Κάνε το Τεστ
οστεοπαθητικη, οστεοπαθητικος

Οστεοπαθητική

Οστεοπαθητική

Η οστεοπαθητική είναι ένα σύστημα για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός εύρους παθήσεων. Λειτουργεί με βάση τη δομή και τη λειτουργία του σώματος και βασίζεται στην αρχή ότι η ευεξία μας εξαρτάται από το πόσο το σκελετικό μας σύστημα, οι μύες, οι σύνδεσμοι και ο συνδετικός ιστός λειτουργούν ομαλά μαζί.

Για έναν οστεοπαθητικό, για να λειτουργεί αρμονικά το σώμα, πρέπει και η δομή του να λειτουργεί καλά. Για αυτό το λόγο, οι οστεοπαθητικοί επαναφέρουν την ισορροπία στο σώμα, όπου είναι δυνατόν,  χωρίς την χρήση φαρμάκων και χειρουργικών επεμβάσεων. Οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν τις μαλάξεις, το μασάζ, τις διατάσεις, για να αυξήσουν την κινητικότητα των αρθρώσεων , να ανακουφίσουν την μυϊκή ένταση, να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, και να βοηθήσουν το σώμα να χρησιμοποιήσει τους δικούς του επουλωτικούς μηχανισμούς. Επίσης, δίνουν συμβουλές για τη στάση του σώματος και την άσκηση για την αποκατάσταση και την ανάρρωση, έτσι ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων στο μέλλον.

Τι είναι ο οστεοπαθητικός;

Οι οστεοπαθητικοί πιστεύουν ότι όλα τα συστήματα στο σώμα δουλεύουν μαζί και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Επίσης,  οι οστεοπαθητικοί επικεντρώνονται στο σώμα, στο μυαλό και στο πνεύμα ως κομμάτια ενός μεγαλύτερου συστήματος.

Οι οστεοπαθητικοί εφαρμόζουν θεραπείες με τα χέρια και έχουν ειδική εκπαίδευση για την θεραπεία των μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ο στόχος της οστεοπαθητικής δεν είναι απλά η θεραπεία των συμπτωμάτων. Γενικά, οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν μια ολιστική προσέγγιση, επικεντρώνονται στον ασθενή ως ολότητα και ψάχνουν να βρουν την αιτία των συμπτωμάτων. Για αυτό το σκοπό αξιολογούν:

 • Τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση.
 • Την διατροφή.
 • Το περιβάλλον.
 • Τον τρόπο ζωής.
 • Την ψυχική και σωματική υγεία.
 • Τις συνήθειες ύπνου.
 • Τα επίπεδα του στρες.

Επιπλέον, ο τίτλος "οστεοπαθητικός" προστατεύεται από το νόμο. Είναι παράνομο κάποιος να αποκαλεί τον εαυτό του οστεοπαθητικό αν δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν οι οστεοπαθητικοί;

Πολύ συχνά ακούμε ότι οι οστεοπαθητικοί θεραπεύουν ανθρώπους, όχι προβλήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουν με ολιστικό τρόπο την υγεία, ψάχνουν πέρα από τα σωματικά συμπτώματα μιας κατάστασης και χρησιμοποιούν ένας εύρος προσεγγίσεων για να προάγουν την μακροχρόνια υγεία των ασθενών.

Οι οστεοπαθητικοί αξιολογούν τους βιολογικούς, τους ψυχολογικούς και τους κοινωνικούς παράγοντες που προκαλούν κάποιο θέμα υγείας και σχεδιάζουν εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα σύμφωνα με τις ανάγκες και την φυσιολογία του κάθε ανθρώπου. Συνήθως στο πλαίσιο της θεραπείας δίνουν συμβουλές σχετικά με την άσκηση, την διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Οι οστεοπαθητικοί είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι με ειδίκευση στο μυοσκελετικό σύστημα, τους μύες, τις αρθρώσεις και τη σχέση τους με άλλα συστήματα στο σώμα. Οι μαλάξεις, τα τραβήγματα και οι χειρισμοί με τα χέρια από τους οστεοπαθητικούς βοηθούν στη βελτίωση της κινητικότητας, στην ανακούφιση της έντασης, στην αύξηση της ροής του αίματος και στην βελτιστοποίηση της σωματικής λειτουργίας. Αυτό που κάνουν ουσιαστικά οι οστεοπαθητικοί είναι οι ανατάξεις, για τον απεγκλωβισμό των ιστών (μύες, αρθρώσεις) που δεν επιτρέπουν την σωστή κυκλοφορία των υγρών στο σώμα.  Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ενεργοποίηση των αρθρώσεων, της σπονδυλικής στήλης και του συνδετικού ιστού, όπως επίσης μασάζ και διατάσεις στους μύες και στους συνδέσμους.

οστεοπαθητικη, οστεοπαθητικος

Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται η οστεοπαθητική;

Οι άνθρωποι συχνά επισκέπτονται τους οστεοπαθητικούς για πόνους στη μέση, στην πλάτη, στον αυχένα και στους μύες, για τραυματισμούς από αθλήματα και καταστάσεις όπως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος ή τα προβλήματα του γαστρεντερικού. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς επισκέπτονται τους οστεοπαθητικούς σε τακτική βάση για να παρακολουθούν χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και να διατηρούν την συνολική τους ευεξία. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οστεοπαθητικοί δίνουν χρόνο στον κάθε ασθενή και επικεντρώνονται στην ευεξία του. Η δημιουργία μιας διαρκούς και μακροχρόνιας σχέσης με τους ασθενείς είναι ο στόχος για τους οστεοπαθητικούς.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με την οστεοπαθητική;

Οι οστεοπαθητικοί αναλαμβάνουν ανθρώπους όλων των ηλικιών, νέους, ηλικιωμένους, τις εγκυμονούσες, τα παιδιά και τους αθλητές. Οι ασθενείς ψάχνουν συνήθως θεραπεία για πολλές καταστάσεις όπως η οσφυαλγία, η αρθρίτιδα, τους τραυματισμούς στη διάρκεια μιας προπόνησης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται έναν οστεοπαθητικό για καταστάσεις που επηρεάζουν τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις, όπως:

 • η οσφυαλγία (πόνος στη μέση)
 • ο πόνος στον αυχένα
 • ο πόνος στον ώμο και στον αγκώνα
 • η αρθρίτιδα
 • τα προβλήματα στη λεκάνη, στους γοφούς και στα πόδια
 • οι τραυματισμοί στη διάρκεια των σπορ
 • ο μυϊκός πόνος και ο πόνος στις αρθρώσεις που έχει σχέση με την οδήγηση, τη δουλειά ή την εγκυμοσύνη

Αν μια γυναίκα είναι έγκυος καλό είναι να συζητά με τον γυναικολόγο της για τα συμπτώματα πριν απευθυνθεί σε έναν οστεοπαθητικό.

Ποιος είναι ο στόχος της οστεοπαθητικής;

Η οστεοπαθητική είναι μια ειδίκευση που έχεις ως σκοπό την ανίχνευση, την θεραπεία και την πρόληψη των θεμάτων υγείας μέσω της κίνησης, των διατάσεων , των μαλάξεων στους μύες και στις αρθρώσεις.

Η οστεοπαθητική βασίζεται στην αρχή ότι η ευεξία ενός ατόμου εξαρτάται από τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, και τον συνδετικό ιστό, και την ομαλή λειτουργία μεταξύ τους.

Οι στεοπαθητικοί με τη βοήθεια του μασάζ, των μαλάξεων και των διατάσεων στοχεύουν :

 • στην αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων
 • στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης
 • στη μείωση του πόνου
 • στην αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς
 • στην φυσική επούλωση του σώματος

Οι οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν ένα εύρος τεχνικών, αλλά όχι φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Είναι αποτελεσματική η οστεοπαθητική;

Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την οστεοπαθητική αφορούν τις θεραπείες με τα χέρια, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους φυσικοθεραπευτές και τους χειροπράκτες. Οι μαλάξεις και το μασάζ σε συνδυασμό με την άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία για την οσφυαλγία και την ισχιαλγία. Επίσης, μπορεί να αποτελούν καλή θεραπευτική επιλογή για την οστεοαρθρίτιδα.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η οστεοπαθητική μπορεί να είναι αποτελεσματική για κάποιες μορφές πόνου στον αυχένα, στον ώμο, στα κάτω άκρα, κάποιους τύπους πονοκέφαλου και στην αποκατάσταση μετά από επεμβάσεις στο ισχίο ή στο γόνατο.

Υπάρχουν μόνο περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της οστεοπαθητικής σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με τα οστά και τους μύες (μυοσκελετικό σύστημα) και περιλαμβάνουν:

 • άσθμα
 • πόνους περιόδου
 • προβλήματα του γαστρεντερικού
 • κατάθλιψη
 • θέματα στο αυτί
 • προβλήματα που αφορούν τη γνάθο (κροταφογναθική διαταραχή)
 • μη φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση)

Αντιμετώπιση των μυοσκελετικών προβλημάτων

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά θέματα (οσφυαλγία, αρθρίτιδα)  και θέλουν να βρουν τον κατάλληλο γιατρό για την θεραπεία τους. Ανάλογα με την πάθηση και τα συμπτώματα , ένας ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε έναν οστεοπαθητικό. Βέβαια, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες όπως ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ και η TRIGGER POINTS φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου.