Κάνε το Τεστ
προβλήματα στις σχέσεις, ψυχοθεραπεία ζεύγους

Μπορεί η ψυχοθεραπεία ζεύγους να σώσει τη σχέση σας;

Ψυχοθεραπεία Ζεύγους

Η ψυχοθεραπεία από μόνη της είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, και όταν σε αυτή προστίθεται ένα ακόμη άτομο, αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Όμως η ψυχοθεραπεία ζεύγους έχει αποτελέσματα; Μπορεί να σώσει τη σχέση σας; Για να πάρετε μια γεύση από το τι προσδοκάμε από μια συνεδρία ψυχοθεραπείας ζεύγους, το πώς λειτουργεί και τι είδους θέματα συζητιούνται, θα αναλύσουμε παρακάτω κάποιες συχνές ερωτήσεις.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για του οποίους τα ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία;

Η πλειοψηφία των ζευγαριών που ξεκινούν ψυχοθεραπεία το κάνουν επειδή νιώθουν ότι έχουν χάσει την οικειότητα μεταξύ τους. Υπάρχει κάποια έλλειψη στη δυναμική της σχέσης, και θέλουν πραγματικά να καταλάβουν τι συνέβη και πως μπορούν να ξαναχτίσουν το δέσιμο τους. Συχνά χρειάζεται δουλειά με το ζευγάρι για να αναγνωριστούν τα θέματα και τα ζητήματα που έχουν εμφανιστεί στη σχέση και τους παρεμποδίζουν να έχουν το παλιό τους δέσιμο.

Τις περισσότερες φορές ο κάθε σύντροφος θέλει ο ψυχοθεραπευτής να πάρει το μέρος του, γιατί θέλει να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Ίσως το ζευγάρι να έχει μια διαφωνία, και να επιμένουν ότι έχουν δίκιο και να σκέφτονται, ʺαν πάω στον ψυχοθεραπευτή θα πάρει το μέρος μου και θα αποδείξω ότι έχω δίκιοʺ. Αλλά ως ψυχοθεραπευτής σας διαβεβαιώνω ότι δεν παίρνω το μέρος κανενός, στις συνεδρίες ζεύγους εξηγώ ότι ο θεραπευόμενος είναι η σχέση και όχι το κάθε άτομο χωριστά.

Δεν με ενδιαφέρει να καταλήξω στο ποιος είναι σωστός ή λάθος,  όλα έχουν να κάνουν με τη δυναμική της σχέσης και εκεί επικεντρώνομαι. Αν ξεκινάτε ψυχοθεραπεία ζεύγους για να δείτε ποιος έχει δίκιο, συχνά καταλήγετε στο να συνειδητοποιείτε ότι υπάρχει ευθύνη και από τις δύο πλευρές. Το θέμα είναι να δουλέψουμε και να δούμε τι συμβαίνει, και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το να είμαστε "ευτυχισμένοι" και όχι με το "σωστό" ή το "δίκαιο" και το "άδικο".

Μερικές φορές το ζευγάρι από μόνο του είναι εντάξει, αλλά υπάρχει δυσκολία στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Ένα συχνό πρόβλημα είναι οι γονείς του ζευγαριού. Για παράδειγμα ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει έναν γονέα που να χρειάζεται φροντίδα. Θέλει να τον φροντίσουν, αλλά ο άλλος σύντροφος νιώθει ότι αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη σχέση τους.

Αυτό το θέμα ίσως στη συνέχεια να φέρνει στην επιφάνεια προσωπικά θέματα του κάθε συντρόφου. Ίσως ο ένας σύντροφος να θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, και να μην μπορεί να πει "όχι" στους ανθρώπους, και αυτός να είναι ο λόγος που θέλουν να φροντίσουν τους γονείς. Μπορούν να προχωρήσουν δουλεύοντας τα προσωπικά τους θέματα και αυτό μπορεί να είναι πολύ έντονο ,να είναι δηλαδή ο ένας σύντροφος στο ίδιο δωμάτιο με τον άλλο όταν συμβαίνει αυτό, και να βοηθά ο ένας τον άλλο μέσω αυτών των θεμάτων.

Μερικές φορές τα ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία για να χωρίσουν. Η αλήθεια είναι ότι τα ζευγάρια μερικές φορές νιώθουν ότι είναι καλύτερο για αυτά να χωρίσουν και μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν αυτό είναι μέσω τη ψυχοθεραπείας. Ίσως ο ένας σύντροφος να θέλει να λήξει τη σχέση αλλά να μην μπορεί να το κάνει χωρίς την καθοδήγηση κάποιου, και αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο.

Ή κάποιες φορές ο ένας σύντροφος ίσως να σκέφτεται ότι η σχέση οδεύει προς το τέλος και ο άλλος να σκέφτεται ότι τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν. Μπορεί να είναι επώδυνο και δύσκολο και ο ένας σύντροφος ίσως να είναι πολύ απογοητευμένος, αλλά τελικά να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα μπορούν να τελειώσουν ομαλά, με ασφαλή τρόπο στην ψυχοθεραπεία και αυτό είναι πολύ καλύτερο από μια καταστροφική σχέση.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται στην ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Πολλές φορές στα ζευγάρια εφαρμόζω την τεχνική της απελευθέρωσης των συναισθημάτων (EFT), και αυτό βοηθά το ζευγάρι να δημιουργήσει ένα πλάνο για το πώς θα συνδεθεί ξανά. Με αυτή την τεχνική επικεντρωνόμαστε στο συναίσθημα, καθώς είμαστε όντα που δρουν με τη λογική η οποία όμως καθοδηγείται από τα συναισθήματά μας, και τις σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει με άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας. Τα ζευγάρια αναγνωρίζουν ότι το δέσιμο τους έχει χαθεί και δεν αισθάνονται ασφάλεια να επικοινωνήσουν συναισθηματικά μεταξύ τους, και αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αναγνωρίσουν τις θέσεις και τους ρόλους που έχει ο καθένας στη σχέση.

Για παράδειγμα, μερικές φορές ξεσπάμε και διαμαρτυρόμαστε αν οι άνθρωποι δεν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, και αντί αυτό να είναι καταστροφικό, αυτές οι εξάρσεις αποτελούν αφορμές για σύνδεση. Οι πιο ήσυχοι και λογικοί τρόποι αποτυγχάνουν και τη θέση τους λαμβάνει ο πανικός, που αποτελεί διαμαρτυρία. Και οι σύντροφοι διαφωνούν ή καβγαδίζουν για να πουν ʺΜου λείπεις, σε χρειάζομαι, είμαι ευαίσθητος και αν δεν μπορώ να καλύψω αυτές τις ανάγκες μου με ήρεμο τρόπο θα φωνάξωʺ.  Όταν ένα άτομο σε μια σχέση είναι ο ʺδιώκτηςʺ , θέλει την σύνδεση και την οικειότητα, ο άλλος μπορεί να είναι ʺαπομονωμένοςʺ, λέγοντας ότι δεν νιώθει ασφάλεια για να το δώσει αυτό, για αυτό και απομακρύνεται. Συχνά αυτό μπορεί να αλλάζει και να καθιερώνεται ένας καταστροφικός κύκλος.

Πώς αντιμετωπίζουν οι ψυχοθεραπευτές τα ζευγάρια που μπαίνουν για ψυχοθεραπεία απελπισμένα, θυμωμένα , δεν ακούν ο ένας τον άλλο ή είναι πολύ αγχωμένα;

Για πολλά ζευγάρια, όσο περνά ο καιρός στην ψυχοθεραπεία είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά! Εύχομαι τα ζευγάρια να έβλεπαν την ψυχοθεραπεία σαν ευκαιρία για βελτίωση σε κάθε στάδιο της σχέσης. Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι τόσο γεμάτη για πολλά ζευγάρια που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τους συνεργάτες τους από ότι με τους συντρόφους τους.

Αυτό που πραγματικά αντιμετωπίζουμε με αυτά τα τραύματα στη σύνδεση είναι σοβαρές βλάβες που έχει έρθει ο καιρός να επουλωθούν. Το ζευγάρι χρειάζεται διαβεβαίωση και επιβεβαίωση ότι θα είναι ασφαλές σε αυτή τη σχέση και ότι η βλάβη θα επουλωθεί. Αυτό που αποζητώ από τα ζευγάρια είναι να είναι ειλικρινή και ανοιχτά μεταξύ τους.

Αν έχει συμβεί κάποιο γεγονός όπως η απιστία, χρειάζεται να χτιστεί το δέσιμο από την αρχή. Είτε πρόκειται για συνομιλίες που έχουν γίνει ή συναισθήματα, ή για την οικειότητα, όλα αυτά γίνονται για να γίνει η σχέση ξανά ασφαλής και να δει το ζευγάρι τον καταστροφικό κύκλο που επαναλαμβάνεται στη σχέση του. Είναι σαν τον χορό, που το ζευγάρι ακολουθεί το ρυθμό, χορεύουν αλλά δεν κοιτιούνται στα μάτια. Έτσι  χτίζουμε την ασφάλεια ξανά.

Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι μπαίνει στο χώρο ψυχοθεραπείας για πρώτη φορά;

Αυτή η στιγμή είναι άβολη για το κάθε ζευγάρι, για αυτό ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να τους κάνει να νιώσουν άνετα. Ο ψυχοθεραπευτής αναλύει τους βασικούς κανόνες της συνεδρίας και εξηγεί το ιατρικό απόρρητο και το πώς λειτουργεί η ψυχοθεραπεία και στη συνέχεια εξηγεί το γιατί το ζευγάρι είναι εκεί. Δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφάλειας, και είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί γιατί το ζευγάρι είναι εκεί, είτε είναι για τον ίδιο λόγο είτε όχι.

Ποια είναι τα πιο συχνά θέματα για τα οποία τα ζευγάρια ξεκινούν ψυχοθεραπεία ζεύγους;

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι το σεξ. Το σεξ είναι πολύ σημαντικό για την ικανοποίηση σε μια σχέση. Συχνά οι άνθρωποι έρχονται και σκέφτονται ότι έχει χαθεί η σεξουαλική οικειότητα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό είναι ένα σύμπτωμα. Υπάρχει μια υποκείμενη αιτία, ίσως η έλλειψη εμπιστοσύνης ή η έλλειψη ασφάλειας. Όλα έχουν να κάνουν με την αναγνώριση αυτών των αιτιών που βρίσκονται από κάτω, που προκαλούν την έλλειψη εμπιστοσύνης ή την απομάκρυνση και δουλεύουμε ώστε να χτίσουμε αυτό το δέσιμο ξανά.

Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας, μερικές φορές υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η σεξουαλική ζωή έχει προβλήματα, όπως το στρες. Ο  ένας από τους δύο συντρόφους μπορεί να αντιμετωπίζει έντονο στρες στη δουλειά, για παράδειγμα, για αυτό πρέπει να δούμε τι συμβαίνει έξω από τη σχέση.