Κάνε το Τεστ
μαθήματα ζωής, απόσταγμα ζωής, μαθήματα σοφίας, απόσταγμα σοφίας, σοφά λόγια ζωής

Μαθήματα ζωής-απόσταγμα σοφίας

Μαθήματα ζωής

Η ζωή είναι μια διαρκής εμπειρία μάθησης. Σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε πως να προχωράμε, να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και παίρνουμε σημαντικά μαθήματα. Κάποια από αυτά τα μαθήματα προκύπτουν από τις εμπειρίες μας, ενώ υπάρχουν άλλα που μαθαίνουμε από τους άλλους.

Φυσικά, υπάρχουν και κάποια μαθήματα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε μέχρι να τα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.

Όλοι μας πιστεύουμε πως έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας για να μάθουμε.  Γιατί όμως δεν μαθαίνουμε από τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά, έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες και είναι ακόμη ζωντανοί για να μας πουν τις ιστορίες τους;

Πόσο υπέροχο θα ήταν να είχαμε αυτή τη γνώση; Να γνωρίζαμε τα πράγματα για τα οποία μετάνιωσαν, τα μαθήματα που πήραν ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές και να πάρουμε σοφότερες αποφάσεις.

Ποια είναι τα μαθήματα ζωής που μπορούν να γίνουν οδηγός για μια καλύτερη ζωή;

Η ζωή είναι μικρή

Αυτό δεν το σκεφτόμαστε καν όταν είμαστε νέοι. Πιστεύουμε ότι η ζωή είναι άφθονη, επειδή συγκρίνουμε τη ζωή που έχουμε ζήσει με τα χρόνια που νομίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας. Όταν είμαστε στα 20 πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο. Αλλά υπάρχει μια παγίδα σε αυτό. Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει στα 80. Οι περισσότεροι άνθρωποι αφιερώνουν για τον ύπνο τους 7-8 ώρες τη νύχτα, έτσι υπάρχει μια μείωση στο χρόνο ζωής κατά 1/3. Μένουν 53 χρόνια, δεν είναι και άσχημα;

Ο μέσος άνθρωπος δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα από τα 25 μέχρι τα 65, άρα χάνει άλλα 10 χρόνια. Μένουν όμως 43. Αν κάποιος περνά 10 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη (κινητό, υπολογιστής, tablet, τηλεόραση) , αυτό σημαίνει ότι χάνονται άλλα 7-8 χρόνια.

Αν υπολογίσετε το χρόνο που ξοδεύετε καθημερινά για το φαγητό, το ντους, το ντύσιμο τότε μένουν λιγότερα από 30 χρόνια.

Όλα είναι προσωρινά

Όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα είναι προσωρινά και το ίδιο ισχύει και για εμάς. Όταν αντιμετωπίζουμε τα πάντα ως προσωρινά, κάθε άτομο που γνωρίζουμε, οτιδήποτε κάνουμε μπορεί να είναι μια εμπειρία που συντρίβει την πραγματικότητα.

Οι σχέσεις είναι προσωρινές, τα αντικείμενα που αγοράζουμε είναι προσωρινά, τίποτα δεν διαρκεί πραγματικά. Είναι ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως μόνο όταν το έχετε ήδη δει να συμβαίνει στο παρελθόν σας. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε για πάντα. Όμως όλα όσα κάνουμε, κάποια στιγμή θα χαθούν και θα ξεχαστούν.

Η ζωή δεν είναι δίκαιη

Όσο σκληρό και αν μοιάζει αυτό, είναι αλήθεια. Η προαγωγή που τόσο θέλετε μπορεί να την κερδίσει κάποιος άλλος που έχει καλή σχέση με τον εργοδότη σας, παρά το γεγονός ότι έχετε περισσότερα προσόντα και έχετε δουλέψει σκληρά.

Ο κάθε άνθρωπος βλέπει τη ζωή μέσα από τα δικά του μάτια, οπότε είναι προκατειλημμένος για όσα συμβαίνουν. Δεν ζούμε σε ένα τέλειο κόσμο. Επειδή απλά πιστεύετε ότι αξίζετε κάτι, δεν σημαίνει ότι θα το αποκτήσετε έτσι απλά.

