Κάνε το Τεστ
κατάθλιψη, ψυχοθεραπεία, αιτίες κατάθλιψης, θεραπεία κατάθλιψης

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά να αναρρώσετε από την κατάθλιψη;

Κατάθλιψη και Ψυχοθεραπεία

Σύμφωνα με τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι 17 εκατομμύρια ενήλικες στην Αμερική αντιμετωπίζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ενός έτους. Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην κατάθλιψη και στην περιστασιακή θλίψη;

Ο καθένας μπορεί να αισθανθεί λυπημένος σε κάποιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι πενθούν σε επώδυνες καταστάσεις της ζωής όπως η ασθένεια, η απώλεια της δουλειάς, ο θάνατος ενός μέλους της οικογένειας ή το διαζύγιο. Αυτά τα συναισθήματα θλίψης γίνονται λιγότερο έντονα από μόνα τους όσο ο καιρός περνά.

Η κατάθλιψη παρατηρείται όταν τα συναισθήματα της έντονης θλίψης ή της απελπισίας διαρκούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή και περισσότερο και παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα όπως η δουλειά , το φαγητό και ο ύπνος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη τείνουν να νιώθουν αβοήθητα και χωρίς ελπίδα και να κατηγορούν τον εαυτό τους που έχουν αυτά τα συναισθήματα. Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται το θάνατο ή την αυτοκτονία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη ίσως να νιώθουν να κατακλύζονται από συναισθήματα , εξουθένωση και να σταματούν να συμμετέχουν σε βασικές καθημερινές δραστηριότητες. Ίσως να απομακρύνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους.

 Τι προκαλεί κατάθλιψη;

Οι αλλαγές στη χημεία του σώματος επηρεάζουν τη διάθεση και τον τρόπο σκέψης αλλά και κάποιοι βιολογικοί παράγοντες συμβάλλουν σε κάποιες περιπτώσεις κατάθλιψης. Τα χρόνια και σοβαρά νοσήματα όπως τα προβλήματα του καρδιαγγειακού ή ο καρκίνος ίσως να συνοδεύονται από κατάθλιψη. Σε πολλούς ανθρώπους η κατάθλιψη σηματοδοτείται πρώτα από όλα όταν βασικές ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές στη ζωή ενός ανθρώπου αλλάζουν.

Οι σημαντικές μεταβατικές περίοδοι και πολλοί παράγοντες άγχους όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή η απώλεια της δουλειάς συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια της ταυτότητας ή της αυτοεκτίμησης και συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Οι αιτίες της κατάθλιψης δεν είναι πάντα τόσο προφανείς, έτσι η διαταραχή απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση και διάγνωση από έναν ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή.

Μερικές φορές οι συνθήκες που συμπεριλαμβάνονται στην κατάθλιψη είναι πέρα από τον έλεγχο ενός ατόμου. Σε άλλες περιπτώσεις, η κατάθλιψη συμβαίνει όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν πραγματικά ότι έχουν επιλογές και μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Μπορεί η κατάθλιψη να θεραπευτεί επιτυχώς;

Φυσικά και η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί επιτυχημένα, όταν ο ασθενής λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Οι ψυχοθεραπευτές έχουν εκπαιδευτεί για χρόνια ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους να αναρρώσουν από την κατάθλιψη.

Στις μέρες μας, ωστόσο,  υπάρχει το στίγμα ή η διστακτικότητα, που συνδέεται με τη αναζήτηση βοήθειας για συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη. Δυστυχώς, τα συναισθήματα της κατάθλιψης συχνά θεωρούνται σημάδι αδυναμίας από ότι σημάδι ότι κάτι έχει βγει εκτός ισορροπίας. Το γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν απλά να συνέλθουν γρήγορα και να αισθανθούν αυτόματα καλύτερα.

Τα άτομα με κατάθλιψη που δεν ζητούν βοήθεια υποφέρουν χωρίς να είναι ανάγκη. Τα συναισθήματα που δεν εκφράζονται και οι ανησυχίες που συνοδεύουν την απομόνωση μπορεί να επιδεινώσουν την κατάθλιψη. Η σημασία της ποιοτικής φροντίδας από ένα ψυχοθεραπευτή είναι ουσιαστική.

Πώς η ψυχοθεραπεία βοηθά στην ανάρρωση από την κατάθλιψη;

Υπάρχουν διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, η διαπροσωπική, η ψυχοδυναμική και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας συζήτησης που βοηθούν τα άτομα με κατάθλιψη να αναρρώσουν. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει στους ανθρώπους την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην κατάθλιψη και να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ψυχολογικές, συμπεριφορικές, διαπροσωπικές και τις περιστασιακές αιτίες. Οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τα άτομα με κατάθλιψη να:

  • Εντοπίσουν τα προβλήματα στη ζωή τους που συμβάλλουν στην κατάθλιψη τους και να βοηθηθούν να κατανοήσουν ποιες πτυχές αυτών των προβλημάτων μπορούν να λύσουν ή να βελτιώσουν. Ένας εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να δουν τις επιλογές για το μέλλον και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους ώστε να ενισχύσουν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Επίσης οι ασθενείς βοηθιούνται να αναγνωρίσουν πως έχουν διαχειριστεί με επιτυχία παρόμοια συναισθήματα, αν έχουν περάσει ξανά κατάθλιψη στο παρελθόν.
  • Αναγνωρίσουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης που συμβάλλει στα συναισθήματα της απελπισίας και της έλλειψης ελπίδας που συνοδεύουν την κατάθλιψη. Για παράδειγμα , τα άτομα με κατάθλιψη ίσως να τείνουν να υπεργενικεύουν τα πράγματα, και να σκέφτονται με όρους όπως το ʺπάνταʺ και το ʺποτέʺ. Ίσως να παίρνουν τα πάντα προσωπικά. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια μιας πιο θετικής άποψης για τη ζωή.
  • Εξερευνήσουν άλλες σκέψεις και συμπεριφορές που δημιουργούν προβλήματα και συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη βοηθιούνται ώστε να κατανοήσουν και να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους.
  • Κερδίσουν την αίσθηση του ελέγχου και της ικανοποίησης στη ζωή τους. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να δουν τις επιλογές τους ενώ σταδιακά θα περιλαμβάνουν στη ζωή τους ευχάριστες δραστηριότητες.

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ενός επόμενου καταθλιπτικού επεισοδίου. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν ότι η συνεχής ψυχοθεραπεία μειώνει την πιθανότητα για μελλοντικά επεισόδια ή μειώνει την ένταση τους. Μέσω της ψυχοθεραπείας οι άνθρωποι μαθαίνουν να αποφεύγουν την ταλαιπωρία από μελλοντικά ξεσπάσματα της κατάθλιψης.

Πώς οι ψυχοθεραπευτές βοηθούν τα άτομα με κατάθλιψη και τους αγαπημένους τους;

Η υποστήριξη και η ενθάρρυνση από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο να βοηθηθεί κάποιος που έχει κατάθλιψη. Τα άτομα στο ʺυποστηρικτικό δίκτυοʺ ενθαρρύνουν τον αγαπημένο τους με κατάθλιψη να συνεχίσει τη θεραπεία και να μάθει τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων μέσω της ψυχοθεραπείας.

Το να ζει κάποιος με ένα καταθλιπτικό άτομο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και αγχωτικό για τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους. Ο πόνος που νιώθουν τα άτομα που βλέπουν το αγαπημένο τους πρόσωπο να υποφέρει από την κατάθλιψη μπορεί να γεννήσει συναισθήματα που μοιάζουν με την απώλεια. Η οικογενειακή ψυχοθεραπεία ή η ψυχοθεραπεία ζεύγους μπορεί να είναι ωφέλιμη καθώς φέρνει κοντά όλα τα άτομα που επηρεάζονται από την κατάθλιψη και βοηθά στην εκμάθηση αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας μεταξύ τους. Σε αυτές τις μορφές ψυχοθεραπείας υπάρχει η δυνατότητα για τα άτομα που δεν έχουν βιώσει ποτέ την κατάθλιψη να μάθουν περισσότερα για αυτό το θέμα και να βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να υποστηρίξουν τον αγαπημένο τους που υποφέρει.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της κατάθλιψης;

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε κάποιους ανθρώπους, ειδικά σε περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης. Πολλοί ψυχοθεραπευτές προτιμούν το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Η φαρμακευτική αγωγή απαιτεί την στενή παρακολούθηση από τον γιατρό ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες.

Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη προτιμούν την ψυχοθεραπεία από την φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν η κατάθλιψη δεν είναι μείζονα. Ο ψυχίατρος είναι αυτός που θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργική ικανότητα ενός ατόμου για καθημερινές δραστηριότητες. Αλλά οι άνθρωποι με κατάθλιψη που ζητούν την κατάλληλη βοήθεια εγκαίρως τα πάνε πολύ καλά.

c164