Κάνε το Τεστ
Γιατί προσπαθείτε να κάνετε καλή εντύπωση στους άλλους, Γιατί θέλετε να εντυπωσιάζετε τους άλλους, Μην αποζητάτε την επιβεβαίωση, Σύνδρομο καλού παιδιού

Γιατί προσπαθείτε να κάνετε καλή εντύπωση τους άλλους;

Γιατί προσπαθείτε να κάνετε καλή εντύπωση;

Νωρίς στη ζωή μας μαθαίνουμε να αποζητάμε την επιβεβαίωση. Θέλουμε οι άλλοι να μας συμπαθούν, έτσι κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τους εντυπωσιάσουμε. Πιθανόν θα έχετε ακούσει ότι οι άνθρωποι σχηματίζουν μια άποψη στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα που συναντούν κάποιον ή ότι δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για να κάνετε καλή εντύπωση. Όμως αυτός ο τρόπος σκέψης και η ανάγκη να έχουν καλή εντύπωση για εσάς, προκαλούν μεγάλη πίεση.

Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να σκεφτόμαστε τα άσχημα σενάρια, να πιστεύουμε ότι οι άλλοι δεν μας συμπαθούν (ιδίως αν είχαμε μια επιβαρυμένη παιδική ηλικία) για αυτό και χρειάζεται δουλειά για να ξεπεράσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις μας βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά. Η αλήθεια είναι, ότι μπορεί να νιώθετε ότι δεν έχετε την επιβεβαίωση κάποιου, όταν ουσιαστικά την έχετε. Επειδή κάποιος δεν σας το έχει πει ή δεν σας το έχει δείξει δεν σημαίνει κάτι. Μπορεί να ερμηνεύετε λανθασμένα τη συμπεριφορά του άλλου. Είναι ανάγκη να σταματήσετε να προβάλλετε τις αρνητικές σας προκαταλήψεις στους άλλους.

Για να ξεπεράσετε αυτό τον τρόπο σκέψης, σκεφτείτε πως νιώθετε όταν οι άλλοι προσπαθούν να σας εντυπωσιάσουν. Πολλές φορές αντιλαμβάνεστε ότι προσποιούνται ή προσπαθούν πολύ σκληρά, ή σας κάνουν να νιώθετε ότι κρύβουν κάτι. Είναι καλύτερο κάποιος να είναι ήρεμος και ειλικρινής. Αν και εσείς προσπαθείτε σκληρά για να κάνετε καλή εντύπωση στους άλλους, είναι η στιγμή να αλλάξετε στάση. Αν είστε χαλαροί και απλά ο εαυτός σας, θα προσελκύετε τους ανθρώπους που θέλετε. Αλλά πρώτα είναι ανάγκη να ξεπεράσετε κάποιες προκαταλήψεις.

Ο πειρασμός κρύβεται στη σκέψη σας, που προσπαθεί να ανακαλύψει τα "κρυμμένα" κίνητρα του άλλου ατόμου. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν σας μιλήσει, υποθέτετε λανθασμένα ότι δεν σας συμπαθεί. Όμως αυτό δεν είναι αναγκαστικά αλήθεια, υπάρχουν πολλές πιθανές εναλλακτικές ερμηνείες: μπορεί για παράδειγμα να μην σας άκουσε, να είναι απορροφημένος σε κάτι άλλο, να μην θέλει να σας στεναχωρήσει, να μην ξέρει πως να σας μιλήσει, να φοβάται τις αντιδράσεις σας.

Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε την άποψη των άλλων

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι αν κάνετε πράγματα για να βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι γύρω σας είναι χαρούμενοι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι; Μπορεί να σας πληγώνει αυτό, αλλά οι άνθρωποι κρίνουν εύκολα.

Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι. Παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Όταν προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους άλλους είναι μάταιο και άκαρπο. Αντιθέτως, αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε την γνώμη των άλλων, ασχοληθείτε με όσα μπορείτε να ελέγξετε. Αφήστε τα υπόλοιπα, και θα νιώσετε πολύ πιο ελεύθεροι.

Όλα όσα σκέφτεστε είναι καθαρά δική σας ευθύνη και κάτω από τον έλεγχό σας. Όλα όσα σκέφτονται οι άλλοι δεν είναι στον έλεγχό σας. Δεν θέλετε κάποιος να σας πει όσα σκέφτεται, γιατί λοιπόν προσπαθείτε να ελέγξετε την γνώμη του για εσάς; Μπορεί να σκεφτεί ότι θέλει , ακόμη και αν είναι αντίθετο με αυτό που εσείς επιθυμείτε. Αυτό είναι δικό του προνόμιο. Το δικό σας προνόμιο είναι να έχετε τη δική σας άποψη. Η λύση είναι να μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι, απλά να σέβεστε την άποψή τους. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε μαζί τους, απλά σεβαστείτε τις σκέψεις τους.

Όταν αναλώνεστε στο τι σκέφτονται οι άλλοι , τότε χάνετε όλα όσα έχουν αξία. Είναι μεγάλη ανακούφιση να επικεντρώνεστε σε όσα θέλετε και μπορείτε να ελέγξετε. Οι άλλοι μπορούν να έχουν την δική τους άποψη, αλλά η άποψή σας μετρά περισσότερο για εσάς. Το απελευθερωτικό συναίσθημα να σκέφτεστε μόνο τη γνώμη σας, σας επιτρέπει να είστε πιο αυθεντικοί.

Δεν θέλουμε οι άλλοι να μας κρίνουν χωρίς να μας ξέρουν, ωστόσο κάνουμε ακριβώς το ίδιο συνέχεια. Το κλειδί για να αντιμετωπίσετε αυτή την τάση είναι  να σταματήσετε να κρίνετε και να μείνετε συγκεντρωμένοι στην παρούσα στιγμή. Όταν το κάνετε αυτό δεν καλλιεργείτε προσδοκίες και σκέφτεστε ότι όλοι έχουν αξία πέρα από αυτό που βλέπετε από την πρώτη φορά, τότε μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε λιγότερο υποχρεωμένοι να εντυπωσιάσετε τους άλλους.

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι οι άλλοι δεν σας φέρθηκαν δίκαια, υπενθυμίστε στον εαυτό σας όλα όσα έχουν σημασία για εσάς. Είναι απελευθερωτικό να μένετε συγκεντρωμένοι στα δικά σας θέματα χωρίς να θέλετε να ελέγξετε το άλλο άτομο, ή να ερμηνεύσετε τη σκέψη του.

καλη εντυπωση, γνωμη των αλλων, τι θα πει ο κοσμος, καλο παιδι

Πολύ συχνά αγνοούμε τις ανάγκες μας για να εντυπωσιάσουμε τους άλλους, πράγμα το οποίο είναι μια προσπάθεια να ελέγξουμε τις σκέψεις των άλλων. Όταν επικεντρωνόμαστε σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε, στον εαυτό μας, συνήθως λαμβάνουμε την επιβεβαίωση από τους άλλους επειδή βλέπουν ότι έχουμε αυτοπεποίθηση. Οι άνθρωποι σέβονται τους ανθρώπους που ξέρουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Συνήθως, αυτοί που αποζητούν την επιβεβαίωση έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Προσπαθούν να είναι υπερβολικά ευγενικοί με τους άλλους. Αντί όμως οι άλλοι να το εκλαμβάνουν αυτό ως θετικό, σκέφτονται ότι η τόση ευγένεια είναι ένας τρόπος να κάνετε καλύτερη εντύπωση. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν κάποιος προσπαθεί να βρει δικαιολογίες. Είναι καλύτερο να κερδίσετε το σεβασμό μέσα από την ειλικρίνεια, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, και να μην χρησιμοποιείτε δικαιολογίες.

