Όταν γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να συνδεόμαστε με σημαντικά πρόσωπα, τους φροντιστές μας και προφανώς τη μαμά μας. Όπως όλα τα παιδιά, νιώθουμε ένα εύρος συναισθημάτων, όπως ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη και η χαρά. Η συναισθηματική σύνδεση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τον φροντιστή σας είναι η πρώτη διαδραστική σχέση της ζωής σας, και βασίζεται στη μη λεκτική επικοινωνία. Το δέσιμο που βιώνετε καθορίζει πως θα σχετίζεστε με τους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, επειδή μπαίνουν τα θεμέλια της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας για τις μελλοντικές σας σχέσεις.
Τα άτομα που βιώνουν σύγχυση, φόβο ή προβληματική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας συχνά εξελίσσονται σε ενήλικες που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων. Η προσκόλληση, η σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στους φροντιστές τους, είναι υπεύθυνη για:
Οι επιστημονικές μελέτες που αφορούν τον εγκέφαλο και το ρόλο της προσκόλλησης στη διαμόρφωσή του, μας δίνουν μια νέα βάση για να κατανοήσουμε γιατί ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα σημαντικά άτομα στη δουλειά και στην προσωπική του ζωή.
Το δέσιμο μητέρας-παιδιού είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός βρέφους, σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης.
Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης , η σχέση μεταξύ βρέφους και φροντιστή είναι υπεύθυνη για:
Οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι η αλληλεπίδραση βρέφους/ενήλικα που είναι επιτυχημένη, η ασφαλής προσκόλληση, είναι εκείνη στην οποία και η μητέρα και το παιδί μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα ο ένας του άλλου. Με άλλα λόγια, ένα παιδί νιώθει ασφάλεια και κατανοεί ότι η μαμά του ανταποκρίνεται στο κλάμα του και ερμηνεύει με ακρίβεια τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Η ανεπιτυχής ή η ανασφαλής προσκόλληση συμβαίνει όταν υπάρχει αποτυχία σε αυτή τη συναισθηματική επικοινωνία.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι επιτυχημένες ενήλικες σχέσεις εξαρτώνται από την ικανότητα:
Η ανασφαλής προσκόλληση μπορεί να προκληθεί από κακοποίηση αλλά είναι πιθανό να προκληθεί από την απομόνωση ή την μοναξιά.
Ο εγκέφαλος ενός παιδιού επηρεάζεται από την προσκόλληση, που αποτελεί την πρώτη σχέση αγάπης για το μωρό. Όταν ο φροντιστής μπορεί να διαχειριστεί το προσωπικό του στρες, να ηρεμεί το μωρό, να επικοινωνεί με το συναίσθημα, να μοιράζεται τη χαρά και να συγχωρεί εύκολα, τότε το νευρικό σύστημα του παιδιού δημιουργεί ασφαλή προσκόλληση. Τα ισχυρά θεμέλια της ασφαλούς προσκόλλησης κάνουν το παιδί να νιώθει αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη, ελπίδα και άνεση με όσα αντιμετωπίζει. Σαν ενήλικας, είναι ευέλικτος, δημιουργικός και αισιόδοξος.
Η ασφαλής προσκόλληση διαμορφώνει τις ικανότητές μας για: