Κάνε το Τεστ
επικοινωνία, επικοινωνιακές δεξιότητες, καλύτερη συζήτηση, τρόποι για μια καλύτερη συζήτηση, πως να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις

10 τρόποι για μια καλύτερη συζήτηση

Ουσιαστικές συζητήσεις

Στις μέρες μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν. Πόσοι από εσάς έχετε σταματήσει να αλληλεπιδράτε με φίλους σας στο Facebook επειδή μίλησαν προσβλητικά για κοινωνικά θέματα; Και πόσοι από εσάς γνωρίζετε τουλάχιστον ένα άτομο που αποφεύγετε επειδή δεν θέλετε απλά να του μιλήσετε;

Για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολιτισμένο διάλογο και μια ευγενική συζήτηση, χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιες απλές συμβουλές. Υπάρχουν κάποια θέματα όπως ο καιρός ή η υγεία που θεωρούνται "ασφαλή" για συζήτηση, όμως στις μέρες μας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε μια εποχή που η κάθε συζήτηση έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε σύγκρουση, υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικούς διάλογους.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι πιο πολωμένοι, χωρισμένοι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Είναι λιγότερο πιθανό να συμβιβαστούμε, καθώς δεν ακούμε όσα έχει να μας πει ο συνομιλητής μας. Παίρνουμε αποφάσεις για το που θα ζήσουμε, ποιους ανθρώπους θα αγαπήσουμε και ποιοι θα είναι πραγματικοί φίλοι μας, σύμφωνα με όσα πιστεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν ακούμε ο ένας τον άλλο.

Μια συζήτηση χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην ομιλία και στην ακρόαση και κάπου στο δρόμο δυστυχώς, αυτή η ισορροπία χάνεται.

Για παράδειγμα, σε ένα σχολείο ο δάσκαλος έβαλε στα παιδιά μια εργασία για τους τρόπους επικοινωνίας. Ήθελε να τους διδάξει πως να μιλάνε για συγκεκριμένα θέματα χωρίς να έχουν σημειώσεις. Από αυτή τη διαδικασία, ο δάσκαλος συνειδητοποίησε  ότι οι δεξιότητες επικοινωνίας μπορεί να ήταν το μοναδικό πράγματα που απέτυχε να διδάξει στα παιδιά. Τα παιδιά κάθε μέρα αφιερώνουν ώρες στην ενασχόληση τους με ιδέες και μπροστά στις οθόνες. Όμως δεν έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά τον 21ο αιώνα υπάρχει πιο σημαντική δεξιότητα από την επικοινωνία;

Ποιοι είναι οι κανόνες για να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις;

Υπάρχουν 10 βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες:

Κανόνας 1: μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και αυτό δεν σημαίνει να κλείσετε το κινητό σας, τον υπολογιστή ή το tablet σας. Σημαίνει να είστε παρόντες και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή.

Κανόνας 2: δεν χρειάζεται να είστε απόλυτοι. Είναι ανάγκη να κάνετε κάθε συζήτηση με την πεποίθηση ότι έχετε να μάθετε κάτι καινούργιο. Η αληθινή ακρόαση σημαίνει ότι παραμερίζουμε τον εαυτό μας. Και μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι βάζουμε στην άκρη την προσωπική μας άποψη. Όταν κάποιος το αποδέχεται αυτό, βλέπει το συνομιλητή του να γίνεται όλο και πιο ανοιχτός και να ανοίγει την καρδιά του στον ακροατή.

Κανόνας 3: κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Αν κάνετε μια πολύπλοκη ερώτηση, θα πάρετε μια απλή απάντηση. Αν σας ρωτήσω, " Νιώθεις τρόμο; " θα απαντήσετε με την πιο ισχυρή λέξη σε αυτή την πρόταση, η οποία είναι ο τρόμος, και η απάντηση είναι "Ναι" ή " Όχι". Προσπαθήστε να ρωτάτε πράγματα όπως, "Πώς ήταν αυτό;" "Πώς σας έκανε να νιώσετε;" Επειδή ο συνομιλητής σας θα σταματήσει ένα λεπτό για να σκεφτεί την ερώτηση, θα πάρετε μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα απάντηση.

Κανόνας 4: η ροή είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι όσα έχετε στο μυαλό σας είναι ανάγκη να τα εκφράσετε. Μπορεί να μιλάτε με ένα φίλο σας και να περάσει μια σκέψη από το μυαλό σας. Και έτσι σταματάτε να ακούτε. Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι ιστορίες έρχονται και φεύγουν. Είναι ανάγκη να τις αφήσετε να έρθουν και να φύγουν.

Κανόνας 5: αν δεν γνωρίζετε κάτι πείτε το. Η συζήτηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη και με εμπιστοσύνη.

Κανόνας 6: μην ταυτίζετε την δική σας εμπειρία με των άλλων. Δεν είναι το ίδιο. Κάθε εμπειρία είναι μοναδική και προσωπική. Και το πιο σημαντικό, δεν έχει να κάνει με εσάς.

επικοινωνία, επικοινωνιακές δεξιότητες, καλύτερη συζήτηση, τρόποι για μια καλύτερη συζήτηση, πως να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις

Επιπλέον τρόποι επικοινωνίας 

Κανόνας 7: μην επαναλαμβάνεστε. Είναι συγκαταβατικό και πραγματικά βαρετό, και έχουμε την τάση να το κάνουμε συχνά.

Κανόνας 8: μείνετε μακριά από παγίδες. Οι άνθρωποι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις ημερομηνίες και τα ονόματα, και όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι όσα έχετε στην ψυχή σας και τα κοινά σας χαρακτηριστικά.

Κανόνας 9: αυτό δεν είναι το τελευταίο αλλά είναι το πιο σημαντικό. Ακούστε. Δεν μπορώ να σας πως πόσοι σπουδαίοι άνθρωποι έχουν πει ότι η ακρόαση είναι η πιο σημαντική δεξιότητα.

Κανόνας 10: ένας ακόμη κανόνας είναι ο λόγος σας να είναι σύντομος, περιεκτικός και λακωνικός.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ακούνε με προσοχή και δεν έχουμε την προθυμία να κατανοήσουμε όσα λέει ο συνομιλητής μας. Ακούμε με την πρόθεση να απαντήσουμε. Όλα αυτά έχουν την ίδια βασική ιδέα, το ενδιαφέρον μας για τους άλλους ανθρώπους.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντική η σιωπή. Οι άνθρωποι είναι ανάγκη να σιωπούν τρία λεπτά την ημέρα για να μπορούν να καλλιεργήσουν την δεξιότητα της ενεργής ακρόασης.

Πώς μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις;

  • Πολλές κοινωνικές επαφές περιλαμβάνουν μόνο μικρές συζητήσεις, στις οποίες ανταλλάσσουμε περιορισμένες πληροφορίες, και μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.
  • Οι ουσιαστικές συζητήσεις είναι αυτές από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε κάτι ενδιαφέρον για τον εαυτό μας, τον συνομιλητή μας ή τον κόσμο γύρω μας.
  • Για να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις, είναι χρήσιμο να βλέπουμε τις σύντομες συζητήσεις ως ζέσταμα, ένα απαραίτητο σκαλοπάτι.
  • Για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερες συζητήσεις πιο γρήγορα, κάνουμε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις και ακούμε με προσοχή και συμπόνια τις απαντήσεις.
  • Καλό είναι να μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό μας, να είμαστε αυθεντικοί. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύ προσωπικό, όταν αποκαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας τότε νιώθουμε πιο κοντά με τους άλλους.
  • Χρειάζεται να έχουμε προετοιμαστεί για να μάθουμε όσα μπορούμε από το συνομιλητή μας.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για τη ζωή μας

Μια καλή συζήτηση έχει τις βάσεις της στην "αρχή της αμοιβαιότητας", στο δούναι και λαβείν. Όταν μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τον εαυτό μας και να ακούσουμε ενεργά τον συνομιλητή μας, τότε η συζήτηση είναι ουσιαστική. Μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις με τον οποιονδήποτε. Βρίσκουμε το θάρρος και μιλάμε σε αγνώστους, και σίγουρα θα αποκομίσουμε περισσότερα από όσα πιστεύουμε.

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες μπορούν να καλλιεργηθούν

Οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι στοιχείο κλειδί για την ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ μας και την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξή μας. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, το LIFE COACHING και το NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) μπορούν να σας καθοδηγήσουν ώστε να ενισχύσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Η επικοινωνία είναι η βάση της κοινωνικής μας ζωής. Ο καθένας μας χρειάζεται να καλλιεργεί τις ικανότητές του ώστε οι σχέσεις του να είναι ικανοποιητικές και ουσιαστικές. Για την διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ακρόαση και στην ομιλία χρειάζεται δουλειά και δέσμευση.