Η τροφική δηλητηρίαση είναι μια κατάσταση που συνήθως προκύπτει από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα ή οι τοξίνες τους είναι οι πιο συχνές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης.
Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες τους μπορεί να μολύνουν την τροφή σε οποιοδήποτε σημείο της επεξεργασίας ή της παραγωγής τους. Η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί στο σπίτι αν δεν μαγειρεύουμε ή δεν πλύνουμε σωστά μια τροφή.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, τα οποία μπορεί να ξεκινούν μέσα σε μερικές ώρες από την κατανάλωση των μολυσμένων τροφών, συχνά περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό ή διάρροια. Η τροφική δηλητηρίαση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια και υποχωρεί χωρίς θεραπεία, όμως μερικοί άνθρωποι χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης ποικίλουν ανάλογα με την πηγή της μόλυνσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα σε μερικές ώρες από την κατανάλωση μιας μολυσμένης τροφής ή να ξεκινούν μέρες ή ακόμη και εβδομάδες αργότερα. Ποιες είναι όμως οι αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης;
Οι τρεις κύριες αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης είναι τα βακτήρια, τα παράσιτα και οι ιοί. Αυτά τα παθογόνα υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε. Ωστόσο, η υψηλή θερμοκρασία στο μαγείρεμα σκοτώνει αυτά τα παθογόνα στις τροφές πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Όταν καταναλώνουμε ωμές τροφές τότε είναι περισσότερες οι πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης καθώς τα παθογόνα δεν καταστρέφονται από το μαγείρεμα.
Η τροφική δηλητηρίαση από παράσιτα δεν είναι τόσο συχνή όσο η τροφική δηλητηρίαση από βακτήρια. Ωστόσο, τα παράσιτα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα, και περιλαμβάνουν το τοξόπλασμα, τον κεστοειδής σκώληκα (ταινία), τους τρηματώδεις σκώληκες, τα νηματόζωα, την τριχινέλλα.
Η τοξοπλάσμωση είναι η κύρια αιτία θανάτου σχετικά με την τροφική δηλητηρίαση. Τα παράσιτα μπορεί να ζουν στη πεπτική οδό και να μην είναι δυνατή η ανίχνευση τους για χρόνια. Οι άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και οι έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις αν συμβεί η εγκατάσταση συγκεκριμένων παρασίτων στο έντερό τους.
Τα βακτήρια αποτελούν τη πιο συχνή αιτία της τροφικής δηλητηρίασης και περιλαμβάνουν τo E.coli, τη Listeria monocytogenes, τη Salmonella, τον Staphylococcus aureus, τη Shigella.Όταν σκεφτόμαστε επικίνδυνα βακτήρια, τότε αυτόματα στο μυαλό μας έρχεται η E. coli και η Salmonella. Η Salmonella είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης.
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από ιούς όπως οι νοροϊοί, οι ροταϊοί, οι αστροϊοί, ο ιός της ηπατίτιδας Α. Οι νοροϊοί προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις εμετού και διάρροιας κάθε χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνουν θανατηφόροι.
Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις τροφές που καταναλώνουν και περιλαμβάνουν:
Η πιο συχνή και σοβαρή επιπλοκή της τροφικής δηλητηρίασης είναι η αφυδάτωση, η σοβαρή απώλεια νερού και των απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων. Αν καταναλώνετε αρκετά υγρά ώστε να αναπληρώσετε όλα όσα χάνετε από τον εμετό και τη διάρροια, η αφυδάτωση δεν είναι πρόβλημα.
Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι ή όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή αφυδάτωση όταν χάνουν περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αναγκαία η νοσηλεία και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.
Κάποιες μορφές τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να προκαλούν σοβαρές επιπλοκές , όπως:
Συνήθως, το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του την τροφική δηλητηρίαση, με την απομάκρυνση των τοξινών. Αν κάποιος έχει σοβαρά συμπτώματα αφυδάτωσης από τον εμετό ή τη διάρροια, ίσως είναι ανάγκη να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για αποκατάσταση των υγρών (ενδοφλέβια). Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποια αντιβιοτικά για την θεραπεία της τροφικής δηλητηρίασης από συγκεκριμένα βακτήρια.
Αν έχετε συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε υγρά για να μειώσετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Μπορεί να πάρετε κάποιο αντιεμετικό ή αντιδιαρροϊκό φάρμακο επειδή το σώμα πρέπει να απομακρύνει τις τοξίνες.
Για τη ανακούφιση των συμπτωμάτων της τροφικής δηλητηρίασης, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Μπορείτε:
Αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε καλό είναι να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια:
Για να μειώσετε τον κίνδυνο της τροφικής δηλητηρίασης μπορείτε να ελέγχετε την ασφάλεια των τροφών που καταναλώνετε. Οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν υψηλό κίνδυνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι:
Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής όσον αφορά τη διατροφή μας, να πλένουμε και να μαγειρεύουμε σωστά τις τροφές. Η υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος παίζει κύριο ρόλο στη διάθεση και στην ψυχική μας υγεία. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το γαστρεντερικό σας μπορεί να σας βοηθήσει ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ και η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.Η διατροφή μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα