Κάνε το Τεστ
στόχοι, OKRs, objectives key results, τι είναι η μέθοδος OKR, οκρ, μεθοδολογία OKR, στοχος

Στόχοι, Objectives και Key Results (OKRs)

Στόχοι, Objectives και Key Results (OKRs)

Η μέθοδος OKR (Objectives and Key Results) αποτελεί ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων και ένα πανίσχυρο τρόπο για την διατύπωση και την επικοινωνία σχετικά με τους στόχους.

Ουσιαστικά το OKR περιλαμβάνει τα Objectives που καθορίζουν το στόχο και τα Key Results που είναι οι ενέργειες για την επίτευξη των στόχων.

Η μέθοδος OKR έχει παίξει κύριο ρόλο στην επιτυχία παγκόσμιων brands όπως η Google και η Intel , αλλά εκτός από τις επιχειρήσεις μπορεί να εφαρμοστεί και για την επίτευξη των προσωπικών μας στόχων.

Τι είναι η μέθοδος OKR;

Η μεθοδολογία OKR περιλαμβάνει ένα Objective (στόχο), που σας λέει που να πάτε. Διαφορετικά Key Results (ενέργειες), είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που πρέπει να επιτύχετε για να φτάσετε στο στόχο σας. Οι πρωτοβουλίες είναι όλες οι δράσεις και οι εργασίες που συμβάλλουν στην επίτευξη των αποτελεσμάτων.

H μεθοδολογία OKR (Objectives and Key Results) είναι δύο πράγματα:

  1. Ένα πλαίσιο διαχείρισης στόχων που βοηθά στην δημιουργία μιας στρατηγικής για την επίτευξή τους.
  2. Ένας ισχυρός τρόπος διατύπωσης των στόχων, ώστε ένα άτομο να θέτει σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η μέθοδος OKR εστιάζει στα σημαντικά αποτελέσματα, αυξάνει τη διαφάνεια και βελτιώνει την στρατηγική.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία περιλαμβάνει πολλές πρακτικές που βοηθούν να θέσετε προτεραιότητες και να αξιολογείτε  τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.

Objective(Στόχοι)

Ένας στόχος περιγράφει ένα αποτέλεσμα που θα θέλατε να επιτύχετε στο μέλλον. Ο στόχος δείχνει την κατεύθυνση, όπως ένας προορισμός στο χάρτη.

Ένας στόχος απαντά στην ερώτηση: "Πού θέλω να πάω;"

Για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι είναι εμπνευσμένοι και κατανοητοί, δεν πρέπει να περιέχουν κάποια μέτρηση.

Key Results (Ενέργειες)

Ένα Key Result είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα που είναι απαιτούμενο για την επίτευξη ενός στόχου. Βοηθά στην παρακολούθηση της προόδου, σαν μια πινακίδα που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεστε στον προορισμό σας.

Τα Key Results απαντούν στην ερώτηση: "Πώς θα γνωρίζω αν κινούμαι προς το στόχο μου;"

Τα Key Results μας ενθαρρύνουν να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές. Και πρέπει να περιέχουν ένα στόχο.

Πρωτοβουλίες

Οι πρωτοβουλίες είναι όλες οι ενέργειες και οι εργασίες που βοηθούν στην επίτευξη ενός Key Result. Δείχνουν την κατεύθυνση και περιγράφουν το πως θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

Οι πρωτοβουλίες απαντούν στην ερώτηση: "Τι θα κάνω για να φτάσω στον προορισμό μου;"

Πώς λειτουργεί η OKR;

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί η μέθοδος OKR φανταστείτε ότι το αυτοκίνητο σας αποτελεί έναν οργανισμό. Το Objective (στόχος)σας είναι ένας συγκεκριμένος προορισμός, π.χ. η Θεσσαλονίκη. Τα Key Results είναι σαν τις πινακίδες προς Θεσσαλονίκη που δείχνουν αν πηγαίνετε προς τη σωστή κατεύθυνση, και πόσο μακριά είστε από τον προορισμό σας. Και οι πρωτοβουλίες σας είναι όλα όσα κάνετε για να κρατάτε σε κίνηση το αυτοκίνητο προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, κάνετε μια στάση ή σταματάτε στο δρόμο για να βάλετε καύσιμα.

Ποια είναι τα οφέλη της μεθόδου OKR;

  • Χρησιμοποιεί τη δύναμη της μιας εργασίας κάθε φορά (microtasking). Το microtasking σημαίνει ότι σπάμε μεγάλες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια ώστε η συνολική εργασία να μην είναι τόσο πιεστική. Το microtasking είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο παραγωγικότητας επειδή νιώθουμε ότι επιτυγχάνουμε πράγματα κάθε φορά που ελέγχουμε μικρά πράγματα στις λίστες μας.
  • Βελτιώνει τις ικανότητες προγραμματισμού. Πρέπει να σχεδιάζουμε προσεκτικά κάθε βήμα μας ώστε να ταιριάζει με τα key results. Αν έχουμε θέματα διαχείρισης χρόνου ή οργάνωσης, τότε η μέθοδος ΟΚΡ είναι σωτήρια.
  • Βοηθά στη δημιουργία προτεραιοτήτων. Αυτό είναι πολύ απλό και κατανοητό. Όταν έχουμε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο και μια λεπτομερή λίστα με όσα έχουμε να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας, είναι πολύ πιο δύσκολο να δικαιολογήσουμε τον εαυτό μας αν αναβάλλουμε κάτι.
  • Κάνει τους στόχους πιο ρεαλιστικούς. Είναι απόλυτα αληθές ότι πολλές φορές οι στόχοι μας δεν είναι ρεαλιστικοί , με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα καταφέρουμε και να νιώθουμε απογοήτευση. Η μέθοδος OKR μας κάνει πιο προσεκτικούς στην επιλογή των στόχων και μας βοηθά να ανακαλύψουμε τι μπορούμε να επιτύχουμε σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

στόχοι, OKRs, objectives key results, τι είναι η μέθοδος OKR, οκρ, μεθοδολογία OKR, στοχος

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τη μέθοδο OKR;

1. Επιλέξτε τους στόχους σας (objectives)

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την αποστολή σας. Τι είναι αυτό που θέλετε να επιτύχετε, αλλά συνεχίζετε να αναβάλλετε γιατί ξέρετε ότι θα είναι δύσκολο να το ακολουθήσετε; Αρχικά, ο στόχος σας μπορεί να είναι ασαφής. Ίσως να θέλετε να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ή να θέλετε να αποταμιεύσετε χρήματα για να κάνετε μια επένδυση στο τέλος του χρόνου. Ανεξάρτητα με το ποιος είναι ο στόχος σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε κάτι που θα αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο.

2. Οργανώστε τις ενέργειες σας (key results)

Αφού αναγνωρίσετε τους στόχους σας καλό είναι να τους σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια και σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Σιγουρευτείτε ότι τα αποτελέσματα είναι συγκεκριμένα, μετρήσιμα και έχουν προθεσμία. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε μια πιο υγιεινή ζωή, ίσως να πρέπει να περπατάτε πιο συχνά, και αυτό να είναι ένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Καλό είναι να αποφεύγετε τις ασάφειες, επειδή η έλλειψη ειδικότητας κάνει πιο εύκολο να αγνοήσετε κάποια πράγματα. Για να είναι επιδραστικό το αποτέλεσμα πρέπει να δημιουργήσετε ένα key result όπως "θα πάω για πεζοπορία 20 φορές μέσα στο χειμώνα" ή κάτι άλλο που είναι συγκεκριμένο και σας προκαλεί να θέσετε πιο υψηλούς προσωπικούς στόχους.

Στη συνέχεια οργανώστε την επίτευξη των key results (π.χ. πότε θα κάνετε πεζοπορία κάθε εβδομάδα), φτιάξτε ένα πρόγραμμα και προσπαθήστε να είστε δεσμευμένοι σε αυτό. Πρέπει να έχετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σας δείχνει ακριβώς τι είναι ανάγκη να κάνετε για να επιτύχετε ένα στόχο.

3. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Το τελικό βήμα της μεθόδου OKR είναι η παρακολούθηση της προόδου σας. Μπορείτε να επιτύχετε κάθε στόχο σας αν παρακολουθείτε στενά την εξέλιξή σας. Με υπομονή και δέσμευση θα δείτε ότι θα κινείστε πιο γρήγορα από όσο φαντάζεστε.

Επίσης, πρέπει να θυμάστε ότι είναι ανάγκη να γιορτάζετε κάθε μικρή σας νίκη όσο παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Κάθε φορά που θα πετυχαίνετε ένα ορόσημο, ο εγκέφαλος θα παίρνει μια δόση ντοπαμίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για το κίνητρο, και έτσι η επιθυμία για επιτυχία θα αυξάνεται.

