Κάνε το Τεστ
πως επηρεάζει το άγχος και η κατάθλιψη της υγεία, επιδράσεις άγχους στην υγεία, επιδράσεις κατάθλιψης στην υγεία, συμπτώματα στρες. συμπτώματα κατάθλιψης

Πως επηρεάζει η κατάθλιψη και το άγχος την υγεία σας

Πως επηρεάζει η κατάθλιψη και το άγχος την υγεία σας

Όταν σκεφτόμαστε το άγχος και την κατάθλιψη, το μυαλό μας πάει αυτόματα στα ψυχολογικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα που έχουν σχέση με την κατάθλιψη περιλαμβάνουν τη θλίψη, την έλλειψη κινήτρου, την ευερεθιστότητα, τα προβλήματα στον ύπνο, τα συναισθήματα απελπισίας, το αίσθημα αναξιότητας και τις επίμονες σκέψεις για την αυτοκτονία και το θάνατο. Το άγχος χαρακτηρίζεται από τις ανησυχίες για το μέλλον, τις ανησυχίες για την κοινωνική ζωή, τις διεισδυτικές σκέψεις, το μηρυκασμό των σκέψεων και τις διαταραχές στον ύπνο. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά δύσκολα από μόνα τους. Μπορεί να κάνουν τη ζωή ενός ανθρώπου μίζερη και να παρεμβαίνουν σημαντικά στην καθημερινότητά του. Ωστόσο, αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγούν σε πιο σοβαρά θέματα υγείας. Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη και το άγχος την υγεία;

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι μορφές χρόνιου στρες, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν κάποιος νιώθει συνεχώς σε κατάσταση απειλής, ενεργοποιείται το συμπαθητικό του νευρικό σύστημα ή η απόκριση "πάλης ή φυγής". Αυτό έχει δύο συνέπειες που έχουν άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πρώτον, όσο είμαστε σε κατάσταση στρες, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δικούς του μηχανισμούς για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την επούλωση των τραυματισμών. Λαμβάνει σήματα ότι υπάρχουν άλλα πιο επείγοντα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και χρειάζεται κάθε διαθέσιμη πηγή για αυτό. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη ή άγχος, σχεδόν όλα φαίνονται ως έκτακτη ανάγκη, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως εκτός λειτουργίας.

Δεύτερον, όταν κάποιος νιώθει απειλή, το σώμα περιμένει ότι ίσως να χρειαστεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη στο άμεσο μέλλον, έτσι αρχίζει να προετοιμάζεται. Έτσι, εμφανίζεται η φλεγμονή , και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί κύριο παράγοντα στο άγχος και στην κατάθλιψη. Δυστυχώς, επίσης παίζει ρόλο και σε άλλα προβλήματα υγείας όπως οι παθήσεις του καρδιαγγειακού και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα για το άγχος και την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι με άγχος συχνά είναι νευρικοί, και αυτό οδηγεί στην εξουθένωση. Ακόμη και η συνεχής ανησυχία χωρίς σωματική ένταση μπορεί να είναι κουραστική, καθώς το άτομο νιώθει συνεχώς ότι πρέπει να αντιμετωπίσει μια απειλή. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν έντονη κόπωση.

Η φλεγμονή που έχει σχέση με την κατάθλιψη προκαλεί μια αντίδραση όμοια με το κρυολόγημα ή τη γρίπη. Και όπως συμβαίνει στη γρίπη ή στο κρυολόγημα, το σώμα διατηρεί τους πόρους του για να καταπολεμήσει την λοίμωξη. Σαν αποτέλεσμα, το άτομο έχει ελάχιστη ενέργεια για να κάνει το οτιδήποτε, και ίσως να μην μπορεί να σηκωθεί καν από το κρεβάτι. Αυτή η κόπωση έχει συνήθως και δευτερογενείς επιδράσεις που μπορεί να οδηγούν σε χειρότερα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ένα άτομο νιώθει εξουθενωμένο και δεν μπορεί να περπατήσει ή να προετοιμάσει το φαγητό του. Αυτό πρακτικά, δεν βοηθά ένα άτομο να μένει υγιές.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού όπως οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία, και η διάρροια είναι συχνά συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Ο οποιοσδήποτε νιώθει νευρικός πριν από ένα διαγωνισμό, μια παρουσίαση ή ένα ραντεβού σίγουρα γνωρίζει αυτό το σφίξιμο στο στομάχι. Τυπικά, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς να προκαλούν επιπλέον προβλήματα. Αλλά αν κάποιος έχει κατάθλιψη ή άγχος, τότε είναι πιο συχνά χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία. Η ναυτία ειδικά είναι πολύ συχνή σε ανθρώπους με διαταραχές άγχους.

συμπτωματα αγχους και καταθλιψης

Πόνοι

Οι πόνοι είναι κάτι πολύ σύνηθες στους ανθρώπους με άγχος και κατάθλιψη. Όσοι έχουν διαταραχές άγχους μπορεί να έχουν περισσότερους πονοκεφάλους ως αποτέλεσμα της επίμονης μυϊκής έντασης. Οι πονοκέφαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα για τη διαταραχή γενικευμένου άγχους. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν πόνους στο σώμα χωρίς προφανή αιτία. Ο λόγος που κρύβεται πίσω από αυτούς τους πόνους, μπορεί να είναι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, που συμβάλλουν στην κακή διάθεση που έχει σχέση με την κατάθλιψη, και εμπλέκονται επίσης στο πως βιώνει κάποιος τον πόνο. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά έχουν πόνους στα άκρα, στην μέση, στο στήθος, στην πλάτη. Μερικές φορές αυτοί οι πόνοι είναι που οδηγούν στη διάγνωση της κατάθλιψης. Αυτό είναι ιδιαίτερα αλήθεια για τους άνδρες , οι οποίοι δεν ζητούν εύκολα βοήθεια για την κατάθλιψη αλλά σίγουρα θα επισκεφτούν ένα γιατρό όταν έχουν πόνο στο στήθος.

Διαταραχές στον ύπνο

Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν σημαντικά τον ύπνο. Είναι δύσκολο κάποιος να κοιμηθεί όταν συνεχώς ανησυχεί για πιθανά προβλήματα. Και καθώς η κατάθλιψη συνδέεται με τον υπερβολικό ύπνο, είναι εξίσου πιθανό να προκαλεί αϋπνία, ειδικά στη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών. Αυτό συνήθως προκαλείται από τον αδύναμο κιρκάδιο ρυθμό. Η αϋπνία από μόνη της είναι αρκετά δύσκολη, αλλά μπορεί να οδηγεί και σε άλλα θέματα υγείας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει σημαντικά τα συναισθήματα ανησυχίας. Ο ύπνος είναι ο χρόνος στον οποίο το σώμα καταπολεμά τις λοιμώξεις και επιδιορθώνει τις βλάβες, έτσι η έλλειψη ύπνου εξαιτίας της κατάθλιψης ή του άγχους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Παθήσεις του καρδιαγγειακού

Το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο για παθήσεις του καρδιαγγειακού. Το άγχος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά καθώς αυξάνει το ρυθμό της και την αρτηριακή πίεση. Η κατάθλιψη έχει επίσης ισχυρή σχέση με τις παθήσεις της καρδιάς. Περίπου το 25% των ανθρώπων που έχουν πάθει έμφραγμα έχουν κατάθλιψη και οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάζει την καρδιά με πολλούς τρόπους. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, πράγμα που αυξάνει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη και αυτό δημιουργεί πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι επίσης πιθανό, η κόπωση και η έλλειψη κινήτρου να κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διατροφή, να κάνουν άσκηση και να παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα.

Διακυμάνσεις βάρους

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να έχουν τεράστια επίδραση στο βάρος, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι αυτή η επίδραση. Καθώς το άγχος συχνά οδηγεί σε προβλήματα του γαστρεντερικού, κάποιος με διαταραχή άγχους μπορεί να μην έχει όρεξη για φαγητό ή να περιορίζει τη διατροφή του για να αποφεύγει την ναυτία ή τη διάρροια.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι καταφεύγουν σε φαγητά που ανακουφίζουν προσωρινά το στρες (συναισθηματικη πείνα), με αποτέλεσμα να παίρνουν γρήγορα κιλά. Παρομοίως, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλεί αύξηση ή μείωση του βάρους. Η απώλεια βάρους είναι πιο συχνή, καθώς η έλλειψη όρεξης είναι ένα τυπικό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Όπως όταν χάνουμε την όρεξη μας όταν είμαστε άρρωστοι, για να κρατήσουμε την ενέργειά μας για την καταπολέμηση της λοίμωξης, έτσι και στην κατάθλιψη το άτομο χάνει την όρεξη του επειδή το σώμα πιστεύει ότι είναι άρρωστο.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να τρώνε υπερβολικά πολύ ή λίγο και αυτό να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Όταν κάποιος τρώει πολύ τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και παθήσεις του καρδιαγγειακού. Ενώ όταν κάποιος τρώει λίγο τότε αυτό μπορεί να οδηγεί σε υποσιτισμό, και πιθανώς διατροφικές διαταραχές.

Αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης 

Το άγχος και η κατάθλιψη υπονομεύουν την υγεία. Για αυτό αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες καλό είναι να ξεκινήσετε ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ώστε να μπορέσετε να ανακαλύψετε τις βαθύτερες αιτίες του άγχους. Επίσης, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ είναι πολύ αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.