προέρχονται από εξωτερικές πιέσεις, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να προχωρήσετε.

Προσδοκίες και πίεση

Ο καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργήσει το δικό του μονοπάτι στη ζωή. Από την καριέρα, την οικογένεια, τα οικονομικά, μπορείτε να ελέγξετε τη ζωή σας. Ωστόσο, η κοινωνία ασκεί τεράστια πίεση για τα επιτεύγματα και την επιτυχία. Ένας σύζυγος, ένα σπίτι, η οικογένεια είναι πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία. Αν όμως εσείς δεν τα έχετε καταφέρει όλα μέχρι τα γενέθλιά σας, νιώθετε θλίψη.

Συναισθήματα αποτυχίας

Ο χρόνος περνά και όλοι έχουμε σχέδια και στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε. Τα γενέθλια αποτελούν μια υπενθύμιση ότι μπορεί να μην επιτύχατε όσα ονειρευόσασταν.  Και αν θέλετε ακόμη δρόμο για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας, τα γενέθλια πονάνε ακόμη περισσότερο.

Δυναμική της οικογένειας

Στη ζωή μας μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους μας αλλά δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις οικογένειές μας. Κάποιες φορές, η οικογένεια μπορεί να είναι πηγή άγχους, έντασης και θλίψης. Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει σε κακοποιητικές ή τοξικές οικογένειες και έχουν τραυματικές εμπειρίες, δεν θέλουν να θυμούνται τα γενέθλιά τους.

Δεν έχετε πολλούς φίλους

Ως ενήλικες, είναι δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους. Ίσως να έχετε χάσει κάποιον καλό σας φίλο επειδή μετακόμισε σε άλλη πόλη και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την απουσία του. Χωρίς στενούς φίλους για να γιορτάσετε, τα γενέθλια μπορεί να είναι μοναχικά.

Κατάθλιψη γενεθλίων, Τι είναι η κατάθλιψη γενεθλίων, Μελαγχολία γενεθλίων

Υπαρξιακή κρίση

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε το σκοπό και το νόημα στη ζωή σας, τα γενέθλια αυξάνουν τα συναισθήματα απελπισίας ή μελαγχολίας. Οι άνθρωποι αποζητούν το σκοπό της ζωής τους νωρίς και όταν κάποιος δεν τον έχει βρει με τον καιρό συνήθως νιώθει άγχος και θλίψη. Αυτή η εμπειρία είναι πιο έντονη όταν νιώθετε ότι δεν έχετε φτάσει τις υψηλές προσδοκίες σας. Ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, μπορεί να εμφανιστεί κρίση μέσης ηλικίας ή ένας έντονος φόβος θανάτου.

Νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν

Οι περισσότεροι γονείς δείχνουν την αγάπη και τη στοργή στα παιδιά τους αλλά αυτό μπορεί να τα κρατά πίσω στην ενηλικίωσή τους. Όταν μεγαλώνετε μπορεί να νιώθετε ότι οι φίλοι σας ή τα μέλη της οικογένειά σας δεν εκφράζουν την αγάπη τους για εσάς. Αν δεν προετοιμάζουν κάποιο πάρτι για εσάς μπορεί να νιώθετε ότι δεν σας αγαπούν και ότι δεν είστε σημαντικοί.

Νοσταλγία

Όταν κοιτάτε πίσω στην παιδική σας ηλικία και στα γενέθλιά σας, μπορεί να νοσταλγείτε τις ευτυχισμένες αυτές στιγμές. Η νοσταλγία συχνά θολώνει το παρελθόν και μας κάνει να λαχταρούμε κάτι που δεν υπάρχει. Η νοσταλγία αυξάνει τα συναισθήματα θλίψης αν η τρέχουσα κατάστασή σας δεν σας ικανοποιεί.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη των γενεθλίων;

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές και τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων. Για να ανακουφιστείτε από αυτά τα συναισθήματα και να κατανοήσετε καλύτερα από που προέρχονται μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω τρόπους.

1. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας

Όλοι μας έχουμε συνδέσει τα γενέθλιά μας με γιορτές και θετικά συναισθήματα, όμως αυτός ίσως δεν είναι ο κανόνας για όλους. Δεν είναι απαραίτητο να νιώθετε ενθουσιασμό ή χαρά για τα γενέθλιά σας, όλα τα συναισθήματα έχουν θέση. Για παράδειγμα, μπορεί να φτάνετε τα 40 ή τα 50, και βρίσκεστε σε μια κρίση μέση ηλικίας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει θλίψη ή όλα τα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν. Τα συναισθήματα είναι πληροφορία, κάτι έχουν να μας πουν.

Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώσει όλα τα συναισθήματα χωρίς κριτική μπορείτε να επεξεργαστείτε το βαθύ μήνυμα πίσω από αυτά και ίσως να ανακουφιστείτε.

2. Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Αν κατανοήσετε τα συναισθήματά σας μπορείτε να τα προσεγγίσετε με συμπόνια. Μπορείτε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είστε άνθρωποι και θα νιώσετε όλα τα συναισθήματα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν προσπαθείτε να αποφύγετε τα συναισθήματά σας, αυξάνετε την έντασή τους και συνεχίζετε να τα νιώθετε μέχρι να τα επεξεργαστείτε.

3. Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε

Εκφράστε τα συναισθήματά σας σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειάς σας. Κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να νιώθει ακριβώς το ίδιο για τα γενέθλιά του. Όταν συζητάτε για τα συναισθήματά σας νιώθετε καλύτερα. Όταν είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι για το πως νιώθετε σε κάποιον που είναι πρόθυμος να σας ακούσει τότε θα νιώσετε ανακούφιση.

4. Γιορτάστε τα γενέθλιά σας όπως εσείς θέλετε

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ενοχές όταν νιώθουν αρνητικά συναισθήματα για τα γενέθλιά τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα θέλουν να γιορτάσουν, ενώ αυτοί θέλουν να αποφύγουν κάθε εορτασμό.

5. Ακούστε τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και να μην κάνετε τίποτα που θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο άσχημα.

Είναι τα γενέθλιά σας, η μέρα σας, μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε χωρίς να πιέζεστε από τις επιθυμίες και τις προσδοκίες των άλλων.

Μιλήστε με έναν ψυχοθεραπευτή

Αν θέλετε να βρείτε την ρίζα της θλίψης σας για τα γενέθλιά σας, μπορείτε με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας. Αν νιώθετε έτοιμοι να ανακαλύψετε τις υποκείμενες αιτίες πίσω από την κατάθλιψη των γενεθλίων, τότε με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ θα μπορέσετε να ανακαλύψετε και να αντιμετωπίσετε όλα όσα σας προκαλούν θλίψη.