Παραδείγματα προσωπικών OKRs

Εύρεση μιας νέας δουλειάς στο τέλος του χρόνου

Αν ο στόχος σας είναι να κάνετε μια αλλαγή καριέρας, κάποια παραδείγματα μετρήσιμων αποτελεσμάτων μπορεί να περιλαμβάνουν: δικτύωση με 10 άτομα που έχουν θέσεις στο πεδίο που σας ενδιαφέρει ή έχουν ανώτερες θέσεις, ολοκλήρωση πέντε συνεδριών προετοιμασίας για συνέντευξη με έναν μέντορα, επικοινωνία με διευθυντές προσωπικού ή εταιρείες πρόσληψης προσωπικού από το Μάιο για να συζητήσετε ευκαιρίες ή να κάνετε αίτηση για 10 ανοιχτές θέσεις διαδικτυακά από τον Ιούνιο.

Αποταμίευση χρημάτων από τον περιορισμό του έτοιμου φαγητού

Το να ξοδεύει κάποιος χρήματα σε ανθυγιεινές τροφές όχι μόνο οδηγεί στο άδειασμα του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά επίσης έχει αρνητική επίδραση στην υγεία του. Αν λοιπόν ο στόχος του είναι για παράδειγμα να σταματήσει να ξοδεύει χρήματα σε ανθυγιεινό φαγητό, τότε τα μετρήσιμα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν να μάθει να μαγειρεύει 20 υγιεινά φαγητά στο σπίτι (βραστά ή με φριτέζα αέρος) και να περιορίσει να τρώει έξω μια φορά την εβδομάδα για τους επόμενους τέσσερις μήνες, ή να προετοιμάζει το φαγητό του για τη δουλειά κάθε μέρα.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο περιορισμός δεν σημαίνει ότι σταματάμε κάτι αμέσως. Ο στόχος είναι να αλλάξουμε συνήθειες. Για αυτό με μικρά και σταθερά βήματα μπορείτε να επιτύχετε το στόχο σας.

Τι πρέπει να αποφύγω όταν θέτω προσωπικά OKRs;

1. Να είστε πολύ γενικοί

Η γενίκευση είναι ένα βήμα προς την αναβλητικότητα. Όσο πιο γενικά είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θέτετε , τόσο λιγότερο θα είναι το κίνητρό σας. Όταν κάποιος έχει συγκεκριμένα OKRs τότε έχει ένα ξεκάθαρο στόχο και μένει προσηλωμένος σε αυτόν. Φυσικά, πολλές φορές τα μετρήσιμα αποτελέσματα δεν θα είναι ποτέ ξεκάθαρα ακόμη και αν φτάσετε στο στόχο σας. Έτσι, πρέπει να γνωρίζετε πότε η προσπάθειά σας έχει αποδώσει και ο στόχος σας έχει επιτευχθεί.

2. Να έχετε μη ρεαλιστικούς στόχους

Ο ιδεαλισμός μπορεί να είναι δύναμη και αδυναμία. Όταν μένετε συγκεντρωμένοι στη μεγάλη εικόνα, μπορεί τα μετρήσιμα αποτελέσματα να μην είναι ρεαλιστικά ή να χάνετε την πίστη στις ικανότητές σας. Για αυτό κάποιες φορές πρέπει να έχετε υπομονή και να μην αποθαρρύνεστε. Όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για να θέσετε πιο ειδικούς στόχους όσο προχωράτε. Ο ρεαλισμός είναι πολύ σημαντικότερος από τον ιδεαλισμό.

Να ξεχνάτε

3. Κάθε χρόνο οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να θέτουμε νέους στόχους, και σκεφτόμαστε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω γυμναστική, θα τρώω σωστά, θα κάνω εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα, θα οργανώσω τη ζωή μου, και θα γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Μπορεί να αγοράζουμε όμορφες ατζέντες για να οργανώσουμε τους στόχους μας ή μπορεί να φτιάξουμε ένα vision board. Το θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι καλές προθέσεις δεν οδηγούν έτσι απλά σε αποτελέσματα και πράξεις.

Αν ένα άτομο δεν γράψει ποτέ στο ημερολόγιο το μάθημα γιόγκα ή δεν χρησιμοποιεί το vision board ως κίνητρο, οι προσπάθειές του είναι απλά χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Οι στόχοι είναι σημαντικοί αλλά χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα και προθεσμίες, δεν έχουν κανένα νόημα.

Επίτευξη στόχων 

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι έχουν εμμονή με τους στόχους, αλλά συχνά ακολουθούν μια λάθος προσέγγιση. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε πίσω σας τη ζώνη άνεσής σας, για να επιτύχετε όσα θέλετε.

Δεν χρειάζεται να αγοράσετε όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας και αυτοβελτίωσης και να περιμένετε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING  μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.