Κάνε το Τεστ
πως να μειώσετε φυσικά το σάκχαρο, μείωση του σακχάρου, φυσικοί τρόποι μείωσης του σακχάρου

Πώς θα μειώσετε φυσικά τα επίπεδα του σακχάρου;

Τρόποι μείωσης του Σακχάρου

Όταν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να εμφανιστεί υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα). Αυτές οι αλλαγές έχουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως:

  • Κόπωση
  • Έντονη επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες
  • Αύξηση βάρους
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Πονοκεφάλους
  • Εναλλαγές στη διάθεση και νευρικότητα
  • Ξηροδερμία
  • Υπερβολική δίψα
  • Συχνή ούρηση
  • Θολή όραση

Μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σε φυσιολογικά πλαίσια.

Περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές

Για να μπορείτε να έχετε φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα έτοιμα φαγητά και να επιλέγετε τροφές υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι τροφές ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα κρέατα και τα ψάρια. Πολλές επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε σάκχαρα και υδατάνθρακες και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Καλό είναι να επιλέγετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε η γλυκόζη να μην μεταβάλλεται απότομα.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών

Η διατροφή σας πρέπει να περιέχει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων και την απορρόφηση της γλυκόζης, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται σταδιακά μετά από ένα γεύμα.

Εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, οι αγκινάρες, τα raspberries, τα αχλάδια, τα φασόλια, οι φακές, τα αβοκάντο, ο κολοκυθόσπορος και η βρώμη.

Καταναλώστε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη μετριάζει την έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να αυξάνονται σταδιακά μετά από το γεύμα. Επίσης προκαλεί πληρότητα.  Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα ψάρια, το μοσχαρίσιο κρέας ελευθέρας βοσκής, το κοτόπουλο και τα αυγά.

Βάλτε στη διατροφή σας τα υγιή λιπαρά

Όπως οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη, έτσι και τα λιπαρά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Τα ακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα λιπαρά και επιλέξετε τους ξηρούς καρπούς,  ελαιόλαδο,  αβοκάντο και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Κάντε τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση βοηθά να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος και να αυξήσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρά σας μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα την διαθέσιμη γλυκόζη που υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος.

Η άσκηση επίσης βοηθά τους μύες να χρησιμοποιήσουν την γλυκόζη για ενέργεια. Μπορείτε να περπατάτε να τρέχετε, τα κάνετε ποδήλατο, να χορεύετε, να κολυμπάτε.

Ελέγξτε τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε

Το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα (κυρίως γλυκόζη) και στη συνέχεια η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει την γλυκόζη για ενέργεια.

Όταν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες ή έχετε προβλήματα με την ινσουλίνη, αυτή η διαδικασία δεν γίνεται σωστά και τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνονται. Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες βοηθά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην πρόληψη της απότομης αύξησης των επιπέδων της γλυκόζης.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό βοηθά να διατηρείτε τα επίπεδα της γλυκόζης φυσιολογικά. Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του αίματος, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε 8-9 ώρες το βράδυ και υιοθετήστε συνήθειες που βοηθούν να αποβάλλετε το στρες όπως η άσκηση, ο διαλογισμός και η γιόγκα.