Ολιστική ψυχιατρική

ολιστική ψυχιατρική, ενδείξεις για ολιστική ψυχιατρική, αντενδείξεις για ολιστική ψυχιατρική

Τι είναι η Ολιστική Ψυχιατρική;

Η ολιστική ψυχιατρική είναι ένας κλάδος της ψυχιατρικής που βασίζεται στις αρχές της ολιστικής ιατρικής, σύμφωνα με την οποία ένα άτομο αντιμετωπίζεται σαν ολότητα. Θεωρείται ότι το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Επομένως, στη θεραπεία των ψυχικών νόσων, η ολιστική ψυχιατρική βλέπει τη συνολική εικόνα και όχι μονάχα τα συμπτώματα.

Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί ψυχίατροι, που βασίζονται αποκλειστικά στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τη θεραπεία. Ένας ολιστικός ψυχίατρος χρησιμοποιεί φάρμακα μόνο σαν την τελευταία επιλογή, λόγω των παρενεργειών των φαρμάκων. Επίσης, ενώ τα φάρμακα στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μια ψυχικής διαταραχής, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ρίζα των προβλημάτων. Η καταστολή των συμπτωμάτων οδηγεί: (α) σε λανθασμένη εντύπωση τους ασθενείς ότι έχουν θεραπευτεί και (β) σε σωματική και ψυχική εξάρτηση από τα φάρμακα. Επίσης, οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν άλλα προβλήματα, που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο χρήσης φαρμάκων.

Η ολιστική ψυχιατρική θεωρεί ότι οι ψυχικές διαταραχές προκαλούνται λόγω έλλειψης ισορροπίας στο σώμα μας, και πως αν αυτή η ισορροπία αποκατασταθεί μπορεί να θεραπευτεί η διαταραχή. Ένας ολιστικός ψυχίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεθόδους της συμβατικής ψυχιατρικής, αλλά βασίζεται και στην ψυχοθεραπεία καθώς και σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως τα συμπληρώματα διατροφής, η ομοιοπαθητική, ο βελονισμός και άλλες μη-επεμβατικές μέθοδοι, τη σωστή διατροφή και την άσκηση. Το θεραπευτικό πλάνο είναι εξατομικευμένο, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Οι ασθενείς αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα προβλήματά τους για να μπορέσουν τελικά να ανακτήσουν τον έλεγχο των προβλημάτων τους. Η διατροφή του ασθενή, η συνολική σωματική κατάσταση, η ψυχική υγεία και η συναισθηματική κατάσταση εξετάζονται πριν σχεδιαστεί το θεραπευτικό πλάνο. Το αντικείμενο της ολιστικής ψυχιατρικής είναι να υποστηρίξει την εγγενή ικανότητα του σώματος να επουλωθεί από μόνο του, απομακρύνοντας τα εμπόδια που εμποδίζουν την επούλωση.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την ολιστική ψυχιατρική;

Η ολιστική ψυχιατρική μπορεί να έχει οφέλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Σε ασθενείς με κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, μετατραυματικό στρες, συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και φοβίες, κα.
  • Σε όσους δεν ανταποκρίνονται με τον αναμενόμενο τρόπο στις κλασικές ψυχιατρικές θεραπείες.
  • Στους ανθρώπους που θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, αλλάζοντας τον τρόπου ζωής, και επιλύοντας προσωπικά, συναισθηματικά και επαγγελματικά θέματα.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για την ολιστική ψυχιατρική;

  • Άτομα με τάσεις αυτοκτονίας ή ψυχώσεις απαιτούν πιο άμεση ιατρική φροντίδα.

Η ολιστική ψυχιατρική είναι λοιπόν μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία, που βασίζεται σε συμβατικές και συμπληρωματικές θεραπείες για την θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών. Οι εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές σχεδιάζονται ώστε να ταιριάζουν σε κάθε άτομο και έτσι να ενισχυθεί η αυτογνωσία και η αυτοφροντίδα.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