Η οικογένεια έχει μεγαλύτερη αξία από τους φίλους

Κανένας δεν μπορεί να επιλέξει την οικογένεια του, αλλά κανένας άλλος δεν είναι πρόθυμος να κάνει περισσότερα για εσάς.

Οι φίλοι είναι φανταστικοί! Οι πραγματικοί φίλοι είναι σημαντικοί αλλά η οικογένεια είναι κάτι ιδιαίτερο, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν στις μέρες μας. Φυσικά και οι αληθινοί φίλοι είναι δίπλα μας στις δυσκολίες, αλλά κανείς δεν ρισκάρει τον εαυτό του για εμάς.

Η οικογένεια είναι πρόθυμη να σας βάλει πάνω από όλα. Μην το θεωρείτε δεδομένο. Μιλήστε στους γονείς σας όσο τους έχετε ακόμη. Μπορείτε να διατηρήσετε τις σχέσεις με τους συγγενείς σας και να μην τις παραμελείτε. Τα παιδιά σας χρειάζονται χρόνο μαζί σας για αυτό μην τους τον στερείτε.

Οι άλλοι σας συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρεστε εσείς στον εαυτό σας

Δεν είναι παράξενο να συνειδητοποιείτε ότι η συμπεριφορά των άλλων προς εσάς εξαρτάται από εσάς και όχι από τους άλλους; Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζετε τον εαυτό σας, που σκέφτεστε για τον εαυτό σας, το ποιοι είστε, όλα είναι στον έλεγχό σας. Από τη στιγμή που θα το κατανοήσετε αυτό, η αντίληψη σας για τον κόσμο θα αλλάξει.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να μετακομίσετε σε μια νέα πόλη όπου κανείς δεν σας ξέρει, θα φοράτε διαφορετικά ρούχα, θα ακούτε διαφορετική μουσική, θα μιλάτε διαφορετικά και θα αλλάξουν τα ενδιαφέροντά σας; Αν αυτό συμβεί οι άνθρωποι που θα συναντήσετε εκεί θα γνωρίζουν την νέα εκδοχή του εαυτού σας.

Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό στον εαυτό σας. Υποστηρίξτε όσα πιστεύετε και μην αφήνετε τους άλλους να σας υποβιβάζουν. Αυτά τα μικρά πράγματα θα σας κυνηγούν όσο μεγαλώνετε.

Οι θυσίες που κάνετε σήμερα θα αποδώσουν στο μέλλον

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους κοιτούν πίσω τις λάθος αποφάσεις που πήραν, ειδικά για το χρόνο που σπατάλησαν. Είναι πάντα εύκολο να δούμε τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει καλύτερα κοιτώντας το παρελθόν. Πολλοί συμφωνούν ότι με λίγο καλύτερη στρατηγική θα ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα.

Πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν που δεν διάβαζαν περισσότερο και σπαταλούσαν το χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση. Αν ήταν πιο έξυπνοι με το χρόνο τους, δεν θα είχαν θυσιάσει τόσο μεγάλο κομμάτι του.

Δεν αξίζει να θυσιάζετε την υγεία σας για την επιτυχία ή τον πλούτο

Έχουμε την τάση να θέλουμε πάντα περισσότερα και πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν πότε να βάλουν φρένο σε αυτό. Τα χρήματα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο όταν δεν τα έχουμε. Από τη στιγμή που τα αποκτάμε , δεν έχουν τόση αξία.

Κανείς δεν θέλει να θυσιάσει την υγεία του για τα χρήματα ή την επιτυχία, αλλά λίγοι είναι πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Μεγαλώνοντας κοιτάμε πίσω και μετανιώνουμε για την προσοχή που δεν δώσαμε σε πιο σημαντικά πράγματα όπως ο χρόνος με αυτούς που αγαπάμε.

Ο φόβος της κριτικής σας κρατά μακριά από τον πραγματικό σας εαυτό

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν στη ζωή τους είναι επειδή δεν κάνουν προσπάθεια. Όλοι βρίσκουμε δικαιολογίες ή θέλουμε να διατηρήσουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εμάς, αλλά στο τέλος αυτό δεν έχει σημασία. Είναι δική μας επιλογή αν θα μείνουμε πιστοί στον εαυτό μας ή σε αυτό που προσδοκούν οι άλλοι από εμάς.

Τα υλικά αγαθά δεν έχουν τόσο μεγάλη αξία

Όταν είμαστε νέοι θέλουμε πράγματα επειδή τα βλέπουμε γύρω μας και πιστεύουμε ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν τα αποκτήσουμε. Όμως τα υλικά αγαθά δεν δείχνουν τον πραγματικό μας εαυτό. Νομίζετε ότι σε 10 χρόνια από τώρα θα σας ενδιαφέρει το τελευταίο μοντέλο iPhone; Θέλουμε πράγματα επειδή μας τα πουλάνε. Κοιτάξετε γύρω σας , πόσα πράγματα έχετε που δεν χρειάζεστε πραγματικά;

Μετά την καταιγίδα πάντα βγαίνει το ουράνιο τόξο

Κάποια πράγματα χρειάζονται χρόνο για να περάσουν, ίσως κάποιους μήνες ή ακόμη και χρόνια, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν έχει σημασία πόσο σκληρό είναι κάτι αυτή τη στιγμή, πόσο μαύρα μοιάζουν όλα, θα έρθει η μέρα που θα νιώσετε καλύτερα. Ακόμη και οι άσχημες στιγμές είναι προσωρινές. Αυτή η νοοτροπία θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές.

Η ευτυχία είναι επιλογή και απαιτεί σκληρή δουλειά

Η ευτυχία μας είναι δική μας υπόθεση. Μην περιμένετε από τους άλλους να σας κάνουν ευτυχισμένους. Η ευτυχία είναι κάτι που βιώνουμε μόνοι μας επειδή η πραγματικότητα είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Μπορούμε να επιλέξουμε την ευτυχία. Όμως αυτό χρειάζεται και την ανάλογη προσπάθεια.

Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη

Όταν σκεφτόμαστε τη ζωή, συνήθως βλέπουμε το σύνολο, αλλά σπάνια συνειδητοποιούμε ότι κάθε στιγμή είναι πολύτιμη. Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν την σημασία της στιγμής πολύ αργά στη ζωή τους και έχουν χάσει σημαντικές ευκαιρίες.

Κάτω από το θυμό κρύβεται πάντα ο φόβος

Ο φόβος είναι ο δρόμος προς τη σκοτεινή μας πλευρά. Ο φόβος οδηγεί στο θυμό, ο θυμός στο μίσος, το μίσος στον πόνο.

Κάθε φορά που υποφέρουμε, ειδικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αρχικά πιστεύουμε ότι κάτι συμβαίνει γύρω μας, κάτι μας ενοχλεί. Και αν ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα, από κάτω βρίσκουμε μίσος, θυμό που κρατούσαμε μέσα μας για πολύ καιρό.

Αλλά κάτω από την επιφάνεια υπάρχει πάντα ο φόβος. Ο φόβος της απώλειας, ο φόβος της εγκατάλειψης. Αλλά αν μπορέσετε να κατανοήσετε το φόβο σας τότε θα βρείτε το φως και τη συμπόνια. Έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε.

Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος

Όλοι μας ευχόμαστε να είχαμε δει περισσότερες πόλεις στον κόσμο, να είχαμε περισσότερες εμπειρίες και να ανακαλύπταμε περισσότερα μυστικά. Ο πλανήτης μας είναι φανταστικός, γεμάτος με διαφορετικούς ανθρώπους, κουλτούρες, κουζίνες, πεποιθήσεις. Αν ο κόσμος ήταν ένα βιβλίο, δεν θα ήταν κρίμα να διαβάσετε μόνο μερικές σελίδες;

Η ζωή είναι στιγμές 

Όλα τα παραπάνω μαθήματα μπορούν να γίνουν οδηγός για μια καλύτερη ζωή. Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει το επόμενο λεπτό! Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Για αυτό χρειάζεται να νιώθουμε ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για όλα όσα έχουμε! Η ευτυχία είναι στα χέρια μας και αποτελεί επιλογή. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING αποτελούν πολύτιμους συμμάχους ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε.