Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία, άνδρες, οφέλη ψυχοθεραπείας στους άνδρες

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στους άνδρες

Οφέλη Ψυχοθεραπείας

Υπάρχουν πολλοί άνδρες που έρχονται στο ιατρείο μου έχοντας μια πολύ γενική ιδέα για την ψυχοθεραπεία και γιατί θέλουν οι ίδιοι να κάνουν ψυχοθεραπεία. Οι περισσότεροι άνδρες έρχονται επειδή αντιλαμβάνονται ότι είναι μπερδεμένοι, ότι δεν χαίρονται τη ζωή και τη δουλειά τους, πως έχουν χάσει την οικειότητα με τη σύντροφό τους ή δεν απολαμβάνουν τη σχέση τους πέρα από το σεξ. Τα πράγματα περιπλέκονται στο μυαλό τους όταν ακούνε τους φίλους και την οικογένεια να μιλούν συνεχώς για την ψυχοθεραπεία χωρίς να έχουν καμία αντίληψη για το πώς πραγματικά δουλεύει.

Οι άνδρες έχουν εξελιχθεί πέρα από τα παλιά στερεότυπα. Η παλιά νοοτροπία που απαιτούσε από τους άνδρες να καταπιέζουν όλα όσα νιώθουν έχει πλέον ξεπεραστεί. Οι άνδρες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι και μια έξυπνη επιλογή για την επίτευξη της ευτυχίας και της επιτυχίας, και σύμφωνα με μελέτες το 40% των ανδρών ηλικίας 20-45 ετών θεωρούν την ψυχοθεραπεία ουσιαστικό εργαλείο για την επίτευξη ενός καλού επιπέδου ζωής.

Όμως χωρίς αμφιβολία, οι άνδρες κάνουν ψυχοθεραπεία λιγότερο από τις γυναίκες. Τα κοινωνικά στερεότυπα ακόμα καταπιέζουν συναισθηματικά τους άνδρες και δεν τους επιτρέπουν να πάρουν βοήθεια, να δείξουν την ευαισθησία τους ή το φόβο τους. Όμως η καταπίεση των συναισθημάτων οδηγεί σε προβλήματα, σωματικά και ψυχικά.

Στην ψυχοθεραπεία αναλύονται όλα τα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα και οι ρόλοι που ενθαρρύνουν τους άνδρες να είναι δυνατοί, στωικοί και σιωπηλοί. Η δουλειά που κάνει ο θεραπευόμενος με τον ψυχοθεραπευτή είναι σκληρή και απαιτείται βαθιά ενδοσκόπηση που τελικά θα οδηγήσει σε αυτογνωσία, και στη βελτίωση των σχέσεων και θα προωθήσει μια πιο θετική προσέγγιση για τη ζωή. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους άνδρες να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα μόνοι τους για να αποδείξουν την αξία τους, ότι είναι άνθρωποι και δεν χρειάζεται να είναι “ήρωες”, και πως να μάθουν να αποδέχονται τον εαυτό τους.

Οφέλη της ψυχοθεραπείας για τους άντρες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνδρες μπορεί να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία.

Ψυχική ηρεμία, υγεία και ευτυχία

Στην ψυχοθεραπεία δημιουργείται ένα ασφαλές μέρος για τους άνδρες οι οποίοι έχουν μεγαλώσει χωρίς πατέρα ή οποιοδήποτε θετικό ανδρικό πρότυπο. Η τηλεόραση, οι διαφημίσεις, η κουλτούρα και οι απαιτήσεις της ζωής διαμορφώνουν το ρόλο του άνδρα. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αναγνώριση ενός προβλήματος και στην εξέλιξη ενός ατόμου ώστε να ζει μια πιο επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Επίσης, η ψυχοθεραπεία μπορεί να δώσει σε έναν άνδρα όλα τα απαραίτητα εφόδια για να βελτιώσει τις σχέσεις του. Ένας ψυχοθεραπευτής ενθαρρύνει έναν άνδρα να εκφράσει όσα αισθάνεται και να διαχειριστεί τα θέματα της καθημερινότητας με παραγωγικό τρόπο.

τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στους άνδρες

Επίσης, αν ένας άνδρας αισθάνεται παγιδευμένος σε μια κατάσταση, είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Η συζήτηση με έναν ψυχοθεραπευτή και οι ειλικρινείς απαντήσεις στις ερωτήσεις γύρω από τα προβλήματα θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας.

Ένα άλλο σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει την ανάγκη για ψυχοθεραπεία είναι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργικότητα ενός άνδρα στη δουλειά, πράγμα που ίσως τον απομονώνει και τον κάνει να αισθάνεται μοναξιά. Η συμβουλευτική μπορεί βοηθήσει στον προσδιορισμό του προβλήματος και στην αντιμετώπισή του.

Τέλος τα προβλήματα διαχείρισης θυμού και επιθετικότητας είναι αρκετά συχνά, αλλά μπορούν και αυτά να ανακουφιστούν με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας.

Δεν έχει σημασία αν ένας άνδρας έχει προβλήματα. Σημασία έχει ότι θέλει να καλλιεργήσει μια πιο υγιή εκδοχή του εαυτού του.

Η αίσθηση ότι ένας άνδρας δεν εξελίσσεται

Όσον αφορά τα συναισθήματα, πολλοί άνδρες αισθάνονται ότι είναι “ελαττωματικοί” ή ότι κάνουν συνέχεια λάθη. Αυτό οδηγεί σε μια κρυφή ντροπή, που εκδηλώνεται έμμεσα με συμπεριφορές όπως η αμυντικότητα, η τελειομανία και η υπερβολικά απολογητική συμπεριφορά.

Όταν κάποιος έχει μια τέτοια αμυντική στάση είναι γιατί προστατεύει τον εαυτό του από εκείνα τα συναισθήματά, που θα τον οδηγούσαν να νιώθει ντροπή. Δηλαδή είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν να αναλάβουν ευθύνες και καταφέρνουν να παίρνουν αποστάσεις από τα πράγματα. Οι αμυντικοί άνδρες επιτίθενται στους άλλους προτού οι άλλοι τους ασκήσουν κριτική. Μετατοπίζουν το θέμα στους άλλους και γίνονται επιθετικοί, ενώ οι ίδιοι προσβάλλονται εύκολα. Αν ένας άνδρας έχει αυτοπεποίθηση και δεν κατακλύζεται από ντροπή, μπορεί να συμπεριφέρεται με πιο στοργικό τρόπο και με σεβασμό στα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

Η τελειομανία επίσης αποτελεί μια άμυνα.Ένας άνδρας μπορεί να αισθάνεται τόση ντροπή που να μην του επιτρέπει να δει τον εαυτό του σαν έναν άνθρωπο με φυσιολογικές ατέλειες. Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να διατηρήσει κάποιος την ʺτέλειαʺ εικόνα του. Μπορεί να είναι εξαντλημένος και αδιάφορος για δραστηριότητες που δεν αφορούν την αναζήτηση της τελειότητας.

Η άμυνα μπορεί να συνεχίζεται με την υποταγή και τη "συγνώμη” που ζητά συνεχώς ένας άνδρας, που θα τον κάνουν να νιώσει ότι “έχει δίκιο”. Αυτή η συμπεριφορά όμως απομονώνει το άτομο από σχέσεις που ίσως να ήταν παραγωγικές για την ευεξία του. Αντίθετα, ένας άντρας που νιώθει ασφαλής και έχει αυτοπεποίθηση, μπορεί να αποδεχτεί ότι κάνει λάθη και να ζητήσει συγνώμη. Έχει την εσωτερική δύναμη που χρειάζεται για να κατανοήσει ότι δεν είναι τέλειος, και πως δεν χρειάζεται να είναι.

Ένας άνδρας μπορεί να είναι αναβλητικός και να χρονοτριβεί. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φόβο της αποτυχίας και την πιθανότητα να αισθανθεί ντροπή. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ένα κομμάτι του αισθάνεται προστατευμένο. Έτσι λοιπόν δεν ολοκληρώνει ένα στόχο, δεν γνωρίζει νέους ανθρώπους, δεν αρχίζει νέα χόμπι.

Η αποκάλυψη της ντροπής δίνει στους άνδρες τη δυνατότητα νέων επιλογών. Αυτό βοηθά τους άνδρες να ελέγχουν τη ντροπή που νιώθουν μέσα τους, και με την ψυχοθεραπεία βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση τους και την εξέλιξή τους.

τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στους άνδρες

Οι προκλήσεις ενός νέου μπαμπά

Μια πηγή στρες για τους άνδρες είναι όταν έρχονται αντιμέτωποι με το ρόλο του γονιού. Οι νέες ευθύνες, οι υποχρεώσεις, η έλλειψη ύπνου και η προσαρμογή στο νέο ρόλο του μπαμπά δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Τα νεογέννητα απαιτούν συνεχή φροντίδα. Το κλάμα, η αλλαγή πάνας, το μπάνιο του μωρού και το τάισμα απαιτούν οι νέοι μπαμπάδες να προσαρμοστούν και ενώ δουλεύουν, να συνεχίζουν να βρίσκουν χρόνο για τις δουλειές του σπιτιού και τη στήριξη της μητέρας. Αυτό προκαλεί πολύ έντονο στρες στους νέους μπαμπάδες που είχαν συνηθίσει να ζουν πιο ανεξάρτητα.

Εκτός από το χρόνο που χρειάζεται να βρούνε στη ζωή τους για το νεογέννητο, δέχονται ακόμα μεγαλύτερη οικονομική πίεση λόγω των αυξημένων εξόδων, που οδηγεί σε επιπλέον στρες. Αν δεν έχετε προ-υπολογίσει προσεκτικά τα έξοδα που φέρνει ένα μωρό, για την υγεία του, για τις πάνες, για τα ρούχα, για το φαγητό και πολλά άλλα, τότε δημιουργείται ένα μεγάλο οικονομικό βάρος που ίσως προκαλεί ανησυχία στον άντρο, και μπορεί να εξωτερικεύεται με συναισθήματα όπως ο θυμός και τα νεύρα.

Ο ερχομός ενός παιδιού σημαίνει ότι μοιράζεστε την προσοχή σας με ένα τρίτο άτομο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι νέοι μπαμπάδες να νιώθουν απομονωμένοι, καθώς έχουν λιγότερο χρόνο με τη σύντροφό τους. Η εξουθένωση και το στρες του τοκετού μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Ένας άνδρας μπορεί να νιώθει ότι έχει μπουχτίσει σε μια κατάσταση που δεν του ταιριάζει, και έτσι δημιουργείται πίεση στη σχέση που οδηγεί στην ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία φέρνει αποτελέσματα

Στην αρχή της ψυχοθεραπείας απαιτείται ειλικρίνεια και δουλειά για να ξεπεραστούν σιγά σιγά οι προσωπικές αναστολές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις μέρες μας είναι η δυσπιστία προς την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας και η εύρεση ενός κατάλληλου ψυχοθεραπευτή. Όταν ο θεραπευόμενος γνωρίζει πόσο χρόνο και συνεδρίες θα χρειαστεί, και τι μπορεί να προσδοκά από την ψυχοθεραπεία, τότε και ο ίδιος μπορεί να μπει πιο αποφασιστικά στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

Η ανάγκη για ψυχοθεραπεία ενός άνδρα καθορίζεται από τις απαντήσεις που θα δώσει ο ίδιος στις ερωτήσεις που αφορούν τις σχέσεις του, τη ζωή και τη δουλειά.

Η ψυχοθεραπεία είναι η έξυπνη επιλογή για τους άντρες

Αν είστε άνδρας λοιπόν και αισθάνεστε ότι η ζωή σας κατακλύζεται από ΑΓΧΟΣ ή ότι έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, μπορείτε να ξεκινήστε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να οργανώσετε τις σκέψεις σας, να ξεπεράσετε ΨΥΧΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ του παρελθόντος και εμπόδια του σήμερα, ώστε να οδηγήσετε τη ζωή σας προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε και να βρείτε την ψυχική ηρεμία που σας αξίζει.