Κάνε το Τεστ
Yamas και Niyamas, Τι είναι τα yamas και τα niyamas, Γιόγκα, Εφαρμογή yamas και niyamas στην καθημερινότητα, Ποια είναι τα yamas και τα niyamas

Yamas και Niyamas

Yamas και Niyamas

Η γιόγκα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και τη μείωση του άγχους. Η γιόγκα είναι ένα σύστημα αρχών, τα Yamas και τα Niyamas,  που σκοπό έχει την ηρεμία και τη γαλήνη του μυαλού και την ευτυχία. Για την επίτευξη όλων αυτών, η γιόγκα περιλαμβάνει διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοών και φυσικά άσκηση.

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας κάνουν γιόγκα για να ενισχύσουν την ενσυνειδητότητα και την ηρεμία, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο. Δεν θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή την ηρεμία και μετά το τέλος της γιόγκα; Η γιόγκα μπορεί να έχει βαθιά επίδραση πάνω μας και όχι απλά να μας κάνει να νιώθουμε καλά μόνο για μια στιγμή. Αν και οι περισσότεροι ξεκινούν γιόγκα για τα σωματικά οφέλη που προσφέρει, ή για να ηρεμεί για λίγο το μυαλό τους, ο λόγος για τον οποίο πολλοί συνεχίζουν να κάνουν γιόγκα είναι επειδή βρίσκουν μια βαθιά εσωτερική γαλήνη. Η καλλιέργεια και η διατήρηση της εσωτερικής γαλήνης είναι ένας από τους κύριους στόχους των ανθρώπων που κάνουν γιόγκα.

Τι είναι τα Yamas και τα Niyamas;

Στη διάρκεια ενός μαθήματος γιόγκα, ίσως να ακούσετε τις λέξεις "Yamas" και "Niyamas" , οι οποίες αποτελούν μονοπάτια για μια πιο φωτισμένη ζωή. Φυσικά, τα μονοπάτια της Yoga Sutra, δείχνουν το μονοπάτι ώστε να έχει κάποιος ένα υγιές σώμα και μυαλό. Ο στόχος τους ήταν να καταφέρουν οι yogis να έχουν ηρεμία και ευδαιμονία.

Τα Yamas και τα Niyamas είναι τα δύο πρώτα βήματα σε αυτό το μονοπάτι της φώτισης, και συχνά έχουν την ονομασία "ηθικοί κώδικες" ή τρόποι για να ζει κανείς σωστά. Είναι σαν κανόνες στο παιχνίδι της ζωής. Αποτελούν τα θεμέλια μια φωτισμένης ζωής. Η τήρηση αυτών των ηθικών κανόνων σημαίνει ότι θα κάνουμε κάθε πράξη ενσυνείδητα ενώ θα μένουμε συγκεντρωμένοι στο παρόν. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι τα πέντε Yamas και Niyamas μοιάζουν με τις Δέκα Εντολές και τις δέκα αρετές του Βουδισμού, και χρησιμεύουν ως οδηγίες για τους yogis ώστε να ζούνε μια ευτυχισμένη ζωή.

Τα δύο πρώτα βήματα για το μονοπάτι της φώτιση στη γιόγκα (Sutras), είναι ένας πνευματικός οδηγός. Είναι οι βασικές αρχές της γιόγκα με τη βοήθεια των οποίων οι άνθρωποι  αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους. Μπορούν να αποκτούν δεξιότητες , να αναζητούν την ικανοποίηση και να ελέγχουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους.

Οι πέντε πρώτες οδηγίες είναι τα Yamas , μια σανσριτική λέξη που σημαίνει "περιορισμοί" και περιλαμβάνει την έλλειψη βίας, την ειλικρίνεια, την εγκράτεια. Τα Niyamas αφορούν την αυτοσυγκράτηση, την εξερεύνηση του εαυτού, την ικανοποίηση, την αγνότητα.

