Ο καλύτερος ψυχίατρος

ο καλύτερος ψυχίατρος, ψυχίατρος, χαρακτηριστικά καλού ψυχίατρου, προσόντα καλού ψυχίατρου, στοιχεία καλού ψυχίατρου

Ο καλύτερος Ψυχίατρος

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα εκπληκτικό όργανο που ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος αλλά είναι επίσης υπεύθυνος για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και την διάθεσή μας, και όταν νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρει κάποιος έναν καλό ψυχίατρο. Παλιότερα υπήρχε ένας λανθασμένος διαχωρισμός ανάμεσα στους ψυχοθεραπευτές και στους ψυχιάτρους. Θεωρούσαν ότι οι ψυχοθεραπευτές ήταν ειδικευμένοι στην ψυχανάλυση ενώ οι ψυχίατροι στο να δίνουν φαρμακευτική αγωγή. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει στις μέρες μας καθώς οι ψυχίατροι είναι ειδικευμένοι στις ψυχιατρικές διαταραχές και στη θεραπεία τους που μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία και άλλες μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής. Ένας καλός ψυχίατρος μπορεί να είναι και εξαιρετικός ψυχοθεραπευτής.

Οι ψυχίατροι θεραπεύουν διαταραχές της διάθεσης, της σκέψης και της συμπεριφοράς. Μπορούν να αξιολογήσουν και να διαγνώσουν διαταραχές όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές , η διπολική διαταραχή, οι διατροφικές διαταραχές, η διαταραχή μετατραυματικού στρες και οι διαταραχές προσωπικότητας.

Οι ψυχίατροι έχουν στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διαχειριστούν τις διαταραχές που παρεμβαίνουν στη ζωή τους, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία. Είναι ειδικευμένοι γιατροί που συνεχώς εκπαιδεύονται και καταρτίζονται για να μπορέσουν να προσφέρουν στους ασθενείς τους και τις οικογένειές τους υποστήριξη και θεραπευτικές επιλογές.

Τα χαρακτηριστικά ενός καλού ψυχίατρου είναι τα ίδια με αυτά που χρειάζεται να έχει κάθε καλός γιατρός. Είναι ο άνθρωπος που είναι πρόθυμος να σας ακούσει , να κατανοήσει όλα σας τα συμπτώματα και μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Χαρακτηριστικά καλού ψυχίατρου

Στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολο να βρει κάποιος έναν καλό ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος πρέπει να:

 • ακούει ενεργά και να είναι παρατηρητικός
 • είναι συμπονετικός
 • έχει εύρος γνώσεων
 • είναι πρόθυμος να εκπαιδεύει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για τις νόσους και την θεραπευτική τους αντιμετώπιση
 • είναι ταπεινός

Γνώσεις

Υπάρχουν πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα μεταξύ των ψυχιατρικών διαταραχών. Για παράδειγμα η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι σημάδι κάποιας αναπτυξιακής διαταραχής, υπομανίας, μανίας, κατάθλιψης, ψύχωσης, κατάχρησης ουσιών, αγχώδους διαταραχής, διαταραχής προσωπικότητας ή θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς ένα άτομο να έχει κάποια ψυχική διαταραχή. Ένας ψυχίατρος πρέπει να έχει τις γνώσεις , την κατάρτιση, την εμπειρία ή ακόμη και το ένστικτο για να καταλάβει τι συμβαίνει με τον ασθενή.

Το ίδιο ισχύει και για την θεραπεία. Οι γνώσεις σημαίνουν ότι ο ψυχίατρος μπορεί να προτείνει θεραπευτικές λύσεις (φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία) και να τις χρησιμοποιήσει ανάλογα με το νόσημα του ασθενή. Αν κάτι  δεν το γνωρίζει πρέπει να είναι πρόθυμος να το μάθει. Ένας ψυχίατρος πρέπει να ξέρει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους, αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την φαρμακευτική αγωγή, την ψυχοθεραπεία, τις μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής. Θα πρέπει να ξέρει τις θεραπείες που ενδείκνυνται για κάθε νόσημα.

Ταπεινότητα

Ένας ταπεινός ψυχίατρος πρέπει να γνωρίζει ότι η διάγνωση μιας ψυχικής νόσου είναι κάτι που εμπεριέχει υποκειμενικότητα καθώς δεν υπάρχει ένα διαγνωστικό τεστ ή μια εξέταση απεικόνισης που να επιβεβαιώνει την διάγνωση. Αυτή η συνειδητοποίηση διαμορφώνει τη συμπεριφορά του και παρόλο που παρακολουθεί έναν ασθενή καιρό, η διάγνωση μπορεί να αλλάξει αν εμφανιστούν νέα δεδομένα. Ένας ταπεινός ψυχίατρος πρέπει να είναι πρόθυμος να σκεφτεί την πιθανότητα ότι όλες οι θεραπείες δεν ταιριάζουν σε κάθε ασθενή. Η ταπεινότητα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο ψυχίατρος τον ασθενή, ακόμη και όταν είναι στη χειρότερη φάση της ψυχικής του ασθένειας. Ο ψυχίατρος πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Ανεξάρτητα με το γενετικό του υπόβαθρο, την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση είναι ένας άνθρωπος και θα μπορούσε και ο ίδιος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νόσο όπως οι ασθενείς του.

Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από ένα γιατρό που σκέφτεται ότι κρατά το μυστικό για την ψυχική σας υγεία, που είναι πεπεισμένος ότι ξέρει κάθε νέα εξέλιξη στο πεδίο της ψυχιατρικής ή που νομίζει ότι η ιατρική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια. Φυσικά και η ταπεινότητα δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Όταν ένας ψυχίατρος αναγνωρίζει ότι δεν ξέρει κάποια πληροφορία αλλά είναι πρόθυμος να ψάξει, αυτό δείχνει ότι ακούει ενεργά το άτομο που βρίσκεται απέναντί του και μπορεί να μάθει κάτι από αυτό.

Ο καλός ψυχίατρος ξεχωρίζει από τους τρόπους του, τον τρόπο επικοινωνίας και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Ένας κακός ψυχίατρος θα ακούσει τα συμπτώματά σας και στη συνέχεια θα σας δώσει μια συνταγή με φάρμακα και θα σας προσφέρει ένα δείγμα που κατά τύχη έχει στο συρτάρι του. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Η θεραπεία σχεδιάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή και όχι με βάση τα δωρεάν δείγματα.

Χρόνος

Ένας καλός ψυχίατρος θα αφιερώσει χρόνο για να σας ακούσει. Τα ψυχικά νοσήματα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πολύπλοκα και χρειάζεται χρόνος για να μπορέσετε να αναλύσετε όλα τα συμπτώματα, τις απορίες και τις σκέψεις σας. Ο ψυχίατρος από την πλευρά του θα σας κάνει μια σειρά ερωτήσεων για το ιστορικό σας ή για τις πιθανές θεραπείες που έχετε δοκιμάσει. Αν λοιπόν το ραντεβού σας έχει διάρκεια δέκα λεπτά τότε σίγουρα θα έχετε αμφιβολίες.

Αναγνώριση υποκείμενων νοσημάτων

Ένας καλός ψυχίατρος είναι σωστό να στέλνει τους ασθενείς να κάνουν μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων πριν γίνει η διάγνωση μιας ψυχικής νόσου και χορηγηθεί θεραπεία. Πρέπει να ερευνά όλους τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να συνυπάρχουν όπως η ανεπάρκεια της βιταμίνης D ή ο υποθυρεοειδισμός που παίζουν ρόλο σε ασθενείς με κατάθλιψη και χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση όλων των συμπτωμάτων του ασθενή.

Συνεργασία με άλλους γιατρούς

Ένας αποτελεσματικός ψυχίατρος είναι καλό να αναγνωρίζει όλα τα συμπτώματα που συμβάλλουν σε μια νόσο, και αν κάτι τον απασχολεί μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν άλλο γιατρό με άλλη ειδικότητα. Σίγουρα θα μπορεί να σας προτείνει εξαιρετικούς ψυχοθεραπευτές.

Οι αποτελεσματικοί γιατροί κάθε ειδικότητας γνωρίζουν άλλους γιατρούς με τους οποίους ανταλλάσσουν ιδέες, στρατηγικές και πρακτικές. Ένας καλός ψυχίατρος  ζητά τη συμβουλή άλλων γιατρών. Μπορεί να ζητήσει μια δεύτερη ή και μία τρίτη γνώμη για μια δύσκολη περίπτωση, ή να κάνει έρευνα για να δει πως αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα πρακτικά. Ιδανικά ο ψυχίατρος συνεργάζεται με ένα πανεπιστήμιο και μπορεί να ωφεληθεί από την έρευνα που γίνεται εκεί, αλλά και από τη διαθέσιμη γνώση και εμπειρία.

Ολιστική προσέγγιση

Ένας καλός ψυχίατρος θα ρωτήσει τον ασθενή του για το εάν κοιμάται καλά, για την διατροφή του, αν ασκείται και αν νιώθει στρες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Θα ρωτήσει για τις σχέσεις στη ζωή σας και το υποστηρικτικό σας σύστημα. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές όπως η γιόγκα, η φωτοθεραπεία, οι βαθιές αναπνοές και η ψυχοθεραπεία. Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή ο ψυχίατρος θα προτείνει ένα ανάλογο πρόγραμμα ανάρρωσης.

Προσιτός

Ένας καλός ψυχίατρος θα σας δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου του και αν είναι απασχολημένος θα σας καλέσει αυτός πίσω. Μπορείτε να του στείλετε ένα email με ερωτήσεις και να σας απαντήσει μέσα στην ημέρα.

Ενημερωμένο αρχείο

Αν επισκέπτεστε έναν ψυχίατρο που δεν κρατά σημειώσεις στη διάρκεια του ραντεβού σας και σας ζητά να του υπενθυμίζετε τα φάρμακα που παίρνετε τότε αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Φανταστείτε κάποιον που έχει κατάθλιψη και δεν μπορεί να θυμηθεί ούτε που έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του, πόσο άβολα θα αισθανθεί αν τον ρωτήσει κάτι τέτοιο ο ψυχίατρος. Ένας καλός ψυχίατρος κρατά αρχείο και πλήρες ιστορικό με τα συμπτώματα και τα φάρμακα που λαμβάνετε. 

Δίνει ελπίδα

Ένας καλός ψυχίατρος πρέπει να δίνει ελπίδα στους ασθενείς του. Αυτή είναι η πιο σημαντική δουλειά, επειδή ένα απελπισμένο άτομο δεν έχει το κίνητρο να πάρει τα φάρμακα του ή να συνεχίσει την παρακολούθηση. Ένας αποτελεσματικός γιατρός δεν δίνει παράλογες υποσχέσεις, αλλά πρέπει να επικροτεί την πρόοδο και να επιβραβεύει την προσπάθεια του ασθενή.

Ένας καλός ψυχίατρος χρειάζεται:

 • Να έχει κλινικές γνώσεις
 • Να είναι καλός ακροατής και να έχει καλές επικοινωνιακές δεξιότητες
 • Να ενημερώνετε για τις νέες εξελίξεις
 • να είναι ισορροπημένος άνθρωπος, με εμπειρία ζωής
 • Να είναι ευαίσθητος για κάθε φύλο, εθνικότητα και κουλτούρα
 • Να είναι δεσμευμένος στην ισότητα και στην πρακτική κατά των διακρίσεων
 • Να είναι ξεκάθαρος
 • Να κατανοεί το ρόλο και την κατάσταση ενός ευάλωτου ασθενή
 • Να είναι συμπονετικός, υποστηρικτικός και να δίνει ελπίδα στους ασθενείς
 • Να έχει αυτογνωσία της συναισθηματικής του απόκρισης σε δύσκολες κλινικές καταστάσεις
 • Να γνωρίζει τη δύναμη που έχει ο ρόλος του γιατρού και το πως αυτό επηρεάζει τις σχέσεις με τους συνεργάτες και να θέτει ξεκάθαρα όρια
 • Να αναγνωρίζει τις καταστάσεις όπου υπάρχει η πιθανότητα εκφοβισμού ή παρενόχλησης
 • Να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους ασθενείς του