Κάνε το Τεστ
ομοιοπαθητική, ομοιοπαθητική για το άγχος, ομοιοπαθητική για το πένθος, ομοιοπαθητική για τα ψυχικά τραύματα

Θεραπεία του πένθους και των ψυχικών τραυμάτων με ομοιοπαθητική

Ομοιοπαθητική για το Πένθος και τα Ψυχικά Τραύματα

Η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα ψυχικά τραύματα, το πένθος και καταστάσεις σοκ γενικότερα (σωματικά ή ψυχολογικά).

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σοβαρός σωματικός πόνος προκαλεί συναισθηματική αντίδραση, όμως αυτό συμβαίνει και αντίστροφα. Όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί για να εκφράσει ή να ʺαπαλλαχθεί ʺ από την ένταση αυτών των συναισθημάτων και έτσι έχουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα, τάση λιποθυμίας, ίλιγγο/ζαλάδα ή αδυναμία. Μακροπρόθεσμα, ο οξύς συναισθηματικός πόνος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποιες περιπτώσεις σε χρόνια νοσήματα.

Ως ομοιοπαθητικός γιατρός, συχνά έχει χρειαστεί να βοηθήσω θεραπευόμενους που ταλαιπωρούνται χρόνια από κάποιο χρόνιο νόσημα το οποίο εμφανίστηκε μετά από ένα τραυματικό γεγονός όπως το διαζύγιο, ο χωρισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ένα ατύχημα, ή μια σοβαρή απειλή. Μερικές φορές μπορεί ένα πρόβλημα να εμφανιστεί μετά από κάτι που μοιάζει σχετικά απλό εκείνη τη στιγμή όπως η μετακόμιση, το νέο σχολείο ή η μετακόμιση του καλύτερου φίλου ενός παιδιού.

Μπορώ να σας πω ότι η θεραπεία του έντονου συναισθηματικού άγχους είναι πολύ σημαντική καθώς βοηθά το άτομο να μην εσωτερικεύσει τα συναισθήματά του πράγμα που οδηγεί σε προβλήματα υγείας.

Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των φόβων, του πένθους και του άγχους.

Φόβος

Κάθε ξαφνικός φόβος ή μια παρατεταμένη κατάσταση έντονου άγχους και φόβου ανταποκρίνεται συχνά στο ομοιοπαθητικό φάρμακο που ονομάζεται Aconitum. Αυτό το φάρμακο συστήνεται όταν συμβεί κάτι απρόσμενα και έχει έντονη επίδραση. Συχνά συνυπάρχει ο φόβος του θανάτου και ο φόβος για την προσωπική ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων. Αν ένα παιδί ξαναζεί τον έντονο φόβο με εφιάλτες και ψευδαισθήσεις τότε συχνά χορηγείται Stramonium.

Κατάσταση Σοκ

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Arnica χορηγείται το συντομότερο δυνατό σε όλες τις περιπτώσεις σωματικού τραύματος, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις συναισθηματικού ή ψυχικού σοκ.

Οξύ πένθος και απώλεια

Όταν σκεφτόμαστε το πένθος στα πρώτα έντονα στάδια τείνουμε να σκεφτόμαστε την απώλεια του αγαπημένου μας ως την προφανή κατάσταση θλίψης. Αλλά το οξύ πένθος μπορεί επίσης να προκύπτει όταν ξαφνικές και απροσδόκητες καταστάσεις οδηγούν σε μια γενικότερη απώλεια, όπως για παράδειγμα του σπιτιού μας, της κοινότητας και των φίλων μας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η αίσθηση της απώλειας είναι στην πραγματικότητα πένθος, και μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά, για παράδειγμα με το ομοιοπαθητικό φάρμακο Ignatia. Αυτό το φάρμακο σε βιοχημικό επίπεδο βοηθά τους ενήλικες ή τα παιδιά να επεξεργαστούν το πένθος τους και να φτάσουν στο σημείο που θα νιώθουν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Χρόνιο πένθος

Αυτό είναι το πένθος που δεν είναι πλέον οξύ, με την έννοια ότι δεν είναι πρόσφατο αλλά μπορεί ακόμη να μοιάζει δυσβάσταχτο και να είναι έντονο. Ίσως το πένθος αυτό να οφείλεται σε κάτι που συνέβη μήνες ή και χρόνια πριν, αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν εκφράστηκαν και δεν επεξεργάστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη έντονο για ένα άτομο που δεν μπόρεσε να συσχετίσει αυτά τα γεγονότα. Το Natrum Muriaticum είναι ένα από τα ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθά τα άτομα να επεξεργαστούν το πένθος τους και τα ψυχικά τους τραύματα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς το πένθος κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κολλημένοι και όταν ξεκινούν να επεξεργάζονται το χρόνιο πένθος μπορούν να βιώσουν την ελευθερία ξανά στη ζωή τους.

Αϋπνία και διαταραχές ύπνου

Συχνά μετά από ένα συναισθηματικό σοκ εμφανίζονται διάφορα προβλήματα με τον ύπνο (όπως συχνές αφυπνίσεις, καθυστερημένη επέλευση ύπνου, εφιάλτες, πρώιμη πρωϊνή αφύπνιση, δυσκολία επιστροφής στον ύπνο, κα). Μπορεί να υπάρχουν επίσης ψυχοσωματικά συμπτώματα, ταχυκαρδίες ή κρίσεις πανικού που ξυπνάνε τον άνθρωπο κατά τη νύχτα. Και αυτά τα προβλήματα της αϋπνίας μπορεί να αντιμετωπιστούν με ομοιοπαθητικά φάρμακα, όπως την Ignatia, το Natrum muriaticum, κα. Θυμίζουμε ότι η ομοιοπαθητική βασίζεται στην εξατομίκευση, δηλαδή ο ασθενής θα πρέπει να πάρει το φάρμακο που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του.

Οξύ άγχος

Το οξύ άγχος μπορεί να προκύψει σε πολλές καταστάσεις που οι άνθρωποι βιώνουν κάποιο παρατεταμένο και/ή σοβαρό ψυχικό τραύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κάποια φυσική καταστροφή όπως οι πυρκαγιές ή σεισμό, και νιώθουν έντονο φόβο για την απώλεια της ζωής τους, των συγγενών τους, του σπιτιού τους και της κοινότητας. Εκτός της ομοιοπαθητικής, τα ανθοïάματα του Μπαχ (και πιο συγκεκριμένα το Rescue Remedy) συστήνεται συμπληρωματικά για ενήλικες και παιδιά για το γενικευμένο άγχος, καθώς βοηθά στη χαλάρωση και στον καθησυχασμό.

Επιπλέον, το άγχος που εκδηλώνεται με κρίσεις πανικού ή με εφιάλτες, ανταποκρίνεται καλά στα ομοιοπαθητικά φάρμακα Arsenicum ή Aconitum. Οι άνθρωποι που έχουν έντονο στρες μπορεί να χρειαστούν Arsenicum, είναι συχνά έχουν συμπτώματα του γαστρεντερικού όπως η διάρροια ή η ναυτία. Εκείνοι που ωφελούνται από Aconitum έχουν ταχυπαλμία και νιώθουν πανικό.

Τα παραπάνω ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε ένα άτομο που έχει κάποιο ψυχικό τραύμα και μπορεί να βοηθήσουν στην έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων. Τα περισσότερα ψυχικά τραύματα δεν είναι αναμενόμενα, για αυτό καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Θεραπεία με EMDR

Ενώ η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ αντιμετωπίζει σε βιοχημικό επίπεδο τις επιπτώσεις ενός ψυχικού σοκ, το EMDR (μια εξαιρετικά αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική τεχνική) μπορεί να ελευθερώσει τον άνθρωπο πλήρως από τις μνήμες τραυματικών εμπειριών που ταλαιπωρούν ένα άνθρωπο, είτε πρόκειται για ένα πρόσφατο ψυχολογικό τραύμα, ή για κάτι που έχει συμβεί προ δεκαετιών, όπως για παράδειγμα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Ο συνδυασμός ομοιοπαθητικής και EMDR έχει στις περισσότερες περιπτώσεις, γρήγορα και εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.