Κάνε το Τεστ
οι καλυτεροι ομοιοπαθητικοι γιατροι, ο καλυτερος ομοιοπαθητικος γιατρος

Ο καλύτερος ομοιοπαθητικός – Γιατρός, εννοείται!

Ποιος είναι ο καλύτερος ομοιοπαθητικός;

Η ομοιοπαθητική είναι μια πολύ ασφαλής και αποτελεσματική μορφή εναλλακτικής ιατρικής όταν ασκείται από εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι έχουν την ανάλογη εκπαίδευση, κατάρτιση και εμπειρία. Αν κάποιος χρησιμοποιεί για τον εαυτό του την ομοιοπαθητική και έχει παρακολουθήσει απλά κάποια σεμινάρια ομοιοπαθητικής δεν σημαίνει ότι είναι "ειδικός ομοιοπαθητικός" (στην Ελλάδα βέβαια είσαι ότι δηλώσεις, μέχρι να φτάσεις στα δικαστήρια...). Αν έχετε κάποιο σοβαρό, πολύπλοκο ή χρόνιο πρόβλημα υγείας είναι ανάγκη να απευθυνθείτε σε έναν καταρτισμένο ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό.

Η ομοιοπαθητική είναι μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής πολύ δημοφιλής για την θεραπεία χρόνιων νοσημάτων που περιλαμβάνουν ψυχικά προβλήματα, δερματολογικά προβλήματα, παθήσεις των αρθρώσεων, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ. Είναι επίσης πολύ γνωστή για τη θεραπεία νοσημάτων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, οι λοιμώξεις των πνευμόνων, ο πονοκέφαλος, η διάρροια, η δυσεντερία. Δεν συστήνεται σε σοβαρές λοιμώξεις όπως η ελονοσία, η πνευμονία, η φυματίωση, η καρδιακή ή η νεφρική ανεπάρκεια.

Τα τρία πλεονεκτήματα της ομοιοπαθητικής περιλαμβάνουν:

  1. Την αποτελεσματικότητα
  2. Την ίαση και ανακούφιση
  3. Την έλλειψη παρενεργειών

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στις μέρες μας στην ομοιοπαθητική καθώς θεωρούν ότι χρειάζεται να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν με ολιστικό τρόπο και όχι με μια απλή φαρμακευτική αγωγή. Η επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού γιατρού είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί "ομοιοπαθητικοί" όμως αυτοί που ξεχωρίζουν είναι αυτοί που έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά του καλύτερου ομοιοπαθητικού

Γιατρός ή μη-γιατρός "ομοιοπαθητικός";

Στο ιατρείο μας έρχονται πολλοί ασθενείς μετά από αποτυχημένες προσπάθειες με "ομοιοπαθητικούς", χωρίς καν να έχουν καταλάβει ότι δεν είχαν απευθυνθεί σε γιατρό. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι εμπιστεύεστε την υγεία σας σε ομοιοπαθητικό γιατρό. Η ομοιοπαθητική είναι μια ασφαλής μέθοδος, αλλά είναι πρωταρχικής σημασίας ο άνθρωπος που σας παρακολουθεί να είναι γιατρός.

Στις μέρες μας είναι πολλοί αυτοί που δηλώνουν "ομοιοπαθητικοί" έχοντας απλά τελειώσει μια ιδιωτική σχολή λίγων ετών, χωρίς καμία άλλη γνώση περί ανθρώπινης βιολογίας ή παθολογίας. Και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν για την άγνοιά τους. Αυτοί είναι μάλιστα που υπόσχονται σίγουρες θεραπείες μέσα σε 3 μήνες, για παράδειγμα, για χρόνιες δυσίατες ασθένειες! Να ξέρετε επίσης ότι δεν έχουν καμία ευθύνη (από το νόμο), εκτός και αν υποδυθούν τους γιατρούς ή σας ωθήσουν να σταματήσετε την αγωγή σας υποσχόμενοι θαύματα.

Ένας σοβαρός και ηθικός άνθρωπος δεν θα κρατήσει κρυφό το ομοιοπαθητικό φάρμακο που σας δίνει (για να σας κρατήσει εξαρτημένους, χρόνιους "πελάτες"), ούτε θα το βγάλει από κάποιο συρτάρι στο γραφείο του (πρακτικές που θυμίζουν Μεσαίωνα), ούτε θα σας κοροϊδεύει με τα 6x, ούτε θα σας χορηγεί ομοιοπαθητικά φάρμακα που κοστίζουν εκατοντάδες ευρώ κάθε μήνα. Επίσης η ιδιότητά του θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη (να μην παραπλανεί άμεσα ή έμμεσα περί αυτής), θα απαντήσει σε κάθε ερώτηση και θα λύσει κάθε σας απορία για την επαγγελματική του ιδιότητα.

Επιλογή ειδικότητας

Στο ερώτημα αν ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός πρέπει να έχει την ίδια ειδικότητα με το θέμα που σας απασχολεί (πχ ένας γαστρεντερολόγος για νεύρωση στομάχου, δερματολόγος για δερματικά εξανθήματα, ψυχίατρος για ψυχολογικά θέματα, κα), ενώ η ρηχή απάντηση που αφορά αυστηρά την ομοιοπαθητική είναι "όχι", η πραγματικότητα είναι ότι αν γιατρός εξειδικεύεται σε ένα τομέα (έχει μια ειδικότητα δηλαδή) μπορεί να βλέπει χιλιάδες περιστατικά για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Αυτό σημαίνει μια τεράστια διαφορά κλινικής (ομοιοπαθητικής) εμπειρίας. Ενώ η έννοια της "εξειδίκευσης" υπάρχει όχι μόνο σε όλη την ιατρική αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου, οι διάφοροι "ομοιοπαθητικοί" θέλουν να μην το σκέφτεστε αυτό.

Η ρίζα του παραπάνω προβλήματος δημιουργήθηκε τις δεκαετίες του '50-60, γιατί τότε οι ομοιοπαθητικοί γιατροί ήταν ελάχιστοι, και ήταν απαραίτητο να βλέπουν όλα τα περιστατικά όλων των ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ήταν γιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι γνώρισαν την ομοιοπαθητική και την ακολούθησαν χωρίς άλλη ειδικότητα. Στις μέρες μας όμως δεν συμβαίνει αυτό, η επιστήμη έχει προχωρήσει παρα πολύ, και η γνώση είναι τεράστια. Ένας ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός έχει αξεπέραστη εμπειρία στην ειδικότητά του, δηλαδή στην αντιμετώπιση νοσημάτων που αντιστοιχούν σε αυτή με ομοιοπαθητική.

Για τον άνθρωπο που έχει ένα σφυρί, κάθε πρόβλημα μοιάζει σαν ένα καρφί. Abraham Maslow

Από την εμπειρία μου ως ψυχίατρος σας βεβαιώνω για παράδειγμα ότι αυτό που ονομάζουν "κατάθλιψη" πολλοί ασθενείς είναι απλά θλίψη, ενώ στα πραγματικά βαριά περιστατικά κατάθλιψης οι διάφοροι "ομοιοπαθητικοί" αποτυγχάνουν, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν να τα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά (μέσα στην άγνοιά τους νομίζουν ότι με ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο πάντα όλα μπορούν να διορθωθούν - αυταρέσκονται στη μυωπική τους αντίληψη, όπως ακριβώς και οι "δάσκαλοί" τους).

Μπορείτε να βρείτε τον ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεστε στο site της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής: www.homeopathy.gr

Ηλικία και εμπειρία

Για τους ομοιοπαθητικούς γιατρούς η εμπειρία είναι πολύ σημαντική καθώς οι μεγαλύτεροι ηλικιακά γιατροί έχουν περισσότερη εμπειρία και αυτό οδηγεί συνήθως στην αποτελεσματικότερη θεραπεία. Στην ομοιοπαθητική τα νοσήματα προσεγγίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο από την συμβατική ιατρική. Στην ομοιοπαθητική η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματα μιας νόσου και στο ιατρικό ιστορικό του ασθενή ενώ στην συμβατική ιατρική οι γιατροί εξαρτώνται από τις εργαστηριακές εξετάσεις και την κλινική εξέταση . Στην ομοιοπαθητική υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα για ένα μόνο πρόβλημα και τα ίδια φάρμακα μπορεί να μην λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ακόμη και αν έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Η συμβατότητα του φαρμάκου με τον ασθενή εξαρτάται από την προσωπικότητα του ασθενή, τη φυσική του κατάσταση και τη συνολική του υγεία. Όλα αυτά κάνουν τη δουλειά του ομοιοπαθητικού γιατρού πιο δύσκολη.

Φυσικά και η εμπειρία είναι πολύ σημαντική για έναν ομοιοπαθητικό γιατρό. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά γιατροί έχουν περισσότερη εμπειρία για αυτό και έχουν περισσότερες πιθανότητες για επιτυχημένη θεραπεία των ασθενών. Οι γιατροί μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο έμπειροι από ότι οι νέοι και οι αρχάριοι.

Σωστή θεραπευτική προσέγγιση

Στην ομοιοπαθητική διαφορετικοί γιατροί ακολουθούν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Ενώ κάποιοι γιατροί προτιμούν να δίνουν ένα φάρμακο την φορά, άλλοι δίνουν περισσότερα φάρμακα. Ο γιατρός καθορίζει τη δοσολογία, την συχνότητα, την περίοδο παρακολούθησης και τον χρόνο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Καθώς δεν υπάρχει σωστή ή λάθος προσέγγιση, η κάθε θεραπεία πρέπει να βασίζεται ως επί το πλείστον στις βασικές αρχές της κλασικής ομοιοπαθητικής. Η κλασική ομοιοπαθητική θεραπεία βασίζεται στο ότι ένα ή δύο ομοιοπαθητικά φάρμακα αρκούν και αυτό όχι σε πολύ υψηλή συχνότητα. Η περίοδος παρακολούθησης είναι περίπου σε διαστήματα του ενός μηνός, ή μεγαλύτερα διαστήματα εφόσον ο ασθενής πάει καλύτερα.

Θεραπεία της αιτίας του νοσήματος

Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο προσέγγισης της θεραπείας μεταξύ των γιατρών. Μερικοί γιατροί δίνουν θεραπεία με στόχο την θεραπεία του ασθενή χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας. Άλλοι θεραπεύουν τα διαφορετικά προβλήματα υγείας μεμονωμένα. Υπάρχουν όμως και γιατροί που προσπαθούν να θεραπεύσουν την ρίζα της νόσου ενώ άλλοι απλά θεραπεύουν τα συμπτώματα χωρίς να φτάνουν στη κύρια αιτία του προβλήματος. Ποια είναι η σωστή προσέγγιση; Σύμφωνα με τις αρχές της κλασικής ομοιοπαθητικής, η σωστή θεραπευτική προσέγγιση της ομοιοπαθητικής είναι να θεραπεύει την αιτία του προβλήματος και όχι απλά το πρόβλημα. Επίσης στην ομοιοπαθητική ο ασθενής αντιμετωπίζεται σαν ολότητα. Για παράδειγμα, ένας ασθενής πάει σε έναν ομοιοπαθητικό γιατρό γιατί έχει πολλά αέρια, ναυτία και πονοκέφαλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο γιατρός ανακαλύπτει ότι ο ασθενής δεν κοιμάται καλά τις τελευταίες μέρες. Σε αυτή την περίπτωση η σωστή προσέγγιση είναι η θεραπεία αρχικά της αϋπνίας από ότι η θεραπεία των υπόλοιπων συμπτωμάτων. Ένας καλός ομοιοπαθητικός θα ακολουθήσει την παραπάνω προσέγγιση. Η λεπτομερής συζήτηση με το γιατρό θα βοηθήσει να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

Οι γιατροί βλέπουν με διαφορετικό τρόπο τις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Κάποιοι θεραπεύουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία, άλλοι βλέπουν τον ασθενή ως ολότητα και άλλοι τα προβλήματα μεμονωμένα. Η ομοιοπαθητική θεραπεύει την ρίζα του προβλήματος και όχι απλά το πρόβλημα.

Η ενεργητική ακρόαση του ασθενούς

Η πρώτη επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό διαρκεί περίπου μία ώρα γιατί ο ειδικός ομοιοπαθητικός γιατρός χρειάζεται χρόνο να ακούσει τον ασθενή και να καταγράψει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό πριν χορηγήσει κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Αν κάποιος "ομοιοπαθητικός" σας αφιερώσει μόνο 10 λεπτά από το χρόνο του τότε αυτό θα πρέπει να σας δημιουργήσει αμφιβολίες. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί είτε ο γιατρός να είναι τόσο έμπειρος και καλός σε αυτό που κάνει που να μην χρειάζεται πλήρες ιστορικό και να μπορεί να σχεδιάσει μια αποτελεσματική θεραπεία. Ή μπορεί απλά να μην ακολουθεί τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής θεραπείας.

οι καλυτεροι ομοιοπαθητικοι γιατροι, ο καλυτερος ομοιοπαθητικος γιατρος

Λίγα ομοιοπαθητικά φάρμακα και όχι πολύ συχνή παρακολούθηση

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι σύμφωνα με τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής ένας καλός ομοιοπαθητικός γιατρός μπορεί να σας δώσει μερικά, ιδανικά 1 ή 2 φάρμακα τη φορά και δεν θα σας ζητήσει να σας παρακολουθεί συχνά αν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν αποτέλεσμα. Η πρώτη και η δεύτερη συνάντηση μπορεί να μην απέχουν πολύ μεταξύ τους καθώς ο γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει αν το φάρμακο λειτουργεί και ταιριάζει στον ασθενή. Στη συνέχεια η επόμενη συνάντηση είναι μετά από περίπου 1 μήνα ή και μεγαλύτερα διαστήματα. Όταν ο ασθενής βλέπει ότι τα φάρμακα έχουν αποτέλεσμα και ο γιατρός επικοινωνεί μαζί του για εβδομαδιαία παρακολούθηση για να αλλάξει κάποιο φάρμακο, αυτή δεν είναι σωστή πρακτική και δείχνει ότι ο γιατρός ενδιαφέρεται να βγάλει χρήματα από τις συχνές συναντήσεις σας και την αλλαγή φαρμάκων. Θα πρέπει να αποφεύγετε τέτοιους γιατρούς.

Οι καλοί ομοιοπαθητικοί γιατροί δίνουν ένα ή δύο φάρμακα και δεν θα απαιτήσουν ποτέ συχνές επισκέψεις για παρακολούθηση όταν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Ένας ομοιοπαθητικός που συνεχώς αλλάζει τα φάρμακα και ζητά να σας βλέπει κάθε μήνα μάλλον δεν πολυγνωρίζει τι κάνει. Το πιο σημαντικό πράγμα για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε βρει τον καλύτερο ομοιοπαθητικό γιατρό είναι να σας δίνει τις ποιοτικές υπηρεσίες που αξίζετε.

Ικανότητες ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού

Οι ειδικοί ομοιοπαθητικοί γιατροί χρειάζεται να έχουν ένα σύνολο ικανοτήτων για να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς, κάποιες από αυτές είναι έμφυτες και κάποιες άλλες μαθαίνονται. Οι δεξιότητες κλειδιά που πρέπει να έχει ένας ομοιοπαθητικός είναι:

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα κάποιου άλλου και είναι απολύτως αντίθετη με την "συμπάθεια" που μπορεί να σημαίνει συναισθήματα οίκτου και λύπης για τις ατυχίες που συμβαίνουν σε κάποιον άλλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ενσυναίσθηση είναι μια έμφυτη ικανότητα, που εν μέρει μπορεί κάποιος να την καλλιεργήσει. Ωστόσο, συμπεριφορές όπως η αυτογνωσία, η μη επικριτική στάση, και η ενεργητική ακρόαση βοηθούν στην ενσυναίσθηση.

Καλές ικανότητες ακρόασης

Η ενεργητική ακρόαση των ασθενών είναι μια δεξιότητα κλειδί που πρέπει να έχουν οι ομοιοπαθητικοί. Οι ομοιοπαθητικοί είναι ανάγκη να είναι καλοί στο να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις και να ακούνε προσεκτικά τις απαντήσεις. Οι ασθενείς περιγράφουν με λεπτομέρειες τα συμπτώματα τους, και οι απαντήσεις είναι ουσιαστικές για τον ομοιοπαθητικό ώστε να δώσει τη σωστή θεραπεία. Έχει τεράστια αξία ο ασθενής να καταλαβαίνει ότι κάποιος δίνει σημασία σε αυτά που λέει.

Βαθιά γνώση της φιλοσοφίας της ομοιοπαθητικής και των μεθοδολογιών της

Η ομοιοπαθητική είναι πολύπλοκη και η κατανόηση της γίνεται μέσω συνεχιζόμενης κατάρτισης και ενημέρωσης. Χρειάζεται μελέτη και συνεχής εξάσκηση για να μάθει κάποιος να συλλέγει, να αναλύει και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παίρνει.

Ανοιχτό μυαλό και προθυμία για μάθηση

Η ομοιοπαθητική διαφέρει από την συμβατική ιατρική , για αυτό είναι ανάγκη οι ομοιοπαθητικοί γιατροί να είναι εξοικειωμένοι με ιδέες που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν. Η ομοιοπαθητική είναι ένας συναρπαστικός κόσμος που καθημερινά μπορείς να ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε περισσότερα για έναν ομοιοπαθητικό γιατρό μπορείτε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν. Στην πρώτη σας συνάντηση μπορείτε να ρωτήσετε τα εξής :

  • Ποια είναι η εκπαίδευσή σας;
  • Από ποιο πανεπιστήμιο έχετε πάρει το πτυχίο σας;
  • Ποια είναι η εμπειρία σας στο πρόβλημα που με απασχολεί;
  • Ποιες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης κατά τη γνώμη σας;

Βρείτε έναν ομοιοπαθητικό ΓΙΑΤΡΟ από το www.homeopathy.gr

Εμείς στο ιατρείο μας αναλαμβάνουμε ΜΟΝΟ θέματα που σχετίζονται με την ψυχολογία-ψυχιατρική και φυσικά η κλινική μας εμπειρία είναι τεράστια στα θέματα αυτά.

Επειδή ο αριθμός των ομοιοπαθητικών (μη-γιατρών κυρίως) αυξάνεται συνεχώς, είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τους καλύτερους ομοιοπαθητικούς ΓΙΑΤΡΟΥΣ. Αν πηγαίνετε τυφλά σε έναν "ομοιοπαθητικό" επιλέγετε να ρισκάρετε την υγεία ή την ευεξία σας.

Μπορείτε να βρείτε τον ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεστε στο site της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής: www.homeopathy.gr