Ο καλύτερος ομοιοπαθητικός

ομοιοπαθητική, ομοιοπαθητικός γιατρός, ο καλύτερος ομοιοπαθητικός γιατρός, χαρακτηριστικά του καλού ομοιοπαθητικού, ικανότητες καλού ομοιοπαθητικού

Ποιος είναι ο καλύτερος ομοιοπαθητικός γιατρός;

Η ομοιοπαθητική είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μορφή εναλλακτικής ιατρικής όταν ασκείται από εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι έχουν την ανάλογη εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία. Αν κάποιος χρησιμοποιεί για τον εαυτό του την ομοιοπαθητική και έχει παρακολουθήσει απλά κάποια σεμινάρια ομοιοπαθητικής δεν σημαίνει ότι είναι “ειδικός ομοιοπαθητικός”. Αν έχετε κάποιο σοβαρό, πολύπλοκο ή χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι ανάγκη να απευθυνθείτε σε έναν καταρτισμένο ειδικό ομοιοπαθητική γιατρό.

Η ομοιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής πολύ δημοφιλής για την θεραπεία χρόνιων νοσημάτων που περιλαμβάνουν ψυχικά προβλήματα, δερματολογικά προβλήματα, παθήσεις των αρθρώσεων, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Είναι επίσης πολύ γνωστή για τη θεραπεία νοσημάτων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, οι λοιμώξεις των πνευμόνων, ο πονοκέφαλος, η διάρροια, η δυσεντερία. Δεν συστήνεται σε σοβαρές λοιμώξεις όπως η ελονοσία, η πνευμονία, η φυματίωση, η καρδιακή ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Τα τρία πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής περιλαμβάνουν:

  1. Την αποτελεσματικότητα
  2. Την ίαση και ανακούφιση
  3. Την έλλειψη παρενεργειών

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις μέρες μας στην ομοιοπαθητική καθώς θεωρούν ότι χρειάζεται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν με ολιστικό τρόπο και όχι με μια απλή φαρμακευτική αγωγή. Η επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού γιατρού είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί ομοιοπαθητικοί γιατροί όμως αυτοί που ξεχωρίζουν είναι αυτοί που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και φυσικά τις απαραίτητες γνώσεις.

Χαρακτηριστικά του καλύτερου ομοιοπαθητικού γιατρού

Ηλικία και εμπειρία

Για τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς η εμπειρία είναι πολύ σημαντική καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά γιατροί έχουν περισσότερη εμπειρία και αυτό οδηγεί στην αποτελεσματική θεραπεία. Στην ομοιοπαθητική τα νοσήματα προσεγγίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο από την συμβατική ιατρική. Στην ομοιοπαθητική η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματα μιας νόσου και στο ιατρικό ιστορικό του ασθενή ενώ στην συμβατική ιατρική οι γιατροί εξαρτώνται από τις εργαστηριακές εξετάσεις και την κλινική εξέταση . Στην ομοιοπαθητική υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα για ένα μόνο πρόβλημα και τα ίδια φάρμακα μπορεί να μην λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ακόμη και αν έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Η συμβατότητα του φαρμάκου με τον ασθενή εξαρτάται από την προσωπικότητα του ασθενή, τη φυσική του κατάσταση και τη συνολική του υγεία. Όλα αυτά κάνουν τη δουλειά του ομοιοπαθητικού γιατρού πιο δύσκολη.

Φυσικά και η εμπειρία είναι πολύ σημαντική για έναν ομοιοπαθητικό γιατρό. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά γιατροί έχουν περισσότερη εμπειρία για αυτό και έχουν περισσότερες πιθανότητες για επιτυχημένη θεραπεία των ασθενών. Οι γιατροί μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο έμπειροι από ότι οι νέοι και οι αρχάριοι.

Σωστή θεραπευτική προσέγγιση

Στην ομοιοπαθητική διαφορετικοί γιατροί ακολουθούν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ενώ κάποιοι γιατροί προτιμούν να δίνουν ένα φάρμακο την φορά, άλλοι δίνουν περισσότερα φάρμακα. Ο γιατρός καθορίζει τη δοσολογία, την συχνότητα, την περίοδο παρακολούθησης και τον χρόνο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Καθώς δεν υπάρχει σωστή ή λάθος προσέγγιση, η κάθε θεραπεία πρέπει να βασίζεται στις βασικές αρχές της κλασικής ομοιοπαθητικής. Η κλασική ομοιοπαθητική θεραπεία βασίζεται στο ότι ένα ή δύο ομοιοπαθητικά φάρμακα αρκούν και αυτό όχι σε πολύ υψηλή συχνότητα. Η περίοδος παρακολούθησης είναι περίπου σε διαστήματα του ενός μηνός, ή μεγαλύτερα διαστήματα εφόσον ο ασθενής πάει καλύτερα.

Θεραπεία της αιτίας του νοσήματος

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο προσέγγισης της θεραπείας μεταξύ των γιατρών. Μερικοί γιατροί δίνουν θεραπεία με στόχο την θεραπεία του ασθενή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας. Άλλοι θεραπεύουν τα διαφορετικά προβλήματα υγείας μεμονωμένα. Υπάρχουν όμως και γιατροί που προσπαθούν να θεραπεύσουν την ρίζα της νόσου ενώ άλλοι απλά θεραπεύουν τα συμπτώματα χωρίς να φτάνουν στη κύρια αιτία του προβλήματος. Ποια είναι η σωστή προσέγγιση; Σύμφωνα με τις αρχές της κλασικής ομοιοπαθητικής, η σωστή θεραπευτική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής είναι να θεραπεύει την αιτία του προβλήματος και όχι απλά το πρόβλημα. Επίσης στην ομοιοπαθητική ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν ολότητα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής πάει σε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό γιατί έχει πολλά αέρια, ναυτία και πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο γιατρός ανακαλύπτει ότι ο ασθενής δεν κοιμάται καλά τις τελευταίες μέρες. Σε αυτή την περίπτωση η σωστή προσέγγιση είναι η θεραπεία αρχικά της αϋπνίας από ότι η θεραπεία των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Ένας καλός ομοιοπαθητικός θα ακολουθήσει την παραπάνω προσέγγιση. Η λεπτομερής συζήτηση με το γιατρό θα βοηθήσει να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

Οι γιατροί βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Κάποιοι θεραπεύουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία, άλλοι βλέπουν τον ασθενή ως ολότητα και άλλοι τα προβλήματα μεμονωμένα. Η ομοιοπαθητική θεραπεύει την ρίζα του προβλήματος και όχι απλά το πρόβλημα.

Η ενεργητική ακρόαση του ασθενούς

Η πρώτη επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό διαρκεί μία ώρα γιατί ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός χρειάζεται χρόνο να ακούσει τον ασθενή και να καταγράψει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό πριν χορηγήσει κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Αν κάποιος “ομοιοπαθητικός” σας αφιερώσει μόνο 10 λεπτά από το χρόνο του τότε αυτό θα πρέπει να σας δημιουργήσει αμφιβολίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί είτε ο γιατρός να είναι τόσο έμπειρος και καλός σε αυτό που κάνει που να μην χρειάζεται πλήρες ιστορικό και να μπορεί να σχεδιάσει μια αποτελεσματική θεραπεία. Ή μπορεί απλά να μην ακολουθεί τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Λίγα ομοιοπαθητικά φάρμακα και όχι πολύ συχνή παρακολούθηση

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής ένας καλός ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να σας δώσει μερικά, ιδανικά 1 ή 2 φάρμακα τη φορά και δεν θα σας ζητήσει να σας παρακολουθεί συχνά αν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα. Η πρώτη και η δεύτερη συνάντηση μπορεί να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους καθώς ο γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει αν το φάρμακο λειτουργεί και ταιριάζει στον ασθενή. Στη συνέχεια η επόμενη συνάντηση είναι μετά από περίπου 1 μήνα ή και μεγαλύτερα διαστήματα. Όταν ο ασθενής βλέπει ότι τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα και ο γιατρός επικοινωνεί μαζί του για εβδομαδιαία παρακολούθηση για να αλλάξει κάποιο φάρμακο, αυτή δεν είναι σωστή πρακτική και δείχνει ότι ο γιατρός ενδιαφέρεται να βγάλει χρήματα από τις συχνές συναντήσεις σας και την αλλαγή φαρμάκων. Θα πρέπει να αποφεύγετε τέτοιους γιατρούς.

Οι καλοί γιατροί δίνουν ένα ή δύο φάρμακα και δεν θα απαιτήσουν ποτέ συχνές επισκέψεις για παρακολούθηση όταν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Ένας γιατρός που συνεχώς αλλάζει τα φάρμακα και ζητά συχνή παρακολούθησης δείχνει ότι δεν πολυγνωρίζει τι κάνει. Το πιο σημαντικό πράγμα για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε βρει τον καλύτερο ομοιοπαθητικό γιατρό είναι να σας δίνει τις ποιοτικές υπηρεσίες που αξίζετε.

Ικανότητες ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού

Οι ειδικοί ομοιοπαθητικοί γιατροί χρειάζεται να έχουν ένα σύνολο ικανοτήτων για να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς, κάποιες από αυτές είναι έμφυτες και κάποιες άλλες μαθαίνονται. Οι δεξιότητες κλειδιά που πρέπει να έχει ένας ομοιοπαθητικός είναι:

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα  κάποιου άλλου και είναι απολύτως αντίθετη με την συμπάθεια που μπορεί να σημαίνει συναισθήματα οίκτου και λύπης για τις ατυχίες που συμβαίνουν σε κάποιον άλλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση είναι μια έμφυτη ικανότητα  που μπορεί κάποιος να την μάθει και να την καλλιεργήσει. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ενσυναίσθηση είναι κάτι που συμβαίνει σαν εμπειρία. Ωστόσο, συμπεριφορές όπως η αυτογνωσία, η μη επικριτική στάση, η ενεργή ακρόαση και η αυτοπεποίθηση βοηθούν στην ενσυναίσθηση.

Καλές ικανότητες ακρόασης

Η ενεργή ακρόαση των ασθενών είναι μια δεξιότητα κλειδί που πρέπει να έχουν οι ομοιοπαθητικοί. Οι ομοιοπαθητικοί είναι ανάγκη να είναι καλοί στο να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να ακούνε προσεκτικά τις απαντήσεις. Οι ασθενείς περιγράφουν με λεπτομέρειες τα συμπτώματα τους, και οι απαντήσεις είναι ουσιαστικές για τον ομοιοπαθητικό ώστε να δώσει τη σωστή θεραπεία. Έχει τεράστια αξία ο ασθενής να καταλαβαίνει ότι κάποιος δίνει σημασία σε αυτά που λέει.

Βαθιά γνώση της φιλοσοφίας της ομοιοπαθητικής και των μεθοδολογιών της

Η ομοιοπαθητική είναι αρκετά πολύπλοκη και η κατανόηση της γίνεται μέσω συνεχιζόμενης κατάρτισης και ενημέρωσης. Χρειάζεται μελέτη και συνεχής εξάσκηση για να μάθει κάποιος να συλλέγει, να αναλύει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παίρνει.

Γιατρός ή μη-γιατρός ομοιοπαθητικός;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης ενός ομοιοπαθητικού γιατρού. Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί γνωρίζουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και τις παθολογίες που μπορεί να εκδηλώσουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των διαφορετικών περιπτώσεων. και το βαθμό επικινδυνότητας της κάθε παθολογίας. Οι μη γιατροί ομοιοπαθτηικοί έχουν κάνει μερικά “σεμινάρια” και η κατανόησή τους για τα θέματα υγείας είναι φτωχή, στην καλύτερη περίπτωση.

Ανοιχτό μυαλό και προθυμία για μάθηση

Η ομοιοπαθητική διαφέρει από την συμβατική ιατρική , για αυτό είναι ανάγκη οι ομοιοπαθητικοί γιατροί να είναι εξοικειωμένοι με ιδέες που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν. Η ομοιοπαθητική είναι ένας συναρπαστικός κόσμος που καθημερινά μπορείς να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε περισσότερα για έναν ομοιοπαθητικό γιατρό μπορείτε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν. Στην πρώτη σας συνάντηση μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής :

  • Ποια είναι η εκπαίδευσή σας;
  • Από ποιο πανεπιστήμιο έχετε πάρει το πτυχίο σας;
  • Ποια είναι η εμπειρία σας στο πρόβλημα που με απασχολεί;
  • Ποιες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης κατά τη γνώμη σας;

Ένας σοβαρός ομοιοπαθητικός γιατρός θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση και θα λύσει κάθε σας απορία. Δεν θα κρατήσει κρυφό το φάρμακο που σας δίνει, ούτε θα το βγάλει από κάποιο συρτάρι στο γραφείο του…

Η εύρεση του σωστού ομοιοπαθητικού φαρμάκου είναι το κλειδί για την επιτυχημένη ομοιοπαθητική θεραπεία. Επειδή ο αριθμός των ομοιοπαθητικών (γιατρών ή μη γιατρών) αυξάνεται συνεχώς, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τον καλύτερο ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό. Αν πηγαίνετε τυφλά σε έναν ομοιοπαθητικό και συνεχίζετε την θεραπεία χωρίς να αναλύετε τα αποτελέσματα και χωρίς να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά ενός καλού ομοιοπαθητικού γιατρού είναι σπατάλη χρόνου και χρημάτων.
gdpr-image
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to our Data Protection Policy.
Read more