Ποια είναι τα Yamas;

Τα Yamas επικεντρώνονται στη συμπεριφορά και στη σκέψη προς τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.

1. Ahimsa

Το συγκεκριμένο Yama αντιπροσωπεύει την έλλειψη βίας ή τις πρακτικές ώστε να κάνουμε το λιγότερο δυνατό κακό. Η ιδέα της Ahimsa είναι να κάνουμε το καλύτερο και να δείχνουμε τη στοργή και τη συμπόνια μας. Για πολλούς yogis σημαίνει ότι δεν τρώνε ή δεν χρησιμοποιούν προϊόντα ζωικής προέλευσης. Για άλλους μπορεί να σημαίνει ότι συνεχίζουν να καταναλώνουν κρέας αλλά κάνουν προσπάθεια να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ώστε να περιορίσουν τις ζωικές τροφές και να κάνουν συνειδητές επιλογές.

2. Satya

Το συγκεκριμένο Yama αντιπροσωπεύει την αλήθεια, την ειλικρίνεια. Χρειάζεται κουράγιο για να εφαρμόσουμε αυτό το Yama. Μπορούμε να παραμείνουμε ειλικρινείς ακόμη και αν αυτό μας προκαλεί αναστάτωση; Η Satya απαιτεί ότι συνεχώς αναζητάμε την αλήθεια σε κάθε κατάσταση. Συνήθως η συγκεκριμένη αρχή λειτουργεί καλύτερα αν εφαρμόζουμε την Ahimsa, να παραμένουμε αληθινοί και να κάνουμε το λιγότερο δυνατό κακό. Αυτό σημαίνει ότι θα λέμε την αλήθεια με ευγένεια, αγάπη και στοργή. Επίσης σημαίνει ότι κάποιες φορές θα πρέπει να έχουμε τον έλεγχο και δεν λέμε πράγματα που πληγώνουν συναισθηματικά κάποιον. Η Satya είναι συχνά μια πράξη θάρρους και γενναιοδωρίας.

3. Asteya

Αυτό το Yama αντιπροσωπεύει τη μη κλοπή. Αυτή η αρχή μοιάζει απλή αλλά δεν είναι πάντα εύκολη η εφαρμογή της, καθώς αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τον κόσμο γύρω μας. Για να ωριμάσουμε, να μάθουμε και να εξελιχθούμε πρέπει να μπορούμε να δώσουμε. Η Asteya σημαίνει ότι δεν θα κρατάμε τον χρόνο, τις γνώσεις , την ενέργειά μας μόνο για τον εαυτό μας αλλά θα τα προσφέρουμε και στους άλλους. Πρέπει να εκτιμούμε και να επιβραβεύουμε τους άλλους για τις ιδέες τους. Η προσφορά είναι ένας τρόπος εξάσκησης της Asteya.

Yamas, Niyamas

4. Brahmacharya

Αυτό το Yama αφορά την αυτοσυγκράτηση, την εγκράτεια ή την αποχή από τη σεξουαλική ζωή. Η αυτοσυγκράτηση παίζει κύριο ρόλο στον έλεγχο των σαρκικών επιθυμιών.

5. Aparigraha

Το συγκεκριμένο Yama μας λέει ότι δεν είναι ανάγκη να είμαστε άπληστοι και να έχουμε ανάγκη αντικείμενα που δεν δίνουν κανένα νόημα στη ζωή μας. Μπορούμε να είμαστε γενναιόδωροι και να μοιραζόμαστε όσα έχουμε με τους άλλους, το χρόνο και την ενέργειά μας, και έτσι θα νιώθουμε την αφθονία στη ζωή μας. Αν έχετε κάνει ποτέ μια καλή πράξη για κάποιον και νιώσατε καλά για αυτόν, τότε κάνατε εξάσκηση στην Aparigraha.

