Κάνε το Τεστ
συζήτηση με αγνώστους, πως να μιλήσετε σε αγνώστους, πως να ξεκινήσετε μια συζήτηση με αγνώστους, πως να προσεγγίσετε έναν άγνωστο, τρόποι για να ξεκινήσετε μια συζήτηση με έναν άγνωστο

Πως να μιλήσετε σε αγνώστους

Συζήτηση με αγνώστους

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε σε έναν άγνωστο; Υπήρχαν άβολες στιγμές; Βρήκατε ενδιαφέρον το άλλο άτομο; Χαρήκατε που τελικά ξεκινήσατε τη συζήτηση; Η συζήτηση με ανθρώπους που δεν ξέρουμε είναι δύσκολη επειδή υπάρχουν πολλές άγνωστες πληροφορίες.

Η συζήτηση με κάποιον που δεν γνωρίζουμε είναι σαν να βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Σε σύγκριση με τις συζητήσεις που κάνετε με τα μέλη της οικογένειάς σας, τους φίλους σας, το άγνωστο είναι μια πρόκληση. Θέλουμε να κερδίσουμε την συμπάθεια των άλλων ή τουλάχιστον την αποδοχή τους, και για να μην σπάσουμε αυτό τον κανόνα κάνουμε πολύ προσεκτικές κινήσεις. Όμως ο κάθε άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ακόμη και οι άβολες συζητήσεις είναι σημαντικές για την ευεξία μας.

Αλλά, παρά τις άβολες στιγμές ή την αμηχανία , η συζήτηση με νέους ανθρώπους (ακόμη και απολύτως αγνώστους που δεν θα τους δούμε ποτέ ξανά) είναι καλή για εμάς. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ελάχιστη κοινωνική αλληλεπίδραση ενισχύει την διάθεσή μας.

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε σε αγνώστους;

Είτε προσεγγίζετε κάποιον από το χώρο της δουλειάς σας, είτε έναν φίλο ενός φίλου σας που δεν έχετε συναντήσει ξανά, υπάρχουν τρόποι για να σπάσετε τον πάγο:

Να έχετε θάρρος και να ανησυχείτε λιγότερο

Ακόμη και αν αυτό μοιάζει άβολο, να έχετε θάρρος. Το άτομο που θα συναντήσετε μπορεί να σας συμπαθήσει πολύ περισσότερο από όσο πιστεύετε και τελικά και οι δύο να απολαύσετε την συζήτηση.

Μην φοβάστε να μιλήσετε σε κάποιον που φαίνεται διαφορετικός από εσάς. Όταν μιλάμε σε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς, αυτό μπορεί να είναι μια διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Δείξτε την περιέργειά σας

Κάντε ερωτήσεις. Το άτομο με το οποίο μιλάτε φοράει όμορφα ρούχα; Γιατί αποφάσισε να έρθει στην ίδια εκδήλωση με εσάς; Οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερες ερωτήσεις είναι πιο συμπαθείς στους συνομιλητές τους. Κάθε συζήτηση αρχίζει ή συνεχίζει με μια ερώτηση.

Ξεφύγετε από τα συνηθισμένα

Παραλείψτε τις κοινότυπες ερωτήσεις (πως είσαι, που μένεις, κλπ) και κάντε ερωτήσεις που θα κάνουν το συνομιλητή σας να σκεφτεί. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια φράση όπως, "Αυτός ο πίνακας πραγματικά με έχει μπερδέψει" ή "Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο κόσμο είχε σήμερα στο μετρό". Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν προσκλήσεις για συζήτηση.

Και όταν κάνετε μια ερώτηση, απαντάτε ή κάνετε μια δήλωση είναι σημαντικό αυτό να τι κάνετε με αυθεντικότητα. Οι άνθρωποι θέλουν να δουν τον πραγματικό σας εαυτό για να είναι και αυτοί ειλικρινείς.

Κάντε μια φιλοφρόνηση

Με αυτό τον τρόπο θα κινήσετε την προσοχή του άλλου ατόμου και θα το κάνετε να νιώσει καλά. Όταν νιώθουμε στρες για την συζήτηση με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, τείνουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά τι κάνουμε λάθος ή τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λάθος. Όταν η προσοχή μας είναι στο άλλο άτομο μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις άβολες στιγμές.

Μην αφήνετε τις άβολες στιγμές να σας παρασύρουν

Όταν ξεκινάτε μια συζήτηση με έναν άγνωστο συνήθως σας κοιτά και ρωτά, "Σας ξέρω;" Στη συνέχεια ακολουθεί η διαπίστωση ότι δεν γνωρίζεστε. Μετά συμπεριφέρεστε με φιλικό τρόπο. Αυτή η στιγμή μπορεί να είναι άβολη αλλά αν συνεχίσετε, μπορείτε να ξεπεράσετε την αμηχανία και να κάνετε μια σπουδαία συζήτηση.

Οι κοινές εμπειρίες είναι βοηθητικές

Τουλάχιστον, εσείς και ο συνομιλητής σας έχει κάτι κοινό, την τοποθεσία ή την εκδήλωση. Μην νιώθετε φόβο, και ψάξτε πιο βαθιά για να βρείτε πιο ενδιαφέροντα κοινά χαρακτηριστικά, ίσως να έχετε την ίδια καταγωγή, να έχετε ένα κοινό φίλο, ένα κοινό χόμπι ή οι δουλειές σας να έχουν πολλές ομοιότητες. Συχνά υπερεκτιμούμε το πόσο διαφορετικοί είναι οι άνθρωποι και πόσο διαφέρουν από εμάς. Στην πραγματικότητα, έχουμε πολλά κοινά, αλλά ακόμη δεν τα έχουμε μάθει.