Σταματήστε να αποζητάτε την επιβεβαίωση

Για πόσο ακόμα θα προσπαθείτε να είστε το "καλό παιδί", για να σας αποδέχονται οι άλλοι; Η συνήθεια της αναζήτησης της επιβεβαίωσης πρέπει να σπάσει, ώστε να φύγει από πάνω σας αυτό το φορτίο. Από τη στιγμή που θα το καταφέρετε αυτό, δεν θα νιώθετε άγχος για να εντυπωσιάσετε. Δεν θα μπαίνετε στον πειρασμό να διακόπτετε τους άλλους και αντί για αυτό θα ακούτε όλα όσα σας λένε. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείστε και να απολογείστε. Το άγχος θα αρχίσει να υποχωρεί όταν δεν θα ζητάτε την επιβεβαίωση από τους άλλους.

Η αυτοεκτίμησή σας θα ενισχυθεί. Δεν είναι ανάγκη να ζητάτε την επιβεβαίωση των άλλων. Αυτό που μετρά είναι η δική σας γνώμη. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι αναζητούν την επιβεβαίωση γιατί έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση ή γιατί τους έχουν μάθει έτσι από την παιδική ηλικία οι γονείς τους (έμμεσα ή άμεσα).

Όταν είστε ο εαυτός σας, είστε ελεύθεροι να ζήσετε την κάθε στιγμή. Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς ευγενικοί, απολογητικοί ή αμυντικοί. Από τη στιγμή που θα είστε επικεντρωμένοι στις ανάγκες σας και θα αποδέχεστε τους άλλους για αυτό που είναι, θα ανακουφιστείτε. Πραγματικά θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν χρειάζεστε την επιβεβαίωση από κανέναν, είστε πια ενήλικες.

Ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Είναι εύκολο κάποιος να το λέει και δύσκολο να το κάνει. Πολλές φορές ως παιδιά ακολουθούμε τις συμβουλές των γονιών μας κατά γράμμα. Μαθαίνουμε πιάνο γιατί θα μας κάνει καλό, επιλέγουμε σχολεία ανάλογα με τις επιδόσεις μας αλλά τελικά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Όμως δεν είμαστε πάντα παιδιά.

Όταν είμαστε νέοι, είχαμε την δικαιολογία ότι δεν ξέρουμε τόσα όσα οι ενήλικες, που μπορεί να είναι και οι ίδιοι αδύναμοι. Όταν μεγαλώσουμε, είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις αποφάσεις μας. Έχουμε την ικανότητα να διαχωρίσουμε όσα μας αρέσουν και όσα δεν μας αρέσουν. Έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε τα πράγματα που απολαμβάνουμε να κάνουμε. Μην σπαταλάτε αυτή την ευκαιρία. Ανακαλύψτε όλα όσα θέλετε. Αν δεν έχετε ιδέα τις σας αρέσει, δοκιμάστε νέα πράγματα. Ανακαλύψτε νέα χόμπι.

Να είστε ο εαυτός σας

Το πιο δύσκολο βήμα είναι να βάλετε τις δικές σας ανάγκες σε προτεραιότητα. Οι περισσότεροι μεγαλώνουμε και μαθαίνουμε την ανιδιοτέλεια, ότι οι ανάγκες των άλλων είναι πάντα πάνω από τις δικές μας. Όμως αυτό είναι λάθος.

Δεν είναι λάθος να πείτε "όχι". Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για να φροντίζετε τον εαυτό σας. Πώς θα μπορέσετε να αγαπήσετε κάποιον άλλον αν δεν αγαπήσετε πρώτα τον εαυτό σας;

Ψυχική ενδυνάμωση

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε, να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, να μην ενδιαφέρεστε τόσο για τη γνώμη των άλλων και την αποδοχή από τους άλλους. Με τη βοήθεια του EMDR μπορείτε να ξεπεράσετε τα ψυχικά τραύματα και να διεκδικήσετε τη ζωή που σας αξίζει, απαλλαγμένος από βάρη του παρελθόντος.