Ποια είναι τα Niyamas;

Τα Niyamas είναι αρχές οι οποίες αφορούν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς προς τον εαυτό μας. Τα Niyamas συμβάλλουν στην διατήρηση ενός θετικού περιβάλλοντος στο οποίο μπορούμε να ωριμάζουμε. Με την αυτοσυγκράτηση και την εσωτερική δύναμη μπορούμε να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της φώτισης, της εσωτερικής γαλήνης και της ικανοποίησης. Φυσικά, τα Niyamas ανοίγουν το δρόμο της φώτισης.

1. Saucha

Η αγνότητα είναι βασική αρχή. Ο στόχος των yogis είναι να βρουν τον εσωτερικό τους κόσμο και πολλές συνήθειες της καθημερινότητας συμβάλλουν στην καθαρότητα του σώματος και του πνεύματος. Όσο πιο αγνή είναι η τροφή που καταναλώνουμε, τόσο πιο εύκολος είναι αυτός ο στόχος.

2. Santosa

Το συγκεκριμένο Niyama αντιπροσωπεύει την ικανοποίηση. Για να βρει κάποιος την ικανοποίηση πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα όπως είναι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δημιουργικές μας ικανότητες για να επιλέξουμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε. Αν έχουμε μια στάση ικανοποίησης τότε ενισχύουμε αποτελεσματικά την ευεξία μας.

3. Tapas

Το τρίτο Niyama είναι η φωτιά. Η πειθαρχία και η θέληση είναι πολύ βοηθητικές ικανότητες για τη ζωή μας. Η Tapas σημαίνει ότι θέλουμε κάτι πολύ περισσότερο από κάτι άλλο. Σημαίνει ότι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ειδικά σε στιγμές που δεν νιώθουμε καλά.

4. Svadhyaya

Κύριος στόχος για όλους είναι η εξερεύνηση του εαυτού. Καθημερινά προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθιά τον εαυτό μας μέσω του διαλογισμού, της ενσυνειδητότητας, της ψυχοθεραπείας, της μελέτης της ζωής πνευματικών ανθρώπων. Έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

5. Ishvara Pranidhana

Το συγκεκριμένο Niyama αντιπροσωπεύει τον ανώτερο μας εαυτό. Η συγκεκριμένη αρχή από μόνη της, είναι επαρκής για να φτάσει κάποιος στη Samandi (φώτιση). Είναι μια πνευματική πρακτική , η αναγνώριση ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη στη ζωή μας, που μας βοηθά να κάνουμε καλές επιλογές και να επιτύχουμε την ηρεμία και τη γαλήνη.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος τα Yamas και τα Niyamas στη ζωή του;

Μπορεί να επιλέξει ένα Yama και ένα Niyama και να αναγνωρίσει καταστάσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις αρχές. Μπορεί να ξεκινήσει με την αρχή της Ahimsa (την έλλειψη βίας προς τους άλλους ή προς τον εαυτό του, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ευγενικός και συμπονετικός) και της Svadhyaya (κατανόηση του εαυτού μέσω του διαλογισμού).

Όπως συμβαίνει με όλα στη ζωή μας, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά, ένα Yama ή ένα Niyama. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους σκέψης, νέα συναισθήματα ή συμπεριφορές. Η δημιουργία μιας νέας συνήθειας χρειάζεται χρόνο, εξάσκηση και συνέπεια.

Τα Yamas και τα Niyamas μας ανοίγουν το δρόμο προς την ευημερία 

Τα Yamas και τα Niyamas είναι τα θεμέλια για μια ουσιαστική ζωή μέσα από το μονοπάτι της φώτισης της γιόγκα. Αν κάποιος καταφέρει να ζει με αυτές τις αρχές τότε μπορεί να φέρει γαλήνη, χαρά και συμπόνια στον κόσμο. Τα Yamas και τα Niyamas ενισχύουν την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, την ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ , συμβάλλουν στην ευημερία μας και ανοίγουν το δρόμο για θετικές αλλαγές. Σε συνδυασμό με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ βελτιώνουν όλες τις πτυχές της ζωής μας.