Κάνε το Τεστ
απογοήτευση, απογοητεύσεις της καθημερινότητας, αντιμετώπιση απογοητεύσεων

Αντιμετωπίστε τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας

Απογοήτευση

Η απαγοήτευση είναι κομμάτι της καθημερινότητας. Η απογοήτευση είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα και κάθε μέρα μπορεί να φέρει νέες καταστάσεις που μπορεί να μας απογοητεύσουν. Μερικές φορές οι απογοητεύσεις έρχονται απότομα. Άλλες είναι πραγματικά τεράστιες και αλλάζουν τη ζωή μας. Υπάρχουν όμως και οι μικρές, ενοχλητικές  απογοητεύσεις που μας αναστατώνουν. Οι δυσκολίες και οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες της καθημερινότητας μπορεί να κάνουν πιο έντονη την αντίδραση σας στα αρνητικά γεγονότα.

Μπορείτε όμως να βελτιώσετε τις ικανότητες σας για να επανέρχεστε πιο γρήγορα από τις απογοητεύσεις της καθημερινότητας:

1. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να νιώσετε το συναίσθημα

Ίσως να είναι πιο εύκολο να ηρεμήσετε αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να μην είναι ήρεμος στο αρχικό σοκ της απογοήτευσης. Όταν ακούτε άσχημα νέα , πάρτε ένα λεπτό για να βυθιστείτε σε αυτά. Επίσης, βρείτε μια λέξη για να περιγράψετε το πως νιώθετε, όπως απογοητευμένος, πικραμένος ή φοβισμένος. Όταν δίνετε όνομα στα συναισθήματά σας αυτό σας βοηθά να έχετε αίσθηση της εμπειρίας σας. Νιώστε τα κύματα της απογοήτευσης, μιλήστε δυνατά και τιμήστε τα συναισθήματά σας. Όταν βιώνετε τα συναισθήματά σας αυτό σας επιτρέπει να πάρετε μια ψύχραιμη απόφαση για τη συνέχεια.

2. Είναι τελικά τόσο άσχημα τα πράγματα;

Μετά από το πρώτο κύμα απογοήτευσης, κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε την κατάσταση. Μπορεί να σας φαίνεται το μεγαλύτερο και το πιο τρομακτικό πράγμα που θα μπορούσε να σας συμβεί, αλλά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δραματοποιούμε τις καταστάσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι τα συναισθήματά μας είναι πραγματικά, αλλά οι σκέψεις δεν είναι πάντα αληθινές. Δείτε τα προβλήματά σας αντικειμενικά ώστε να μπορέσετε να διαχωρίσετε την πραγματικότητα από τη φαντασία και να μειώσετε την αρνητική συζήτηση με τον εαυτό σας και την καταστροφολογία.

3. Επιλέξτε τον τρόπο που θα αντιδράσετε στην απογοήτευση

Είναι δύσκολο να επιλέξετε τις καταστάσεις που θα σας απογοητεύσουν αλλά μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο που θα αντιδράσετε σε αυτές. Μπορείτε να επιλέξετε τι θα κάνετε, τι θα πείτε και τι θα σκεφτείτε σε κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να κατευθύνετε την απογοήτευση πριν μετατραπεί σε επιθετικότητα, θυμό, δυσαρέσκεια, ζήλια και πικρία.

4. Μην μένετε κολλημένοι στην αρνητικότητα

Όπως κάθε άλλο συναίσθημα, η απογοήτευση έχει ένα φάσμα. Το μυστικό για να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση είναι να μην την αφήσετε να εξελιχθεί σε δυνατά συναισθήματα όπως η αποθάρρυνση και η κατάθλιψη. Όσο πιο πολύ μένετε κολλημένοι στην απογοήτευση τόσο πιο πιθανό είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποθαρρυνθεί. Προσπαθήστε να εξελιχθείτε μέσα από την απογοήτευση. Μετατρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά, επειδή είναι ο τρόπος για να έχετε ηρεμία.

5. Βρείτε τρόπους για να ανακουφιστείτε από το άγχος

Βρείτε ένα τρόπο για να ανακουφίζεστε από το άγχος, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, το να ακούτε μουσική, μια βόλτα, ένα ζεστό μπάνιο ή η παρακολούθηση μιας κωμωδίας. Το στρες και η ανησυχία συμβάλλουν στην ευαισθησία και σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη σύγχυση. Σε μια κλίμακα άγχους από το 1 μέχρι το 10, όταν το στρες είναι στο 7 ή υψηλότερα, τείνουμε να βλέπουμε με αρνητικότητα τα πράγματα, επικεντρωνόμαστε στις αρνητικές σκέψεις και στην καταστροφολογία. Βρείτε πράγματα που θα σας ηρεμούν καθημερινά για να μην νιώθετε ότι ήρθε το τέλος του κόσμου όταν απογοητεύεστε.

απογοήτευση

6. Δείτε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις

Είναι σημαντικό να βλέπουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, και αυτός είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση. Όταν βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες είναι σημαντικό για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη. Σε κάθε απογοήτευση μπορούμε να βρίσκουμε κάτι χρήσιμο ή θετικό (ουδέν κακόν αμιγές καλού). Όσο πιο πολύ βλέπουμε τα πράγματα με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο ενώ παραμένουμε ειλικρινείς, τότε μπορούμε να επεξεργαστούμε καλύτερα την απογοήτευση.

7. Προσπαθήστε να μην παίρνετε τις αντιδράσεις και τις απόψεις των άλλων ανθρώπων προσωπικά

Οι διαφορετικές απόψεις δεν αποτελούν ταυτόχρονα και προσβολές. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι τους επιτίθεται κάποιος που διαφωνεί μαζί τους ή υπονοεί ότι έχουν κάνει κάτι λάθος. Οι σοφοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάθε άτομο έχει μια μοναδική οπτική, και αυτό είναι εντάξει. Κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζουμε στη ζωή ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σοφός, αλλά μπορούμε να δουλέψουμε ώστε να νιώθουμε καλά με τη δική μας άποψη και να μην δίνουμε σημασία στους άλλους. Και μπορούμε επίσης να δούμε την άποψή μας και από άλλες οπτικές γωνίες. Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και γεγονότα. Μην έχετε την ανάγκη να είστε σωστοί όλη την ώρα. Είναι επίσης σημαντικό να αποδέχεστε τα λάθη σας και να ζητάτε συγνώμη.

8. Μην γίνεστε αποδέκτες της απογοήτευσης των άλλων

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε και να ακούτε τους άλλους, προσπαθήστε όμως να αποφεύγετε ανθρώπους που μεγαλοποιούν τα πάντα όταν κάτι πάει στραβά. Ίσως να γνωρίζετε κάποιον που παίρνει τα πάντα σαν προσωπική προσβολή. Είναι σίγουροι ότι ο μπροστινός οδηγός δεν τους αφήνει να περάσουν, το αφεντικό τους δεν τους συμπαθεί, η σύζυγός τους ξεχνά να πάρει γάλα επειδή είναι παθητική-επιθετική ή επειδή δεν νοιάζεται για αυτούς. Οι τοξικοί άνθρωποι βλέπουν με αρνητική ματιά τα πάντα γύρω τους συνήθως εκπέμπουν αρνητική ενέργεια στους γύρω τους. Μερικές φορές είναι καλό να περιορίσετε αυτές τις επαφές και όταν εκτίθεστε, αφήστε την αρνητικότητα να περάσει. Ειδικά όταν προσπαθείτε να επεξεργαστείτε τις δικές σας απογοητεύσεις.

9. Καταγράψτε όσα σας ανησυχούν

Αυτό θα σας βοηθήσει να τα αποβάλετε από μέσα σας. Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε την απογοήτευση είναι να καταγράψετε τα συναισθήματά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας για την απογοήτευση με μη-απειλητικό τρόπο . Όταν κρατάτε ημερολόγιο δεν είστε επικριτικοί, γράψτε ελεύθερα όσα σκέφτεστε και μην σηκώσετε το μολύβι σας από το χαρτί μέχρι όλα να ρέουν προς τα έξω. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ωριμάσετε, να μάθετε και να αλλάξετε από την απογοήτευσή σας. Η γραφή είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να απελευθερώσετε τον πόνο και επίσης βοηθά στο να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

10. Σκεφτείτε θετικά

Όταν μένουμε κολλημένοι στα άσχημα νέα χάνουμε την επαφή με όσα είναι σωστά για τη ζωή μας και τον κόσμο γύρω μας. Ο εγκέφαλός μας ουσιαστικά επικεντρώνεται στα αρνητικά της ζωής μας. Είναι κομμάτι της αυτοσυντήρησης να ανιχνεύουμε τις πιθανές απειλές. Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται για να δει τι είναι σωστό σε αυτό τον κόσμο. Μια λίστα ευγνωμοσύνης θα σας βοηθήσει να ηρεμείτε καθημερινά. Σε αυτή τη λίστα μπορείτε να συμπεριλάβετε οτιδήποτε από τη νέα σας δουλειά, τον πρωινό σας καφέ και σύντομα θα δείτε ότι θα αντιδράτε αντανακλαστικά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε τι αρνητικό.

11. Αναπνεύστε για να καθαρίσει το μυαλό σας

Το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας μπορεί να αναλάβει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ορθά σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις. Μπορεί να στείλει τις ορμόνες του στρες σε όλο μας το σώμα, έτσι να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματος και να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός "πάλης ή φυγής", και να μην μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά. Οι βαθιές αναπνοές θα ελαττώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και θα επαναφέρουν τον έλεγχο, τη λειτουργία της "σκέψης" και όχι τη λειτουργία της "αντίδρασης". Οι αναπνοές μπορούν ουσιαστικά να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ευεξία σας και την ηρεμία σας.

Ψυχοθεραπεία και ψυχική ανθεκτικότητα

Να θυμάστε, ότι δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τις απογοητεύσεις που θα εμφανιστούν στο δρόμο μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την επίδραση που θα έχουν στη ζωή μας. Με τη βοήθεια της ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ μπορείτε να αυξήσετε την ψυχική ανθεκτικότητά σας.