Κάντε περισσότερες συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε

Όσο περισσότερες προσπάθειες κάνετε, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κάνετε μια καλή συζήτηση. Σταδιακά θα κάνετε καλύτερες ερωτήσεις και θα απαντάτε με πιο ενδιαφέρων τρόπο. Χρειάζονται κάποιες επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά η αυτοπεποίθηση είναι το στοιχείο κλειδί για να ξεκινήσει μια συζήτηση.

Ο φόβος για την κοινωνική απόρριψη, ότι δηλαδή ένα άτομο δεν θα ανταποκριθεί θετικά ή θα μας αγνοήσει είναι που μας κρατά πίσω. Οι μελέτες, ωστόσο , δείχνουν το αντίθετο, ότι δηλαδή οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν μια συζήτηση όταν κάποιος τους προσεγγίσει.

Η γλώσσα του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο

Η γλώσσα του σώματος είναι ανάγκη να συμφωνεί με όσα λέτε, πρέπει να δείχνει ότι νιώθετε ηρεμία και χαρά. Καλό είναι να θυμάστε τα εξής:

 • Να έχετε οπτική επαφή με το συνομιλητή σας. Φυσικά μην το παρακάνετε, γιατί θα φοβίσετε τον άλλο.
 • Προσέξετε τα πόδια σας να είναι στο πλάτος των ώμων σας. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις γιατί έτσι δείχνετε την νευρικότητα και το άγχος σας.
 • Σηκωθείτε όρθιοι ή ανακαθίστε, αλλά μην σκληραίνετε την πλάτη σας. Το στήθος πρέπει να είναι έξω και το κεφάλι ψηλά. Η καλή στάση σώματος δείχνει την αυτοπεποίθησή σας.
 • Το χαμόγελο είναι το μεγαλύτερο όπλο σας. Όταν χαμογελάμε φυσιολογικά, τα μάτια μας ζαρώνουν ελαφρά στις γωνίες. Με αυτό τον τρόπο ο συνομιλητής νιώθει οικειότητα.

Ο τόνος της φωνής είναι πιο σημαντικός ακόμη και από τις λέξεις

Η εντύπωση που θα κάνετε στους άλλους εξαρτάται σε ένα βαθμό από αυτά που λέτε, αλλά κυρίως εξαρτάται από το πως το λέτε. Πολλοί άνθρωποι δίνουν προσοχή στο τι θα πουν και ξεχνάνε το πως θα το πούνε.

Αν θέλετε να μιλήσετε σε φιλικό και ήρεμο τόνο, δεν είναι ανάγκη να ανησυχείτε για τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να νιώθετε αυτοπεποίθηση για να ακουστείτε φιλικοί και ήρεμοι. Μπορείτε να κάνετε εξάσκηση και να μιλάτε στον εαυτό σας στον καθρέφτη.  Γενικά, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σύνθετες και πολύπλοκες λέξεις , η απλή και άμεση έκφραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε κάποιον.

Χρησιμοποιήστε τις πέντε αισθήσεις σας

Κάποιες φορές είναι δύσκολο σε κοινωνικές εκδηλώσεις να πείτε οτιδήποτε με τους γύρω σας. Οι πέντε αισθήσεις σας είναι πολύ βοηθητικές σε αυτό. Καλό είναι να παρατηρείτε τι συμβαίνει συμβαίνει γύρω σας, να παίρνετε έμπνευση ώστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τον οποιονδήποτε. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το άγχος και αντί να είναι όλη η σας προσοχή στις ανήσυχες σκέψεις να μπορείτε να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή.

Με τις πέντε αισθήσεις σας μπορείτε να παρατηρήσετε το περιβάλλον, να :

 • δείτε
 • ακούσετε
 • νιώσετε
 • γευτείτε
 • μυρίσετε

Όταν τα εντοπίσετε, θα είστε σε πολύ καλό δρόμο. Μπορείτε να βρείτε ένα ή δύο πράγματα και να κάνετε ένα θετικό σχόλιο; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να ξεκινήσετε μια συζήτηση.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

 • "Μου αρέσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου, κάνουν το χώρο πολύ πιο όμορφο."
 • "Η κουζίνα είναι πραγματικά υπέροχη. "
 • "Έχεις υπέροχη θέα από εδώ."
 • "Αγαπώ τη μυρωδιά του καφέ."

Μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι επουσιώδεις, αλλά ανοίγουν το δρόμο της επικοινωνίας και δείχνουν ότι δεν είστε απειλητικοί και παραμένετε ανοιχτοί στη συζήτηση. Οι θετικές δηλώσεις δείχνουν την φιλική σας διάθεση.

Οι κοινωνικές επαφές έχουν πολλά οφέλη στην ψυχική μας υγεία 

Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να προσεγγίζουμε ανθρώπους παντελώς άγνωστους σε εμάς. Όμως αυτή η ελάχιστη κοινωνική αλληλεπίδραση έχει σημαντικά οφέλη στην ΕΥΕΞΙΑ μας, στην αντιμετώπιση του ΑΓΧΟΥΣ και στην ΕΥΤΥΧΙΑ μας. Αν νιώθετε ότι οι επικοινωνιακές σας δεξιότητες χρειάζονται βελτίωση τότε η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ σας και την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ σας.