Κάνε το Τεστ
μελιτζάνα, θρεπτική αξία μελιτζάνας, διατροφική αξία μελιτζάνας, ιδιότητες μελιτζάνας, οφέλη μελιτζάνας στην υγεία

Μελιτζάνα: διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα έχει πολλά οφέλη στην υγεία λόγω των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων και των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Διατροφική αξία μελιτζάνας

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν ένας εύρος βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές και να λειτουργεί σωστά. Οι μελιτζάνες έχουν 24 θερμίδες ανά 100gr.  Οι μελιτζάνες περιέχουν:

  • Βιταμίνη C: διατηρεί τα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά και το δέρμα υγιή.
  • Βιταμίνη Β6: βοηθά στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.
  • Βιταμίνη Κ: μια βιταμίνη απαραίτητα για την επούλωση των τραυμάτων.
  • Μαγνήσιο: υποστηρίζει την μυϊκή και τη νευρική λειτουργία και δίνει ενέργεια.
  • Κάλιο: βοηθά στη μυϊκή λειτουργία.
  • Θειαμίνη: παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των υδατανθράκων.
  • Φολικό οξύ: είναι αναγκαίο για την σύνθεση των λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών και στην σύνθεση του DNA.

Οι μελιτζάνες επίσης περιέχουν μικρά ποσοστά άλλων θρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο και η νιασίνη.

Οφέλη μελιτζάνας

1. Αντιοξειδωτική δράση

Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο καρκίνος.

Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, που είναι υπεύθυνες για το χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Πιο συγκεκριμένα, μια ανθοκυανίνη στις μελιτζάνες η οποία ονομάζεται νασουσίνη έχει πολλά οφέλη. Οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

2. Βοηθά στην πέψη

Οι μελιτζάνες όπως και άλλα λαχανικά, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Οι φυτικές ίνες είναι ουσιαστικές για την υγεία του γαστρεντερικού, όπως και για την φυσιολογική κίνηση του εντέρου. Επίσης, οι φυτικές ίνες διεγείρουν την έκκριση γαστρικών υγρών τα οποία διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης συνδεθεί με την μείωση της LDL χοληστερόλης που συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων και προκαλεί αθηροσκλήρωση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

3. Πρόληψη της αναιμίας

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για την συνολική μας υγεία και μπορεί να εκδηλώνεται με την μορφή αναιμίας. Η αναιμία χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους (που μοιάζουν με τις ημικρανίες), χρόνια κόπωση, αδυναμία, κατάθλιψη. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας, και οι μελιτζάνες περιέχουν σίδηρο. Επίσης είναι πλούσιες σε χαλκό ένα άλλο σημαντικό συστατικό για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς αυτά τα δύο μεταλλικά στοιχεία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά.

4. Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου  

Οι μελιτζάνες είναι εξαιρετική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες και γενικά την ψυχική υγεία. Όχι μόνο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες αλλά αυξάνουν και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά και το κάλιο, δρουν ως αγγειοδιασταλτικά με αποτέλεσμα να μεταφέρεται αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στον εγκέφαλο.

5. Υγεία της καρδιάς

Οι μελιτζάνες περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και κάλιο τα οποία έχουν πολλά οφέλη στην υγεία του καρδιαγγειακού.

Οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης που απορροφά το σώμα. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την στένωση των αρτηριών. Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η οποία τελικά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με την χοληστερόλη και έτσι απομακρύνεται φυσικά. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνετε τόσο πιο αποτελεσματικά απομακρύνεται η χοληστερόλη.

Το κάλιο, που υπάρχει στις μελιτζάνες, είναι ουσιαστικό για της λειτουργία του σώματος, ρυθμίζει την μυϊκή σύσπαση.

Ο κίνδυνος για νοσήματα του καρδιαγγειακού και εγκεφαλικού επεισοδίου συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης, μιας πρωτεΐνης στο αίμα. Η βιταμίνη Β, που υπάρχει στις μελιτζάνες μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Ενίσχυση του οργανισμού

Για την περαιτέρω γενική ενίσχυση του οργανισμού, του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού και της αντιμετώπισης του στρες/άγχους, υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις μέσα από την ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και το ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ.