Κάνε το Τεστ
cyclacur, σικλακουρ, χαπια, ενδειξεις, παρενεργειες

CYCLACUR – που χρησιμοποιείται; Παρενέργειες

CYCLACUR - ενδείξεις, δοσολογία, παρενέργειες

Το CYCLACUR (σικλακούρ) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ).

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Cyclacur;

 • για την αντιμετώπιση των κλιμακτηριακών συμπτωμάτων μετά την παύση της περιόδου
 • για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που οφείλονται στην μεγάλη μείωση της δραστηριότητας των σεξουαλικών οργάνων (υπογοναδισμός), μετά την αφαίρεση των ωοθηκών ή όταν οι ωοθήκες δεν λειτουργούν (πρωτοπαθής ανεπάρκεια ωοθηκών)
 • σε διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου (πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής αμηνόρροια) ή σε ανωμαλίες περιόδου οι οποίες δεν είναι αποτέλεσμα κύησης, θηλασμού ή οργανικών προβλημάτων

Σε νεαρές γυναίκες, το Cyclacur βοηθάει στην έναρξη της περιόδου αν η πρώτη εμμηνορρυσιακή αιμορραγία καθυστερήσει (πρωτοπαθής αμηνόρροια) ή αν έχουν σταματατήσει οι μηνιαίες περίοδοι (δευτεροπαθής αμηνόρροια, όταν η κύηση, ο θηλασμός ή οργανικές παθήσεις δεν είναι η αιτία).

Επίσης, για ορισμένες γυναίκες που είναι είναι πιο πιθανό από άλλες να αναπτύξουν οστεοπόρωση αργότερα στην ζωή τους (ανάλογα με το ιατρικό τους ιστορικό και τον τρόπο ζωής)  έχει διαπιστωθεί ότι η μακροχόνια χρήση Cyclacur οδηγεί σε μείωση του κινδύνου οστικών καταγμάτων.

Πως δρα το Cyclacur;

Το Cyclacur περιέχει δύο τύπους ορμονών, οιστραδιόλη και προγεσταγόνο και αντικαθιστά και τις δύο αυτές ορμόνες στο σώμα, που μειώνονται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της γυναίκας.

 • Η οιστραδιόλη στο Cyclacur προλαμβάνει ή ανακουφίζει από συμπτώματα όπως εξάψεις, εφίδρωση, διαταραχές ύπνου, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ζάλη, πονοκεφάλους, καθώς επίσης και ακούσια απώλεια ούρων, κολπική ξηρότητα και καύσοwς και πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Η νοργεστρέλη (προγεσταγόνο) προλαμβάνει την πάχυνση του ενδομητρίου.

Λήψη Cyclacur

Κυκλοφορεί ως χάπια CYCLACUR (2+0,5) mg/TAB με τιμή 1,69 ευρώ. Το κάθε κουτί περιέχει 11 λευκά+ 10 ανοικτά καφέ χάπια.

Δεν έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας παίρνετε τα χάπια, αλλά αφού επιλέξετε μία συγκεκριμένη ώρα, πρέπει να τηρείτε σταθερή κάθε μέρα. Το χάπι πρέπει να καταπίνεται ολόκληρο, με λίγο νερό.

Αν έχετε ακόμη την μηνιαία αιμορραγία σας, πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε τα δισκία Cyclacur την 5η ημέρα της εμμηνορρυσίας (σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει πως να ξεκινήσετε): ένα λευκό δισκίο πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά για τις πρώτες 11 ημέρες και στη συνέχεια ένα ανοικτό καφέ δισκίο πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά για 10 ημέρες. Κάθε συσκευασία καλύπτει 21 ημέρες αγωγής. Μία διακοπή 7 ημερών ακολουθεί τις 21 ημέρες λήψης δισκίων. Η αιμορραγία συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των 7 ημερών κατά τις οποίες δεν λαμβάνονται δισκία, λίγες ημέρες μετά τη λήψη του τελευταίου δισκίου.

Πληροφορίες συνοπτικά: Cyclacur

Φάρμακο: CYCLACUR 
Δραστική Ουσία: Οιστραδιόλη και Νοργεστρέλη
Κατηγορία: Ορμονική υποκατάσταση
Κύρια χρήση σε: κλιμακτηριακά συμπτωμάτα
Δευτερεύουσα χρήση:
Αλλα φάρμακα για ΘΟΥ: TRISEQUENS, ESTALIS, SEQUIDOT

Συχνές παρενέργειες Cyclacur

Απώλεια ή αύξηση βάρους, πονοκέφαλος, πόνος στο στομάχι, ναυτία, εξάνθημα, φαγούρα, κολπική αιμορραγία συμπεριλαμβανομένων των κηλιδώσεων (οι αιμορραγικές ανωμαλίες συνήθως υποχωρούν κατά τη συνέχιση της θεραπείας).

Αναλυτικές πληροφορίες Cyclacurspc σπψ φυλλο οδηγιων παρενεργειες ενδειξεις, cyclacur, σικλακουρ

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Cyclacur για το κοινό, και το SPC του Cyclacur όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Προφυλάξεις για τη χρήση Cyclacur

Πριν αρχίσετε τη θεραπεία, ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ κάποια από τα παρακάτω προβλήματα, καθώς αυτά μπορεί να επιστρέψουν ή να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια θεραπείας με το Cyclacur. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας πιο συχνά για ιατρικό έλεγχο:

 • ινομυώματα μέσα στην μήτρα, ενδομητρίωση ή ιστορικό ενδομήτριας υπερπλασίας, θρόμβωση ή ιστορικό θρόμβωσης, ιστορικό καρκίνου ή κληρονομικότητας καρκίνου ευαίσθητου σε οιστρογόνα
 • υπέρταση, ηπατικά προβλήματα (πχ καλοήθης ηπατικός όγκος), σακχαρώδης διαβήτης, χολολιθίαση, ημικρανία ή σοβαρούς πονοκεφάλους, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, επιληψία, άσθμα, ωτοσκλήρυνση, υπερτριγλυκεριδαιμία
 • αν είστε 65 ετών ή άνω όταν ξεκινήσει η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ)

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αποφασίσετε να μην το κάνετε, υπάρχουν κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι ελέγχου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης:

 • Τακτική άσκηση: η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και να βελτιώσει τον ύπνο. Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας γερά.
 • Διατροφικές αλλαγές: μειώστε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα, καθώς είναι γνωστό ότι προκαλούν εξάψεις.
 • Διακοπή καπνίσματος: η διακοπή θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις εξάψεις και τον κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνο.
 • Υγιεινή διατροφή: μια ισορροπημένη διατροφή και ο έλεγχος των θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να διασφαλίσετε ότι δεν παίρνετε βάρος να διατηρήσετε τα οστά σας πιο υγιή.
 • Ελαφρύ ντύσιμο το βράδυ: φορέστε φαρδιά ρούχα και κοιμηθείτε σε ένα δροσερό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο εάν αντιμετωπίζετε εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Μειώσετε τα επίπεδα άγχους: για να βελτιώσετε τις εναλλαγές της διάθεσης, βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, καθώς και να κάνετε τακτική άσκηση. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
 • Κολπικό λιπαντικό ή ενυδατική κρέμα: δοκιμάστε τα εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα.

Άλλα φάρμακα

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI ή SNRI) για την αντιμετώπιση των κλιμακτηριακών εξάψεων, όπως και η κλονιδίνη (Catapresan).

Άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κλιμακτηριακών συμπτωμάτων

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ σε πολλές περιπτώσεις ανωμαλιών περιόδου και κλιμακτηριακών συμπτωμάτων, μπορούν να δώσουν τη λύση με φυσικό τρόπο και χωρίς παρενέργειες, ρυθμίζοντας την ορμονική λειτουργία.