Κάνε το Τεστ
ψυχοθεραπεία ζεύγους, συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους, σε ποια προβλήματα βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους

Σε ποια προβλήματα βοηθά η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Πού βοηθά η Ψυχοθεραπεία Ζεύγους;

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους διαφέρει από την ατομική ψυχοθεραπεία επειδή στο επίκεντρο είναι η σχέση, αντί για το άτομο. Αυτή η διαφορά προκύπτει μόνο εάν σκεφτεί κάποιος ότι τα ψυχολογικά προβλήματα είναι όμοια με τα σωματικά νοσήματα, και επομένως υπάρχει ένα ʺάρρωστοʺ άτομο που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό το ιατρικό μοντέλο της ψυχολογικής διάγνωσης και της θεραπείας είναι πολύ γνωστό, αλλά είναι ανεπαρκές στην περιγραφή και στην επίλυση των ψυχολογικών προβλημάτων. Όλα τα ψυχολογικά προβλήματα και όλες οι ψυχολογικές αλλαγές, περιλαμβάνουν συμπτώματα (συμπεριφορικά, συναισθηματικά, διαφωνίες, τρόπο σκέψης) και αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ψυχοθεραπεία ζεύγους και η συμβουλευτική γάμου είναι το ίδιο πράγμα. Οι διαφορετικές ονομασίες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι ο όρος ψυχοθεραπεία προτιμάται από τους ψυχοθεραπευτές ή από μια ασφαλιστική εταιρεία που απαιτεί μια συγκεκριμένη ονομασία.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στα υπάρχοντα προβλήματα στη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Αλλά, αυτά τα προβλήματα στη σχέση συνήθως περιλαμβάνουν ατομικά συμπτώματα και προβλήματα, όπως και διαπροσωπικές διαφωνίες. Για παράδειγμα, αν συνεχώς διαφωνείτε με το σύντροφό σας, θα έχετε συσσωρευμένο χρόνιο στρες, θυμό ή κατάθλιψη (ή και τα τρία). Ή , αν έχετε δυσκολία στο να ελέγξετε τα νεύρα σας, θα έχετε περισσότερες διαφωνίες με το σύντροφό σας.

Στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, ο ψυχοθεραπευτής βοηθά εσάς και το σύντροφό σας να αναγνωρίσετε τα θέματα διαφωνίας μέσα στη σχέση, σας βοηθά να κάνετε αλλαγές αν είναι αναγκαίο, στη σχέση και στη συμπεριφορά προς τον σύντροφο , ώστε να είστε και οι δύο ικανοποιημένοι από τη σχέση.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν σε αλλαγές στον τρόπο αλληλεπίδρασης μέσα στη σχέση ή σε ατομικές αλλαγές που σχετίζονται με προσωπικά ψυχολογικά προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους περιλαμβάνει την εκμάθηση αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας και ενεργητική ακρόαση. Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν πώς να αποφεύγουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, και είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν τους κοινούς στόχους στη ζωή τους και πώς να μοιράζονται τις ευθύνες μέσα στη σχέση. Μερικές φορές η διαδικασία έχει πολλές ομοιότητες με την ατομική ψυχοθεραπεία, κάποιες άλλες μοιάζει με τον διαλογισμό και κάποιες φορές είναι εκπαιδευτική. Ο συνδυασμός αυτών των τριών συστατικών είναι που την κάνει αποτελεσματική.

Τι να περιμένετε από την ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Στις αρχικές συνεδρίες, ο ψυχοθεραπευτής ζητά από το ζευγάρι να μοιραστεί τις δυσκολίες που το οδήγησαν στην ψυχοθεραπεία ζεύγους, καθώς θέλει να κατανοήσει όχι μόνο τις προκλήσεις, αλλά και τη δυναμική της σχέσης. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που βοηθούν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα πιο παραγωγικά. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που εφαρμόζονται στα ζευγάρια ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία και η κατανόηση.

Με αυτή τη λογική, στις συνεδρίες δημιουργείται ένα ασφαλές και ουδέτερο περιβάλλον στο οποίο και οι δύο σύντροφοι νιώθουν άνετα να μιλήσουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους

Η συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι για ζευγάρια που έχουν ανάγκη άμεσα αποτελέσματα και είναι πιο εντατική συγκριτικά με την τυπική εβδομαδιαία συνεδρία. Αν έχετε ανάγκη να αντιμετωπίσετε μια κρίση,  να πάρετε μια απόφαση για ένα ευαίσθητο θέμα ή να ανακουφιστείτε από το έντονο στρες, η συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους ίσως να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Η συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους περιλαμβάνει 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κάποια από τα θέματα που αντιμετωπίζονται με την συστημική ψυχοθεραπεία ζεύγους περιλαμβάνουν:

  • Την απιστία
  • Τον πρόσφατο χωρισμό
  • Την κλιμάκωση των διαφωνιών
  • Την εξουθένωση από επίμονα, άλυτα θέματα

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους επικεντρώνεται στη δυναμική δύο ή περισσότερων ανθρώπων που διαφωνούν για ένα συγκεκριμένο ζήτημα ή έχουν έντονη συναισθηματική φόρτιση. Τα ζευγάρια τυπικά ζητούν τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή όταν έχουν συναισθηματικά προβλήματα στη σχέση τους και δυσκολεύονται να τα επιλύσουν μόνοι τους.

Τα πιο συχνά προβλήματα περιλαμβάνουν: την έλλειψη εμπιστοσύνης, τα θέματα οικειότητας, την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, την απιστία, την δυσκολία στην επικοινωνία και το φόβο της δέσμευσης.

Τα ζευγάρια με αυτές τις διαφορές πολλές φορές μένουν κολλημένα σε καταστροφικές συμπεριφορές. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους να αρχίζουν να επικοινωνούν ξανά, και να μάθουν να αλληλεπιδρούν με τρόπους που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που δηλητηριάζουν την σχέση τους.

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους αντιμετωπίζει την ένταση των μακροχρόνιων σχέσεων , που δεν είναι άλλη από την ένταση μεταξύ των αναγκών του ενός συντρόφου και των αναγκών του άλλου συντρόφου που την προκαλούν. Αυτή η ένταση και η διαχείριση της είναι στο επίκεντρο κάθε προσωπικής σχέσης. Είναι ιδιαίτερα ισχυρή για μια σχέση καθώς αυτή αποτελεί το κέντρο της ζωής του ζευγαριού.

Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην εκμάθηση δεξιοτήτων επικοινωνίας, στην αποφυγή της απόδοσης ευθυνών και στην επίλυση των διαφωνιών.

Οι άνθρωποι με σχέσεις όλων των ειδών μπορούν να ωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία ζεύγους και περιλαμβάνουν:

  • Εκείνους που σκέφτονται το γάμο
  • Εκείνους που συζούν
  • Τα άτομα με άπιστους συντρόφους
  • Τους γονείς , τα παιδιά, τους συγγενείς όλων των ηλικιών, τα ενήλικα παιδιά και τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας
  • Τους συνεργάτες, τους εργοδότες και τους υπαλλήλους, και τις σχέσεις που η δυναμική παίζει ουσιαστικό ρόλο.

c253